2010.10.02.
10:50

Írta: GrínTím

Példamutató sztárok: Brad Pitt és a többiek

A bulvárlapok legtöbbször csak akkor adnak hírt egy-egy hírességről, amikor azok valami botrányba keverednek. Pedig sok hollywoodi sztár lelkes és tevékeny környezetvédő.

 
Brad Pitt
Több mint negyven film köthető a nevéhez. Híres feleségével együtt, neve szinte naponta bekerül a sztárvilág híreibe. Emiatt szinte kötelessége egy-egy jó ügy mellett kiállnia. Nevéhez köthető például az a mozgalom, mely Orleans újjáépítését segíti a Katrina hurrikán okozta pusztítások után. Alapítvány 150 ház építését tűzte ki célul, ráadásul zöld technológiáknak megfelelő tervek alapján, környezetbarát anyagok felhasználásával. 


 
Cameron Diaz


A művésznő egyike volt az elsőknek, akik a zöld mozgalom mellé álltak. Nevét adta egy 
olyan sorozathoz,mely zöld utazásokkal foglalkozott, felhívva a figyelmet arra, miként lehet csökkenteni a levegő karbon-szennyeződését. Aktív résztvevője volt a Live Earth koncert-sorozatnak is, 2007-ben.
 


Leonardo DiCaprio

Legsikeresebb filmjei a Titanic és a Véres gyémánt.  Mint sokan a celeb-világból, ő is kiveszi részét a környezet-védelemből. Hibrid autóval jár és házán napelemek gyűjtik a napsugarakat a szükséges energiához. Írója, narrátora és producere is volt a 2007-ben bemutatott 11. óra című filmnek. Egy alapítványt is létrehozott, melynek célkitűzése, hogy a környezetvédelem fontosságára irányítsa a figyelmet.


 
Alicia Silverstone

A színésznő neve több filmből is ismerős lehet, például a Batman és Robin, valamint a Spinédzserek című filmekből. Elkötelezettsége a zöld mozgalom felé példaértékű lehet. Környezetbarát házban lakik, amihez egy kis kert is tartozik, ahol zöldséget lehet termelni. A ház lakói között egy falkányi megmentett kutyust is találhatunk. A művésznő vegetáriánus és bár ennek nem sok köze van a környezetvédelemhez, sokak örömére a nudista életstílus hívei közé tartozik. A Kind Diet (Kíméletes diéta) című könyv címlapján is olvashatjuk a nevét, hiszen ő a mű írója.


 
Orlando Bloom
Az utóbbi évek több siker-filmjében is főszerepe volt, így a Gyűrük Ura és a Karib tenger kalózai című alkotásoknak is. Egy környezetbarát élelmiszerláncban van részesedése. Emellett házának energia szükségletét napelemekkel biztosítja. Autója is kíméli a természetet, hiszen hibridautót használ.
 


Natalie Portman

Karrierjét tizenhárom évesen kezdte. A Csillagok háborúja trilógia hozta meg számára a hírnevet. 
Ismert környezetvédő. Vegetáriánus, és az állatok jogaiért is kiáll. Ruandában is járt, hogy személyesen is részt vegyen egy, a veszélyeztetett gorillákról készített dokumentumfilm készítésében. Lelkes támogatója a szegény nők jogaiért kiálló szervezetnek.


 
Woody Harrelson
1983-ban vált ismertté a Cheers tévéfilm sorozat szereplőjeként. Azóta két Oscar-jelölése is volt, Larry Flynt, a provokátor és a Harcmező hírnökei című filmekben nyújtott alakításáért.  Elhivatott környezetvédő és rendíthetetlen vegetáriánus. Az előbbi elismeréseként York egyeteme tiszteletbeli fokozatot adományozott neki.


 
Edward Norton

Történelem szakon végzett az egyetemen. 1996-ban kapta első jelentős szerepét, a Legbelső félelem című filmben, amiért Oscar jelölést is kapott. Egy nonprofit szervezetben vállalt feladatot, ami a megfizethető lakásokért és a közösségért dolgozik. A National Geographic sorozatában is szerepet vállalt, mely a föld védelméért száll síkra. A tömegközlekedés mellett voksol, általában metróval utazik.
 


Darryl Hannah
A Kill Bill című filmben nyújtott alakítása után meg kell említeni, hogy a való életben még egy légynek sem tudna ártani. Lelkes környezetvédő. Házának energiáját napelemek biztosítják, háztartásában szürkevizet is használ, vagyis a mosogatás, fürdés vizét némileg tisztítva, újra felhasználja. Autója biodízellel működik. Saját bio-oldalt üzemeltet az interneten, és egy környezetvédő műsor házigazdája a televízióban. Vásárlásai során olyan termékeket részesít előnyben, amelyek előállításuk során sem károsítják a természetet. 
 
Persze biztos van a hazai celebek között is, aki nemcsak párjának sűrű lecserélésével vagy megcsalásával szerez hírnevet magának, hanem a környezetre való odafigyeléssel mutat példát.
 
Sajnos erről nem sokat lehet olvasni, így ha valaki tud ilyen követendő példát, ossza meg velünk! 
 

2 komment

Címkék: brad pitt woody cameron hannah edward bloom orlando harrelson alicia 

darryl norton
 

natalie portman
 silverstone
 

leonardo dicaprio
 diaz


A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr442311757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GoVegan (törölt) 2010.09.21. 18:52:58

egy kis helyesbites:

Natalie Portman, Woody Harrelson, Alicia Silverstone es Darryl Hannah veganok es nem vegetarianusok.

GrínTím 2010.09.21. 19:24:53

Köszönöm a helyesbítést, a teljesség kedvéért idemásolom a Wikipédia szómagyarázatát:
"A veganizmus – a tulajdonképpeni valós vegetarianizmus – a vegetarianizmus elveit nemcsak részleteiben, hanem következetesebben, szó szerint megvalósító gyakorlat, életmód.
A veganizmust gyakorló embert divatos szóval vegánnak nevezik. A vegánok nem esznek állati eredetű termékeket és lehetőségeik szerint az élet más területein sem használnak, ugyanis azt vallják, ezeket állatok kihasználásával szerezzük, fájdalmat, szenvedést, halált okozunk nekik, és ebben ők nem kívánnak részt venni. Ezért se hús, se tej, se tojás, se méhészeti termékek nem szerepelnek étrendjükben, továbbá kerülik az egyéb állati eredetű anyagokat is, mint a bőr, szőrme, gyapjú, toll, zselatin stb. Továbbá kerülhetik az állatokon kísérletezett kozmetikumokat és háztartási szereket. Az állati eredetű anyagokat növényi eredetű, vagy szintetikus alternatívával helyettesítik."
süti beállítások módosítása