2011.01.07.
08:06

Írta: GrínTím

A Nap, ahogy még sose láthattuk - fotók és videó

Különleges fotókat hozott nyilvánosságra a NASA, amelyeket a Solar Dynamics Observatory készített a Napról. 

A Solar Dynamics Observatory (Napdinamikai obszervatórium) amerikai napfigyelő műhold  fő célja a Nap-Föld rendszer működésének jobb megértése. 

A Solar Dynamics Observatory az első olyan küldetés, ami a Nap változékonysága okait próbálja felderíteni és ennek hatásait a Földre vonatkoztatni. Tervezésekor arra törekedtek, hogy a Föld és annak űrbeli környezetét vizsgálni tudja egyszerre több elektromágneses hullámhosszon, nagy időbeli felbontással. 

A műhold indítását először 2010. február 9-ére tervezték, ezt a Space Shuttle STS–130 repülésének egy napos csúszása miatt eltolták egy nappal. A február 10-i indítást az erős szél akadályozta meg, mely éppen az Atlas 5 hordozórakéta számára előírt maximum felett volt, egy nap múlva viszont pont alatta, így a holdat sikerült pályára állítani. A műhold első adatait 2010. április 12-én tették közzé.

Az elsődleges megfigyelési időszakot 5 évre tervezik (ez körülbelül fele egy napciklusnak), amit 5 éves hosszabbítás követhet. 

További fotók itt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: nap nasa solar műhold fényképek dynamics sdo observatory

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr752566710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása