2010.07.22.
15:37

Írta: GrínTím

Mesterséges esőt rendelt a kormány

Az év eleje óta tartó szárazság miatt a manilai vízellátás mostanra veszélybe került, ezért a Fülöp-szigetek kormánya szerdán elrendelte az eső mesterséges előidézését a fővárost kiszolgáló legnagyobb víztároló közelében.

Az esőcsinálás jól ismert módszerére, az ezüst-jodid kristályok légkörbe szórására azért van szükség, mert ha még néhány napig folytatódik a százaz idő, akkor a délkelet-ázsiai ország fővárosának lakóit ellátó Angat víztárolóban lévő vízkészlet már csak alig egy hónapra lesz elegendő - mondta el Rogelio Singson közmunkaügyi miniszter.
A fővárosnak és környékének 3,5 millió lakosa szenved már most a vízhiánytól, és a helyzet akár rosszabbra is fordulhat. Singson felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy spóroljanak a vízzel, és sajnálkozott amiatt, hogy a tíz nappal ezelőtt Luzon északi részén végigsöprő, esőt hozó Conson tájfun elkerülte Manilát.
A Fülöp-szigeteken már megkezdődött ugyan a bőséges csapadékot hozó nyári monszun időszaka, ennek ellenére az utóbbi hónapokban szokatlan szárazság sújtja az országot. Manilában a vízhiány miatt nem üzemel számos étterem, mosoda, autómosó, és az ivóvízszállítással foglalkozó cégek is felfüggesztették működésüket.
A meteorológusok előrejelzése szerint az évszaknak megfelelő nagyobb mennyiségű csapadékra majd csak augusztustól lehet számítani a délkelet-ázsiai országban.

1 komment

Címkék: kormány eső fülöp-szigetek mesterséges

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr122285673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesterséges esőt rendelt a kormány (via ZöldTér) « BLog OF BlogS · http://blofbs.wordpress.com/2010/07/22/mesterseges-esot-rendelt-a-kormany-via-zoldter/ 2010.07.22. 15:43:02

[...] Mesterséges esőt rendelt a kormány (via ZöldTér) Filed under: Uncategorized — lgyarmati @ 1:38 pm Az év eleje óta tartó szárazság miatt a manilai vízellátás mostanra veszélybe került, ezért a Fülöp-szigetek kormánya szerdán elrendelte az eső mesterséges előidézését a fővárost kiszolgáló legnagyobb víztároló közelében. Az esőcsinálás jól ismert módszerére, az ezüst-jodid kristályok légkörbe szórására azért van szükség, mert ha még néhány napig folytatódik a százaz idő, akkor a délkelet-ázsiai ország fővárosának lakóit ellátó Angat víztárolóban … Read More [...]
süti beállítások módosítása