2010.08.10.
19:34

Írta: GrínTím

FruitVeB szerint hitelrontó a Levegő Munkacsoport állítása

A Levegő Munka csoport szerint a magyar zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradékkal szennyezettek, a szakmai szervezet, a FriutVeb azonban vitatja, hitelrontásnak tartja az állítást és fontolgatja, hogy bírósághoz fordul az ügyben.

Az MTI azt követően kérdezte meg Mártonffy Bélát, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatóját, hogy a Levegő Munkacsoport keddi közleményében a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) nyári méréseire hivatkozva azt írta: nem biztonságosak az élelmiszerek a közép- és kelet-európai térségben.

A PAN Európai Tagozata - amelynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport - helyi zöldszervezetek bevonásával zöldség- és gyümölcsmintákat vizsgált négy közép- és kelet-európai országban júniusban. A vizsgálatokat Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában végezték. A vizsgált 49 mintából 35-ben mutattak ki vegyszermaradékot.
A Levegő Munkacsoport összesítése szerint a Magyarországon megvizsgált 14 minta közül, amelyben 5-5 paradicsom és uborka, valamint 3 eper minta volt, mindössze három minta, azaz a vizsgált mennyiség 21 százaléka bizonyult "tisztának". Ez az arány Bulgáriában 7 százalék, Szlovákiában 33 százalék, Csehországban pedig 70 százalék volt.

Mártonffy Béla leszögezte: az általa képviselt szervezet megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a hitelrontásért miként kaphat a szervezet - esetleg bírósági úton is - elégtételt. Emellett a hitelrontásról a FruitVeB levélben tájékoztatja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékes államtitkárát is.

Úgy vélte: a magyar zöldség és gyümölcs fogyasztása nem jelent veszélyt az emberek egészségére, hiszen azt a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok folyamatosan vizsgálják, de a FruitVeb is szavatolja azok biztonságos fogyaszthatóságát. Továbbá az Európai Unió Kereskedőinek Szövetségének idei jelentésében - a szervezet ugyancsak folyamatosan ellenőrzi az üzletekbe beszállított termékeket - Magyarország rendkívül jó minősítést kapott. Mivel csupán egyetlen minta volt kifogásolható, az is egy ritka zöldségféle, a pakcsoj. Ebben a kínai leveles zöldségben - amely nem is honos Magyarországon, és csak keveset termelnek belőle - a nitráttartalom volt némileg felette a megengedett mértékének. Az összes többi termék szermaradvány-mentes volt a kereskedők szerint.

A FruitVeB ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy PAN méréseit senki sem ellenőrizte hivatalosan - nem lehet tudni milyen akkreditált laboratóriumban végezték a méréseket, emellett a mintaszám is kicsi volt -, azok így megkérdőjelezhetők. Emellett a magyar minták származhattak csak külföldről is, mivel az esős időjárás miatt júniusban, a vizsgálat idején, a magyar zöldségek jelentős része - a két-háromhetes csúszás miatt - még nem került a piacra.

Mártonffy Béla szerint a mostani közlemény kísértetiesen hasonlít a korábbi libamáj-ügyre, hogy a magyar termékek piaci pozícióját belföldön rontsák, ami szerinte megengedhetetlen.

MTI
A Levegő Munkacsoport eredeti közleménye itt olvasható.

1 komment

Címkék: levegő munkacsoport fruitveb

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr42285823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szennyezett paradicsom, illegális eper « ZöldTér – reloaded · http://zoldter.wordpress.com/2010/08/10/szennyezett-paradicsom-illegalis-eper/ 2010.08.13. 11:31:08

[...] Arról, hogy a FruitVeB szerint hitelrontó a Levegő Munkacsoport állítása, itt olvashat. [...]
süti beállítások módosítása