2010.09.10.
15:13

Írta: GrínTím

870 terawatt szélenergia az atmoszférából

A szélenergia az egyik legígéretesebb alternatív energia forrás. Miközben a föld felszínén is egyre-másra épülnek a szélerőmű parkok, addig gőzerővel folynak a kutatások, hogyan lehetne  hasznosítani a magas légköri áramlatokat. Szeptember végén, a Stanford egyetemen rendezik meg az Airborn 2010 elnevezésű konferenciát, amelynek egyik fő témája lesz atmoszférában fújó szelek "befogása".

Az ötlet még gyerekcipőben jár, de a Joby Energy, a nagy magasságú szélerőművek egyik szakértője azt reméli, hogy jövőre már üzembe tudnak állítani egy 500 kilowattos kísérleti berendezést.

Igaz, hogy az atmoszférában elhelyezett szélerőművek építéséhez megawattonként mindössze 20 tonna anyagra van szükség, miközben a földi erőműveknél 96 tonna ez az érték, azonban ezek a turbinák is tovább növelhetik az egyre aggasztóbb méreteket öltő űrszemét mennyiséget.      

Szólj hozzá!

Címkék: energia magas szélenergia alternatív szélerőmű energy légkör airborn atmoszféra windpower joby

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr922286465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása