2010.08.10.
15:20

Írta: GrínTím

Szennyezett paradicsom, illegális eper

A Növényvédőszer Akcióhálózat idén nyáron végzett mérései alapján kijelenthető: nem biztonságosak az élelmiszerek a térségünkben. A vizsgálatok forgalomból kivont növényvédő szereket, gyermekek egészségére kockázatos anyagokat, valamint határértékek feletti szennyezettséget mutattak.
2010 júniusában a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) Európai Tagozata – melynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport – helyi zöld szervezetek bevonásával zöldség- és gyümölcsmintákat vizsgált négy közép- és kelet-európai országban: Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. A vizsgált 49 mintából 35-ben mutattak ki vegyszermaradékot. Tíz mintában találták meg olyan növényvédő szerek maradékát, amelyek alkalmazását Európában nem engedélyezik. Három bolgár mintában magasan az EU-s határértékek (MRL) felett volt valamely szermaradék koncentrációja.

A 1097/2009. számú EU rendelet 11 növényvédő szernek csökkentette le a zöldségekben és gyümölcsökben megengedett koncentrációját. A rendelkezés 2010. június 7-vel lépett életbe. A bolgár, a magyar és a szlovák mintákban magasan az újonnan életbe lépett MRL-ek felett mutatták ki a mérések az új rendelet által nevesített procimidont. Bár a mérések június 7. után történtek, a szupermarketek könnyen bizonyíthatnák, hogy a termékek még a határidő előtt kerültek betakarításra, így nem vonatkozik rájuk az új határérték. A bolgár minták emellett a gyermekek számára kiemelt veszélyt jelentő, karbendazim nevű ismert hormonkárosító hatású gombaölő szert is tartalmaztak. A gyermekek és különösen a magzatok számára ez az anyag már egészen kis koncentrációban is kiemelten veszélyes, így a PAN nem javasolja, hogy az ezzel szennyezett termékeket kisgyermekek és terhes nők fogyasszák.

A PAN vizsgálata szerint a csehországi termékek voltak a legtisztábbak: a cseh minták 70 százaléka egyáltalán nem tartalmazott kimutathatósági határ felett vegyszermaradékot. A legszennyezettebbnek a bolgár termékek bizonyultak, a vizsgált termékeknek csupán 7 százaléka nem tartalmazott vegyszermaradékot. Három mintában határérték feletti mennyiségben volt szermaradék, továbbá 9 különböző, az EU-ban már betiltott növényvédő szer fordult elő 8 zöldség- és gyümölcsmintában. Egy Bulgáriában vásárolt, Törökországból származó paradicsomban 7 különböző szer volt, melyekből 2 az EU-ban nem engedélyezett, az egyik szer koncentrációja a határérték négyszeresét tette ki.

A Levegő Munkacsoport által beszerzett magyar termékek 21 százaléka volt tiszta. Mint azt a szervezet a júniusi közleményében jelezte, egy hazai paradicsomban és egy uborkában az EU-ban már betiltott procimidon volt, melynek koncentrációja a paradicsomban az új határérték 7 és félszeresét érte el. A 10 szlovák mintából 3 volt tiszta, ám egy lengyel származású paradicsomban 4 féle vegyszermaradék is kimutatható volt. Az egyetlen szlovák szőlőmintában 6 különböző vegyszer fordult elő, köztük az említett procimidon az új határérték négyszeresében.

A PAN mérései sajnos megmutatták a nemzeti élelmiszerbiztonsági rendszerek hiányosságait. A mérések célja az volt, hogy a civil szervezetek figyelmeztessék az élelmiszerláncokat és a hatóságokat a problémákra. A PAN célja továbbá, hogy felhívja az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy egy-egy termék milyen sokféle vegyszermaradékot is tartalmazhat, így elodázhatatlan, hogy a határértékek megállapításánál a jövőben figyelembe vegyék a különböző szerek együttes hatásait. Az eredmények továbbá megerősítik környezetvédő civil szervezetek azon álláspontját, hogy valós és szigorú növényvédelmi akciótervekre van szükség a tagállamokban.
Arról, hogy a FruitVeB szerint hitelrontó a Levegő Munkacsoport állítása, itt olvashat.

2 komment

Címkék: levegő munkacsoport mérgező élelmiszer eper gyümölcs mérgező növényvédőszer pan paradicsom paradicsom vegyszer zöldésg

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr672285822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szennyezett paradicsom, illegális eper (via ZöldTér – reloaded) « BLog OF BlogS · http://blofbs.wordpress.com/2010/08/10/szennyezett-paradicsom-illegalis-eper-via-zoldter-reloaded/ 2010.08.10. 15:42:33

[...] Szennyezett paradicsom, illegális eper (via ZöldTér – reloaded) Filed under: Uncategorized — lgyarmati @ 1:21 pm A Növényvédőszer Akcióhálózat idén nyáron végzett mérései alapján kijelenthető: nem biztonságosak az élelmiszerek a térségünkben. A vizsgálatok forgalomból kivont növényvédő szereket, gyermekek egészségére kockázatos anyagokat, valamint határértékek feletti szennyezettséget mutattak. 2010 júniusában a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) Európai Tagozata – melynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport – helyi zöld szervezetek bevonásával zöldség- és g … Read More [...]

FruitVeB szerint hitelrontó a Levegő Munkacsoport állítása « ZöldTér – reloaded · http://zoldter.wordpress.com/2010/08/10/fruitveb-szerint-hitelronto-a-levego-munkacsoport-allitasa/ 2010.08.10. 19:34:25

[...] MTI A Levegő Munkacsoport eredeti közleménye itt olvasható. [...]