2010.09.03.
17:00

Írta: GrínTím

Fürdőzés 10 millió medúza között

Első hallásra nem tűnik túl csábítónak az ötlet, mivel a medúzák egyes fajtájának csípése halálos is lehet, mint például a kockamedúzáé. Ennek az állatnak a legerősebb a mérge az állatvilágban. Csaknem 60 darab, négy és fél méteres tapogatója és mintegy ötmilliárd csalánsejtje van. Akit megcsíp, annak nem sok esélye van a túlélésre. Vannak azonban barátságosabb fajták is. Olyanok is, amikkel együtt lehet fürdeni, úszni.

 
Az Ongeim'l Tketau tóban, Palaunál, a csendes-óceáni Caroline szigetcsoportnál egyetlen tóban tíz millió medúza található. A tó sok millió évvel ezelőtt keletkezett, átlag-mélysége 25 méter, hossza 420, szélessége 160 méter. 
 
A tóban élő  medúzák a búrájuk alatt élő algákkal táplálkoznak. Az évek során az állandó alga mennyiség miatt, valamint hogy nem voltak ellenségeik, amik ellen védekezniük kellett volna, támadási-védekezési  kényszerük szinte teljesen eltűnt. Bár még mindig vannak méregtartó kamrácskáik, azok olyan picik, hogy nem veszélyesek. A megváltozott életkörülmények miatt sokkal gyengébb a csípésük.  Ezért lehet velük fürdeni.
 
A medúzák naponta kétszer úsznak keresztül a tavon, hogy a kalapjuk alatt élő algákat napfény érje. Az algák állítják elő a fenntartásukhoz szükséges cukrot, amiből energiát nyernek. A még hiányzó energiához néha vadászniuk kell, ezért nem igazak azok a mendemondák, miszerint az itt élő medúzák már nem csípnek. Éjszaka a víz aljára süllyednek, ahol a víz nitrogén tartalma magasabb. Ez is az algák életben maradásához szükséges. 
 
Aki vállalkoznak a fantasztikus kalandra és együtt szeretnének úszkálni a medúzákkal, csak búvárfelszerelés nélkül tehetik ezt meg. A  búvárkodás ugyanis a magas hidrogén-szulfid tartalom miatt, ami mérgező, nem engedélyezett. Akik félénkebbek, vagy allergiásak a medúza csípésre, védőruhát kapnak.
 
A hely leghíresebb lakója az arany-medúza, ami jellegzetes színéről kapta a nevét. Megtalálható még a pöttyös medúza is, ami átlagosan tíz centiméter átmérőjű, de elérheti akár a 60 centimétert is. Ez a faj nem veszélyes a fürdőzőkre, mert nem csalánozó, csak kellemetlen érzés velük találkozni.  A hold medúza 40 centiméteres átmérőjű is lehet. Nappal inkább a mélyben tartózkodik, ezért ritkábban látható. 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: medúza fürdés caroline ongeiml tketau palaul

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr282269348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása