2010.10.18.
22:50

Írta: GrínTím

iPhone 4 és HD kamera a sztratoszférában

Fantasztikus videó készült azokból a felvételekből, amit egy meteorológia léggömbre szerelt iPhone 4 és egy külső HD kamerával rögzítettek. A héliummal töltött ballon 72 perc alatt több, mint 30 kilométer magasra vitte a kamerát.

Ebben a magasságban a nyomás mindössze 1 százaléka a tengerszinten mért értéknek. Ez a léggömb felrobbanásához vezetett és innen kezdődött a zuhanás. A visszafele út közben az óránként 240 kilométeres sebességet is elérérő szerkezetet egy ejtőernyővel fékezték. A nagy magasságban -50 Celsius foknál is alacsonyabb volt a hőmérséklet, ezt a kamera akkumulátora nem sokáig bírta. Az iPhone 4 azonban továbbra is továbbította a GPS adatokat, így végül a felengedési ponttól 48 kilométerre, egy fa tetején találták meg a készülékeket.

A 90 perces űrrepülés leglátványosabb részeiből készült az alábbi 7 perces, lenyűgöző videó összeállítás: 

 

Homemade Spacecraft from Luke Geissbuhler on Vimeo.

Szólj hozzá!

Címkék: apple videó hd gps iphone 4 ballon űrhajó űrutazás léggömb sztratoszféra meteorológiai

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr922382318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása