2010.07.24.
16:53

Írta: GrínTím

Fantasztikus meteor kráterek (1.): Arizona, Egyesült Államok

Mióta a világ létezik, idegenek érkeznek a földre. Ha nem is a kicsi zöld emberkék, azért mégis van nyomuk. A Föld keletkezése óta számtalan meteorit és kisbolygó csapódott a felületébe. Bár ezeknek a nyoma jórészt már eltűnt, azonban vannak, amiket az idő és a föld anyaga mégis megőrzött az utókor számára. Következzenek ezek közül a legszebbek!

Az Arizona északi részén, Flagstaff városkájától alig egy órányi járásra található 1,2 km széles és 180 méter mély meteor kráter, körülbelül 40 ezer éves, ami a földtörténeti korokhoz viszonyítva fiatalnak számít. Állapota a sivatagi körülmények miatt jó. A becslések szerint a nikkel-vas összetételű Canyon Diablo meteorit átmérője 50 méter, míg súlya 150 ezer tonna volt. Érdekesség, hogy a kráter egy család tulajdona 1903 óta, és belépő ellenében látogatható, sőt még maradványokat és lehet keresgélni a peremén. 1964-ben egy Cessna géppel berepültek a kráter belsejébe, hogy közelebbről is láthassák a mélyedést, de az erős légörvények miatt a gép nem tudott onnan kijutni, és a földbe csapódott.

1 komment

Címkék: arizona kráter meteor meteor krater usa

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr62285698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fantasztikus meteor kráterek (1.): Arizona, Egyesült Államok (via ZöldTér – reloaded) « BLog OF BlogS · http://blofbs.wordpress.com/2010/07/24/fantasztikus-meteor-kraterek-1-arizona-egyesult-allamok-via-zoldter-reloaded/ 2010.07.24. 16:56:23

[...] Fantasztikus meteor kráterek (1.): Arizona, Egyesült Államok (via ZöldTér – reloaded) Filed under: Uncategorized — lgyarmati @ 2:55 pm Mióta a világ létezik, idegenek érkeznek a földre. Ha nem is a kicsi zöld emberkék, azért mégis van nyomuk. A Föld keletkezése óta számtalan meteorit és kisbolygó csapódott a felületébe. Bár ezeknek a nyoma jórészt már eltűnt, azonban vannak, amiket az idő és a föld anyaga mégis megőrzött az utókor számára. Következzenek ezek közül a legszebbek! Az Arizona északi részén, Flagstaff városkájától alig egy órányi járásra található 1,2 km széles és 18 … Read More [...]
süti beállítások módosítása