2010.08.02.
14:47

Írta: GrínTím

Fogynak a brit madarak

A brit vidék tizenkilenc leggyakoribb madarának, köztük az örvös galambnak, a mezei pacsirtának és a vetési varjúnak a populációja több mint ötven százalékkal fogyatkozott meg 1966 óta.

A természetvédők egyrészt a hideg teleket, másrészt a modern gazdálkodást okolják a jelenségért. Emiatt ugyanis kevesebb táplálék és fészkelési lehetőség akad a madarak számára. Szerintük az európai környezetvédelmi célú agrártámogatások nem vezetnek célra, és további érzékeny veszteségek várhatók, amennyiben nem válik környezetbarátabbá a gazdálkodás.
A brit környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési minisztérium fogadkozik, hogy a recesszió ellenére továbbra is biztosítja az eszközöket az agrárterületek madárvédelmére.

A mezőgazdasági területeken élő madarak indexe (Farmland Bird Index) alapján az utóbbi évben öt százalékos visszaesés volt tapasztalható. A fajok kétharmadának csökkent a száma, és csupán hétnek nőtt, köztük a csókáé és a kék galambé.

Mark Avery, a madarak védelmére alakult társaság (Royal Society for the Protection of Birds) természetvédelmi igazgatója különösen az elmúlt évben huszonöt százalékos apadást mutató fogoly- és a szintén csökkenő bíbicállomány miatt aggódik. A bíbic populációja harminc éve folyamatosan csökken, így a mostani, 12 százalékos fogyatkozás igazán rossz hír - mondta a BBC hírportálja szerint (www.bbc.co.uk).

Az utóbbi években többmilliárd fontnyi környezetvédelmi támogatásban részesültek a brit gazdák, hogy ugaroltassák földjeiket a madarak számára. Avery szerint azonban jelen formájukban hatástalanok a támogatások, mert a gazdák a legkönnyebb opciókat választják, például mezsgyéket alakítanak ki földjeik szélén, és ezek önmagukban nem elegendők. A bonyolultabb megoldások, például pacsirta-fészkelőhely létrehozása mellett csak kevesen döntenek.
MTI


Szólj hozzá!

Címkék: kutatás madár anglia brit fogyatkozás madár

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr202285777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása