2010.12.03.
11:39

Írta: GrínTím

Ötletek egy igazán zöld karácsonyhoz

Az amerikaiak a hálaadás utáni pénteket "fekete péntek"-nek nevezik, ami a nevével ellentétben, nem jelent semmi rosszat. Ekkor kezdődik ugyanis hivatalosan a karácsonyi vásár az üzletekben, sok-sok akcióval. Sokan előre megtervezik, átgondolják vásárlásaikat, amiknél lehet arra is figyelni, hogy a környezetünket se károsítsuk az év végi őrületben. Ehhez szeretnénk néhány javaslatot adni.

 
1. Újra használható bevásárlószatyorral induljunk körutunkra.
Minden bevásárláshoz szükségünk van valamire, amibe pakolhatunk. Erre már előre gondolhatunk. Ezzel rengeteg fölösleges műanyag szeméttől szabadulhatunk meg. Lehet, hogy nem leszünk a legdivatosabbak, és nem látszik már messziről, melyik üzletláncban töltöttük időnket és költöttük pénzünket, de sok szeméttől kíméljük meg a környezetünket, hiszen legalább számunkra nem kellett műanyag szatyrot gyártani aznap.
 
2. Gyalogoljunk
Ezzel üzemanyagot spórolhatunk, és némi bosszússágtól is megkímélhetjük magunkat, hiszen nem kell parkoló-helyet keresnünk és a dugóban állnunk. A gyaloglás nemcsak egészséges, de időt is megtakaríthatunk vele, pláne, ha előre megtervezzük vásárlási útvonalunkat. Ráadásul, általában a hozzánk legközelebbi üzletben találunk rá a legjobb meglepetésekre, hiszen azokat a boltokat ismerjük a legjobban.
 
3. Öltözködés
Amennyiben tehetjük, ügyeljünk arra, hogy a ruházatunk környezetbarát legyen. Öltözködjünk úgy, hogy ha már autóval megyünk, akkor ne kelljen annak fűtését minden alkalommal bekapcsolni, hiszen azzal energiát spórolhatunk.
 
4. Energiamentés
Az ünnepek alatt sokan vendégségbe mennek, ilyenkor kapcsoljuk ki otthon a feleslegesen készenléti állapotban levő készülékeket. Csökkentsük a fűtés erősségét, hiszen nem kell olyan melegen tartani a lakást, mintha otthon tartózkodnánk.
 
5. Energiatakarékos műszaki cikkek
Amennyiben nagyobb összeget áldozunk egy műszaki cikkre, akkor nézzünk utána, hogy a kiszemelt termék milyen energia fogyasztó kategóriába tartozik. Keressük az energiatakarékosságot hirdető matricákat a termékeken, hiszen azok akár 20-30 százalékkal kevesebb energiával működnek.
 
6. Újrahasznosítás
Sok terméken feltüntetik a gyártók, hogy azok újrahasznosított alapanyagból készültek. Lehetőség szerint, azokból válasszunk. Ráadásul, ezek általában sokkal olcsóbbak is. Ezzel nemcsak pénzt spórolunk, hanem a környezetünket is védjük. Ehhez az is hozzátartozik, hogy otthonunkban továbbra is szelektíven válogassuk a szemetet.
 
8. Étkezés
Figyeljünk arra, hogy hetente legalább egyszer egészségesen táplálkozzunk. Az ünnepi ételek nagyon megterhelik a gyomrunkat, szervezetünket. Ezért, a nagy evések után nem árt, és még jól is esik, egy zöld nap beiktatása, amikor zöldségeket és gyümölcsöket eszünk nagyobb részt.
Érdekes számításokat végeztek az Egyesült Államokban, ami szerint  ha hetente egy nap mindenki mellőzné a csirkét az étrendjéből, ezzel annyi energiát és káros-anyag kibocsátást lehetne spórolni, amennyit félmillió autó okoz az utakon egy nap.
 
Mielőtt vásárló körútra indulunk, nem árt az előbbi tanácsokat kicsit átgondolni.

2 komment

Címkék: tipp vásárlás zöld karácsony akció xmas bevásárlás ötlet olcsó tanács green környezetbarát energiatakarékos üzletek

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr362490011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borzasztó Károly 2010.12.03. 21:36:28

"a ruházatunk környezetbarát legyen" -ökobőrkabát, vagy kókuszszoknya? :)

Blackwitch Willow 2010.12.03. 21:38:44

eh, azt hittem, valami eredetibb dolgokat fog mondani.
süti beállítások módosítása