2011.03.18.
14:55

Írta: GrínTím

Döbbenetes látvány: 21 bálna pusztult el a tasmán partoknál

Huszonegy  hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin már meghalt, de 11-et sikerült megmenteni Bruny sziget partjainál, Tasmánia déli részén.

A partra sodródott állatokat a természetvédők folyamatosan vízzel locsolták, de így is csak tizenegyet sikerült szőnyegek és csónakok segítségével visszafordítani a nyílt vízre. 

Ezen a területen gyakori az ilyen eset. A tudósok magyarázata szerint a tömeges partra vetődésnek az lehet az oka, hogy ezek az állatok társas lények és ha egy hibázik, a többi megpróbál a segítségére sietni még akkor is, ha azzal saját életüket veszélyeztetik.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfineknél (Globicephala melas) a hím testhossza legfeljebb 5-8 méter, a nőstényé 4-6 méter. A hím testtömege 3500 kilogramm, a nőstényé 1800 kilogramm. A cet fénylő, fekete bőrén egyetlen fehér csík húzódik hosszában a hasán. A rövid, sarló alakú hátúszó a tövénél kiszélesedik. A cet visszhangos bemérőrendszere a dinnye formájú, duzzadt homlok mögött helyezkedik el. Az állat ennek segítségével, saját visszaverődő hangja alapján határozza meg a zsákmány helyét. Az orrlyuk az egyetlen nyílás, amelyen át a cet lélegzik, amikor lemerülés után visszatér a víz felszínére. A kilehelt felhő főként vízpárából és a légcső körül elhelyezkedő mirigyek olajcseppjeiből áll. Mindkét hosszú, sarló alakú mellső úszó csúcsban végződik. Farokúszója mélyen villás, kétoldalt sarlószerűen elkeskenyedik. Minden állkapocsfélben elöl 8-13, többnyire 10 fog ül.

Az állat társas lény; körülbelül 20 fős iskolákban vonul nyáron északra, télen pedig délebbre, a melegebb vizek felé. Tápláléka tintahalak és halak. A kifejlett állatnak naponta 35-45 kilogramm táplálékra van szüksége. Az állatok nagyon aktívak és sokszor csapkodják a víz felszínét a farkukkal vagy ki-ki emelkednek a vízből „kémkedni”. Legfeljebb 50 évig élhet.

A hím 11-12 éves korban, a nőstény körülbelül 6 évesen éri el az ivarérettséget. A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség 11-16 hónapig tart, ennek végén 1 borjú születik. A borjú a víz alatt, farkával előre jön a világra. Anyja az ellést követően azonnal feltuszkolja a víz felszínére, hogy lélegzetet vegyen. Az újszülött borjak súlya 100 kilogramm. A cet tejének zsírtartalma 40-50%-os. A borjú 15-20 hónapon át szopik.

Szólj hozzá!

Címkék: halál ausztrália bálna delfin cet tasmánia hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin globicephala melas

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr292750208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása