2010.10.05.
08:29

Írta: GrínTím

Költözzön vissza a fára!

Costa Rica déli részében található Finca Bellavista, az az egyedülálló fa-ház közösség, melyet újraültetett esőerdőben hoztak létre. Az álom kitalálója és megvalósítója egy szerelemes pár volt, akik egy kirándulás során találtak erre a mesebeli helyre. Azt, hogy a tervek meg is valósulhattak, születésnapi ajándékként kapta a páros hölgy tagja. Ezek után már nem is annyira meglepő, hogy nemcsak a történet kezdete, hanem a  környezet is lenyűgöző.

Hatalmas fák, gazdag növényvilág, színpompás orchideák, gyümölcsfák, ameddig a szem ellát. Nem maradhatnak el persze az őshonos állat és rovar-fajok sem. A napenergiával működő együttes neve mellé sokszor hozzáteszik azt a jellemzőt is, hogy a világ első fenntartható fa-ház közössége, ami két tucat égig érő építményből áll. A közeljövőben további negyven hatalmas házzal egészítik majd ki ezt a telepet. 
 
A házak bőséges folyóvízzel, elektromossággal, hűtőrendszerrel, sőt Wi-Fi-vel is rendelkeznek, amikhez a szükséges energiát napelemekkel biztosítják. A közelben levő vízesésnek köszönhetően a közösség tulajdonában lesz Costa Rica első és legnagyobb magán vízenergia rendszere.
 
A különleges lakóhely olyan, mint az országban levő, ismert nemzetik parkok, hiszen a környező hegyek fantasztikus látványa teszi teljessé a természet csodáit. A környék élővilágának forrása az itt található két folyó. A szinte érintetlen természet megőrizte eredeti növény és állatvilágát. 
 
Az itt élőknek nem kell lemondaniuk a sportolásról sem. Rengeteg  lehetőség adódik számukra: hegymászás, kajakozás, szörfözés, sőt mélytengeri merülés, horgászás. A közlekedés is remek, hiszen csupán három kilométeres kavicsos út választja el a legközelebbi autópályától és már készülnek egy közeli repülőtér tervei is. 
 
A különleges lakások a legszorosabb kapcsolatot biztosítják a természettel. Az épületekhez saját földterület is tartozik, átlagosan két és fél holdnyi, így mindenkiinek lehet saját magánélete, de a közösségi élethez parkok és úszómedencék állnak rendelkezésre, amiket az egekben húzódó függő utakon lehet elérni.
 
A telep remek példa arra, miként lehet a természettel a lehető legszorosabb kapcsolatban élni.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: ház matt solar community zone esőerdő fenntartható hogan treehouse sustainable erica powered finca rainforest bellavista off grid fa ház

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr382345772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása