2011.02.23.
15:30

Írta: GrínTím

Élőben követhető tengeri expedíció

Egy New York-i bloggerrel bővült az Electrolux tengeri expedíciójának legénysége.
 
A Porszívók a tengerből elnevezésű, nemzetközi, műanyag hulladékgyűjtési kampány keretében az Electrolux és a 5 Gyres kutatószervezet közös akciót indít, hogy megtisztítsák az Atlanti-óceán déli részét a műanyag hulladéktól. A programra olyan, vállalkozó szellemű önkéntesek jelentkezését várták, akik a kutatócsapat teljes értékű tagjaként, részt vennének a chilei Beagle-csatornát érintő környezetvédelmi akcióban. A világ minden tájáról jelentkeztek az elszánt pályázók, akiknek egy rövid, bemutatkozó filmmel kellett meggyőzniük a zsűrit arról, hogy ők lesznek a leghasznosabb tagjai a legénységnek.
Az Electrolux és a 5 Gyres képviselőiből álló zsűri végül a környezetvédelmi témákkal foglalkozó bloggert, a 26 éves, New York-i Brit Liggettet választotta a pályázat győztesének. Brit, munkája során már korábban is foglalkozott a tengerek felszínén felhalmozódó hulladékok kérdésével. Írásaival arra szeretné felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy milyen közvetlen hatásokkal jár, ha nem fordítunk elég figyelmet a műanyagokra.
 
A legénység új tagja szenvedélyesen szeret vitorlázni is. Nagyon sok időt töltött vízen, számos vitorlásutazáson vett részt, és már gyerekként foglalkozott vitorlások javításával. 
 
Brit a különleges program kutatócsapatának teljes értékű tagja lesz. A Sea Dragon hajó fedélzetén a vitorlákat kezeli majd, kormányosként dolgozik, és egyéb, a hajóval kapcsolatos feladatokat is ellát. A hajó legénysége kisebb csapatokra osztva fog dolgozni, melyek közül mindig lesz egy, amelyik napi 24 órás ügyeletet vállal. Az ügyeletesek segítenek a navigációban, kapcsolatot tartanak a többi vízi járművel, és felkészítik a következő szolgálatba lépő csapatot. Brit ügyeleti feladata lesz, többek között, a hajó különböző rendszereinek felügyelete, a takarítás és a főzés is.
 
A fedélzeti feladatokon kívül, a téma nagyköveteként, Brit folyamatosan beszámol majd a Porszívók a tengerből projekt blogjában a kutatás aktuális helyszíneiről, az expedíció során talált és begyűjtött műanyagokról, valamint az eseményekről.
 
Az Electrolux és a 5 Gyres közös műanyag hulladékgyűjtési expedíciója március 3-án indul, Puerto Williams kikötőjéből (Chile), majd tizenegy vízen töltött nap után, március 14-én éri el célállomását, a chilei Valdivia kikötőjét.
 
Március 1-jétől Brit kalandját az interneten is lehet követni.
 

Szólj hozzá!

Címkék: brit 5 környezetvédelem vitorlás tenger kaland expedíció porszívó electrolux gyres

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr822684346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása