2010.10.14.
11:04

Írta: GrínTím

Szívásban a világ élvonalában vagyunk

Újrahasznosított műanyagból készülnek, és energiatakarékos motorral működnek az Electrolux új, környezetbarát porszívói. Mind az öt zöld modell a vállalat jászberényi porszívógyárában készül, s a fejlesztői csapat nagy része is magyar szakemberekből áll.

60 évvel ezelőtt 1,5 millió tonna műanyagot gyártottak és használtak fel a világban évente. Napjainkra ez a mennyiség, már több mint évi 260 millió tonna, s ennek kevesebb, mint 5 százalékát hasznosítják újra. Az eldobált műanyag szemét miatt, az óceánokban több száz négyzetkilométernyi kiterjedésű hulladék-szigetek úsznak. 
 
Ugyanakkor, az Eurobarométer 2009 novemberében végzett felméréséből kiderül, hogy az európai fogyasztók az újrahasznosítást és az energiatakarékosságot tartják a két legfontosabb területnek a környezetvédelem kapcsán. 78 százalékuk szelektíven gyűjti a szemetet, 63 százalékuk pedig új készülék vásárlásakor előnyben részesíti az energiatakarékos modelleket, s a meglévő berendezéseit is energiatakarékosan használja.
 
Az Electrolux zöld porszívók alapanyaga részben a piacról visszagyűjtött háztartási gépek műanyag burkolatából, az autók műanyag elemeiből (pl. ABS), vagy akár számítógépek burkolatából készül. A begyűjtött, szétválogatott és megtisztított műanyagból a műanyag feldolgozó üzemek granulátumot készítenek, mely Franciaországból és Ausztriából érkezik Magyarországra. Ezt követően a hazai beszállítók alkatrészt és burkolat elemeket öntenek belőle, melyeket a jászberényi porszívógyár szerelősorain építenek be a környezetbarát porszívókba. 
 
Mivel az újrahasznosított műanyag fekete színű, az 5 környezetbarát porszívó burkolata is fekete lett. A gyártás során nem festik meg a zöld modellek burkolatát. hogy a vegyszerek használatával ne terheljék a környezetet. A készülékeken csupán néhány helyen jelenik meg diszkréten a zöld szín (kábel, kapcsológombok), hogy már ránézésre is megkülönböztesse a környezetbarát modelleket hagyományos társaiktól.
 
Egy zöld porszívó alapanyagának előállításához körülbelül 2 literrel kevesebb nyersolajra és 80 literrel kevesebb vízre van szükség, mintha ugyanez az alapanyag új műanyagból készülne. A zöld modellek burkolatának és alkatrészeinek modelltől függően 55-70 százaléka készül újrahasznosított műanyagból. S, hogy teljes legyen a körforgás, az öko porszívókat 92 százalékban újra lehet hasznosítani, miután kiszolgálták az idejüket. A zöld modellek csomagolása is környezetbarát, 100 százalékban újrahasznosított papírból készül.
 
Egy porszívó teljes életciklusára vetített környezetterhelésének a harmada kapcsolódik a gyártáshoz. A legnagyobb terhelést használat közben fejti ki a készülék, főleg az energiafogyasztás miatt. Az Electrolux mérnökeinek az új, 1000-1350 wattos motorok felhasználásával és új tartozékrendszerrel sikerült jelentősen csökkenteni az energiafelhasználást. Ennek következtében a zöld porszívók ugyanolyan hatékonyan takarítanak, mint a 2000 wattos motorral felszerelt modellek, viszont 30 - 50 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak.
 
A zöld porszívókkal együtt a környezetbarát s-bag® Green porzsák is megjelenik az üzletekben. A zöld porzsákkal kiváló teljesítményt nyújtanak a környezetbarát és a hagyományos porszívók is, s közben jelentősen kisebb a környezetterhelés. A porzsák ugyanis kukoricakeményítőből készül. A hagyományos porzsákokhoz képest, 68 százalékkal kevesebb energia kell az s-bag® Green gyártásához. 

Szólj hozzá!

Címkék: zöld green környezetbarát porszívó electrolux jászberény energiatakarékos s bag

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr342370828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása