2010.12.13.
08:37

Írta: GrínTím

Sikeres gerincsérülés gyógyítás őssejtekkel

A tokiói Keio Egyetem tudósai négy különböző gén alapján emberi bőrsejtekből hozták létre az úgynevezet pluripotens - csökkent potenciával rendelkező - őssejtőssejteket, melyeket egy olyan selyemmajmocskába fecskendeztek, aki nyaki gerincsérülést szenvedett, s ezért egész testére lebénult. A kezelés után három héttel az állat magától mozgatni kezdte a karjait és lábait, hat hét után pedig úgy mozog, mint lebénulása előtt.

Okano Hidejuki, a kutatócsoport vezetője szerint ez a világon az első eset, hogy egy kis méretű főemlőst meggyógyítottak őssejtek segítségével.
 
A japán siker bátorítást ad a gerincvelősérült embereken alkalmazott őssejtbeavatkozások kipróbálásához, s új reményt a nyaktól lefelé lebénultaknak.
AFP

Szólj hozzá!

Címkék: japán majom őssejt gyógyítás gerinc bénulás gerincvelő selyemmajom keio gerincsérülés okano hidejuki

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr852512386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása