2010.11.07.
10:51

Írta: GrínTím

Vetkőzzön az egészségéért!

 

Egy ökobarát ruha divatos, de mégis védi a környeztet, a viselője pedig jól érzi magát benne, hiszen tudja, hogy egészsége érdekében tesz valamit. Az sem mellékes, hogy készítői egészséget kímélő környezetben dolgoznak és a gyártók nem alkalmaznak gyerekmunkásokat.

Milyen alapanyagról lehet szó? Először nagy valószínűséggel mindenkinek a pamut jut eszébe. Az valóban egészséges viselet, ha az alapanyag vegyszermentesen növekszik. Akkor a ruha készítőinek sem kell egész napjukat vegyszerrel telített levegőjű helyiségben tölteniük. 

Nincs más dolgunk, mint ledobni eddigi ruhadarabjainkat és egészségesebb ruhatárat választani.

Az egészséges életmód elterjedésében az első lépést az jelentette, hogy pamut alapú ruházkodás jött divatba. Mindenki pamut trikókat keresett. A megnövekedett igények miatt a gyapot-termelőknek az volt az érdekük, hogy minél gazdagabb termést arathassanak. Ezért egyre több kemikáliát használtak. Ezek után már egyáltalán nem beszélhetünk egészséges öltözködésről, hiszen a gyártás során a vegyszerek bekerültek a víz körforgásába, mérgezték az ivóvizet, meg a viselőjüket is.

Törökország volt az első állam, amelyik tudatosan tett azért, hogy ezt a folyamatot megállítsák. 1980-tól kezdődően termeltek organikus, vagyis vegyszermentes pamutot. Ma már 18 ország csatlakozott ehhez a termelési módszerhez. Bár a termés-átlagok sokkal alacsonyabbak, mégis nyereséges ez az üzletág, hiszen ez az alapanyag sokkal keresettebb, így nagyobb hasznot hoz.

Persze  vannak más természetes alapanyagok is, mint a selyem, ha a hernyók tápláléka "tiszta", az organikus gyapjú, ha az állatok nem mérgezett élelemmel táplálkoznak, vagy a kender. Ezeket is szívesen használják a zöld-barát öltözködésben. A ruhatárban persze zöld-barát kiegészítőket is találhatunk, öveket, táskákat, ékszereket, amelyek újra hasznosított hulladékokból készülnek. A legkisebbek sem maradhatnak ki ebből az üzletágból, számukra öko-pelenkák is készülnek a ruhák mellett.

Vannak olyan híres emberek, akik nevüket adják a környezetvédő öltözködéshez, mint például sokan az ismert színészek közül, és vannak tervezők, akik ezt az utat követik kollekcióikkal.

Találhatunk olyan honlapot, ahol lehetőséget adnak arra, hogy bárki csatlakozzon a zöld-barát öltözködéshez, tehát itt bemutathatja tervezett darabjait, sőt reklámozhatja, el is adhatja. Ehhez azonban az szükséges, hogy elkötelezett híve legyen a természetvédelemnek, de nem csak szóban, hanem tettben is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: zöld divat ruha egészség trend vetkőzés vetkőzni ökobarát

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr862430011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása