2011.02.01.
14:47

Írta: GrínTím

Folyékony napsütés

Az energia vesztesség nélküli tárolása nagyon nehéz feladat. A napenergia esetében ez fokozottan igaz, éppen ezért igen nagy a jelentősége annak a megoldásnak, amit a MIT kutatói hoztak nyilvánosságra. 

 
Ezidáig a napból származó energiát közvetlenül elektromos energiává alakították és így tárolták. Sajnos azonban a legjobb akkumulátorokkal sem lehet hónapokig megőrizni az energiát, így hiába gyűjtögetjük a napfényt nyáron, télire nem sok marad belőle világításra, fűtésre.
A mostani felfedezés egy különleges  fulvalén-diruténium molekulára épül, ami a napfény hatására folyékony állapotba kerül, amiből azután csak egy katalizátor hozzáadásakor alakul vissza, miközben hőt ad le.
 
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az ilyen anyagból készült “akkumulátort” kitesszük a napra, akkor olyan folyékony anyagot kapunk, ami korlátlan ideig tárolja az energiát és akár csővezetékeken keresztül is eljuttatható a kívánt helyre. Miután pedig kinyertük belőle a hőenergiát, amit akár elektromos energiává is alakíthatunk, sértetlenül visszakapjuk az eredeti molekulaszerkezetet és ismét feltölthetjük azt. 
 
A kísérletekhez használt  fulvalén-diruténium nagyon ritka, így a további kutatások arra irányulnak, hogy egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező, de gyakoribb és olcsóbb molekulával tudják azt helyettesíteni.        
 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás nap energia felfedezés tárolás napelem napenergia mit akkumulátor fulvalén diruténium

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr712630715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása