2010.07.23.
17:42

Írta: GrínTím

A klímaváltozás miatt híznak a mormoták

Nagyobbak lettek és több utódot nemzenek a sárgahasú mormoták (Marmota flaviventris) a klímaváltozás hatására - állapították meg brit kutatók, akik tanulmánya a Nature tudományos magazin július 22-i számában jelenik meg.
Mint a kutatók jelezték, hosszú távon a mormoták számára sem jó hír az éghajlat változása, hiszen a várhatóan emelkedő hőmérséklet miatt csökken majd élelmük mennyisége.
A most ismertetett tanulmányban 33 éven át követtek nyomon egy, az Egyesült Államok Colorado államában, a Sziklás-hegységben élő sárgahasúmormota-közösséget. Megállapították, hogy az éghajlat változása jelentősen befolyásolta a rágcsálók életét, különösen nagy volt a legutóbbi meleg évek hatása. A meghosszabbodott szaporodási időszak következtében a mormotaanyák korábban választhatták el utódaikat, emiatt a bébimormotáknak több idejük maradt a növekedésre és hízásra, mielőtt a téli hibernálódás időszaka beköszöntött.
A 33 éves időtartam első felében az átlagos felnőtt nőstény tömege 3,1 kilogramm volt, míg a második szakaszban már 3,4 kilogramm. Mint Arpat Ozgul kutatásvezető, az Imperial College London munkatársa kiemelte, "ilyen kis mérethez képest ez meglehetősen nagy növekmény". Az ökológus és kutatócsoportja további, részletesebb vizsgálatokat tervez annak megállapítására, hogy a környezeti tényezők - a hóborítottság mértéke, a növekedési időszak hossza, a hőmérséklet és a nedvesség - miként befolyásolják a mormoták testtömegét.
A területen élő mormoták teljes száma 1976 és 2009 között háromszorosára, kevesebb mint ötven egyedről több mint százötvenre emelkedett. A kutatók azonban úgy vélik, hogy ez a bébiboom nem tarthat sokáig, mert a növényevő rágcsálók nem találnak majd elegendő mennyiséget kedvenc leveles zöldjeikből.
Mint a Nature ugyanezen számában közölt kommentárjában Marcel Visser, a Holland Ökológiai Intézet munkatársa írta, a klímaváltozás ökológiájában rejlő kihívás az, hogy a jövőbeli változások populációkra gyakorolt hatását megjósolják.
MTI

1 komment

Címkék: felmelegedés hízás klímaváltozás marmota mormota mormota

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr242285682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A klímaváltozás miatt híznak a mormoták (via ZöldTér – reloaded) « BLog OF BlogS · http://blofbs.wordpress.com/2010/07/23/a-klimavaltozas-miatt-hiznak-a-mormotak-via-zoldter-reloaded/ 2010.07.23. 17:44:48

[...] A klímaváltozás miatt híznak a mormoták (via ZöldTér – reloaded) Filed under: Uncategorized — lgyarmati @ 3:43 pm Nagyobbak lettek és több utódot nemzenek a sárgahasú mormoták (Marmota flaviventris) a klímaváltozás hatására – állapították meg brit kutatók, akik tanulmánya a Nature tudományos magazin július 22-i számában jelenik meg. Mint a kutatók jelezték, hosszú távon a mormoták számára sem jó hír az éghajlat változása, hiszen a várhatóan emelkedő hőmérséklet miatt csökken majd élelmük mennyisége. A most ismertetett tanulmányban 33 éven át követtek nyomon … Read More [...]
süti beállítások módosítása