2010.07.23.
09:53

Írta: GrínTím

Szépség és hi-tech a vízszennyezés ellen

A hólyagos medúzáról (physalia) kapta a nevét a Vincent Callebaut tervezte önellátó, energia termelő úszó kert. A tervek környezetvédelmi szempontok szerint készültek. A legfontosabb dolog az volt, hogy energia ellátás szempontjából önellátó legyen, és semmi szennyeződést ne termeljen. Az előbbit a napenergia és vízturbinák termelte energia felhasználásával oldották meg. Ráadásul a Physalia több energiát termel, mint amennyit felhasznál.
A Physaliát úgy tervezték, hogy Európa fontosabb folyói között tudjon mozogni. Megtisztítja a vizüket és elősegíti a nemzetközi vízminőség-megőrzési kutatásokat. Közvetlenül érezhető előnye, hogy a tetején levő kert és a hatalmas nap-tető gyönyörködteti a szemet. A kertet az a víz táplálja, ahol éppen úszik ez a vízi csoda, míg a tető és a hatalmas ablakok lehetővé teszik az utasok számára, hogy a látványban gyönyörködjenek, ami a szemük elé tárul. A külseje miatt pedig inkább egy fénylő üvegcsoda, mintsem egy úszó monstrum.
[slideshow]
Amint a vízen siklik, a titánuim-dioxidos felülete az ultraibolya sugarak hatására megtisztítja a folyóvizet. Elnyeli és közömbösíti az ipari és mezőgazdasági, illetve a más folyókból származó szennyeződéseket. Menet közben különböző méréseket lehet végezni, mint egy laboratóriumban, hogy megállapítható legyen, milyen hatásfokkal működik a szerkezet. Érdekes helyszín lehet iskolai oktatás, konferenciák, turisták számára is. Utazás közben egy csodás kertben lehetünk, ami jól elkülöníthető, négy részből áll, a négy fő elemre, a vízre, a levegőre, a tűzre és a földre utalva. A vizi-kert a bejáratnál található, a levegőt jelképezi a nyitott terület, ahol kiállításokat lehet tartani, a föld a kutató laboratórium, a tűz pedig az aljában található üreg, ahol állandó kiállításokat kaphatnak helyet.
Azt nem lehet tudni, ezt a járművet vajon fogjuk-e látni a Dunán valaha, mindenesetre bárhol is tűnik fel, mindenkit arra fog figyelmeztetni, hogy addig kell vigyázni értékeinkre, vizeink tisztaságára, amíg még van mire.

1 komment

Címkék: hajó physalia víztisztítás vincent callebaut

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr712285678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szépség és hi-tech a vízszennyezés ellen (via ZöldTér – reloaded) « BLog OF BlogS · http://blofbs.wordpress.com/2010/07/23/szepseg-es-hi-tech-a-vizszennyezes-ellen-via-zoldter-reloaded/ 2010.07.23. 09:56:05

[...] Szépség és hi-tech a vízszennyezés ellen (via ZöldTér – reloaded) Filed under: Uncategorized — lgyarmati @ 7:53 am A hólyagos medúzáról (physalia) kapta a nevét a Vincent Callebaut tervezte önellátó, energia termelő úszó kert. A tervek környezetvédelmi szempontok szerint készültek. A legfontosabb dolog az volt, hogy energia ellátás szempontjából önellátó legyen, és semmi szennyeződést ne termeljen. Az előbbit a napenergia és vízturbinák termelte energia felhasználásával oldották meg. Ráadásul a Physalia több energiát termel, mint amennyit felhasznál. A Physal … Read More [...]
süti beállítások módosítása