2011.03.06.
14:15

Írta: GrínTím

A mélység titka

Már csak néhány méteres jégrétegen kell áthatolni, hogy több millió éve érintetlen világot ismerjünk meg. Az Antarktisz 4 kilométeres jégtakarója alatt rejtőző hatalmas Vosztok-tavat 15 éve fedezték fel műszerekkel, de évekig tartott, amíg fúrópajzzsal a közelébe kerültek. Az orosz kutatók azt remélik, hogy még az antarktiszi nyár vége előtt le tudják küzdeni az utolsó métereket. A munkálatok megtervezésénél rendkívül nagy figyelmet fordítanak arra, nehogy valamilyen módon beszennyezzék, megváltoztassák a tó élővilágát, hiszen ott várhatóan ősi, ismeretlen életformákra fognak bukkanni. 

 
A tó vizének egyik legnagyobb rejtélye, hogyan tarthatja meg folyékony halmazállapotát, miközben a hőmérséklete -3 Celsius fok körül van. Ez a különleges tulajdonság fogja megakadályozni, hogy a jégréteg áttörése után szennyeződés kerüljön a vízbe, mert annak nyomása automatikusan felfele tolja a fúrólyukban a mintát, ami ott azonnal megfagy. Az időjárási körülmények miatt ezután meg kell várni a következő sarki nyarat, hogy ezt a fagyott mintát a felszínre hozzák és fény derüljön a mélység titkaira.
 
Az Antarktisz több kilométeres jégtakarója alatt más tavak is rejtőznek, amik közül a háromezer méteres mélységben található Ellsworth-tóhoz angol kutatók próbálnak eljutni a 2012-13-as sarki nyár idején.
 

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai orosz antarktisz titok rejtély idegen jég életforma mélység fúrás kutatóállomás vosztok tó

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr72715342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása