2010.09.14.
08:11

Írta: GrínTím

Őszi energiatakarékossági tippek a Schneider Electric-től

Az ősz megérkeztével az egyre hűvösebb nappalokat és éjszakákat újra fűtéssel vagyunk kénytelenek enyhíteni, a korai sötétedés miatt pedig egyre hamarabb kényszerülünk mesterséges fényt kapcsolni otthonunkban. Így a napsütéses órák csökkenésén és a szitáló esőn, ködön kívül a megnövekedett energiaköltségek is rossz hatással lehetnek hangulatunkra. De mit tudunk tenni, ha energiahatékonyan, mégis teljes komfortérzet mellett szeretnénk túlélni a nyirkos őszi napokat?

Az árnyékolás nem csak nyáron bír nagy jelentőséggel. A redőnyök korai, már sötétedéskor történő leeresztésével rengeteg fűtési költséget spórolhatunk meg, hiszen a drága energiának így már nem csak az ablakkeret résein kell „átszöknie”, hogy a szabadba jusson, hanem a redőny anyagán is. A Schneider Electric épületautomatizálási megoldásaival, beépített fényérzékelők segítségével a rendszer automatikusan felismeri a külső fényviszonyokat, azoknak megfelelően képes a redőnyök mozgatására. Így szürkületkor, az előre megadott kondíciók alapján otthonunk összes redőnye automatikusan leereszkedik, a lakásban tartva az értékes hőt.
A redőnyök leeresztésekor is fontos a megfelelő belső fényviszonyok megteremtése. Ám ekkor sem törvényszerű maximumon működtetni a világítást, hiszen belső fényérzékelők segítségével lehetőség van a lámpák fényerősségének a környezeti viszonyokhoz történő igazítására. Ahogy sötétedik, vagy a redőnyök leeresztésével egy időben a lámpák automatikusan felkapcsolódnak, mindig csak olyan fényerővel, amelyet a fényviszonyok vagy a redőny lamelláinak állása mellett bejutó fény mennyisége indokolttá tesz.
 
A fűtés automatikus szabályozásával is nagymértékben csökkenthetjük költségeinket. A Schneider Electric épületfelügyeleti és –automatizálási rendszereivel időprogram vagy a riasztó adatai alapján tudjuk szabályozni egész lakásunk, vagy akár egyes helyiségek fűtését. Ha időprogramot állítunk be, a rendszer a program alapján, például, éjszaka vagy távollétünk ideje alatt takarékra állítja a fűtést, majd hazaérkezésünkkor gyors felfűtéssel teszi kellemessé a hőmérsékletet. Ugyanezt érhetjük el, ha a riasztó jeleivel kötjük össze fűtési rendszerünket. Ebben az esetben a riasztó kikapcsolásakor a rendszer érzékeli, hogy hazaérkeztünk, és a megfelelő hőmérsékletre fűti fel a lakást. Mindezen funkciók távoli eléréssel, otthonunktól messze is beállíthatóak és működtethetőek.
 
A fenti tippek betartásával nincs más dolgunk egész ősszel, mint energiahatékony otthonunk melegéből szemlélni a hulló faleveleket.
 

Szólj hozzá!

Címkék: ősz tippek schneider fűtés energiatakarékosság electric

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr982292803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.