2011.03.23.
16:46

Írta: GrínTím

A nap képe: a tavasz biztos jele

  

Az eredeti méretű kép itt található.

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz a nap primavera képe

2011.03.23.
16:13

Írta: GrínTím

Üzemzavar a szlovéniai atomerőműben

Ma délelőtt 10 óra 30 perckor automatikusan leállt a szlovéniai Krsko-ban található atomerőmű. A hivatalos tájékoztatás szerint a leállást az okozta, hogy váratlanul megszakadt az erőművet Zágrábbal összekötő 380 kV-os vezeték. Az üzemzavar nem okozott semmilyen környezeti károsodást.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hiba leállás szlovénia atomerőmű üzemzavar rendellenesség krsko

2011.03.20.
16:06

Írta: GrínTím

A nap képe: teljes páncélzatban

 A teljes méretű kép itt található.

Szólj hozzá!

Címkék: a nap teknős képe páncél turtle

2011.03.20.
12:38

Írta: GrínTím

Már 30 kilométeres a rádióaktív veszélyzóna

A japán Nukleáris Információs Központ (CNIC) felszólította a japán kormányt, hogy a lehető leggyorsabban evakuálják a lakosságot a Fukushima Daiichi nukleáris erőművek 20-30 km-es körzetéből. AZ itt élők eddig azt a tájékoztatást kapták, hogy maradjanak házaikban, de a levegőben és a porban egyre nagyobb mennyiségű radioaktív anyagot mutatnak ki, ezért elsősorban a terhes nők, csecsemők és gyermekek kimentését sürgetik. A központ hozzátette, hogy ezeken a területeken a rövid távú tartózkodás, a mentési műveletek végzése nem jár jelentős kockázattal. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: katasztrófa atom japán veszély gyerekek radioaktív kitelepítés atomerőmű nukleáris szennyezés terhes evakuálás fukushima daiichi

2011.03.19.
18:46

Írta: GrínTím

A nap képe: strandidő

 

 

A teljes méretű kép itt található.

Szólj hozzá!

Címkék: a nap tenger pingvin strand tengerpart képe beach strandidő

2011.03.19.
16:31

Írta: GrínTím

Rádióaktív elemeket találtak a tokiói vízhálózatban

Közegészségügyi félelmek merültek fel, miután nyomokban radioaktív jódot találtak a tokiói csapvízben. Kormányzati forrásokra hivatkozva a Kyodo News azt közölte, hogy a radioaktív jód elérte az ország fővárosának vízellátását, így 36 millió ember kerülhet veszélyhelyzetbe. A kóros radioaktív jód szintje, a japán hivatalos közlemény szerint lényegesen alacsonyabb, mint a jogszabályban meghatározott.

Időközben a japán hatóságok leállították az élelmiszer vásárlásokat a Fukushima atomerőmű körüli területekről.

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa atom japán földrengés robbanás ivóvíz atomerőmű csapvíz tokió radioaktiv radioactive jód vízellátás

2011.03.19.
12:23

Írta: GrínTím

Újabb hatos erősségű földrengés Japánban

Szombaton, helyi idő szerint 18:56-kor hatos erősségű földrengést észleltek Japánban,  Machitsuki-tól északra. A rengés epicentruma 10 kilométer mélységben volt, sérülésekről, károkról nem érkezett jelentés.

 


View Larger Map

Szólj hozzá!

Címkék: japán földrengés

2011.03.18.
16:47

Írta: GrínTím

Vulkánkitörés miatt falvakat evakuálnak

Indonézia piros figyelmeztető jelzést adott ki mert kitört a Mount Karangetang vulkán a Sulawesi szigeten.  A kiömlő láva és a perzselő gázfelhők miatt elrendelték a környező falvak az evakuálást. A 1784 méter magas vulkán a sziget ritkán lakott rétén található, de a kitörés törmeléke négy kilométerre is elérhet. A fő veszélyt a forró gőzfelhők jelentik, amik végzetesek lehetnek a hegy lejtőin élőkre.

Indonézia az úgynevezett "Ring of Fire" területen fekszik, ahol a kontinentális lemezek ütközése miatt gyakoriak földrengések és a vulkáni tevékenység. A szigeteken 129 aktív vulkán van, amelyek közül 21 Java-n található.

Szólj hozzá!

Címkék: java katasztrófa földrengés láva mount indonézia kitörés riasztás vulkánkitörés evakuálás karangetang

2011.03.18.
14:55

Írta: GrínTím

Döbbenetes látvány: 21 bálna pusztult el a tasmán partoknál

Huszonegy  hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin már meghalt, de 11-et sikerült megmenteni Bruny sziget partjainál, Tasmánia déli részén.

A partra sodródott állatokat a természetvédők folyamatosan vízzel locsolták, de így is csak tizenegyet sikerült szőnyegek és csónakok segítségével visszafordítani a nyílt vízre. 

Ezen a területen gyakori az ilyen eset. A tudósok magyarázata szerint a tömeges partra vetődésnek az lehet az oka, hogy ezek az állatok társas lények és ha egy hibázik, a többi megpróbál a segítségére sietni még akkor is, ha azzal saját életüket veszélyeztetik.

A hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfineknél (Globicephala melas) a hím testhossza legfeljebb 5-8 méter, a nőstényé 4-6 méter. A hím testtömege 3500 kilogramm, a nőstényé 1800 kilogramm. A cet fénylő, fekete bőrén egyetlen fehér csík húzódik hosszában a hasán. A rövid, sarló alakú hátúszó a tövénél kiszélesedik. A cet visszhangos bemérőrendszere a dinnye formájú, duzzadt homlok mögött helyezkedik el. Az állat ennek segítségével, saját visszaverődő hangja alapján határozza meg a zsákmány helyét. Az orrlyuk az egyetlen nyílás, amelyen át a cet lélegzik, amikor lemerülés után visszatér a víz felszínére. A kilehelt felhő főként vízpárából és a légcső körül elhelyezkedő mirigyek olajcseppjeiből áll. Mindkét hosszú, sarló alakú mellső úszó csúcsban végződik. Farokúszója mélyen villás, kétoldalt sarlószerűen elkeskenyedik. Minden állkapocsfélben elöl 8-13, többnyire 10 fog ül.

Az állat társas lény; körülbelül 20 fős iskolákban vonul nyáron északra, télen pedig délebbre, a melegebb vizek felé. Tápláléka tintahalak és halak. A kifejlett állatnak naponta 35-45 kilogramm táplálékra van szüksége. Az állatok nagyon aktívak és sokszor csapkodják a víz felszínét a farkukkal vagy ki-ki emelkednek a vízből „kémkedni”. Legfeljebb 50 évig élhet.

A hím 11-12 éves korban, a nőstény körülbelül 6 évesen éri el az ivarérettséget. A párzási időszak egész évben tart. A vemhesség 11-16 hónapig tart, ennek végén 1 borjú születik. A borjú a víz alatt, farkával előre jön a világra. Anyja az ellést követően azonnal feltuszkolja a víz felszínére, hogy lélegzetet vegyen. Az újszülött borjak súlya 100 kilogramm. A cet tejének zsírtartalma 40-50%-os. A borjú 15-20 hónapon át szopik.

Szólj hozzá!

Címkék: halál ausztrália bálna delfin cet tasmánia hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin globicephala melas

2011.03.15.
19:20

Írta: GrínTím

A nap képe: terminator

Az eredeti méretű kép itt található.

Szólj hozzá!

Címkék: a nap madár terminátor képe ragadozó

süti beállítások módosítása