2010.07.22.
15:24

Írta: GrínTím

Biogáz fűtésre és áramtermelésre Miskolcon

Rekultivált hulladéktelepből nyert biogázzal fűtik a jövőben a borsodi megyeszékhely hejőcsabai lakótelepének lakásait, s emellett áramtermelésre is jut majd a gázból, a városi önkormányzat tulajdonában lévő Mihő Miskolci Hőszolgáltató Kft. ezt lehetővé tevő 500 millió forintba került beruházását szerdán adták át.

Miskolcon, a Bogáncs utcai hulladéklerakó mintegy 22 hektáros területén 5 millió tonna kommunális hulladékot helyeztek el az elmúlt évtizedekben, a telepet 2006-ban történt bezárást követően rekultiváltak. A lefedett kommunális hulladék nagy mennyiségben tartalmaz szerves anyagokat, ebből természetes kémiai folyamat útján biogáz keletkezik. Ennek hasznosítására pályázott a Mihő az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív program tenderére, és mintegy 200 millió forint támogatást kapott az 500 millió forintos beruházáshoz - mondta Bereznayné Péntek Zsuzsanna, a kft. szóvivője az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a projekt révén évente 377.330 köbméter földgáz takarítható meg, és átlagosan mintegy 3.419.880 kilowattóra megújuló bázisú villamos energia termelése várható.
A depóniagáznak a közeli távfűtési rendszerben biogáz-motorral való hasznosításával egyrészről a fűtőmű földgázfelhasználásának jelentős része kiváltható, másrészről jó hatásfokú, biogáz tüzelésű kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés valósítható meg. A hejőcsabai lakótelepen 319 lakás fűtés- és használati melegvíz-ellátását biztosítják ezentúl biogázból, a korábbi két földgáztüzelésű kazán azonban továbbra is megmarad az üzembiztonság fenntartására - tette hozzá.

1 komment

Címkék: áramtermelés áramtermelés biogáz fűtés miskolc

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr1002285672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biogáz fűtésre és áramtermelésre Miskolcon (via ZöldTér) « BLog OF BlogS · http://blofbs.wordpress.com/2010/07/22/biogaz-futesre-es-aramtermelesre-miskolcon-via-zoldter/ 2010.07.22. 15:25:07

[...] Biogáz fűtésre és áramtermelésre Miskolcon (via ZöldTér) Filed under: Uncategorized — lgyarmati @ 1:25 pm Rekultivált hulladéktelepből nyert biogázzal fűtik a jövőben a borsodi megyeszékhely hejőcsabai lakótelepének lakásait, s emellett áramtermelésre is jut majd a gázból, a városi önkormányzat tulajdonában lévő Mihő Miskolci Hőszolgáltató Kft. ezt lehetővé tevő 500 millió forintba került beruházását szerdán adták át. Miskolcon, a Bogáncs utcai hulladéklerakó mintegy 22 hektáros területén 5 millió tonna kommunális hulladékot helyeztek el az elmúlt év … Read More [...]