2010.08.02.
08:57

Írta: GrínTím

A Föld legkülönösebb fái

Nehéz egyértelműen meghatározni, mi alapján lehetne a "leg" kitüntető címet valaminek odaajándékozni, hiszen sok szempont szerint válogathatnánk. Legöregebb, legmagasabb, legkülönlegesebb, legérdekesebb és még sorolhatnánk.
Ezért nem is próbálkozunk ilyen kategorizálással, csupán be szeretnénk néhány különleges fát mutatni, és mindenki maga döntheti el a látottak alapján, vajon tényleg megérdemli-e azt az elnevezést, amivel mi illettük azokat.

A legöregebb fa: Jurapa Hills
Valószínűleg nem a legszebb, de a legidősebb, a 13 ezer éves tölgyfa. 22 m széles és nem túl magas. Bár nagyon zord körülmények között él, állandóan megújuló, friss hajtásai miatt mégis igazi túlélő. Tízezer évvel idősebb, mint a kaliforniai szikvója fenyő. Ránézésre inkább bokornak hívnánk, de normális körülmények között nem ilyen az alakja. A hidegebb és nyirkosabb időt kedveli. Eredete az utolsó jégkorszak idejére vezethető vissza. A tudósok szerint a mai környezeti feltételek nem alkalmasak egy új növény kifejlődéséhez.
[slideshow]

A legmagányosabb fa
A Szahara közepén állt. 400 kilométernyi távolságot kellett megtenni a legközelebbi fáig. Útjelzőként szolgált, miközben azt is jelezte, hogy mellette egy kút található, 40 méter mélyen. Néhány éve egy részeg autós nekiment és kidöntötte. Ma egy pózna áll a helyén. Az eredeti fát a nigériai nemzeti múzeumba szállították.

Sárkányfa
Afrika partjaitól északnyugati irányban fekszik a Kanári szigeteken Icod de los Vinos kisvároska. Itt honos ez a fa. A lassú növekedésű fának egy vagy több törzse is lehet, melyek 12 méter magasságba is érhetnek. Ernyős, sűrű lombkoronájuk igen jellegzetes alakú. Ellenállnak a legszélsőségesebb időjárási körülményeknek is. Bírják a meleget, az erős szelet és a szárazságot. Eredete a történelem előtti időkig nyúlik vissza. A monda szerint a fa hasonlít Ladonra, a sárkányra, akinek száz feje volt, és mindegyik más nyelvet beszélt. Amikor Juno megházasodott, Gaia három aranyalmát adott neki ajándékba, amit Juno elültetett a hesperidák kertjében. Ladont bízta meg, hogy őrizze a fákat. Herakles meg akarta szerezni a termést, ezért megölte Ladont, lenyilazta őt. A sárkány véréből nőttek ki ezek a fák, amelyek sok turistát vonzanak a környékre. Gyantáját régen a testek mumifikáláshoz használták.

Sierra Leone gyapotfa
A szabadság városában található ez a fa. A Nyugat-Indiából visszatelepített, felszabadított, afrikai rabszolgák népesítették be Free Town városát. Az ötszáz éves fa a város szimbólumává vált. A mondák szerint a fa helyén valaha rabszolgapiac volt, ott gyűjtötték össze és adták el a rabszolgáknak az afrikaiakat.

Afrikai majomkenyérfa
A legnagyobb és legterjedelmesebb majomkenyérfa. Az élet fájának is nevezik, hiszen termése az állatok és az ember számára is ehető, gyógyszerként is használható és remek búvóhely. Duzzadt törzsében és ágaiban tárolja az esős évszakban lehullott csapadékot. Magja zsírt tartalmaz, ami szintén fogyasztható.

Legöregebb ciprusfa
Irán jelképe is a négyezer éves fa.

Axel Erladson fái
A svéd származású amerikai farmernek érdekes hobbija volt. Fából alakította ki furcsa szobrait. 1947-ben nyitotta meg speciális parkját, melyet a fák cirkuszának nevezett el, ahol belépő ellenében csodálhatták meg az először papíron megtervezett, majd megvalósított természetes szobrokat. Ma egy szórakoztatópark területén láthatóak az élő alkotások.

Szólj hozzá!

Címkék: fa fa különös legenda legendás tree tree

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr932285772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása