2010.07.26.
16:17

Írta: GrínTím

Halálba küldik a teknősöket?

Több ezer, néhány napos tengeri teknőst eresztenek szabadon szakemberek a Mexikói-öböl nyugati részében, abban bízva, hogy mire az állatok elérnék a szennyezett keleti vizeket, az olajfoltot már feltakarítják.
A biológusok érvelése szerint a teknősöknek ebben a kritikus életszakaszában nagyobb veszélyt jelent a fogság, mint a jelenleg Texas partjaitól több mint 400 mérföldre hullámzó olajos víz. Tapasztalatok szerint elnyújtott fogságban nem fejlődnek ki megfelelően a teknősök navigációs és élelemszerző képességei, ez pedig jelentősen csökkenti hosszú távú túlélési esélyeiket.
A szabadon engedett teknősök az atlanti fattyúteknős (Lepidochelys kempii) kihalófélben lévő fajához tartoznak. A kifejlett korában 1 méteres, 45 kilogrammos tengeriteknős-féle csak az Egyesült Államok és Mexikó partjai mentén honos.
Az Egyesült Államokban fogságban is tenyésztenek atlanti fattyúteknősöket a faj védelme érdekében. Egy Texas állam déli partjainál fekvő természetvédelmi területről (Padre Island National Seashore) minden évben szabadon engedik a keltetőkben világra jött teknősök egy részét. Idén az olajszennyezés kérdésessé tette a hagyományos eseményt, egy 14 szakemberből álló kutatócsoport több napi egyeztetés után, június 8-án végül mégis mellette tört lándzsát.
Június eleje óta több száz kisteknőst engedtek el Texas partjainál, s e hét első felében újabb nagyobb csapat szabadon bocsátását tervezik.
Egyes kutatók, környezetvédők és teknősbarátok bírálták a döntést, mivel szerintük a hurrikánok, viharok és a szezonálisan változó tengeri áramlatok könnyen nyugat felé, a teknősök útjába sodorhatják a szennyezett vizet.
Az amerikai Fish and Wildlife Service múlt hét közepi adatai szerint a Mexikói-öböl térségében az olajkatasztrófa óta 167 olajjal borított tengeri teknőst gyűjtöttek be élve, legalább 482-t pedig holtan.
MTI

1 komment

Címkék: bp lepidochelys kempii mexikói-öböl mexikói-öböl olajszennyezés tengeri teknős

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr282285726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halálba küldik a teknősöket? (via ZöldTér – reloaded) « BLog OF BlogS · http://blofbs.wordpress.com/2010/07/26/halalba-kuldik-a-teknosoket-via-zoldter-reloaded/ 2010.07.26. 16:59:17

[...] Halálba küldik a teknősöket? (via ZöldTér – reloaded) Filed under: Uncategorized — lgyarmati @ 2:19 pm Több ezer, néhány napos tengeri teknőst eresztenek szabadon szakemberek a Mexikói-öböl nyugati részében, abban bízva, hogy mire az állatok elérnék a szennyezett keleti vizeket, az olajfoltot már feltakarítják. A biológusok érvelése szerint a teknősöknek ebben a kritikus életszakaszában nagyobb veszélyt jelent a fogság, mint a jelenleg Texas partjaitól több mint 400 mérföldre hullámzó olajos víz. Tapasztalatok szerint elnyújtott fogságban nem fejl … Read More [...]
süti beállítások módosítása