2010.12.07.
12:32

Írta: GrínTím

5 tény a koalákról, amit csak kevesen tudnak

Nagyon aranyosak, nagyon kedveljük őket, de azért vannak, amit még nem tudunk ezekről az Ausztráliában honos állatkákról.

 
Ezek közül talán a legfontosabb, hogy ezek nem is mackók. Imádni valóak, kis teddi macikhoz hasonlóak, pihések, puhák, de valójában az erszényes állatokhoz tartoznak, mint a kenguruk vagy az oposszumok. A nőstény a picinyét a "zsebében" hordozza.
 
Kevesen tudják, hogy nagyon társasági állatok. Csoportokban élnek. Minden csoportnak van egy vezető nőstény állata. Mindegyik koalának megvan azonban a saját fája, és külön él a szomszédaitól. Amikor egy építkezés miatt kivágnak fákat, van hogy egy-egy koala elveszíti lakását. Hontalan lesz, akár csak az emberek. 
 
A koalák nagyon messzi távolságból is tudnak egymással kommunikálni. A hang, amit kiadnak, sok mindent jelezhet. Helyzetüket, állapotukat, társasági viszonyukat és sokszor haragjukat is.  A mamák és kicsinyeik sokkal finomabb hangnemben beszélgetnek egymással. Dörmögnek, röfögnek, nyifognak. Amikor bajban vannak, megrémülnek, akkor úgy sírnak, mint a kisbabák, ezzel fejezik ki szomorúságukat.
 
Idejük legnagyobb részét alvással töltik. Amikor alszanak, akkor gyűjtenek elég energiát ahhoz, hogy beszerezzék napi élelmüket. Akkor ugyanis órákat töltenek el azzal, hogy fáról fára ugráljanak, hogy kiválasszák a legfinomabb eukaliptusz leveleket, vagy megrágcsálják a fa kérgét. Éjszakai állatok, csupán rövid ideig vannak fent. Nappal alszanak, így tudnak védekezni a nagy meleg ellen. Amikor fáznak, összegömbölyödnek, akár csak az emberek. A táplálékuk miatt előfordul, hogy depresszióba esnek, ilyenkor kifekszenek az útra, hogy öngyilkosságot kövessenek el. Soha nem isznak, a kellő folyadékot is az eukaliptusz leveléből nyerik.
 
A koalák Ausztrália jelképévé váltak, a nemzeti kincsük lett. Nagyon népszerűek, mégis a kipusztulás fenyegeti őket. Ez főleg a városodás gyors tempója miatt van, hiszen az erdők irtásával egyre több lakóhelytől, fától fosztják meg az állatokat. Ellenségeik, mint a kutyák, rókák támadásai, valamint a közlekedési balesetek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy számuk egyre kevesebb. Emiatt a legfontosabb dolog, hogy védelemre szorulnak, különben örökre elbúcsúzhatunk tőlük. Ez nagyon szomorú lenne.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: ausztrália mackó ismeretlen titok tény bear koala

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr632499287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.