2010.08.05.
14:42

Írta: GrínTím

A székely házak a legzöldebbek Romániában

A Kovászna megyeiek vezetik a Zöld Ház programra sikeresen pályázók eddig közzétett listáját Romániában.
A program napkollektorok beszerzését és felszerelését támogatja. A nyertesek listáját a romániai Környezetvédelmi Alap Ügyvezetősége (AFM) ismertette.

[caption id="attachment_703" align="aligncenter" width="485" caption="Photo: www.dvdrecord.hu"][/caption]

Az összesen 530 névből 63 Kovászna megyei pályázóé. Az AFM elnöke, Gheorghe Popescu azzal magyarázza az Új Magyar Szó című napilapnak a háromszékiek jó szereplését, hogy Kovászna megyében nagyon sokan pályáztak a programra.
A sikeres pályázókat már azelőtt megrohanták árajánlataikkal a napkollektorokat forgalmazó cégek, hogy az AFM közzétette volna névsorukat.
A napkollektor olcsóbb változata február és október között állít elő meleg vizet, míg a drágább egész évben szolgáltat meleg vizet, sőt a fűtésbe is besegít.

Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter a lapnak elmondta, hogy sikeresnek bizonyult a július 1-jén elindított program, mivel a múlt hét végéig országos szinten 5600 igénylést nyújtottak be, és Bukarest után az Erdélyi megyékben volt a legnagyobb az érdeklődés. Arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy mihamarabb kezdjék el az alternatív fűtésrendszerek megépítését, hiszen október 30-ig be is kell fejezni a munkálatokat.

A miniszter ígérete szerint a számlák benyújtása után legföljebb egy hónappal az állam átutalja a vissza nem térítendő támogatás összegét is.

A Zöld Ház program a másik székely megyében is lendületesen indult. A startnál, július elsején országos szinten Hargita megyében regisztrálták a legtöbb igénylést. A környezetvédelmi alap honlapján közzétett nyertesek listáján eddig 20 Hargita megyei személy neve szerepel.


MTI

Szólj hozzá!

Címkék: energiatakarékosság hargita háromszék háromszék kovászna románia zöld ház zöld ház

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr622285799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása