2010.07.23.
10:13

Írta: GrínTím

Függőleges kertek (1.): Dubaj

Már megszokhattuk, hogy Dubaj nevét meghallva általában valamilyen különleges építészeti megoldás jut eszünkbe. Most sem kel csalódnunk. Egy különleges farmról lesz szó, amit tengervíz hűt és locsol. Mindez elsőre hihetetlennel tűnhet, főleg a locsolás. Pedig nagyon egyszerű fizikai törvényszerűség rejlik a titok mögött. A hideg tengervíz csővezetéken keresztül érkezik a melegházba. A bent levő levegőt a hidegebb tengervíz lehűti, egy lepárló segítségével. Hidegebb és nedvesebb levegő lesz az eredmény. Ez a minimális nedvesség tartalommal rendelkező levegő pont elég ahhoz, hogy a magok kikeljenek. Ahhoz ugyanis nem kell sok víz.
Ezután az itteni levegőt egy következő lepárlóba vezetik, amit megint tengervíz hűt. Mivel a meleg levegő felemelkedik, a fenti levegő sokkal melegebb, amit lehűtve a pára kicsapódik. Ezt a kicsapódott vizet egy csővezetéken vezetik el tárolókba. Ezzel locsolják majd a kifejlett növényeket. Az ötlet megvalósításán olasz építészek dolgoznak.

A sorozat további részei

1 komment

Címkék: dubaj függőleges kert vertical farm

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr292285679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Függőleges kertek (1.): Dubaj (via ZöldTér – reloaded) « BLog OF BlogS · http://blofbs.wordpress.com/2010/07/23/fuggoleges-kertek-1-dubaj-via-zoldter-reloaded/ 2010.07.23. 10:17:25

[...] Függőleges kertek (1.): Dubaj (via ZöldTér – reloaded) Filed under: Uncategorized — lgyarmati @ 8:14 am Már megszokhattuk, hogy Dubaj nevét meghallva általában valamilyen különleges építészeti megoldás jut eszünkbe. Most sem kel csalódnunk. Egy különleges farmról lesz szó, amit tengervíz hűt és locsol. Mindez elsőre hihetetlennel tűnhet, főleg a locsolás. Pedig nagyon egyszerű fizikai törvényszerűség rejlik a titok mögött. A hideg tengervíz csővezetéken keresztül érkezik a melegházba. A bent levő levegőt a hidegebb tengervíz lehűti, egy lepárló se … Read More [...]
süti beállítások módosítása