2011.02.05.
13:02

Írta: GrínTím

7 milliárdos jutalom a környezetszennyezésért

Miközben a Fővárosi Önkormányzat súlyos megszorításokat tervez, amelyek jelentősen rontanák a város élhetőségét, a tehergépkocsik túlnyomó része után nem fizetik meg a behajtási díjat a fuvarozók. Így az önkormányzat 7 milliárd forint bevételtől esik el évente, ami elsősorban az ellenőrzés hiányosságaira vezethető vissza. Erre hívta fel Tarlós István budapesti főpolgármester figyelmét levelében a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet szerint kevés az ellenőr, nem megfelelő az ellenőrzés műszaki háttere és a korrupció is valószínűsíthető.

A fővárosban mintegy 80 000 tehergépkocsit tartanak nyilván. Egy átlagos munkanapon 60 000 teherautó lép be a városhatáron. Ugyanakkor Budapesten mindössze 10 700 tehergépkocsira kértek behajtási hozzájárulást 2010-ben. A tehergépkocsik 80-90 százaléka után – jogsértő módon – nem fizetik meg a behajtási díjat. 
A Levegő Munkacsoport sürgetőnek tartja, hogy a Fővárosi Önkormányzat biztosítsa a személyi és tárgyi feltételeket a tehergépkocsik behajtási díjfizetésének szigorú ellenőrzéséhez. Elfogadhatatlan és a közvélemény számára is megmagyarázhatatlan, hogy az önkormányzat nem lép fel hatékonyan a teherfuvarozók csalásai ellen, miközben komoly pénzeket vonna el többek között az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a sport területéről, és a BKV-nak szégyenszemre súlyosan környezetszennyező, használt buszokat kell beszereznie a már szinte működésképtelen járművei helyett. Azért is különösen sürgető a beavatkozás, mert – amint azt már számos tanulmány kimutatta – a behajtási díj mértéke még mindig csak a töredékét teszi ki mindazon költségeknek, amelyeket a közúti teherfuvarozók okoznak, de nem ők fizetnek meg, hanem áthárítják az egész társadalomra.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest korrupció díj levegő környezetszennyezés teherautó jogsértés behajtási munkacsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr242640108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.