2010.08.05.
13:37

Írta: GrínTím

Misztikus helyek- elsüllyedt erdők

A látvány kísérteties és mégis csodálatos. Szokatlan és éppen emiatt érdekes. Vannak bolygónkon olyan helyek, amelyek örök emléket állítanak az elmúlásnak. Elmerült erdők, víz alatti törzsek, lombok, amik a régmúlt időket idézik, és amiken új élet kezdődött.

Elmerült erdőket gyakran láthatunk, amikor árvíz van, vagy mikor a tenger szintje megemelkedik és egy időre vízzel borítja a partokat és annak élővilágát. Sok helyen vannak rönkök, melyek annak tanúi, hogy valaha a part kijjebb húzódott, például Nagy-Britannia, Franciaország vagy Dánia tengerpartjainál. Ezeket már betakarta az iszap, a homok, mielőtt a tenger végleg elnyelte volna azokat. Azonban vannak olyan erdők is, melyek épségben állnak a víz alatt, főleg a szárazföld belsejében levő tavakban.
[slideshow]
Kazahsztán, Kaindy tó
Tengerszint felett kétezer méterrel járunk. A négyszáz méter hosszú tó mélysége eléri a harminc métert. A tó a hatalmas mészkőhegység megcsúszásának eredményeként jött létre. A hajdani erdőből ma már csak az elmerült fenyők csúcsai emelkednek ki a vízből, melyek elsüllyedt vitorlások árbocaira emlékeztetnek. A téli hónapok sem riasztják vissza a kíváncsi búvárokat, akik a jeges vízben való merülést is vállalják azért a látványért cserébe, ami a mélyben eléjük tárul.

Románia, Bezid tó
Erdélyben, Maros megyében található ez a tó, a Kis-Küküllő egyik mellékfolyójának ágán. Az elszáradt fák segélykérő kezekként törnek a víz felszínére. A tóban nemcsak az elmerült fák látványa fogadja a látogatókat, hanem egy falu is. Bözödfalu egy áradáskor került a víz alá. Csupán a templomtorony emlékeztetett arra. hogy valaha emberek éltek itt. A tavat az árvíz után mesterségesen megtartották, gátat emeltek köré. Vannak akik szerint árvízvédelmi okokból, más vélemények szerint nem akarták megmenteni a magyar települést. A gátépítést 1975-ben kezdték, majd 1992-ben fejezték be. Ma népszerű idegenforgalmi állomás.

Ghana, Volta tó
A világ legnagyobb mesterséges tava. Felülete 8 500 négyzetkilométer. A tó a Volta folyóra épített duzzasztógát eredményeként keletkezett. Az ide épített erőmű szolgáltatja az ország villamosenergia ellátásának többségét. Az építkezés miatt 78 ezer embert és kétszázezer állatot kellett erről a területről kitelepíteni. A valaha itt élt fáknak már csak az emléke maradt. Ébenfa, mahagóni, indiai tölgyfa ma már csak az elmúlásra figyelmeztetnek. 14 millió köbméter fa került víz alá. Nemcsak a levegő oxigéntartalmát változtatta meg ez a pusztulás, hanem a víz ökológiai egyensúlyát is megbonthatja a rothadásuk, ezzel veszélyeztetve a víz halállományát.

USA-Texas, Caddo tó
A látvány, ami az ideérkezőket fogadja, más mint ami a többi, elsüllyedt erdőt jellemzi. Ezek a fák élnek. A területet is inkább mocsárnak, lápnak lehetne nevezni, mintsem tónak. A zöldellő lombkorona képe visszatükröződik a vízben, ezzel fokozva a hely misztikumát. A világ legnagyobb mocsári cipruserdője láthatóan jól érzi magát ebben a környezetben. Vannak köztük több, mint ezer éves példányok is.

1 komment

Címkék: erdő elsűllyedt forest ghost kísérteties kísérteties mistic misztikus

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr972285798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zergeszakbolt · http://zergeszakbolt.wordpress.com 2010.08.06. 07:37:13

Románia, Gyilkos-tó Kimaradt a Gyilkos-tó (románul Lacul Roşu, régi magyar nevén: Veres-tó), amely egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, Hargita megye északkeleti részén Erdélyben a Keleti-Kárpátokban. A 80-as években merültek benne katonai búvárok, és az élményt úgy írták le, hogy azt képzelték el, ők a mókusok, akik a fákon szökellnek. Nagy esőzések után 1837-ben keletkezett a közeli Gyilkos-hegyről lecsúszó törmelék következtében, amely elzárta a Vereskő-patak, Cohárd-patak, Likas-patak, Lóhavas-patak, Juh-patak útját. A tóból ered a Békás-patak. A Gyilkos-tó nevet Orbán Balázs viszi be a köztudatba 1864-ben. A tó az üledéktől telik fel, a visszamaradó kisebb tavak elláposodnak. A Gyilkos-tó fölé emelkedik északon a Kis-Cohárd (1352 m) sziklája. A környék és a Gyilkostó üdülőtelep közigazgatásilag Gyergyószentmiklóshoz tartozik. Mivel Hargita és Neamti megye határán van, így állandó vita folyik, mi hova tartozik, és ezt nagyon megszenvedte az egykor virágzó üdülőtelep.