2010.12.15.
14:14

Írta: GrínTím

Tíz perc tekerés a város zöld karácsonyfájáért

Ma reggel felállították a város zöld karácsonyfáját a Nyugati téren található bevásárlóközpont előtt. Az Ember a Városban Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy felismerjük, mi szükséges ahhoz, hogy a város, ahol élünk élhetőbb környezetté váljon. A felállított karácsonyfa izzói csak akkor működnek, ha a mellette lévő bringaerőművet valaki hajtja, díszeit a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának lakói készítették. A fa fényeit december 15. és 19. között bárki meggyújthatja egy tekeréssel, szombaton pedig egy maratonra várják a jelentkezőket a szervezők, sok ajándékkal.

Magyarországon összesen több mint 4,5 millió ember lakik, közlekedik és dolgozik nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében. A mindennapi életre azonban kevesen gondolnak életformaként, a lakosok inkább csak tudomásul veszik a körülöttük történő eseményeket. A Magyar Kerékpárosklub, a hamarosan induló Városfigyelő.hu városformáló online magazin és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja által támogatott akció ezen akar változtatni.
 
„Magyarországon egy olyan szemléletváltásra van szükség, amit különböző nézőpontokból kiindulva maguk a lakosok irányítanak, miközben közösséggé formálják a városi lakosságot.” – nyilatkozta Albert Judit, az Ember a Városban Alapítvány felkért környezeti nevelési szakértője. – „Jelenleg kevesen hiszik el, hogy ténylegesen beleszólásuk lehet a városkép alakításába, pedig a megfelelő csatornákon keresztül szinte minden elérhető.” – tette hozzá a szakember.
 
Az ünnepi kezdeményezés városújító céljaihoz az Ombrello Média Kft. és a Westend City Center is csatlakozott, így valósulhatott meg a város központjában a faállítás. A szervezők bíznak benne, hogy az elkövetkező napokban több százan ülnek majd fel a bringaerőműre, és vesznek részt az akióban.
 
„Örömmel csatlakoztunk bringaerőművükkel a szeretet ünnepéhez kapcsolódó akcióhoz, hiszen minden kezdeményezés fontos, amely az egészségesebb városi környezet létrejöttét segíti.” – mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. – „ A Magyar Kerékpárosklub a kerékpáros közlekedés népszerűsítésén keresztül programjaival és kampányaival évek óta azon dolgozik, hogy városi élet ne a szmogról és a dugókról szóljon, hanem egy szerethető és élhető életforma lehessen.” 
 
A város zöld karácsonyfája mindenki nézőpontját és véleményét képviselni szeretné, aki itt él, így kerültek rá mozgáskorlátozott emberek díszei.
 
„A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának egyik fontos szolgáltatása a foglalkozási rehabilitáció, melynek keretében súlyosan mozgássérült emberek kreativitás- és manuális készségfejlesztése zajlik az un. Reptető Műhelyben.” - nyilatkozta Kogon Mihály, a Mozgássérült Eberek Rehabilitációs Központjának igazgatója. – „A Reptetőben folyó munka során különböző kreatív technikák alkalmazásával készítünk ajándéktárgyakat, köztük karácsonyfa-díszeket. A Város Zöld Karácsonyfáján látható díszek a mozgássérült emberek üzenetét hordozzák arról, hogy ők is magukénak vallják a várost, ők is itt élnek, másokkal közös lakhelyüknek tekintik.” 
 
Az akció keretében a karácsonyfánál a szervezők minden vállalkozó kedvű gyereket és felnőttet ajándékokkal várnak, aki legalább 10 percig tekeri a bringaerőművet, így tartva fényesen a fa izzóit szombaton, délelőtt 11 és délután 16 óra között.
 
„Az Ember a Városban Alapítvánnyal való hosszútávú együttműködésünk első állomása ez az akció, amelynek célja, hogy minél több városi lakossal ismertessük meg, hogy milyen változásokra van szükségünk környezetünk élhetőbbé tételéhez.” – mondta Kravalik Zsuzsa, a városfigyelő.hu főszerkesztője. – „Ehhez nyújt segítséget a jövő év elején induló interdiszciplináris városi tudásbázisunk, amely 3 hetente publikálja kutatásai eredményét. Bízunk benne, hogy a felmérések aktív tudást generálnak, így serkentve a városlakókat, városhasználókat saját világlátás kialakítására és aktívabb, tudatosabb városhasználatra.” 

Szólj hozzá!

Címkék: zöld emberek kerékpár bicikli mozgássérült tekerés karácsonyfa rehabilitációs városfigyelő központjának

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr1002517498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.