2010.07.24.
09:23

Írta: GrínTím

Nagyot szívunk?

Vegyünk egy nagy levegőt, majd konstatáljuk boldogan, hogy élve maradtunk! Ha egy kicsit szúr vagy kapar a torkunk, esetleg viszketni kezd a szemünk, az sajnos „normális”. Már ha ezt a nagy levegőt valahol Budapest forgalmas belvárosában vettük. A légszennyezettség – és csökkentésének – problematikája összetett, akár csak a levegő maga. De mitől „kell” a legjobban tartanunk?
Mindenekelőtt meg kell különböztetnünk téli és nyári vezető komponenseket a levegőminőségben. Télen elsősorban a szálló por (PM10) jelenti a problémát, amelyhez kisebb mennyiségben ugyan, de hozzájárul a kén-dioxid (SO2) és a nitrogén-dioxid (NO2). Ezzel szemben nyáron az ózon (O3) a legfontosabb légszennyező anyag, amelynek koncentrációja olyankor emelkedik meg, amikor magas a közlekedési eredetű nitrogén-dioxid és egyéb ózon prekurzorok kibocsátása, amelyekből a napsütés hatására ózon képződik. Ez a városokban az egyéb légszennyezők hatására ugyan gyorsan lebomlik, de vidéken és a külterületeken, ahol tiszta a levegő, könnyebben koncentrálódik.
További részletek:
http://zoldter.hu/eletmod/20100720_nagyot_szivunk

Szólj hozzá!

Címkék: egészség légszennyezettség levegő smog szmog szmog

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr452285686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása