2010.11.30.
16:08

Írta: GrínTím

Ilyet még nem látott: földalatti felhőkarcoló

A föld tele van elhagyott, hatalmas lyukakkal, amik a már kifosztott, elhagyott bányák után maradnak. Mivel ezek száma igen magas, sokakban felmerült már a kérdés, vajon miként lehetne az elhagyott területeket hasznosítani.

A legújabb ötletet az eVolo 2011 Skyscraper Competition-ra adták be. A pályázat szerint, az üres lukak újra élettel telhetnek meg. Föld alatti felhőkarcolókat építenének beléjük, amik aztán egy közösség számára biztosítana lakó és élőhelyet, munkalehetőséget és a kialakított farmok segítségével megélhetést is.

A tervek egy fordított felhőkarcoló képét mutatják. Az épület a 275 méter mély, 300 hektárnyi területen épülne. A kellő fény és friss levegő a nap-kéményeken keresztül érkezne a mélybe. A tetőt pedig  újra lehet telepíteni a területen honos növényzettel.

Az épület ön-fenntartó, saját energia és vízrendszerrel rendelkezik. A bánya belső területe lépcsőzetes, amiket növényekkel ültettek be. Ezeket a kéményen keresztül beszűrődő napfény élteti. A mélyben levő "fénysínek" a közeli város energiájának egy részét is biztosítani tudnák.

Bár ezeket a terveket nem minden üres bányánál lehetne hasznosítani, például azoknál nem, amik nehezen megközelíthetőek, mégis jó példát mutatnak az újrahasznosítás területén. Ráadásul, e tervek segítségével a sivatagos területekbe is életet lehetne lehelni, lakhatóvá téve azokat.

Szólj hozzá!

Címkék: bánya felhőkarcoló fényalagút földalatti mélység skyscraper competition evolo fénysín

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr422483830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása