2010.09.19.
17:19

Írta: GrínTím

Ha nincs havi fél milliód, ne tarts autót!

Átlagos személygépkocsi-használat mellett Budapesten nincs gazdasági racionalitása az autó fenntartásának. Ennél ugyanis költségtakarékosabb a közösségi közlekedés, a kerékpár, szükség esetén a taxi vagy az autóbérlés igényeinkhez igazított mértéke.

Magyarországon egy személyautó évente általában 10-15 000 kilométert tesz meg. Ezzel számolva megállapítható, hogy az autóról való lemondással és a helyette a közösségi közlekedés használatával évente félmillió forint megtakarítást érhetünk el. Egy kétgyermekes budapesti család, ahol mindkét szülő átlagkeresettel rendelkezik és minden tagja BKV-bérlettel utazik, az éves jövedelmének 10 százalékát költi tömegközlekedésre. Ha a család autót tart fenn, akkor ez éves jövedelmük további 20 százalékát emészti fel, s a szülőknek ezért 400 órát kell dolgozniuk. A budapesti autóhasználat tehát nem olcsóbb, mint a tömegközlekedés.

Az autóhasználattal tényleg időt lehet megtakarítani? Ma Magyarországon nettó 135 ezer forint az átlagkereset. Ha valakinek ekkora jövedelme van, minden munkanapon legalább 2 óra időmegtakarítást kellene elérnie ahhoz, hogy e miatt megérje autót fenntartani. Ilyen eset Budapesten nagyon ritka. 

Egy átlagkeresettel rendelkező személy, amennyiben autót is tart, éves jövedelmének körülbelül 44 százalékát közlekedésre költi: hét százaléknyi részt fordít a tömegközlekedésre és 37 százalékot autója fenntartására, amihez átlagosan 560 munkaórát kell dolgoznia egy évben. Az átlagkereset dupláját, azaz havi bruttó 500 000 forintot kereső személynél is naponta legalább egy óra időmegtakarítást kell elérni ahhoz, hogy racionális döntés legyen a saját személygépkocsi fenntartása. 

Az autó szabadságot ad. Ha hirtelen kell, azonnal kéznél van. Az átlagos megtakarítási összeget alapul véve azonban elmondható, hogy amennyiben lemondunk a saját autóról, a megtakarított összegből évente 2800 kilométert tehetünk meg taxival. Nem valószínű, hogy egy családban ennél többet kellene „hirtelen” használni az autót. Ugyanennyi pénzből üzemanyaggal együtt akár 30 napig bérelhetünk is autót, így nem lehet probléma egy nyaralás vagy vidéki út, esetleg egy szállítás megoldása sem.

Nem kétséges tehát, hogy a fővárosban élő autótulajdonosok többségének – tisztán pénzügyi szempontokat tekintve – nem kifizetődő az autófenntartás. 

A Levegő Munkacsoport becslése alapján a budapesti forgalomban napi 150 000 személygépkocsival kellene kevesebbnek közlekednie ahhoz, hogy a forgalom folyamatossá válásával jelentősen csökkenjen a levegő- és zajszennyezés, és városunk élhetőbb, egészségesebb legyen.

A részletes számításokat itt lehet megtalálni.
 
Várjuk a hozzászólásokat a Levegő Munkacsoport vitaindítónak szánt és több ponton valóban vitatható anyagához. 
 

646 komment

Címkék: budapest közlekedés autó tömegközlekedés jövedelem autóbérlés

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr862307987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

YZ 2010.09.19. 20:33:37

"44 százalékát közlekedésre költi: hét százaléknyi részt fordít a tömegközlekedésre és 37 százalékot autója fenntartására"

Szerintem ha van autója, nem vesz minden hónapban BKV bérletet. Mert nem hülye...
A "Ha nincs havi fél milliód" pedig enyhe csúsztatás, elvégre ez a mondat a nettó jövedelmet jelenti, a cikkben meg bruttó félmillióról beszélnek. Jelen adóviszonyok között ez nagyon nem mindegy...

mahet 2010.09.19. 20:35:20

És amúgy is, az autó a legjobb esernyő :)

Hack.Elek 2010.09.19. 20:40:03

Ez színtiszta sötétzöld propaganda. Tele van az egész poszt csúsztatásokkal, még vitatkozni sem érdemes vele.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.09.19. 20:41:02

Szerintem a közlekedést kellene gyorsítani, alagutakkal és felüljárókkal. Így kevesebb időt állnának a dugókban az autók mellyel csökkenthető lenne a füstgáz kibocsátás is.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.09.19. 20:41:59

Aki Budapesten lakik nem feltétlenül csak azon belül közlekedik. Itt az első gond a számítással. Sokaknak munkakörből eredően kocsit kell használniuk. Sokaknál hiányos a tömegközlekedés, vagy nem elég gyors. Az ilyen számítások nettó hülyeségek.

Beszéljünk inkább arról, hogy hogyan kéne fejleszteni a tömegközlekedést, merre, hogyan építeni a bicikliutakat, merre forgalmat csökkenteni, elterelni, stb. A végén csökkenne az autó használat.

TarzanBorz 2010.09.19. 20:42:07

Amíg nincs rendes, kiszámítható tömegközlekedés, Budapest teljes területén és nem csak a fő közlekedési útvonalakon, addig felesleges számolgatni. Mert még a dugó is kiszámíthatóbb és legtöbbször időben rövidebb is mint a BKV.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.09.19. 20:43:44

Nekem egyetlen szempont van:
A-ból B-be mennyi idő alatt érek el.
Ez jelenleg ma úgy néz ki, hogy lakhely-munkahely viszonylatban 44 perc háztól házig.
MÁV-BKV kombóval egy 1 óra 30 perc...

zsoltikam · http://catapult.blog.hu 2010.09.19. 20:44:51

Azert tok jo hogy kimondtal ilyen nagy szavakat, meg adatokat kozoltel szarazon. Ez igy pont 0. Vegyel bele meg par apro 'emberi' tenyezot es kijon hogy megeri az az auto es racionalis is.

TarzanBorz 2010.09.19. 20:48:03

@Hack.Elek: Teljesen egyetértek. Aki kiszámolta annak fogalma sincs arról, hogy milyen a város egyik végén lakni, míg a másikon dolgozni, az egyik gyerek óvoda, a másik iskola, egyik szülő viszi reggel őket, másik hozza este őket, autóval a közlekedés 1 óra reggel, 1 óra este. BKV-val 2,5 reggel 3 este.
És aki azt hiszi, hogy a családok kis része él így, annak fogalma sincs a peremkerületek közlekedéséről.

Vida Ági · http://twitter.com/vidaagi 2010.09.19. 20:49:04

A tömegközlekedés tök jó: ha valaki a belvárosba jár dolgozni és este hazamegy, akkor tényleg nem kell minden nap a kocsi.
De.
Ha valaki az agglomerációból vagy egy peremkerületből jár egy másik peremkerületbe (településre) dolgozni, akkor akár napi 2 órát takaríthat meg az utazáson. Mondjuk Gyál-XVI. kerület tömegközlekedéssel 1 óra, kocsival 20 perc. Ez meglehetősen sok embert érint, hiszen a nagy multik köztudottan szeretnek a város mellé költözni, miközben a lakosok is egyre kijjebb költöznek, ahol a tömegközlekedés korántsem olyan erős.

A másik bajom a babakocsival és kisgyerekekkel való tömegközlekedés nehézségeihez kötődik, de ez már egy másik vitatéma.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.19. 20:49:19

Hát, ha a kocsitulajdonos a belvárosban él, ott dolgozik, akkor valóban van némi logika a mondandójában (nekem azóta nincs kocsim, amióta itt élek, és nem járok szanaszét a világban).

De talán próbálja meg a T. Szerző, vagy a levegő Munkacsoport szakértője a saját bőrén ki ugyanezt a számítást, ha valahol a a környéken, netán külvárosban lakik, és teljesen máshol dolgozik, megint máshol van az iskola, az óvoda, és egyikhez sincs kényelmes, pontos, gyors tömegközlekedés.

Egyben felkérném mind a szerzőt, mind a szakértőket, hogy talán előbb oldják meg a tömegközlekedés kisebb problémáit, beleértve az elővárosi közlekedést és a P+R parkolókat, és utána (na esetleg már közben is) próbálják meggyőzni a népeket a saját hülyeségükről. Akkor se lesz egyszerű, mert annyira nagyon nem ostobák az emberek, hogy a felsorolt szempontokat ne vennék figyelembe. Pláne manapság...

Collector 2010.09.19. 20:49:51

1. Nekem senki ne mondja meg hogy lehet e autóm vagy nem ez az én magánügyem .
2. Én napi 1-1.5 órát takarítok meg az autóhasználattal .
3. Minden hétvégén vidékre megyek és tele az autó mindenféle szerelvénnyel építőanyaggal .
Azt is vigyem taxival ?
4. Aki ezt így leírta egy korlátolt, szűklátókörű és tuti nem járt még a büdös életben a városhatáton kívül , jogsija tuti nincs .
5 . Én az árpád híd mellett éltem 15 évet és útáltam a koszt, a zajt meg a rossz levegőt .
Mi lett volna ha eszembe jutott volna lezárni és sétálóutcát vagy vendéglőt nyitni rajta .
Az egész város megdögött volna ott ahol van .
Elég volt az autósok basztatásából .A sok levegő meg bicikli buzi elmehet a sunyiba , a rohadt kenyeredet is autóval viszik a boltba azt is tiltsák ki , te meg dögölj éhen .

TarzanBorz 2010.09.19. 20:55:26

@Turk Hava Yollari: Hja ez nálam úgy néz ki:
autó:
lakás-iskola (3,5 km) 5 perc
iskola-óvoda (3 km) 5 perc
óvoda-cég (45 km) 30 perc

bkv:
lakás-iskola 1 átszállással 30 perc
iskola-óvoda 0 átszállás 15 perc
óvoda-cég 2 átszállás 1 óra 30 perc

tip 2010.09.19. 20:55:32

Az időmegtakarítás hasznosságát pénzben kifejezni átlagkeresettel rendelkező alkalmazottak esetén nem olyan egyszerű, ahogy azt a poszt szerzője teszi. Hiszen a megtakarított időt az alkalmazott arra nem használhatja, hogy naponta 1-2 órával többet dolgozzon, és ezzel magasabb jövedelemre tegyen szert, hanem a szabadideje lesz több. (Ettől még igaz, hogy sok esetben nincs racionalitása az autózásnak illetve a saját autó fenntartásának.)

has 2010.09.19. 20:55:45

Mióta kell kötelező szervízre vinni egy 12 éves suzukit. Amúgy az egész egy nagy baromság. Tele van hibás kiindulási adattal. A belvárost kerülöm amennyire lehet, de amúgy mindenhova autóval megyek. A bérautó is hülyeség, mert mondjuk éjjel kettőkor, ha be kell mennem , honnan akasszak le bérautót? A taxinál drágább közlekedési eszköz legfeljebb a repülő

Kanadai 2010.09.19. 20:56:51

@zsoltikam: Bizony. A kényelemnek is van értéke, annak, hogy pl. nyugodtan telefonálhatnak (kigangosítóval), vagy a saját zenéjüket hallgathatják, és ha már ketten utaznak akkor a számítás borul is...
Próbáltatok már babakocsival tömeg-közlekedni?
Vagy ha esetleg valakinek kosztümben/öltönyben kell dolgoznia...

Collector 2010.09.19. 20:57:24

Ha egy autóval nem kell megállni , nem kell gyorsítani alig van károsanyagkibocsátás .
Mégis minden kereszteződés , csomópont úgy készül hogy csak jelzőlámpával tervezik még véletlenül sem alagutakkal, felüljárókkal .
A város körül nincs tömegközlekedés , nincs befejezett autópálya . A városon belül minden lezárva , sétálóutcává alakítva . Mi a cél ?

Johnny Web 2010.09.19. 21:00:06

Ez az egész számítás egy nagy faszság.
Nem életszerű.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.09.19. 21:00:17

Ez egy mekkora sötétzöld fos blog... Dobálózol %-okkal, meg egyéb számadatokkal, de racionalitás nem sok van benne.

Annyit elismerek, hogy amig bp belvárosában éltem, nem volt autóm, teljesen felesleges. Amikor mennem kellett vidékre, béreltem egyet.
Viszont mindenki hülyének nézett, és csajozni is nehezebb volt :D

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.09.19. 21:01:02

A budapesti átlagkeresetből kellene kiindulni, nem az országosból. Szerintem.

Aztán: a "megtakarítást" ha taxira vagy bérautóra költöm, akkor nem egyszerűbb a saját autó? :)

Persze modellezhető olyan budapesti lakos, akinek nem kell autó. Ez általában a gyerek nélküli családok esetében jól működik, gyerekkel már kevésbé, bár akkor is van egy réteg, akinek nem kell vagy nem jut autó. De jelenleg ott tartunk, hogy a BKV-nak nincs olyan színvonalú szolgáltatása, ami miatt érdemes lenne lerakni az autót. Én magam részéről inkább többet költök...

Waldorf Rolandó 2010.09.19. 21:01:39

fasság
remélem, nem ilyenekért fizetik a posztolót közpénzből

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.19. 21:02:01

@Myta:
Kedves, nagyon szép a blogod, de az autó nem feltétlen divattárgy. Mielőtt irsz valamit, légyszives egy kicsit mélyedj el benne. Kösz.

Hugica18 2010.09.19. 21:03:42

Én naponta 3 órát! spórolok az autózással. A lakóhely-munkahely táv ugyanis BKV-val két óra, kocsival fél óra! Ezt a plusz 3 órát inkább a gyerekemmel töltöm.
Hogy biciklizni? Ebben a városban? Gondol valaki arra, hogy mi lesz 10-15 év múlva a Nagy Városi Biciklisták tüdejével és szívével?????
Valamelyik nap láttam egy apukát, aki a gyerekét vitte biciklivel a város elég forgalmas helyén. Az apukán volt maszk, a gyereken nem. Minden gratulációm!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.19. 21:05:33

@TarzanBorz:

Mondjuk ezt nem értem. Annyit változott volna a világ, hogy ilyen messzi kell vinni a gyereket suliba? Mi simán sétáltunk az általánosba, mert közel volt, aki messzebb lakott, másodiktól jött egyedül a 99-es busszal, sőt az egyik srác Kelenföldről vonattal.
Gimibe meg metróztunk.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2010.09.19. 21:07:52

A számítás, amiből az egész indul, egy valóságtól elrugaszkodott baromság.

Kezdve azzal, hogy adott autóra hol a magánszemélyt, hol a céget hozza ki olcsóbbra drágábbra, folytatva azzal, hogy az ott megadott javítási számokba egy defekt sem fér bele, nemhogy egy kátyú miatti felni+gumicsere (bp-ről szól a számítás), nemhogy egy megkarcolt karosszériaelem vagy letört tükör, esetleg egy kavicsos lámpa vagy szélvédő.

tetro 2010.09.19. 21:08:59

"Magyarországon egy személyautó évente általában 10-15 000 kilométert tesz meg. Ezzel számolva megállapítható, hogy az autóról való lemondással és a helyette a közösségi közlekedés használatával évente félmillió forint megtakarítást érhetünk el. "
Ezt vezesd már le :D

kigyurt álat 2010.09.19. 21:10:24

@Myta: Ez jó nagy tévedés. Mert akármennyi új utat építenek a városban, az autók betelítik azokat egy idő után, mert többen és többet autóznak, és akkor megint megnő a dugóban töltött idő és mégtöbb lesz a szennyezés.
A forgalmat csak az utak áteresztőképességének a csökkentésével lehet csökkenteni, bármilyen kellemetlen is. Ha ugyanis 2 órát kellene dugóban töltenie valakinek, hogy a munkahelyre érjen, akkor helyette inkább BKV-zna, feltéve hogy az gyorsabb.
Lás a fenti hozzászólókat is: azért autóznak, mert gyorsabb, mint a bkv, de ha lassabb lenne, kénytelenek lennének meggondolni magukat.

szgyula 2010.09.19. 21:11:24

Ha a kétgyerekes család nem vesz bérletet, évi 300-at spórol. Munkábajárásból nincs évi 10 000 km sem. Taxi két hétre külföldre nem jön ki egy fizetésből. Kruppos gyereket hajnalban orvoshoz -- priceless.

F173 2010.09.19. 21:12:55

@Collector: "1. Nekem senki ne mondja meg hogy lehet e autóm vagy nem ez az én magánügyem ."

Addig, ameddig mások egészségét veszélyezteted az autóddal és ameddig több pénzt költünk az adónkból autós közlekedésre, mint tömegközlekedésre, nem a te magánügyed!
Én is minden reggel az ajtód elé rakhatom a székletemet és mondhatom, hogy magánügyem hol végzem el a dolgomat!

Kovacsla 2010.09.19. 21:13:23

@has:
A kötelező szerviz nem azt jelenti, hogy ha kihagyod, elfenekel az ombudsman, hanem azt, hogy ha kihagyod, romlik az autód üzemkészsége és biztonsága és felgyorsul az elhasználódása. Alapvetően a kopó részek cseréjét jelenti, tehát minden alkalommal olaj, olajszűrő, légszűrő stb., minden akárhányadik alkalommal vezérműszíj, szükség szerint fékbetétek stb. Mindez nagyrészt független attól, hogy az autó 2 vagy 12 éves. De hiszen neked van autód, tehát mindezt úgyis pontosan tudod :)

Macibb

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.09.19. 21:13:43

@kigyurt álat: nemcsak az idő számít, hanem a kényelem. Sokkal gyorsabbnak és olcsóbbnak kell ahhoz lennie a tömegközlekedésnek, hogy a jelenlegi színvonal (értsd: kosz, télen hideg nyáron meleg, átszállások hossza időben és távolságban) mellett érdemes legyen váltani.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.19. 21:15:12

@Hugica18:

Csak csöndben súgom meg, hogy te (és sajnos néha én is) az autóban a dugóban a sokszorosát szivod be a leginkább rákkeltő részecskéknek (PM10), mint a nálad akár csak fél méterrel ülő kerékpáros vagy gyalogos.

www.youtube.com/watch?v=DYHBo7vTCbA

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.09.19. 21:15:23

@F173: igen, volt olyan, amikor megmondták, kinek lehet autója. Nem szerettük. Hasonló okokból nem szeretjük a zöldfasisztákat sem.

F173 2010.09.19. 21:16:23

@Konrad: Jártál már Hollandiában vagy Dániában? Érdekes módon egy sokkal gazdagabb országokban el tudják vinni a gyerekeket esőben hóban is bringával az iskolában és óvodában! Magyarországra rászabadult a jólét és mindenki azt hiszi attól lesz gazdagabb, ha mindenhová autóval jár!

Hugica18 2010.09.19. 21:16:29

Kigyurt: egyetértek, ha gyorsabb lenne a bkv, naná, hogy meggondolnám magam. Feltéve, a ha talpig gyönyörűben is el lehetne jutni a-ból b-be, úgy, hogy a normális ruha még az út végén is normális és tiszta.....

matrixer47 2010.09.19. 21:17:28

Én egyet értek. Francnak kell annyi autó. De most őszintén, mondja meg nekem valaki, KI az az ember, aki amikor autóba száll, magán kívül visz valakit. Senki. Ma is mikor mentem a busszal az Árpád hídtól hazafelé. A látott autók 90%-ban EGYEDÜL ült egy személy. Minek??? S ha az emberek többsége leadná az autóját, kevesebb autó lenne, a BKV buszok is gyorsabban közlekednének. Kevesebb forgalom, kevesebb szmog, kevesebb zaj. Lehet menni biciklivel is, s hosszú távon se döglik bele a tüdeje. Én dolgozni járok, meg suliba. Nem kell autó. BKV-val elvagyok, ha meg nem azzal akarok menni, megyek biciklivel. De mindenki nyünnyög, h. neki ezért, meg azért kell az autó, nyenyenynenye. Hisztiduma. Egy kicsit meg kéne erőszakolnia magát egyes embereknek és nem kocsival közlekedni. A kétgyermekes családokról nem beszélek, mert ők kevesebben vannak. Viszont a szinglik, egyedül élők és a többi minek? Igaza van a cikknek, ott a taxi vagy az autóbérlés, ha nagyon kell. Otthon, Siófokon is elvagyok kocsi nélkül, itt pesten is. S a BKV-n igen, kicsit fos a minőség, de EGÉSZ EURÓPÁBAN a legsűrűbben járó járatok nálunk vannak emberek! S minden hónapban a bérletet meg is veszem, nincs nekem arra energiám, h. blicceljek és azon stresszeljek, mikor basz meg az ellenőr. 4 éve itt élek, s néha nagyon nem értem a pesti embereket.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2010.09.19. 21:19:04

Hát ez a poszt egy kicsit nem kerek nekem, tele van erős csúsztatásokkal. Ráadásul itt most csak BKV bérletről van szó. Ha vidékre akar menni a szerencsétlen ember, akkor mi van? Két felnőtt ember sokkal olcsóbban jön ki, ha autóval megy, mint ha vonattal vagy busszal. És igen, az esetek többségében autóval gyorsabban lehet eljutni A-ból B-be, még Budapesten is. Kivételek persze vannak. De fölösleges sorolnom, jöttek itt már érvek, meg jönnek is még biztosan. :)

bryan 2010.09.19. 21:21:14

Kéne pár dolog még a tömegközlekedés működéséhez: 1. Kevesebb ragaszkodás a saját lakáshoz, így könnyebben közelebb lehetne költözni a munkahelyhez, vagy az iskolához, óvodához, nem azt mondom, hogy mindenki adja el a lakását és béreljen, de akinek két órát kell utaznia a fix munkahelyére naponta, abban nem merült fel esetleg, hogy kiadja a sajátját és bérel egy olyat, ami közelebb van a munkahelyéhez? 2. Sok parkoló a külvárosba. 3. Amint sokan a tehetősebbek közül visszaszoknak a BKV-ra, a színvonal javulni fog, hiszen nekik jobb az érdekérvényesítő képességük, ennek pedig komoly hatása van. 4. Az autónak ne a fenntartása kerüljön sokba, hanem a közlekedés vele (dugódíj, parkolás stb.)
Ma mászkáltam az Andrássyn, nagyon jó volt, hogy nem zúztak mellettem mindenfelé autók, tele volt az út emberekkel, beszélgettek, barátságosak voltak, mintha egy másik városban lettem volna. A város nem autópálya, a közlekedésnél vannak fontosabb szempontok. (Nem, nem áruszállításra gondoltam, nem az áruszállítás okozza az igazi problémát, kb. minden tizedik kocsi amit látok szállít valamit.)

Kovacsla 2010.09.19. 21:24:13

@SilentSound: tele van erős csúsztatásokkal.
Nekem az a benyomásom, hogy erősen belvárosi szemszögű. Valóban sok olyan része van Budapestnek, ahol felesleges az autó, mert 4-6 percenként (vagy sűrűbben :) jön a 4-6-os villamos. A gond ott kezdődik, ha nem arra akarsz menni, amerre a villamos, mint pl. itt az egyik hozzászólónak a Gyál-Bp XVI. viszonylata. A közösségi közlekedés jellemzően sugárirányban és a nagy forgalmú viszonylatokban erős, ha körirányban és a főbb áramlatoktól eltérő irányban akarsz elindulni, gyengébb a kiszolgálás.

Macibb

Rock me Amadeus 2010.09.19. 21:24:34

Belvárosban kevesebb is az egy főre jutó kocsi. Hülye a posztoló.

ohrana 2010.09.19. 21:26:35

A "számításban" már ott bukfenc van, hogy azt mondja, hogy a megspórolt pénzből lehet 2800 km taxi, és nagyvonalúan 30 napos autóbérlés. Pedig a dolog vagy-vagy.
Négy gyermekkel a havi bérlet kb. 10+10+3,5+3,5+3,5+3,5 ezer: azaz 34 ezer. Ha autót használunk, akkor az autóba kb havi 10-15 ezer a benzin, marad évi 240 ezer szervizre, biztosításra.
És nem kell a megállóban állni az esőben, nem kell -20 fokból felszállni a 15 fokos metróra, jól megizzadni, majd ki a -20-ba.
Nincsenek zsebtolvajok. Nem köhögnek a pofádba, nem ülnek az ülésen maguk alá hugyozó tbc-s hajléktalanok. Nem zaklatnak a metrón a kéregetők. Lányaimmal a metróellenőrök rendszeresen kikezdenek - inkább viszem őket autóval, mint egyszer börtönbe kerüljek, mert egy f@szkalapot összetörtem.
Ezek nagy része ráadásul NEM pénzkérdés - pusztán szándék kérdése, hogy betartassák a szabályzatot, de szándék nincs.

o

cbc 2010.09.19. 21:27:09

"Ha valakinek ekkora jövedelme van, minden munkanapon legalább 2 óra időmegtakarítást kellene elérnie ahhoz, hogy e miatt megérje autót fenntartani. Ilyen eset Budapesten nagyon ritka."

Aha, lehet hogy Lukács András úr kis életében ez ritka, a valóságban azonban nem. Nagyon erős csúsztatásokat tartalmazó anyaggal állunk szemben, amit természetesen a minőségi magyar sajtó jó része kritika nélkül átvett. Én simán megtakarítok napi 2 órát autóval, sőt többet is - pedig nem is a világ végén lakom, hanem az egyik budai kerületben...

cbc 2010.09.19. 21:28:26

Nem beszélve a saját autó, és a TÖMEGközlekedés közötti színvonalról - Lukács úrék ugrálhatnak akárhogy, aki meg tudja fizetni, az kocsival fog járni, ha a fene fenét eszik, akkor is.

Mr. X 2010.09.19. 21:31:09

Na ez a poszt rólam szól (a belvárosban lakom, ott is dolgozom, van autóm), úgyhogy leírom a saját nézőpontjaimat is, hátha a sötétzöldek is megértik:

- a BKV buszain uralkodó viszonyok szerintem (és nem csak szerintem) horribilisek. Gondolok a buszok gyakran életveszélyes állapotára (rázott már meg trolibusz, gyulladt már ki alattam ikarus), a zsúfoltságra (5 évig jártam dolgozni 4-6 villamossal reggel...), a kiszámíthatatlanságra (időnként kimarad 1-1 busz a menetrendből), valamint a durva szagokra és higéniás viszonyokra (3-4 hajlékony ember már egész egész jól ki tud üríteni egy zsúfolt járatot). Már önmagában ezért megérné autót tartani, ha semmi más hasznom nem lenne belőle, akkor is.

- Hátizsáknál nagyobb méretű cókmók szállítása BKV-val elég körülményes (nem csak sitteszsákra és bútorokra gondolok, de tesco-s nagybevásárlás sem lenne egyszerű...)

- Az autó akkor megy, amikor akarom. Ha kell, éjszaka, ha kell, nappal...

- Bármikor vidékre kell mennem (2-3 hetente biztos) munka vagy magánügyben, az autó 2-6x gyorsabb és a csomagok szállítása is könnyebb. Mikor még nem volt autóm, néha 6 órát is kellett vonatozni, most ez másfél óra..

- és igen, szabadságot ad. Akkor megyek oda és ahova, amikor akarok

- biciklivel sajnos tüdőrákot kap az ember, ha el nem ütik addig, másrészt esőben, hóban nem a legjobb opció, arról nem is szólva, hogy milyen dolog átizzadva beérni a munkába. Persze vannak kivételek, akiknek ez nem probléma.

ez van, lehet fakkolni, ha nem tetszik. Akkor is tartok autót, ha nincs gazdasági realitása.

szőketisza 2010.09.19. 21:31:16

"az autóról való lemondással és a helyette a közösségi közlekedés használatával évente félmillió forint megtakarítást érhetünk el."
Havi kb. 20 ezer forintot? Gratulálok. Tényleg megéri.

Johnny Web 2010.09.19. 21:32:27

"Egy kicsit meg kéne erőszakolnia magát egyes embereknek és nem kocsival közlekedni."

Miért tenném?
Autót vezetni jó dolog, kényelmes és gyors.
Nincs menetrend, nincsenek hugyszagú emberek, se cigányok, megfelelő a hőmérséklet, szól a zene, lehet bele pakolni, minden tiszta, stb., stb.
Soha a büdös életben nem ülök vissza a bkv-ra.

kacsa. 2010.09.19. 21:32:52

Ahogy azt már előttem is jelezték, ha át akarják szoktatni a külső részeken élőket autóról tömegközlekedésre (és nem fordítva, mint mostanság), akkor először elegendő, megfelelő helyen elhelyezett P+R parkoló és normális elővárosi közlekedés kellene. Meg kulturált és megfizethető BKV. Álmodj királylány...
Ami kimaradt a cikkből: városban a robogó is egy lehetőség, főleg azoknak, akik állítólag azért nem bicikliznek, mert nem szeretnek leizzadni.
Egyébként peremkerületben lakom, tömegközlekedem (a buszsávnak hála, egész gyorsan), utazás közben tudok pl. olvasni is és a többi autós helyett az utastársak miatt idegesítem magam ;).

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.09.19. 21:34:09

@F173: tudod, én ott el merném vinni a gyerekemet kerékpárral, de itt nem. Teszem hozzá: nem viszem a gyereket kocsival iskolába, mert minek, gyalog 12 perc a suli.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.19. 21:36:01

@Mr. X:

Bár a cikk önmagában hülyeség, a tüdőrákkal kapcsolatban nincs igazad.

Ld a feljebb már belinkelt videót.

Jessalyn · http://romantikusregeny.blog.hu/ 2010.09.19. 21:37:27

Úgy látom, másnak éppen úgy nem sikerült kihozni ugyanezeket a számokat a saját kalkulációjában.:) Ez a stílus hitelteleníteni a normális zöld törekvéseket, szerintem ez senkinek nem jó.

Spiritmonger 2010.09.19. 21:39:39

ez egy beteg poszt
évente 40000 km-t megyek a saját autómmal, és még mást is vezetek
egyszerűen jobb, mint a repülőt kivéve bármilyen tömegközlekedés
egyetlen példa a gazdaságosságra:

2 metrómegállónyira, kb 2 km-re kellett elmennem, ezért autó helyett metróztam, oda-vissza 640 forintért

ott voltam fél órát

ha autóval megyek, a parkolás 200 ft, az utazással eltöltött idő a parkolóhely keresésével együtt ugyanannyi, mint a bkv, az üzemanyag 150 ft, mert a kocsim sokat eszik

másik példa, édesanyámat bkv-val látogatni oda-vissza 4 jegy, az 1280 ft, tömegben, büdösben, időponthoz kötve
autóval oda-vissza 10 km, főútvonalon, 5-10 perc időszaktól függően, a benzin 400 ft maximum, ha dugó van

miért fizesek többet a kényelmetlenségért, a kötött időpontokért, a tömegért?

F173 2010.09.19. 21:41:20

@Konrad: Én nem szeretnélek korlátozni az autókázásban, viszont ha autókázol vállald annak összes következményeit! Az autósok ingyen szennyezik a környezetet és mindenki adójából a legnagyobb szeletet hasítják ki a saját infrastruktúrájukra!
Az nem zöld fasizmus, ha azt kérem, hogy ne élősködj a nyakamon!!!! Ha olyan járművel közlekedsz, amivel nem mérgezel és kifizeted a dugódíjban, és extra adóban az általad okozott többlett költségeket, tőlem még űrhajóval is közlekedhetsz!

ShagBeckur 2010.09.19. 21:45:02

@ohrana:

"Ha autót használunk, akkor az autóba kb havi 10-15 ezer a benzin, marad évi 240 ezer szervizre, biztosításra."

@Spiritmonger:

"ha autóval megyek, a parkolás 200 ft, az utazással eltöltött idő a parkolóhely keresésével együtt ugyanannyi, mint a bkv, az üzemanyag 150 ft, mert a kocsim sokat eszik"

Vételár? És ne gyertek azzal, hogy 200.000 Ft az autó, mert általában új, hiteles autókat látni rohangálni az utakon. Kéretik azzal újraszámolni.

szőketisza 2010.09.19. 21:47:17

@F173: "Az autósok ingyen szennyezik a környezetet és mindenki adójából a legnagyobb szeletet hasítják ki a saját infrastruktúrájukra!
Az nem zöld fasizmus, ha azt kérem, hogy ne élősködj a nyakamon!!!!"

NO COMMENT!!!

Gregor Elmarsson 2010.09.19. 21:49:06

@F173: szerintem meg ne lehessen kerékpárral se járni, mert marhára környezetszennyező az alumínium előállítása, nem is beszélve arról a marha sok műanyagról (abroncsok stb.). Ha már itt tartunk, mindenki kapja be, aki nem bőrtalpú cipőt hord, vagy műszálas ruhát visel. Emellett adóztassuk meg azokat, akik húst esznek / nem esznek húst, sok szénhidrátot esznek / nem esznek sok szénhidrátot, tejterméket fogyasztanak / nem fogyasztanak tejterméket, végső soron pedig adóztassunk meg mindenkit, aki nem úgy él, mint mi. Ja, a marhahús-evőket meg mindenkinél sokkal durvábban adóztassuk meg, mert amennyi metánnal telefingják a tehenek a légkört, abból teljesen új evolúciós folyamatokat lehetne elindítani egy újraindított bolygón. Szóval lehet válogatni, holnap melyik szomszéddal kezdjed a kábelfektetést...

ShagBeckur 2010.09.19. 21:50:32

@ShagBeckur: Tehát ha az ember ~10 évre vesz autót, mondjuk egy középkategóriásat, az mondjuk 1-4 millió Ft, attól függ, hogy 5-10 éves használt, vagy új, levonva belőle az eladási árát. Akkor évente 100.000-400.000 Ft az autó, tehát havi 8.300-33.300 Ft.

Ezt is bele kell kalkulálni az autózás költségeibe. Mert olyan nincs, illetve ritka, hogy az embernek adva van az autó (örökölte, stb.), azt meg kell venni. Vagy spórolt pénzen, vagy hitellel.

F173 2010.09.19. 21:51:31

@Spiritmonger: A számításaid nagyon sántítanak! Azt veszed alapul, hogy az autód ingyen van, pedig kifizetted, és fizeted az súlyadót, kötelezőt és stb.
Az sem veszed számításba, hogy nem fizeted ki annak a költségét sem hogy dugót okozol és szennyezed a levegőt!
A jelenlegi városi autókázás tipikus potyautas probléma! Az autósok a többi lakos kárára ingyen szennyezik a levegőt és akadályozzák a közlekedést!

Jessalyn · http://romantikusregeny.blog.hu/ 2010.09.19. 21:51:59

@F173: Ez így butaság. Az üzemanyag adótartalma majdnem 60%, ezen túl van gépjárműadóm is. És a MÁV illetve a BKV akkor is kap az adómból támogatást, ha sose járok vele. Szerintem ilyesmit kár egymásra kiabálni, mert nem vezet sehova. Az inkább baj, hogy mindannyiunk adójából mire és hogy folynak el milliárdok az állami cégeknél.

Ipari-antidepresszió 2010.09.19. 21:52:55

Itt is a lét határozza meg a tudatot. Aki közel lakik a munkahelyéhez és nem nagyon él szociális életet, annak nem kell autó, mert még a bérlet/bérautó/taxi is olcsóbban kijön. Aki meg sokat utazik és távol van a munkahelyétől annak muszáj autó. Nem is szerencsés egyéni élethelyzetből megközelíteni ezt a kérdést, mert csak oka van annak, hogy autó vásárlására adta a fejét.

Ami probléma az a büdös levegő a városokban. Itt a törésvonal a városban lakók tiszta levegőhöz és a közlekedők munkához (megélhetéshez)/szabad mozgáshoz való joga között van. Megoldás majd talán az elektromos autó lesz, addig szerintem itthon semmi változás nem lesz. A városlakók mondogatják, hogy ne gyere ide az autóddal, a bemenők meg mondják, hogy költött el. Tényleg mi volt előbb, a város vagy az ahhoz vezető út?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.09.19. 21:53:13

@F173:
istenem, te aztán olyan sötétzöld vagy, hogy az már fekete

Ha fizetünk súlyadót, meg egyéb biszbaszt, akkor ezzel fizetjük az autó fenntartását, nem ingyen szennyezzük a levegőt...

indapass90210 2010.09.19. 21:53:50

Ősi magyar szokás hazugságokat érvként feltűntetni!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.19. 21:54:52

@ShagBeckur:

A magyar ember vagy a vásárlási, vagy az üzemeltetési költségeket szereti nagyvonalúan elhagyni.

Én, mikor az egyik családtagom hozzámvágott egy öreg autót, elgondolkodtam, hogy megéri-e nekem fenntartani. Mivel 80 százalékban munkára használom, amikor is a költséget továbbháritom a megrendelőre, egyelőre nullszaldós a jármű. Addig béreltem és azt számoltam fel. Ugyanott vagyok, de reménykedem, hogy több megrendelés esetén majd még többfelé oszlanak az állandó költségek.

Janovszki Zsolt 2010.09.19. 21:55:13

Az a baj ezekkel az elemzésekkel, hogy bár a cél nemes, (ie.: akinek nem muszáj az ne autózzon) de mivel maguk a készítők sem hisznek abban, hogy elérik a céljukat, ezért rövid tanakodás után jól megtripláznak minden mondást, amitől nem azt érik el, hogy kétszer annyi ember gondolkozik el a művük olvasása után, hogy most aztán otthon hagyja a kocsit, hanem tízszer annyi gondolja, hogy mi a faszról beszélnek ezek a biciklivel fáramászó majmok. Ha ugye egy régi Suzuki 1.0 GL-t veszek alapul, avval hétszázötvenezerből nem 10-12.000 hanem pontosan 35.000 kilométert tudok menni, üzemeltetéssel, biztosítással, mindennel együtt. Ha már kihegyezem a dolgokat ugye. 10.000 km pedig PONTOSAN ANNYI mint a két bkv bérlet. Úgyhogy nem nagyon muszáj időt megtakarítani (nyilván fogok, Mammut kocsival 8 perc, a 11-es busz megállója meg 10-re van gyalog), és ahogy bejön az első balaton, ne adj isten magas tátra, vagy erdély, akkor nagy bajban van, aki ki szeretné hozni a bérautós megoldást olcsóbbnak...
Pedig a cél nemes...
Zs

ostván 2010.09.19. 21:56:31

Budapesten (és a világ többi részén is), az a baj, hogy mások is autóznak. Szóval nagyon jó lenne, ha én dönthetném el, ki legyen az a 150.000, aki mondjon le az autójáról.

azabaj 2010.09.19. 21:57:29

@F173: és azt se feledd, hogy a bicikliutak építéséhez az autósok által befizetett adó is hozzájárul.

The Great Destroyer 2010.09.19. 21:59:29

@F173: Bocsi, de a benzin árának majdnem 80%-a adó...
Egyébként melóba én sem járok autóval, mert nem éri meg a külvárosból bemenni pestre, a dugók és a parkolási díj miatt, illetve van végig bicikliút a kertkapunktól a munkahelyemig.
A sok ökoidióta az irgalmatlan baromságaival és hozzánemértésével sajnos nem a környezetvédelemért, hanem ellene tesz, mivel az ilyen mértékű butaságok és csúsztatások hiteltelenné teszik ezt az ügyet, ami egyébként fontos lenne...

UnitedParcelService · http://www.hevederzar.hu 2010.09.19. 22:01:55

Szombaton ki kellett volna ugranom a körútra egy munkát elvégezni. Mivel valami gyökér által kiagyalt autómentes nap alkalmából az Andrássy-t lezártátok, három kört mentem amig kikeveredtem a Király utcára, pöfögtem egy kicsit helyben mert a körúton állt a dugó és ezért minden mellékutca is bedugult. Hatszor annyi füstöt bocsátottam ki és hatszor annyit basztam el az időmből azért hogy ti sétáégathassatok az Andrássy-n kétszer két sávon, nyomoronc gyökerek. Remélem kurvára boldogok vagytok.

lac1 2010.09.19. 22:01:56

@F173:
De pedig...
Amíg törvénnyel nem korlátozzák a személygépkocsi használatát, én akkor és úgy használom, ahogy akarom.
Az, hogy neked nem telik rá (jellemzően azok lesznek környezetvédők, akiknek nem telik autóra, és ezek után úgy vélem neked sincs autód), az nem jogosít fel téged semmire.
Ha közterületen szarsz az ajtóm elé, akkor képen verlek közegészségügyi okból, ha magánterületen, akkor még egyszer magántulajdon megsértése miatt.
A kettőt (autóhasználat vs. fekália elhelyezés) ne hasonlítsd össze.
Amúgy a te mostani internetezésed is környezetszennyező, mert ha a sok agyatlan nem irkálna baromságot a fórumokra, akkor a világban egy-két erőművet le lehetne kapcsolni.

istvan5 2010.09.19. 22:01:58

Leírok egy vicces történetet ami a hétvégén esett meg.
A feleségem és barátnője elhatározta, hogy elmennek Egerbe a gyerekekkel hétvégére, fiuk, és autó nélkül. A gyerekek(4-5 évesek) még nem ültek BKV-n és vonaton. Meg akarták nekik mutatni milyen metrózni, buszozni vonatozni. Nem akarom nagyon elhúzni a történetet, a lényeg az, hogy a csomagokat, és egy 8 hónapos kisbabát autóval vittük le Egerbe BP-ről(XVII). Mindenki ugyanakkor indult. A csajoknak a gyerekkel együtt 1,5 óra volt eljutni a Keletibe. Ekkor telefonáltak, hogy most veszik át a jegyeket a pénztárnál. Mi a csomagokkal akkor érkeztünk Egerbe a szállásra. No comment.... Költségekben valószínűleg - már két embernél is - az autó nyert volna, és az időt akkor még nem is számoltam.

Szóval a lényeg annyi, hogy a tömegközlekedés és az autó egy lapon nem említhető. Aki meg engedheti magának annak lesz autója és használni is fogja, mert össze se lehet hasonlítani a két dolgot. Aki meg nem az szapulni fogja azokat akik ezt megtehetik.

indapass90210 2010.09.19. 22:03:24

@zebraakcio: te nem számítasz, mert a sötétzöldek mellett elmebeteg vagy. Remélem nőből is csak gumit tartasz. Annak legalább nulla az üzemeltetése költsége. Dehogy a beszerzése is az legyen, veszek neked egyet.

szőketisza 2010.09.19. 22:04:00

@F173: A BKV jegyek és bérletek ára a tényleges költségek töredékét fedezi, a többit egyebek mellett az autósok adóiból fedezik. Az autósok a vásárlásnál kifizetett ÁFA, több százezres regisztrációs adó mellett minden 1 liter benzin után több mint 250 forint adót fizetnek, ezen kívül autópálya-díjat, súlyadót, a garázs után építményadót, parkolási díjat stb. stb. fizetnek. Akkor mi a fenéről hablatyolsz?

kilométerfaló 2010.09.19. 22:06:06

elolvastam, hát azt hittem a hírcsárdán járok, ennyi zöldséget egy posztban!!! a legszebb, járjak taxival, mert az milyen zöld - aha, és megvár a taxis amíg nagyit etetek? ha nem, a kétszer oda-vissza tényleg olyan környezetbarát? na ne már.

lac1 2010.09.19. 22:07:00

@Janovszki Zsolt:
Tőlünk, vidékről Pestre egy kis fogyasztású autó kb. annyiért megy fel (üzemanyagot számolva), mint a tejes árú vonat. Igen, szokták mondani, hogy a gumi, meg a kuplung... igen, de az autóm akkor indul, amikor én akarom, nem kell átszállnom, nem kell a csomagot hurcolnom, nem kell villamos-troli jegyet vennem, úgyhogy EGY személynél az autó kb. nullszaldós.
Ha ketten megyünk?
Hát akkor bizony már nyereséget termel.

Janovszki Zsolt 2010.09.19. 22:07:01

@istvan5:
Vannak speciális esetek, amióta pl. le van zárva a Margit híd, azóta nyilván ha a Kossuth téren van találkám, vagy a Roosevelt téren, vagy a Jászain, akkor 11-es és Metró + esetenként 2-es vili. Jeggyel éppen olcsóbb, mint a Taxiplus... És nagyon örülök, hogy van ilyen szolgáltatás. Azonban one-to-one alternatívaként in general valóban vicces egy lapon említeni a két dolgot.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.19. 22:07:28

@UnitedParcelService:

Azért ne mást hibáztass, hogy hülye vagy és nem hallgatsz rádiót, nem nézel hireket és nem olvasol újságot. Rajtad kivül mindenki tudta, hogy le lesz zárva az Andrássy út.
Vagy átütemezed a munkát, vagy megoldod másképp.

Kicsit többen voltunk, akik élvezték az autómentes napot, mint a hozzád hasonló emberek, akik a saját ostobaságuk miatt szivtak a dugóban

Don Blasius 2010.09.19. 22:08:16

@F173:
Ingyen szennyezés? Az autóra rengeteg adót fizetünk, a benzin 60-70%-a, a teljesítményadó, útdíjak és azok ÁFA tartalma, vásárláskor a regadó és az ÁFA. Tudomásul veszem, hogy ezek vannak, bár soknak tartom.
Mindig eldobom az agyam attól, hogy itt egyesek luxuscikknek gondolják az autót és még fejni akarnának.

Ica a fekete cica 2010.09.19. 22:09:51

Nincs havi félmillióm, mégis autóval megyek.

okok:

Bp XIII kerületben van a munkahely/lakás heti pár napot, egyébként Bp-töl 90Km-re élek príma családi házban. Általában heti ugy Bp-odavissza van, ketten tsszük meg ezt az utat. Tömegközlekedéssel ez igy néz ki:
MÁV minimum 2ó út és előtte minimum 15 perc megfagyás-megsülés a peronon mert időnként előbb elmegy a vonat mint az ideje (személyvonat, kettőnknek jelenleg 4500Ft a retur, évente jónéhányszor várakozás lerohadt vonatban órákat, volt mindez -20fokban is fütetlenül)

BKV (idönként bicskával játszó cigánygyerek mellett állva) kb 40 perc, 1busz és 15 perc gyaloglás vagy 3 átszállás és 5 perc séta.

Ugyanez Autóval 4500Ft, 1,5ó háztól házig, télen melegben nyáron hüvösben, kellemes zenét hallgatva, útközben bevásárlással egybekötve.

Igen,vagyok olyan hülye, hogy az autót válasszam.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.19. 22:10:00

@Dövan:

Nana! Ragasztót is veszel hozzá, hogy a sűrű használat következményeként keletkezett gyors amortizációt kompenzáld? :)))

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2010.09.19. 22:11:14

- Belvarosbol koltoztem ki aggroba, en vagyok az egyik kocsog, aki minden reggel egyedul autozik vissza BP-re

- en vagyok az a kocsog, aki az adozott jovedelmen felul meg az uzemanyagba beepitett jovedeki adot+afat+anyamkinyjat mind kifizeti, ebbol is tamogatjak a kozossegi kozlekedest

- en vagyok az a kocsog, aki szanakozik szerencsetlen embereken, akik -20fokban a buszra var fel orat, mert az szetfagyott a hidegben es nem akar elindulni, mikozben nalam bent +24fokra van allitva a futes

- es en vagyok az a kocsog, aki munka utan beul a kocsijaba, hazasuhan, majd kiul a kertbe es elvezi a csendet es nyugalmat maga korul :)

amugy a belvarosba csak az megy be, akinek sok a szabadideje. ott van az M0 keleti szektor, +20km, de siman kikerulheto vele BP osszes dugoja (pl a reggeli Hungaria korgyuru). amig nem volt kocsim, en is mint mindenki mas, tomegkozlekedtem, hetvegen taxiztam. BKV suxx, taxi alkalmankent elmegy

Bolee 2010.09.19. 22:12:18

a szerző miért nem szól hozzá?

rengeteg kulturált kritika érv született már, illene valami reagálni

TroppauerHümér 2010.09.19. 22:14:29

Tényleg nem értem, miért kellene visszalépni a múlt századba. A problémákat megoldani kell, nem elmenekülni előlük. Költsünk fizikára, kémiára, mérnökökre, találjanak fel jobb akksit, fúziós reaktort, lebomló csomagolást, legyen védett park a városban is meg a hegyeken is, vagy nyilvános pollenszűrők, oxigéngenerátorok, mit tudom én.

Erre kell keresni a megoldást, nem a barlangba visszamászni tigrisbőrben, hogy egy vakbélgyulladás elvigyen.

ShagBeckur 2010.09.19. 22:16:59

@Bolee: Amíg a kommentekben csúsztatások tömkelegei vannak - pl. csak a benzin költséget számolják, vételárat nem - addig tök fölösleges vitatkozni.

Aki nem akarja, nem érti, hogy miről szól a post. És aki azt hiszi, hogy én egy sötétzöld biciklis környezetvédő vagyok, nézzen kicsit körül a criticalmass.hu oldalon, keressen rám :)

vezereger 2010.09.19. 22:17:57

Az LMCS nem igazán autentikus csapat.

Hisztiztek a 4-es metróért, majd perekkel akadályozták meg az építését, éveket és milliárdos károkat okozva az adófizetőknek, akiknek az adományaiból élnek.
Azt már meg sem kell említeni, hogy azokat sarcolgatták, akiktól irodákat meg pénzbeli támogatást kapnak, jelesül a Fővárost.

A számításuk alapjául szolgáló adathalmaz, melyből vételezték a kiinduló adatokat, mint minden statisztikai elemzés pont azt igyekszik kifejezni, amilyen eredményre ki szeretne lyukadni. Churchill mondása annyival egészíthető ki, azon statisztikáknak hiszek, amelyek kiinduló adatait én határoztam meg...

Egy városban, ahmelynek a tömegközlekedése Európában az egyik legdrágább - ha az átlagfizetéseket figyelembe vesszük, valószínűleg a legdrágább - ráadásul 22 óra után jóformán nem is működik, ez a poszt nevetséges.

ShagBeckur 2010.09.19. 22:20:12

@TroppauerHümér:

Sokáig én is olyan véleményen voltam, mint az itt kommentelők többsége. De az utóbbi pár hónapban már én is érzem, hogy túl sok autó van a városban. Én kiveszem a részem a tehermentesítésből, ha nem muszáj autózni, inkább busszal megyek.

Ica a fekete cica 2010.09.19. 22:23:02

@ShagBeckur:
Az autó amortizációja meg egyéb költségek az ára a luxusnak, hogy akkor és oda megyek kényelmesen amikor akarok. Persze lehet barlanban is élni olcsóért, nem kötelező megfizetni a "luxust", lehet összepisált bkv-n utazni kihangositott mobillal meg bicskával játszó gyerekekkel meg idegbeteg átlagembeekkel összezárva.

porthosz 2010.09.19. 22:23:43

Sajnos a cikk komolyságát elveszi a sok csúsztatás, sőt pont az ellenkezőjét váltja ki.

Magyarországon egy átlagos autó évi 15 ezer km-t tesz meg.
Ez igaz. Csakhogy a lakosság 85%-a nem Budapesten lakik. Ergó halván lila fingja sem lehet a cikkirónak arról, hogy egy átlagos budapesti autós hány km-ert megy egy évben.

Továbbá, mivel Budapest területileg csak egy nagyon pici töredéke Magyarországnak, igy ez azt is jelenti, hogy ebbe az évi 15 ezer km-be is csak a töredék a Budapesten megtett út.

Kicsit emlékeztet ez engem arra a hírre, hogy Moszkvában Mercédeszeket osztogatnak...

De a legnagyobb baj, hogy számomra ismét bizonyossá vált, hogy ma Magyarországon a zöld irányzat nem más mint totálisan inkompetens emberek gyülekezete, ami erősen emlékeztet előző kormánypártunk összetételére is... Részemről ezzel -1 szavazatot nyertek a zöldek.

ShagBeckur 2010.09.19. 22:24:54

@vezereger:

"... ráadásul 22 óra után jóformán nem is működik, ez a poszt nevetséges."

Pont ellentétes véleményt hallottam múltkor. Hogy az éjszakai járatok sokkal jobbak, mint a nappaliak, kevesebb átszállás kell, jobb a város lefedettsége.

UnitedParcelService · http://www.hevederzar.hu 2010.09.19. 22:25:31

@zebraakcio:
Egy:
Az hogy előre bemondatod a rádióban még nem jeleti azt hogy rendben van a dolog, egész kerületeket is lezárhatnál, ha előre bejelentenéd akkor szerinted oké lenne?
Kettő:
A körúton volt munkám és csak autóval mehettem mert két mázsányi szerszám és egyéb van benne amit nem könnyű rápakolni egy buzi kerékpárra. Megakadályoztad, örüljél!
Három: Mi az francért kell nektek az úttesten sétafikálni, mennyien lesz attól autómentesebb a város hogy egy hétvégére lebénítjátok a közlekedést. A ligetbe kimenni miért nem jobb? Mi a pontos célotok ezzel és mi sugallja neked azt hogy ilyen akciókkal elértek bármit is.
Négy: Ostoba az anyád!

Sebajj Tóbiás 2010.09.19. 22:28:18

@ShagBeckur: "@Bolee:Amíg a kommentekben csúsztatások tömkelegei vannak - pl. csak a benzin költséget számolják, vételárat nem - addig tök fölösleges vitatkozni."

Na de kedveském! Az autóbuszt is megkell ám venni, meg a trolit is, a villamost és a metrókocsit is, síneket, oszlopokat stb. stb. És ezeket minden budapesti megfizeti, még az is aki autóval jár. Az igazságos az lenne, ha csak az utasok fizetnék meg.

lac1 2010.09.19. 22:28:20

@ShagBeckur:
Én azért nem számolom az eszköz árát, mert ha nem veszek autót, akkor a vállalkozásom szinte forintra pontosan annyi adót fizet be - többek közt vidéki létemre a BKV támogatásába.
Nyilvánvalóan ezt nem sokan tehetik meg, csak mint egy lehetséges megoldás.
De.
Igen, milliókba kerül az eszköz, de nem egy órával korábban kel a gyerekem az iskolába menet (nem túl jó közlekedés), nem kell sem neki sem nekem esőben caplatnom, nem fogom a tömegközlekedésen állva teszkós szatyrokokban a bevásárlást, nem állok sorba jegyért, nem ülök a panelprolik által összemocskolt üléseken, nem szívok a cigányokkal egy levegőt, zenét-híreket hallgatok mozgás közben, akkor viszem le gyerekeimet egy pénteki napon egy hétvégére a (teszem azt) Balatonra, amikor te a tömegközlekedésen zötyögsz még.
Ez bizony pénzbe kerül, nem is kevésbe.
De az én gyerekeim nem töltenek NAPI akár több órát a közlekedéssel. Fél nyolcra kell iskolába érniük (egyházi iskola) én tizenöt perccel azelőtt indulok el. Vagy bringával ment el és közben eleredt az eső? Nem gond, berakom a csomagtartóba...
Igen, biztos vagyok abban, hogy ismered az autó előnyeit. Füstöl? Igen, de nem jobban, mint a sok nyugdíjas hétvégi telkén az ekecs fűnyíró és kerti kapa...

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.09.19. 22:28:32

a cikkben van igazság, és pont emiatt nincsen autójuk nagyon sokaknak. de pl nálam azért van autó, mert másként nem tudnék bp-n belül a kisgyerekekkel közlekedni, bkv nem alternatíva.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.09.19. 22:29:04

Autózzon az, aki kőgazdag, és fizet egy rakás pénzt azért, hogy kocsija legyen. A többiek bringázzanak, metrózzanak.

ShagBeckur 2010.09.19. 22:31:51

@Ica a fekete cica: "Az autó amortizációja meg egyéb költségek az ára a luxusnak, hogy akkor és oda megyek kényelmesen amikor akarok."

Értem én ezt, nekem is van autóm :) De mint a kommentelők megjegyezték, szerintük van csúsztatás a postban; majd ugyanezt folytatják a kommentekben. Gyerünk, objektíven írjuk le, hogy ma budapesten mennyibe kerül autózni. Amibe beletartozik az autó vételára, a benzin, az amortizáció, a szerviz, a parkolás stb. Erre kell egy havi kalkuláció és máris tisztábban láthatjuk, hogy kb. mennyi az annyi.

Én megértem, hogy jóval kényelmesebb az autó. Mondom, én is autózom. De ezzel a felkiáltással nem szabad elmismásolni a költségeket. Ha kijön, hogy kb. havi 50.000 Ft havonta az autó fenntartási ktg-e (vételár + szokásos dolgok), de mivel apa és anya közel dolgoznak, ezért együtt elviszik a gyereket suliba és onnan be a munkahelyre együtt mennek, akkor kb. 25.000 Ft-ot spóroltak havi szinten csak a BKV bérleten.

De ezt így le kell írni szépen, hogy ne legyen demagóg az autós álláspont se.

lac1 2010.09.19. 22:32:13

@Parmezanidész:
Ez nem "KŐ"gazdagság eredménye.

TroppauerHümér 2010.09.19. 22:32:19

@ShagBeckur: A kommentekből pont azt olvashatod ki, hogy az emberek nem adják fel a kényelmüket, és pont ez a civilizáció fejlődése. Akkor pedig ezt az igényt kiszolgálni kell, nem pedig kicseszni velük.

Ettől még lehet dugódíj meg bármi, mint *ideiglenes* megoldás. De az ígérgetéssel már mindenkinek tele van a töke, tehát előbb kell a kényelmes BKV, és azután jöhet az átszokás. De igazán versenyképes soha nem lesz.

(Az igazi csúsztatás egyébként ott van, hogy az autó sok embernek kell pár dolog miatt mindenképp, és ha már megvan, akkor már nem számolhatsz a mindennapi közlekedésben sem azzal, hogy a vásárlás költségét is beleszámítod.)

lac1 2010.09.19. 22:36:05

@ShagBeckur:
Van csúsztatás, de csak ott, hogy az autósokat hülyének nézik. Gondolom az autósok el tudják dönteni, hogy a látszólagosan magasabb költség mellett megéri-e nekik autózni a tömegközlekedés helyett.
Énszerintem eltudják...

lac1 2010.09.19. 22:37:50

@TroppauerHümér:
Vagy beleépítik az árba, és nem az autós fizeti meg a legvégén, hanem a kuncsaft.
Azt hiszi akárki is, hogy ha énvelem megfizettetik a "dugódíjat", akkor azt én fogom lenyelni?
Hát hülye az, aki ezt kitalálta???

ShagBeckur 2010.09.19. 22:37:55

@lac1: "akkor viszem le gyerekeimet egy pénteki napon egy hétvégére a (teszem azt) Balatonra, amikor te a tömegközlekedésen zötyögsz még."

Nekem is ezért van autóm ;)

"De az én gyerekeim nem töltenek NAPI akár több órát a közlekedéssel. Fél nyolcra kell iskolába érniük (egyházi iskola) én tizenöt perccel azelőtt indulok el."

Nekem 8-ra kellett járnom, 6:50-essel már nem értem be, 6:40-essel éppcsak. Állandóan állni kellett, nyáron megsültem, télen megsültem (kabát + fűtés + tömött busz, bár kabátot általában sikerült leküzdenem), de a megállóban megfagytam. Kellett 5:50-kor kelni. Mégis túléltem és felnőttem :)

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.19. 22:39:07

@UnitedParcelService:

Ostobaságod ott nyilvánul meg, hogy kerékpárt emlegetsz, holott a kommentjeimben nem sok emlités esik róla. Senki nem gondolta, hogy azzal kellett volna menned - téged kivéve, amit aztán szépen kivetitesz itt másokra.

Ostobaságod ott is megnyilvánul, hogy szerinted én is azok között vagyok, akik "megakadályoztak" téged valamiben. Holott én csak kimentem egyet sétálni az Andrássy útra, többek között azért, mert a Nagymező utcában volt dolgom.

Ha kinn lettél volna egyébként, akkor az utolsó kérdésre is megtalálnád a feleletet.

Ha anyázol, azzal nem csak az ostobaságodat erősited meg, de a jellemedről is szegénységi bizonyitványt állitasz ki.

C_s_a_b_a 2010.09.19. 22:40:13

1 főre
Kerepes-Göd, tömegközlekedéssel 2 óra, 17 Ft/km.
(hazafelé ha lekésed a hévet + fél óra)
2 főre
34 Ft/km
3 főre
51 Ft/km --> már megéri az autó

Chevrolet Sparkkal 45 perc, 47 Ft/km.

Kerepes-Gödöllő, tömegközlekedéssel 0,5 óra, 19 Ft/km
(hazafelé ha lekésed a hévet + fél óra)
Chevrolet Sparkkal 15 perc, 47 Ft/km.

3 főtől már itt is megéri az autó.

És nem BKV jeggyel, hanem bérlettel számoltam.

Teljes árral, mert nem biztos, hogy térít a munkáltató. Ha meg igen, akkor az autóhoz is hozzájárul.

ShagBeckur 2010.09.19. 22:40:51

@TroppauerHümér:
"...tehát előbb kell a kényelmes BKV, és azután jöhet az átszokás. De igazán versenyképes soha nem lesz."

Én is mindig ezt mondtam a criticalmass.hu-n :)

"Az igazi csúsztatás egyébként ott van, hogy az autó sok embernek kell pár dolog miatt mindenképp, és ha már megvan, akkor már nem számolhatsz a mindennapi közlekedésben sem azzal, hogy a vásárlás költségét is beleszámítod."

Szinte mintha én írtam volna egy évvel ezelőtt :)

gramercy 2010.09.19. 22:41:38

lol

es mi lesz ha mindenki atul? be kell csukni a bkv-t meg a vasutat, mert nem lesz aki keresztfinanszirozza

igen, olcso a tomegkozlekedes: egy bkv-berlet kevesebb mint egy suzuki swift amortizaciojanak a fele

plusz egy suzuki swiften fel milka afa is van, egy tomegkozlekedo vagy egy biciklis mikor fizet ennyi afat a tomegkozlekedes vagy a bicikli utan? soha

de ebben az orszagban a bagosok, alkoholistak es dolgozo emberek kategoriak utan a belso egesu motorral kozuton kozlekedoket szopatjak meg a leginkabb

az autos tarsadalom tobb mint fel ezer milliard forinttal tobb adot fizet mint amit az utakra koltunk

ra kene jonni, hogy a gazdasagi novekedeshez mobilitas is kell, es ha ezt lefojtjuk akkor a bkv-t sem lehet majd dotalni

de ezt a sok sikhulye meregzold agya soha nem fogja bevenni

nem, helyette majd most meg a bicikliseket IS az autosok fogjak dotalni

C_s_a_b_a 2010.09.19. 22:42:02

Lemaradt:
Suzukival már 2 főtől megéri.

De Kerepes-Belváros útvonalon már a BKV a nyerő.

ShagBeckur 2010.09.19. 22:42:39

@lac1: "Van csúsztatás, de csak ott, hogy az autósokat hülyének nézik. Gondolom az autósok el tudják dönteni, hogy a látszólagosan magasabb költség mellett megéri-e nekik autózni a tömegközlekedés helyett."

Őőő, amikor a család autózik 20 km-et, hogy a Tescoban spóroljon 1.000 Ft-ot, de közben elkölt ugyanennyit, vagy többet a benzinre, amortizációra, stb., akkor azért megkérdőjelezem azt, hogy az emberek gondolkoznak-e, mielőtt autóba szállnak.

lac1 2010.09.19. 22:43:01

@ShagBeckur:
Ez így igaz. Túl lehet élni, de akkor inkább maradjunk fenn a fán. Amúgy szerintem internet nélkül is életben maradnál, nem?

ShagBeckur 2010.09.19. 22:43:35

@C_s_a_b_a: Benne van az autó vételára?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.09.19. 22:46:10

Lusta vagyok elolvasni a kommenteket, nem tudom, írta-e már valaki...
EKKORA FASZSÁGOT, EMBEREK!!!! Vételár PLUSZ amortizáció mint költség? Eddig néztem csak a részletező táblázatot, utána hagytam a francba. Aki ezt képes leírni, annak egyetlen kib...tt betűt sem vagyok hajlandó elhinni utána.

Ica a fekete cica 2010.09.19. 22:46:33

@ShagBeckur:
Én Bp-n heti pár napot vagyok, és a melóm kábé a legmesszebb van a hétköznapitól ezért nem leszek mérvadó.
Parkolási költség: 0Ft
Adó/biztosítás: havi 5e körül.
Kocsi volt 400e ha 3 évig elmegy akkor havi 11e (másfél már megvolt belöle) ha a végén bontó.
Szóval nekem havi 16e-be van a kényelem, hogy nem késem le a vonatot mert épp lerohad a troli, lerohad a busz.

De mivel egyébként is kellene évente kb 30x autó, igy ezt mégse számolnám bele a költségkülönbözetbe.

soproni1 2010.09.19. 22:46:47

Ha többen tudnának otthon dolgozni,tanulni akkor talán. Ellenben nálunk a gyerek még mindig 10 kg tankönyvet hordoz ahelyett, hogy egy pendrive lenne a tankönyv. Az autó kényelmes, hajtja a gazdaságot, az elmebeteg környezetvédők is meg tudnak élni, hiszen van témájuk, tehát van létjogosultsága. AZ élet majd eldönti, hogy melyik a jobb közlekedési forma. Lehet, hogy 20 év mulva ugyanolyan utópia lesz, mint a Posta.

lac1 2010.09.19. 22:47:10

@ShagBeckur:
Hülyék mindenhol vannak, de ne a kivételekből általánosíts.
Amúgy lehet, hogy a autós az sofőr valahol, és a megtakarítást hazakannázza.

soproni1 2010.09.19. 22:49:34

Ezt a posztot biztos nem a MOL támogatja, mint a Szkeptikusok Társaságát a gyógyszeripar.

ShagBeckur 2010.09.19. 22:52:36

@lac1: Persze, hogy fennmaradnék internet nélkül. De azon el kell gondolkozni, hogy ha az internethasználat már veszélyes méreteket ölt - ld. függőség - akkor talán le kell állni.

Persze, mindenki ki tud találni ilyen olyan indokot arra, hogy neki miért is szükséges az autó. Én is ezt tettem sokáig. És tudod mikor változott meg a véleményem? Mikor vittem cuccot a Gellért tér környékére este 7 körül időre és fél óra alatt nem találtam 4-5 utcányi körzetben helyet. Ott értettem meg, hogy miről pofázik a sok sötétzöld, meg bringás. Ez így nem tartható. Nekik se azokkal van a gondjuk, akiknek _muszáj_ autóval közlekedniük. Azokkal van a gondjuk, akik lustaságból, passzióból, "nekem ez jár" attitűdből kocsikáznak. Semmi gond, csak akkor fizesse meg. Én meg meg tudjak állni, ha épp tényleg dolgom van.

lac1 2010.09.19. 22:52:46

@ShagBeckur:
A céges autónál (Ford Transit, 2.0 TCI) pontosan 100 ezer kilométernél a sofőrrel kiszámoltuk a költségeket. Négy éves volt a verda, semmilyen javítás nem volt még, csak a kötelező szervizek, rászámoltunk még egy garnitúra gumit, 4 év hivatalos amortizációját, havi egy mosatást (vagy kettőt?), 100 ezer átlagfogyasztását egy kilométerre vetítve, biztosítást (csak kötelező). Az így kapott összeget elosztottuk százezerrel.
Tudod mennyi lett az egy kilométerre eső üza. és amortizáció és kts.?
Hatvanöt (65) forint. Ez volt olyan 2005 körül, mert emlékeim szerint 2001-es volt az autó.
Azt azért hozzá kell tennem, hogy az illatosító, ablakmosó folyadék, ablaktörlő gumi, kiégett izzók nem voltak beleszámolva.

szőketisza 2010.09.19. 22:53:26

@ShagBeckur: „Őőő, amikor a család autózik 20 km-et, hogy a Tescoban spóroljon 1.000 Ft-ot, de közben elkölt ugyanennyit, vagy többet a benzinre, amortizációra, stb.“
Gondolom, ezt nem naponta teszik, és egy-egy alkalommal több hétre bevásárolnak. Próbáld ezt megcsinálni BKV-val (netán biciklivel)!
Gondolkozz, mielőtt butaságokat írsz!

vezereger 2010.09.19. 22:56:33

@ShagBeckur: Abban igazad van, hogy nem kell annyi átszállás 22 óra után, csak az idővel van kicsit baj.
Mondjuk lényegében olyan mindegy, akinek megéri az autóját használni, hagyni kell, nem piszkálgatni.
Ha meg a városvezetésnek érdeke, hogy ne legyen annyi autó, adjon megfizethető, és használható alternatívát, a taxin kívül és nem lesz semmi gond.

Csak ezt az LMCS nevű csapatot tegyük felejtőbe.

igazi hős 2010.09.19. 22:59:57

@Hugica18: A nagyvárosi (gondolom ezt akartad írni) bringások tüdeje kis mértékben jobb állapotú lesz, mint az azonos helyen autóval közlekedő társaiké. A keringési rendszerük meg egy nagyságrenddel lesz jobb.

Látom sokaknak fáj, hogy egy érzelmi döntést értelmi alapon megtámadnak, ettől még az idézett adatok jók. Nyilván nem mindegy, hogy a példabeli emberek a VI. vagy a XX. kerületben laknak és dolgoznak, de ez jó érv a sötétzöldezésre. (Egyébként érdekes, hogy az átlag pesti autós 4 km-es útra indul, itt meg mindenki 20-at ír. Ők elgondolkodhatnának, hogy talán nem róluk szól a cikk.) Rohadtul mindegy, hogy a Hungárián kívül mennyit autóznak az emberek, a Nagykörúton belül kéne látványosan csillapítani a forgalmat és (legkésőbb) a Hungáriánál megállítani azt, akit csak lehet.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.09.19. 23:00:02

@bm613: Bocsánat, visszaszívom... most látom, hogy a vételár nincs az összeadásban. Viszont akkor talán külön kéne írni, hogy az embernek ne is támadjon ilyen elképzelése.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.09.19. 23:00:31

@F173:
"Én nem szeretnélek korlátozni az autókázásban, viszont ha autókázol vállald annak összes következményeit! Az autósok ingyen szennyezik a környezetet és mindenki adójából a legnagyobb szeletet hasítják ki a saját infrastruktúrájukra!
Az nem zöld fasizmus, ha azt kérem, hogy ne élősködj a nyakamon!!!! Ha olyan járművel közlekedsz, amivel nem mérgezel és kifizeted a dugódíjban, és extra adóban az általad okozott többlett költségeket, tőlem még űrhajóval is közlekedhetsz! "

Mekkora baromságot hordasz itt össze? Az egyik, hogy az autós is fizet szépen nem is keveset. Környezetvédelmi felülvizsgálat is létezik már igen régóta. Aztán, ha extra adót, dugódíjjat kifizetem, akkor már ugyan az az autó rózsaillatot áraszt? Leülhetsz egyes! :D

lac1 2010.09.19. 23:05:43

Az lmcs egy piszok banda. Abból élnek- szerintem nem is rosszul - hogy problémákat generálnak, vagy a meglévőeket fújják fel, hogy a saját kis megélhetésük meglegyen.

ShagBeckur 2010.09.19. 23:09:11

@lac1: De ebben benne van az autó ára?

lac1 2010.09.19. 23:10:19

@igazi hős:
Aki érzékeny az egészségére, az költözzön vidékre. Ja, hogy a munkája "odaszólítja"? Tehát ebben az esetben az egészsége már nem számít?
A nagyvárosi kényelem, az urbanista (majdnem azt írtam, hogy kozmopolita-urbánus) életvitel felülírja az egészséges életmódot?
jaj...

ShagBeckur 2010.09.19. 23:10:27

@szőketisza: Miért kell 1-2 hétre bevásárolni? Atomtámadás ellen, vagy mi?

ShagBeckur 2010.09.19. 23:11:59

@vezereger: "Mondjuk lényegében olyan mindegy, akinek megéri az autóját használni, hagyni kell, nem piszkálgatni."

Ld. pááral fentebbi kommentem. Leírtam, hogy én miért váltottam szemléletet. Emiatt nekem nagyon nem mindegy, hogy valaki pusztán szórakozásból autókázik a városban, hiszen engem is akadályoz, amikor épp dolgom van.

lac1 2010.09.19. 23:12:38

@ShagBeckur:
Évi 20% amortizációval számolva, az új autó (4 év * 20%) árának a 80%-át számoltuk.

Mr MAC 2010.09.19. 23:14:42

A tanulság: Atomot Budapestre, ujjáépíteni párhuzamos utakkal a végukre P+R parkoló. A városba csak kis fogyasztású járművet beengedni (max. 3L/100km). Az összes munkahelyet külvárosban felépíteni, és ekkor kapunk egy tökéletes várost, de addig...
Addig jól meg kell adóztatni a behajtást (amit a hozzám hasonló szervizes, szerelők rá is fogják terhelni az ilyen barom ügyfélre - mert aki ott lakik az megteheti). A P+R tényleg kiépíteni és a belvárost elkerülő utakat, vasút vonalakat (lásd körvasútsor hány éve épűl 20-40?) fejleszteni, építeni.
Monjuk a másik lényeges dolog, hogy ami jó Budapestnek, az nem jó az államnak (jövedéki adó, áfa, de ezt már többen leírták).
Addig én azért megteszem a napi 100km-t a városban is, hogy müködjön a gépe, és én is haza érjek este 6-ra.....

porthosz 2010.09.19. 23:14:47

Az egészségre egyébként minden káros, legfőképpen az élet maga...

Sőt a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a legveszélyesebb a születésnapok száma. Ugyanis minnél magasabb ez az érték, annál nagyobb a valószinüsége hogy hamarosan meg fogsz halni...

Waldorf Rolandó 2010.09.19. 23:14:56

@UnitedParcelService: én a gyereket vittem éppen ügyeletre, mikor hirtelen elém tárult a proliünnep az andrássyn, fantasztikusan örültem neki.
a múlt héten esküvőre mentem, akkor meg szaladgáltak a triatlonosok a belvárosban, az is remek volt

lesőrigó 2010.09.19. 23:16:23

Nem találtam a tisztelt cikkíró szövegében az "átlag" (négytagú) család heti nagybevásárlásának megoldását. Oda taxival menjenek-é? Vagy minden héten bérautó? Azt hiszem a cikkíró nem családos ember, és munka után kényelmesen besétál a sarki közértbe a két kiflijéért. Csakhogy nálunk csak tejből egy kartonnyi fogy hetente, azt meg tán a hátamon cipeljem haza? Ja és az sem megoldás, hogy minden nap apránként, mert a munkából lóhalálában rohanok az iskolába-óvodába, hogy még az ügyelet vége előtt odaérjek (na, ez se menne BKV-val), örülök, ha fél hatra hazaesünk, és akkor jönnek még az olyan mondatok, hogy kész van-e a házid, meg mama, éhes vagyok!Szóval szépek a mondatok az átlag családról, de megkérdezném, hogy azért látott-e már olyat?

Waldorf Rolandó 2010.09.19. 23:16:27

amúgy meg, ha nem lenne autóm, nem lenne havi fél millióm sem, na, ezt bogozd ki...és nem konkrétan a melóhoz kell a kocsi

Jerky_Master 2010.09.19. 23:17:16

hátha még valami államilag támogatott, nagyon olcsó taxik lennének, még kevesebb saját autó futna (vagy nem 12 hónapot egy évben, hanem csak 6-ot), és többen vennék igénybe a taxikat.

thinker_ 2010.09.19. 23:18:49

szánalmas poszt. megyek is az autómmal két kört a háztömb körül :))

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.09.19. 23:19:35

Sajnos Magyarországon a környezetvédelem ügyének eddig minden megnyilvánulásával csak ártott a Levegő Munkacsoport.

thinker_ 2010.09.19. 23:19:55

@matrixer47: járjál BKV-val. mert megérdemled. :)))

lac1 2010.09.19. 23:21:16

@ShagBeckur:
Pontosan annyi indokot találnának az autósok is a saját véleményük igazolására.
Igen, az autózásnak vannak "kényelmetlen" részei is.
Nekem - vidéki révén - még sohasem volt gondom a Gellért téri parkolással. De ezzel együtt is biztosan van gond ezzel azzal. De úgy gondolom, hogy az üzemanyagba beépített különféle elvonásokkal BŐSÉGESEN megváltottuk azt, hogy akkor használjuk és oda (nyilvánvalóan ahol a kresz nem tiltja), ahová akarjuk.
Ha a főváros peremkerületén mindenhol lenne kényelmes és megbízható P+R parkoló, hozzá társulna elfogadható menetrenddel kapcsolódó kényelmes, tiszta tömegközlekedés, a buszok ablakából azt látnám, hogy a rendőrök a cigánylurkókat és azsebeseket meg a csöveseket agyba-főbe vernék, hogy ne menjen el a kedvem a tömegközlekedéstől, akkor valószínűleg én is elgondolkodnék. De amíg a vonat majdnem annyi kerül mint az "ótó", de kétszer-háromszor annyi ideig tart vele a közlekedés, addig ne várják, hogy önként és dalolva mondjak le az autóról.
Amúgy ha már a tróger lmcsnek csak a pénz, illetve hangsúlyos helyen a pénz a fő érve, akkor szeretném a tudomásukra hozni, hogy minél többet használom az autómat, az egyéb költségeim annál jobbak (csökkenőek) lesznek.

ShagBeckur 2010.09.19. 23:21:58

@lac1: Jó, mondjuk 4 év alatt 100.000 az nem átlagos használat :)

macskainvázió 2010.09.19. 23:22:26

@Collector:
takarodj vissza a faludba, büdös magyar jobbágy

vezereger 2010.09.19. 23:25:46

@ShagBeckur: Kedves egészségedre kívánom a szemléletváltást.
Az én szemléletem is megváltozott, a belvárosba kizárólag akkor megyek be, ha kell és elkerülhetetlen.
Tömegközlekedést akkor használom, ha évente 1-2 alkalommal kell, mindig van nálam egy pakli gyűjtőjegy, még akkor is, ha a tömegközlekedés sokkal drágább mint az autó.

lac1 2010.09.19. 23:26:22

@lesőrigó:
Nem családosak azok.
Önálló, gyökértelen, szinglik és hímringyók.
A rasztafrizura elkészítéséhez meg nem kell autó.
Nézd meg a honlapjukat, a nőneműeknél hol látsz olyant, hoyg -né?
:-)

igazi hős 2010.09.19. 23:28:13

@Kőmíves Kelemen: @szőketisza: és még sokan: Tudom, hogy kellemetlen, de az autósok által befizetett "temérdek pénz" nem fedezi az általunk használt infrastruktúra fenntartását és az általunk okozott károkat. Ez van, le lehet tagadni )mint az autó árát a költségekből), de ettől még valakinek ki kell fizetni...

lac1 2010.09.19. 23:28:46

@ShagBeckur:
Nem, de mennyiben változtatja meg az eredményt? Amúgy a mai átlag autók futásteljesítménye havi 20 ezer, vagyis nem négy, hanem öt év alatt érné ezt el.
És?
www.autostitkok.hu/autos_cikkek_autovasarlas_1.html

lac1 2010.09.19. 23:32:43

@ShagBeckur:
Mert mosóporból nem kapsz napi adagot, lisztből sem.
A tej-kenyér-felvágott kombón kívül mit vegyek naponta-két naponta a boltban? Amúgy nekem három gyerekem van, nekem a két napi is akkora, hogy nem szeretnék cipekedni vele a buszon, a babakocsis anyuka sem okés a buszon, sőt, amit a gyerek zabál zabpehely (valami krém van benne) akkor baszom nagy papírdobozban kapható, hogy egymaga egy kéz, vagy a harminc darabos tojás, soroljam?

szőketisza 2010.09.19. 23:33:08

@lesőrigó: "Nem találtam a tisztelt cikkíró szövegében az "átlag" (négytagú) család heti nagybevásárlásának megoldását."
Erre írta ShagBeckur:
"Miért kell 1-2 hétre bevásárolni? Atomtámadás ellen, vagy mi?"
Ezt nehéz lenne indulatmentesen kommentálni. Inkább no comment!

fezoGT 2010.09.19. 23:35:54

a poszt több helyen sántit, főleg a cím:

1. nem kell félmisit keresni ha autót akarsz, lehet ám egész jó állapotú használtakat is kifogni amit 2-3 havi fizuból megveszel és még el se romlik, meg nem is kell utánakötni a benzinkutat. És a legfontosabb: nincs rajta hitel!

2. amíg a bkv abból áll hogy kiesik a busz kereke menet közben, meg lassan belátni a troli oldalán annyira szét van rohadva, meg a villamos 10-el döcög át az Árpád hídon, mindez 10e/hó, addig használja az aki akarja én kösz nem kérek belőle. Vagy ha néha kérek is, majd eldöntöm mennyit fizetek érte...

3. azt az érzést, ahogy a sajátodba beülsz és vezeted, vagy ha kijön rajta vmi csipcsup hiba, otthon nekiállsz, esetleg kicsit megizzadsz de megoldod, majd kihúzod magad: na ezt nem pótolja semmi! Sajnos az újabb kocsikon már egy izzót se lehet problémamentesen kicserélni és ha kinyitod a géptetőt már nem is 'autó' van belül hanem 3db 'fekete doboz' kismillió kábellel

Lehet hogy csak pénzben nézve nem kifizetődő, de ha belevesszük az időt, kényelmet, tisztaságot amit a kocsi ad, akkor már bőven megéri. Ha meg néha olyanom van, akkor ott a bringa.

A Lebegő Mókacsoport tevékenységéről meg hát...no comment

lac1 2010.09.19. 23:36:53

@igazi hős:
Még mindig több, mint amennyit a biciklisek és a gyalogosok fizetnek a saját kis játékukhoz.
És ha az aktuális kormányuk nem lopnák el a befizetett összegeket, és nem a haver építeni 3 milliárdért autópályát a megmaradt pénzből, akkor valószínűleg jobb lenne a kép.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.09.19. 23:37:06

@F173: élősködök? Jó vicc. Tudod, az üzemanyag árának több mint fele adó. Aztán fizetek teljesítmény adót is. Útdíjat is, ha autópályázok. És ha kellene fizetnék dugódíjat is, igen. Nettó zöldfasizmus amit írsz, legfeljebb nem akarod észrevenni. Ugyanis leírod, miért rossz szerinted a helyzet, de olyan szélsőséges megoldást adsz rá válaszként, ami csak egy szűk réteg számára elfogadható. Ennek így nem sok értelme van, láthatóan nem működik. Kérjél kevesebbet, és azt nagyobb eséllyel kapod meg.

Gazsi bácsi lótetű 2010.09.19. 23:37:41

A T. Levegő Munkacsoport dilettáns pancser banda.
Sajnos fordítva ülnek a lovon, és néhány idióta politikus néha előveszi az áltudományos szar dumájukat.

Tények:
- az autókra szerelt kiegészítő koromszűrő (dpf) elég sok helyen adókedvezményt vonz. Nálunk nem. Ezért nem lobbiznak...
- ha jelentősen csökkenne a benzinből származó állami bevétel, akkor csődbe menne az ország. Így sem tankol itthon már senki aki teheti. Sem a kamionos, sem a határ közelében lakók...
- aki Bp-en dugódíjról beszél, az IDIÓTA. Legutóbb az amúgy Brüsszelben tengődő Hegyi elvtárs volt olyan okos hogy elővette a témát, hogy rúgnánk ki az összes ilyen barom politikust. Persze amikor megszüntették a Széna téri P+R parkolót és felesleges pluszforgalmat generáló plázát engedélyeztek, akkor csöndben volt. Sajnos emiatt a fölösleges xar épület miatt megváltozott a környék természetes szellőzése is, és sokkal büdösebb van a környéken. Plusz sok felesleges autó, amelyek spórolni akarnak a méregdrága parkoláson, és inkább tesznek 3 kört a környéken, és égetik feleslegesen az üzemanyagot. Miért is nem kötelezték a beruházót pár száz ingyenes parkolóhelyre?
Bp-en nincs megoldva a helyiérdekű közlekedés. Tessék mondani az utolsó HÉV vonalat mikor adták át? Talán még Szépvölgyi et volt a polgármester...
Azóta több tízezer család költözött ki a városból, de nyilván a vonat nem alternatív az autó mellett. Miután a várostól 25 km-re lévő településről 60-70 perc alatt ér be a városba, koszban, mocsokban.
Miért nem lehet a hármas metrót kivinni Káposztásmegyeren túlra, ahol épülhetne egy hatalmas ingyenes p+r parkoló, és metróval percek alatt elérhető lenne a belváros.
- hol az M0 körgyűrű befejező szakasza?
- Ki engedélyezi ezt a rohadt sok felesleges útlezárást ebben a szerencsétlen városban?
Senkinek nem tűnik fel, hogy Budapesten nincs közlekedés-rendészet? Csak traffipaxozó, lesben elbújó sápotszedő droidok vannak, de képtelenek egy lámpahiba esetén irányítani a forgalmat.
Hány dinamikus forgalmi lámpa került kihelyezésre az elmúlt 20 évben?
Ezekkel hatékonyan lehet szabályozni a forgalmat, de nálunk ilyen nincs.
Tényleg szükséges ilyen drága fizető parkolás? Hová lesz a bevétel? Milyen fejlesztés történt a bevételből? Nulla!

T. Levegő Munkacsoport!
Tessék behúzott nyakkal elkullogni, mert alkalmatlanok tetszenek lenni...

szőketisza 2010.09.19. 23:38:17

@igazi hős: "az autósok által befizetett "temérdek pénz" nem fedezi az általunk használt infrastruktúra fenntartását és az általunk okozott károkat"
Kiszámoltad okostojás? Akkor te egy zseni vagy. (Ismered a zseni alternatíváját?)

lac1 2010.09.19. 23:38:31

@vidifan:
Tedd hozzá, amikor az usert (vagy a sofőrt?) megvágta a troli. Az sem lehetett egy habostorta.

2010.09.19. 23:39:26

Mármint hogy kifizetődő lenne a tömegközlekedés? Nos számoljunk akkor itt is.
Nem nagy család, csak én és az asszony. DOlgozni minden nap kocsival megyünk, azzal is járunk haza. Lakás 8 ker, egyik munka 7 ker a másik 13 ker. Reggel otthonról a 13-ba úgy hogy asszonyt kiteszem a 7-ben, rossz esetben 20 perc. (mennyi lenne ez úgy hogy kisétál az ember a blahára 15 perc, megvárja a 7-est majd vele a keletihez +10 és ez még csak az asszony oldala ami egyébként 5 perc a 25 ellen. A másik szebb. Séta blaha, majd villamos nyugati majd metró árpád+séta 10 perc. EZ azért bőven több mint a 20 perc kocsival)
A másik oldal a költséghatékonyság. Kocsival járunk mindenhova, igaz egy kis 1,2-es motor van benne. Hetente tankolom tele (utántöltöm) jellemzően 3000-3500 környékén. EZ egy hónapra 12-14.000 forint ellenben két felnőtt bérlet árával amiről már nem is tudom mennyi, csak azt hogy több.
Akkor ugyan hol a fenében éri meg a közösségi közlekedés? A mobilitásról nem beszélve. Jó persze a havi benzinhez még hozzájön a kötelező kb. 2000/hó.

ShagBeckur 2010.09.19. 23:45:38

@lac1: nincs a környéken bolt?

Nade amúgy én elmondtam a véleményem, megyőzni úgyse fogok senkit, úgyhogy átteszem magam passzívba:)

fezoGT 2010.09.19. 23:47:17

@lac1: hát nemtom ez már rég volt, sőt az is lehet hogy csak hamuka volt, mindenesetre vicc hogy ezek a 30éves xarok még mindig járhatnak forgalomban gyakorlatilag eredeti állapotban. Már a ruszkik is vagy kidobálták, vagy úgy felújitották őket hogy már csak a tipusnevük maradt eredeti.

Az UV vili viszont poén volt...kár értük

F173 2010.09.19. 23:48:11

@Mityu: "Mekkora baromságot hordasz itt össze? Az egyik, hogy az autós is fizet szépen nem is keveset. Környezetvédelmi felülvizsgálat is létezik már igen régóta. Aztán, ha extra adót, dugódíjjat kifizetem, akkor már ugyan az az autó rózsaillatot áraszt? Leülhetsz egyes! :D"

A dugódíjnak nem az a szerepe, hogy rózsaillatot árasszon az autó, hanem a kiszorító hatással csökkentse azokat a hatalmas társadalmi vesztességeket, amelyek a dugók okoznak!
A környezetvédelmi felülvizsgálat, csak bizonyos normák betartását jelenti! Ez nem azt jelenti, hogy az autós kifizeti az összes orvosi, közérzeti és egyéb költséget, amit a szennyezéssel elkövet!

2010.09.19. 23:51:14

@ShagBeckur:
Igazad van. Pontosabban nem a vételár amit számításba kell venned, hanem az amortizáció. Ami a vásárlás és az eladás közötti értéket képviseli.
AZ egy viszonylag kis értékű kocsinál elhanyagolható.

Mellékesen a levegőszennyezésről. Március óta e85-el járok, így az sem áll. :) (ráadásul az idei amortizációs értéket ezzel vissza emeltem, úgy hogy az átalakítás költsége már visszajött az olcsóbb üzemanyagon.)

lac1 2010.09.19. 23:53:34

@ShagBeckur:
De van. De eddig nem arról volt szó, hogy feleslegesen minek használjuk az autót? Ha már ott vagyok, megveszem nagyobb mennyiségben ami nem romlandó, hiszen úgy is kell, ritkábban kell mennem.

etruszk 2010.09.19. 23:53:35

@ShagBeckur: Hagyd már ezt a vételáras baromságot.

Bár az autó nem befektetés, de azért a "beletett" pénz nagy része bármikor felszabadítható.
Tehát ha már ragaszkodsz a vételár dologhoz, akkor minden nap vedd figyelembe az aktuális piaci árat is és ezt vond le a vételárból. Na ez a különbözet az amivel számolni lehet. A többi meg akár lehetne bankszámlán, vagy szalmazsákban is.
Amíg a piaci érték nem 0, addig ne számold a teljes vételárat, mert csúsztatsz.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.09.19. 23:56:38

@F173:

Na de mégse ingyen veszi igénybe azt az infrastruktúrát, amit te annak tituláltál. Tudod ez olyan, mint az az indok a vizitdíj mellett, hogy a bevezetésétől nincs ingyen orvosi ellátás. Jah, a TB-t meg habókra fizettetik, mi? :)

A környezetvédelmi normák most vagy bohóctréfának jók vagy valóban környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő rendszer. S mi lenne, ha a belvárosban meg lenne oldva a köztisztaság? Lehet alacsonyabb lenne a porkoncentráció. Tudod miért? Azt a sok homokot, amit a villamosok szórnak, nem vinné a szél semerre. A húgy és a szarszagról nem is teszek említést (Nyugati, Deák tér, Erzsébet tér, Gödör, Király utca).

lac1 2010.09.19. 23:57:38

@F173:
A segédmotoros, a kerti kisgépek miért nincsenek ilyennel ellátva? Ha nem az orrod alá szennyez, hanem pár kilométerrel arrébb, akkor az már nem is zavar? Amúgy egy mindenféle katalizátor és részecskeszűrő nélküli kerti gép szerintem legalább tízszer annyi szennyező anyagot produkál, mint az én autóm. Miközben a motorjának az űrtartalma szerintem még a tizede sincs.

F173 2010.09.19. 23:57:46

@Konrad: "élősködök? Jó vicc. Tudod, az üzemanyag árának több mint fele adó. Aztán fizetek teljesítmény adót is. Útdíjat is, ha autópályázok. És ha kellene fizetnék dugódíjat is, igen. Nettó zöldfasizmus amit írsz, legfeljebb nem akarod észrevenni. Ugyanis leírod, miért rossz szerinted a helyzet, de olyan szélsőséges megoldást adsz rá válaszként, ami csak egy szűk réteg számára elfogadható. Ennek így nem sok értelme van, láthatóan nem működik. Kérjél kevesebbet, és azt nagyobb eséllyel kapod meg. "

Igenis élősködsz és én nem hiszem, hogy olyan nagy elvárás, hogy mindenki térítse meg az összes kárt, amit okoz!

Ha mindenki kifizetné a kárt, amit okoz, olyan magas dugódíj lenne, ami mellett nem lennének dugók a városban és olyan magas lenne a bezin és benzinautók ára, hogy jobban megérné elektromos autóval közlekedni.

Mielőtt mindenki megint zöld nácinak nevezne elárulom, hogy nekem is van autóm, de én elsősorban bringával közlekedem, ha az idő nagyon alkalmatlan BKV-zom és csak végső esetben autózom!
É teljesen tudatosan használom az autómat csak heti 2-3 alkalommal!

SBSB 2010.09.19. 23:58:07

Arra kíváncsi lennék, ha mondjuk egyszerre a jelenlegi autósok fele úgy gondolná egyik napról a másikra (mondjuk vegyük a holnapi, hétfői napot), hogy tömegközlekedve, mondjuk a kocsival éppen szállított csomagokkal, szatyrokkal, dobozokkal megrakodva megy munkába. Muhaha, akkor meg őket szidná a sok barom, hogy nem lehet felférni a buszra, villamosra, metróra. Egy faszparaszt, aki azon nyifog, hogy mire költik az Ő ADÓJÁT. Elárulom: semmire, megy a fekete lyukba. Oda, bele. Aztán szépen ellopkodják az aktuális politikusok, állami cégvezetők, stb.

ShagBeckur 2010.09.19. 23:58:07

@lac1: De megint magadra veszed. Ha útbaesik, oké. De mondom, sok, nagyon sok olyan ember van, aki ELautózik a messzi hipermarketbe, hogy ott max. 1000 Ft-ot spóroljon.

etruszk 2010.09.19. 23:59:24

@ShagBeckur: egy tesco/auchan/cora/stb kanyaron nem 1000 Ft a megtakarítás a kisbolthoz képest....
Ráadásul kinek van naponta +20 perce - amit ugye az autózással megspórolt időből veszteget - a kisboltban eltölteni?

igazi hős 2010.09.20. 00:02:49

@lac1: Te érted amit írsz? Jó neked. "Aki érzékeny az egészségére, az költözzön vidékre." Öngyilkosok hozzám, irány a Belváros!

lac1 2010.09.20. 00:06:46

@ShagBeckur:
Azok hülyék, ha "csak" egy ezrest spórolnak. Azokkal ne példálózzunk már.
Amúgy én is hiperbe járok, de nem azért, mert spórolni akarok, sőt, hanem ott van választék. Tudom, külföldi, meg a hazai tönkre megy, de az utca végén levőben nem tudok fizetni bankkártyával... ennyi.

ShagBeckur 2010.09.20. 00:09:42

@lac1: Az is hülye, aki 1-2 km-ért autóba száll, mégis, ők is alkotják a budapesti dugót.

Választék és bankkártya oké, az tényleg gáz a kisboltban.

szőketisza 2010.09.20. 00:10:12

@ShagBeckur: "Nade amúgy én elmondtam a véleményem, megyőzni úgyse fogok senkit, úgyhogy átteszem magam passzívba:)"
Ahhoz képest, hogy ezt a kommented 23:45:38 - kor írtad, azóta is elég aktív vagy.

F173 2010.09.20. 00:10:53

@Mityu: Nem azt mondom, hogy az autósok ingyen használják az infrastruktúrát, hanem azt, hogy az állami költségvetésből kb. tízszer akkor összeget költenek autós infrastruktúrára, mint a közösségi közlekedésre! Ami az adókat illeti, a BKV ugyanazokat az adókat kifizeti a buszok után is, mint az autósok!

@lac1: Hány segédmotoros kerti kisgépet láttál a belvárosban és hány autót?

avram iancu 2010.09.20. 00:13:51

Ha igaz lenne ez a számítás, akkor vidéken majdnem senki sem tudna autót használni. Mivel vidéken létszükséglet az autó, ezért a számítás téves.

lac1 2010.09.20. 00:14:55

@igazi hős:
Persze, hogy értem.
Aki nagyvárosban lakik, annak tudnia kell a veszélyről, számolnia kell vele, még akkor is, ha nem ő tehet róla. Ez egy igazságtalanságnak hangzó dolog, de nem az, csupán egy tény.
De amúgy tetszik nekem, mert ha ezt érvényesíteni lehetne, akkor tudnék neked mutatni a költségvetésben egypár dolgot, amiről nem én tehetek, mégis én (mint adófizető) állom a cehhet.
Pl. a szociálpolitikában.

igazi hős 2010.09.20. 00:15:46

@etruszk: Ha beteszel 4 millát a bankba autó helyett, akkor 10 év múlva 7 millád van, autóból meg fél. Azaz nem 4, hanem 6,5 millióba került. Pedig papíron csak 3,5-be. De nehogy azt írd, hogy hitelből vetted az autót, mert akkor egyből nem 6,5 a költséged, hanem 8.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.20. 00:16:22

Nagyjából azóta nincs autóm, amióta a belvárosban élek. Előtte, kint a város zöld széléről, ha nem autóztam, nem értem oda sehova.

Innen bentről könnyű a közlekedés, nem is olyan drága, mint autóval. Ha a metró, vagy a körúti villamos vonalára megyek... Meg talán azért, mert nem nagyon megyek innen sehova.

De annak, aki külvárosból, elővárosból napi gyakorisággal kell bejutnia a városba, netán még gyereke is van, nincs igazán más megoldás, csak az autó. Esetleg több szomszéd összefoghatna egy kisbusz tartására...

A tömegközlekedés külterületen botrányos, ritkán, nagy lukakat hagyva jár, vagy épp sehogy. ha megbízhatóan, korrektül járnának elővárosi vonatok, hévek, mifenék, ha lenne hozzájuk megfelelő csatlakozás, ha lenne a megállóikban kiépített parkoló, biciklitároló, ha egyáltalán működne az egész, akkor lenne értelme a posztban felvetett témának.

Most nem azért jár autóval az ember, mert olyan gazdag, vagy annyira ellensége a saját zsebének, hanem azért, mert nincs más, reális alternatívája.

Sebajj Tóbiás 2010.09.20. 00:18:00

@F173: "Ami az adókat illeti, a BKV ugyanazokat az adókat kifizeti a buszok után is, mint az autósok!"

Mire is gondolsz? Az áfát visszaigényli, reg adót nem fizet, es gázolajat is 100 forintért kap. Akkor mit is fizet?

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.09.20. 00:20:11

@F173: én meg naponta autózom, cserébe itthon dolgozom. És kurvára nem élősködök, kifizetek mindent, amit ki kell fizetni. Akkor élősködnék, ha ügyeskednék, értem?
Maga a hozzáállásod az, ami zavar. Meg se akarod érteni, hogy más esetleg más preferenciák szerint él. Nem is reagáltál a válaszom második részére...
Értsd meg, hogy ahány ember, annyi utazási szokás és lehetőség. Vannak, akik fölöslegesen használják az autót? Biztosan. Az okokat láthatod, sokan leírták. Az a megoldás, hogy ki kell baszni velük? Tudod mi lesz az eredménye? A zöldek hangosak, de kevesen vannak. Majd akkor nemcsak a zöldek lesznek hangosak. És ne hidd, hogy a normális autósokkal kerül szembe a sok okos zöld mozgalom.
Ezért kellene arányosan és végrehajthatóan változtatni, ennek megfelelően kérni a változásokat. És nem jönni mindenféle hülye élősködő szöveggel, ami nemhogy nettó baromság, de még indulatokat is gerjeszt. Hm?

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.09.20. 00:20:53

@Sebajj Tóbiás:

Plusz tolják az x milliárd állam bácsi támogatást.... :))

lac1 2010.09.20. 00:21:19

@ShagBeckur:
Akkor érted, miért megyek én minden nap autóval? Elárulhatom: autóval a munka 7 perc, de mivel viszem a kölkeket iskolába, utána edzés meg bevásárlás vagy zeneiskola, stb. ezért nekem napi 20 kilométer a távolság. Ha a piros lámpákat nem számolom, mert ebben a városban nem igazán jellemző a dugó, akkor a menetidő összesen 20 perc. Vagy esetleg 25.
Ha busszal kéne ezt abszolválnom? Szerintem az átszállásokkal együtt lenne vagy egy óra, ha nem több, mert az egyik iskolához közel járó busz, csak a végállomásokon át (visszafelé más úton megy) megközelíthető.
Ezt onnét tudom, mert amikor leesik a hó, akkor nem veszem elő az autómat, marad a busz vagy a taxi.
És EZT nem lehet forintosítani, és ezért nem lehet ezt összehasonlítani, amint azt a buzi lmcs teszi.

wartaz 2010.09.20. 00:22:05

Hát, kedves posztoló barátom, ez az egész egy hatalmas csúsztatás, ahogy van, bár az utolsó mondat elbizonytalanított, hogy vajon ez a Te véleményed, vagy a LMCS tanulmányának közlése, mellyel Te sem értesz egyet igazán, és valóban vitaindítónak szánod. Ha valaki leírta, amiket én fogok, sorry, nem olvastam el az összes kommentet.

Először is egyből egy ellentmondás : ha valaki vásárolt egy új autót (és az elmúlt idők devizahitelekkel "megszórt" társadalmában nyilván sokan tették), akkor miért is kellene brutális összegeket költenie az autója karbantartására ? De ha mégsem vadiúj kocsiról van szó, akkor is, a karbantartás miért kerül csillagászati összegekbe ? Nekem egy dízeles autóm van, amelyet 15000 km-ként kell olajcserére, stb. vinni. Korábban Szlovákiába hordtam ki szervízbe, egy 15000-es szervíz kb. 25-30000 Ft volt. A szakszervízben. Ha nem ragaszkodsz a szakszervízhez, mondjuk mert a garanciális idő lejárt, akkor nem szakszervízben, max. ugyanennyiért megcsinálják az olajcserét, meg ami ilyenkor kell Mo-n is. Az első nagy szervíz nekem 120000-nél volt, az drágább volt, de amúgy ennyi. Ha egy átlagos magyar 10-15000 km-t megy évente a poszt szerint, az azt jelenti, hogy 15000 km-t kb. 15 hónap alatt tesz meg, vagyis 1 km neki (az alapszervízt figyelembe véve) 2 Ft-ba kerül, vagyis havi 2000-2500 Ft-ba. Nekem hat éves az autóm és eddig komolyabb bajom egyszer volt vele, kiment benne egy ventillátor, 45000 Ft-ért. Ezen kívül apró ügyek (pld. csomagtartózár, stb.). Ha ezt hozzáadom, akkor havonta a karbantartásra költöttem max. 3000 Ft-ot. Nem hiszem, hogy ez egy átlagkereső jövedelmének brutális része lenne.

A másik, a jelenlegi benzinárak mellett is, ha mondjuka város két végén, jelesül a II. kerületben, hegyvidéki részén (pld. Adyliget) lakó 4 fős család meg akarja látogatni a XVII. kerületben lakó nagymamát hétvégénként (a lakhelyek lehetnek fordítva), nyilván van ilyen. Ha nem bérletben számolunk, hanem buszjegyben, mert mondjuk otthon dolgoznak, és a gyerekek is oda járnak suliba, akkor irányonként 4 db buszjegyet használnak fel személyenként, vagyis összesen oda-vissza 4x4x2 = 32 db buszjegybe, vagyis 32x320=10240 Ft-ba és hétvégén kb. 6 órába kerül ez a dolog, míg autóval kb 2 óra (hétvégén) oda-vissza, nem sülsz-fagysz-ázol meg és 80 km-re az én autóm max. 7 l-es fogyasztásával, kb. 1800-2000 Ft-ban van (tudom, extrém a példa, de a fenti esetben nagyon a bérlet sem éri meg, ha amúgy nem használom). Magyarul a BKV is csak, és kizárólag akkor olcsóbb megoldás (bérlette), ha pld. az autóban egy ember ül és napi szinten, keresztül-kasul jár a városban fel-alá, és akkor is kérdéses, hogy megéri-e, hogy egy hosszabb útja sokszor annyi időbe kerül, időnként bőrig ázik, vagy jéggé fagy (mert ugye : "kimaradt egy járat... meg aztán még egy..."), beteg lesz, kiesik a munkából, stb.

Azt valaki leírta, hogy persze az autóval nem csak a város közigazgatási határain belül lehet járkálni és nem csak arra, amerre a busz megy. Ezt a posztoló vagy az LMCS vidáman átlépi, hiszen ha MÁV-BKV-VOLÁN kombókkal számolok, egy 4 fős családnak bérletekkel sem biztosan olcsóbb, arról nem beszélve, hogy a kocsival viszonylag olcsóbban leugrik a család a Balatonra hétvégén, az említett 7 l-es fogyasztással és mondjuk 120 km-rel ez kb. 5800 Ft-ba kerül, ezt csináld meg mondjuk MÁV-val, BKV-val és a helyi buszokkal. Oda-vissza, 2 felnőtt, 2 tanuló.

A következő ugye, hogy mi történne, ha hirtelen 150000 autós letenné az autóját és áttérne a tömegközlekedésre. A jelenlegi BKV hogyan bírná el azt a kb. 375000 utast (úgy tudom Budapesten 2,5 ember ül átlagosan egy autóban), ha azok holnap rászabadulnának az amúgy is túlzsúfolt BKV járművekre. És ugye a nagy részük akkor, amikor a buszok, villamosok, metrók jelenleg is "pukkadásig" telítettek, vagyis a munkakezdet előtt és a munka végeztével, nem véletlenül van ekkor dugó a városban. 150000-rel kevesebb autó lenne az utakon, lehet, hogy nem lenne dugó az úttesten, hanem a megállókban. Vajon erre van megoldása akár a posztolónak, akár tanulmány készítőjének.

A következő kérdés gazdaságpolitikai. Mi lenne, ha 150000 autós, letéve autóját holnaptól nem tankolna, nem hordaná a szervízekbe az autóját és nem venne új-használt autót, mert ők BKV-val járnak ? Mennyi pénztől esne el a költségvetés mondjuk a kieső ÁFA-jövedékiadó-útalap, meg mit tudom én mi van még a benzin árában ? Mennyivel jönne be kevesebb regisztrációs adó ? Mi lenne az önkormányzatokkal, akik elesnének a 150000 autó utáni "súlyadótól" ? Pótolná-e ezt a bérletek után befolyó összeg, mármint adószempontból ? Persze, hogy nem. Pontosan nem tudom, hogy mennyi a tömegközlekedés ÁFÁ-ja, de biztosan kevesebb, mint a benziné, jövedéki adó nincsen rajta, útalap szintén, reg. adót, meg súlyadót pedig nem fizetünk a busz, villamos, troli, stb. után. Vajon ki fizetné ezeket a kieső bevételeket ? Te, kedves posztoló vagy a tanulmány írója ? Nem, az adózóknak kellene, ahogy az előbbi pontban felvetett új megállók kialakításának költségeit, új buszok, villamosok, metrók vásárlásának, pályáik építésének költségeit. Nem lehet, hogy többe lenne annak is, aki nem is járt eddig sem kocsival ? Mi lenne az autókereskedésekkel, akiktől nem vennének autót azok, akik eddig időnként lecserélték a meglévőt ? Mi lenne a tönkrement kereskedésekben dolgozókkal ? Hm ? Ezzel számoltak a T. Szakértők ?

A döntéshozóknak és a javaslattevőknek pedig egy-két javaslat eme hosszú komment végére. Jó lenne, ha végre nem a lakosságot próbálnák kiszállítani az autókból, mert normális közlekedésszervezéssel többre lehetne jutni. Mondok példákat : ha vennék a fáradtságot, hogy a közlekedési lámpákat úgy hangolják össze, hogy segítsék és ne akadályozzák a forgalmat. Nézzétek meg, hogy a Hegyalja út-Erzsébet híd-Szabad sajtó út-Kossuth Lajos utca-Rákóczi út-Keleti Pályaudvar útvonal hol van mindig csúcsforgalomban ( és sokszor azon kívül is) "berohadva". Az Astoria kereszteződésében lévő lámpánál. Nyilván oka van. A nagyobb kereszteződésekben rendőrnek kellene felügyelnie (nem büntetgetve, segítve a forgalmat), hogy ne "ragadjanak" a kereszteződésben autósok, nem ?

Aztán mondok még példát, mélyen tisztelt szakértő urak ! A körútjainkon két oldalt egy-egy sávot elfoglalnak a parkoló autók (a Kis-Körúton csak egyet). Mondjuk a Nagy-Körutat nézve, ahol irányonként a háromból egy sávot parkoló autók foglalnak el, ennek a sávnak a felszabadítása nem segítené a haladást. Vajon hánnyal több autót engedne át egy nap zökkenőmentesen, ha irányonként 50 %-kal megnövelnénk az autók számára biztosított útfelületet ? Hány autó halad át egy nap csúcsforgalomban a Körúton ? Nyilván 50 %-kal több tudna, 50 %-kal nagyobb útfelületen, vagyis a jelenlegi mennyiség simán haladhatna, jól beállított lámpákkal, stb. Ki kell számolni, valószínűleg nem lenne messze a 150000-es számtól ? Nem érte volna meg ezeket az autókat, amelyek ott parkolnak kiépített, olcsó parkolókba terelni, a sávot felszabadítani. Mondjuk az elmúlt 20 évet tekintve. És egyben maradna a gazdaság, az adó is folyhat be szépen, stb., a zaj és a környezetszennyezés is csökken, ha az autók haladnak és nem egy-két métert "ugrálnak" előre, aztán állnak percekig.

Vajon mennyire szennyezik a környezetet a rosszul karbantartott BKV járművek és a világ minden tájáról ide behajtó teherautók ? Hm ? Nem kellett volna 20 év alatt megépíteni az M0-st (persze eleve normálisan, autópályának, nem ahogy pld. a régi szakasz most van, meg lehajtókkal, hogy ne haljon meg az egész egy balesetnél) és úgy csökkenteni a városon áthaladó forgalmat, zajt, szennyezést, hogy - akár ingyenes - alternatív utat biztosítunk azon autóknak, melyeknek semmi dolguk a városban ?

Nem ezekről kellene tanulmányokat és posztokat írni ?

Könnyű egy-egy problémát a mikrokörnyezetében vizsgálni, és abból következtetéseket levonni a saját szánk íze szerint, de vajon nem kellene a makrokörnyezetet is figyelembe venni, amikor ilyeneket leírunk ?

Én nem tudom, csak kérdezek.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2010.09.20. 00:24:03

@F173: "az állami költségvetésből kb. tízszer akkor összeget költenek autós infrastruktúrára, mint a közösségi közlekedésre" Ennek az lehet az oka, hogy az autós infrastruktúra konkrétan a távolsági szállítást jelenti, pl. autópálya. A városi utakra jóval kevesebbet költenek. Tehát csak jelzem, hogy ez egy csúsztatás, bárhonnan nézem.
De ha akarod, számold ki, hány ember km megy az ország összes útján autó+busz, add hozzá az áruszállítást, majd ezt vesd össze a közösségi közlekedés támogatásával. De kérlek, ez utóbbiba számold bele a MÁV-ot is.
Majd mesélj, mi jött ki.

lac1 2010.09.20. 00:24:11

@F173:
A szomszédomét (kettőt is) minden nap, pedig a főtértől én légvonalban 1500 méterre lakom.
Persze télen nem is. De amint téged mint belvárosban lakót nem zavar (amint látom) a belvároson kívül eső környezetszennyezés, engem sem zavar a te belvárosi egészséged.
Talán ÍGY megérted, hogy vagy mindenki összehúzza magát, vagy senki.

Sebajj Tóbiás 2010.09.20. 00:24:12

@igazi hős: " Ha beteszel 4 millát a bankba autó helyett, akkor 10 év múlva 7 millád van, autóból meg fél."

Nem teljesen, mert ha minden hónapban veszel egy BKV bérletet 10000 forintért akkor az egy évben 1.2 milla 10 év alatt 12 milla akkor pont -5 millád van...

igazi hős 2010.09.20. 00:24:24

@lac1: Álljunk meg egy pillanatra. A "belvárosban lakom, minden közel van, cserébe rosszabb a levegő" nem ugyanazt jelenti, hogy az idő felében-kétharmadában egészségügyi határérték felett van a levegőszennyezettsége, mert:
- 30 éve képtelenek az agglomerációnak gyors tömegközlekedést teremteni,
- a Kádár érában szocializálódott tömeg morális felsőbbrendűségét az autóbirtoklásban és használatban éli ki.
Ha festő vagy és létráról dolgozol, a leesés a reális veszély, amit vállalsz a munkával. Ha közben bontják a házat és rádomlik, az nem az.

xtr3m3 2010.09.20. 00:24:28

Inkabb a lampakat kellene beallitani rendesen es nem volna dugo, meg sok munkaba meno es hazameno ember seperc alatt eltudna hagyni a varost.40 evvel ezelotti beallitassal mukonek vicc az egesz 50 meterenkent meg kell allni lasd Hungaraia krt. (Stadionoknal), meg a letero savokat amit lehet zoldre valtani elsobsegadas tablaval.

ShagBeckur 2010.09.20. 00:26:56

@lac1: Persze, de akkor ÉN nem rólad beszéltem :) A post se hiszem, hogy valótlanságot állít, bár megvallom őszintén, nem számoltam utána.

Múltkor kellett egy kábel miatt autókáznunk, sehol nem kaptunk (nem bp, pest megye). Na az tömegközlekedéssel kivitelezhetetlen lett volna. De ha beugrom a városba ezért, azért, akkor meggondolom, hogy érdemes-e kocsival menni, vagy elég a busz.

Sebajj Tóbiás 2010.09.20. 00:27:06

@Mityu: "Plusz tolják az x milliárd állam bácsi támogatást.... :))"

Azt ne számold, az nincs benne a jegy árába..

etruszk 2010.09.20. 00:27:50

@igazi hős: Oké!

És abból a 7-ből végre már vehetek autót? :)
Tessék már megérteni, hogy keveseknek van pusztán kényelmi szempontból autója.
Az emberek nem hülyék. Ameddig nincs jobb, addig az autót részesítik előnyben.

ShagBeckur 2010.09.20. 00:28:02

@Sebajj Tóbiás: Ő nem számolta a bezin és egyéb költségeket, te se számold a bérletet. Csak a vételárról volt szó.

igazi hős 2010.09.20. 00:28:14

@Sebajj Tóbiás: Késő van az igaz, de egy nagyságrenddel mellémentél, tíz év alatt épp egy milliód megy el bérletre (de közben a maradék kamatozik).

lac1 2010.09.20. 00:29:06

@Sebajj Tóbiás:
Biztosan jól számoltál?
:-)))))

ShagBeckur 2010.09.20. 00:30:30

@etruszk: De igenis, az emberek hülyék! Csak egy példa: nem tudják felfogni, hogy ha kevesebb autó van az utakon, akkor gyorsul a közlekedés. Az autós is. Akinek szüksége van autóra, az hamarabb eljut a céljához, ha az, aki csak lustaságból autózgat, leteszi.

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.09.20. 00:30:37

@F173:

"Az autósok ingyen szennyezik a környezetet és mindenki adójából a legnagyobb szeletet hasítják ki a saját infrastruktúrájukra!"

"Nem azt mondom, hogy az autósok ingyen használják az infrastruktúrát,"

Most akkor igen vagy nem? :))
Ha már fizetek valamiért, az nem ingyé' van.
Amúgy azon az infrastruktúrán nem kizárólag azok az autósok közlekednek akikkel dugódíjat fizettetnél illetve kicssaládot hurcolnak reggel-este.... :))

A BKV a MÁV a VOLÁN vagy a el nem készült 4-es metró mennyit hasított az általad is említett mindenki adójából (az EU, IMF, és egyéb pénzeket ne is említsem)... :))

Sebajj Tóbiás 2010.09.20. 00:32:08

@igazi hős: lac1:

Bocs igazatok van!! Megkövetlek benneteket... De fél egy, ágyban a helyem!

Mityu Addideapénzt kft LE 2010.09.20. 00:33:11

@Sebajj Tóbiás:

Jegy árába nincs, de a befizetett adódból picit költenek rá... :))

lac1 2010.09.20. 00:34:11

@igazi hős:
Az első igaz,
a második meg fikció, mert ilyent én is tudok, mondjuk az asszonyverő maoista demszkáj így akar a pozitív hős szerepében tündökölni, mert a "fizessenek a gazdagok" tiráda látványosan alkalmazható lenne az autós milliomosok vs. szegíny nyugdíjasok és proletárok viszonylatban is.
8és hidd el, ez nem is hülyeség, mert emlékezem arra, amikor a terepjárósokra akartak extra adót kivetni, pedig egy modern terepjáró sokkal-sokkal kevésbé szennyezi a levegőt, mint egy panelproli százéves Warcosa vagy éppen akár egy tizenkét éves opel astra. Csak hát ez egyikben gonosz kapitalista ül, aki valószínűleg a szegíny proletárt zsigerelte ki...)

etruszk 2010.09.20. 00:34:23

@Sebajj Tóbiás: Nem jól számoltál. De a lényeg így is megvan :)

lac1 2010.09.20. 00:35:23

@ShagBeckur:
Nem állít valótlanságot, csak szándékosan és rosszindulatúan túloz.

igazi hős 2010.09.20. 00:36:59

@etruszk: "keveseknek van pusztán kényelmi szempontból autója" Nem, éppen hogy fordítva, a belső kerületekben keveseknek van valódi (nem kényelmi) okból autója. Én is kinn lakom "tanyán", ahol a BKV csúcsidőn kívül jelképes szolgáltatást nyújt, de ha nem lenne autó, akkor nem azt mondanám, hogy jaj-jaj edzésre menni busszal irányonként 30-40 perc (autóval max 10), hanem hogy másik dojoba fogunk járni, vagy megyünk bringával (azzal 15 perc). Ezekre mondom, hogy nem szükségszerű, hanem kényelmi okok. Nyilván, ha vidékre jársz dolgozni, vagy 10+ kiló cuccod van, 3 műszakos vagy, vagy más ezer ok lehet arra, hogy _kelljen_ az autó. De ez nincs 10%-a a jelenleg autózóknak. Ezt a 90%-ot kéne csökkenteni mondjuk 80%-ra, hogy a maradéknak és 10%-nak is jobb legyen, meg a helyben lakóknak is.

avram iancu 2010.09.20. 00:36:59

@Sebajj Tóbiás: azért 10000 X 12 az csak 120 ezer és nem 1,2 millió.

etruszk 2010.09.20. 00:37:33

@ShagBeckur: ki dönti el, hogy kinek van szüksége autóra?

igazi hős 2010.09.20. 00:39:43

@lac1: Miért lenne fikció? Nézz körül ki, hogyan vezet, hogy viszonyul a "kisebbekhez", gyalogosokhoz, bringásokhoz.

lac1 2010.09.20. 00:39:44

@ShagBeckur:
De mi a lustaság?
Hogy nem akar hajnalban büdös-mocskos megállóban dideregni?

ave 2010.09.20. 00:41:36

Autozni BP-n szopo. Iszonyu szopo. Idegzet kell hozza. Nekem nincs.

etruszk 2010.09.20. 00:42:44

@igazi hős: 10 évig dolgoztam az 5-ik kerületben Reggel hét-fél nyolctól nyolcig üres volt az utca. Az ott lakók elmentek dolgozni. Gondolod, hogy a szomszéd utcába mentek autóval? Szerintem nem hülyék.
Azután megérkeztünk mi, elfoglaltuk a helyeket. (emléxem amikor 120Ft volt egy óra. gumival.. most 400, és lehet, hogy mire visszamész gumi nélkül)

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 00:44:02

@lac1:

Ha húsz kilométert húsz perc alatt teszel meg, az 60 km/h átlagsebesség. A belvárosban az átlagsebesség 15 km/h alatt van.

Két lehetőség van:

1. Tévedsz
2. Nem a belvárosban autózol, akkor pedig nem vagy a célcsoportban.

Azt hiszem a legtöbb ember itt el van tévedve. Amint azt mondják, hogy tegyék le az autójukat, úgy elkezdenek hörögni, meg visitani, mintha nyúznák őket.

Nos van egy rossz hirem: úgyis le fogjátok tenni, mert világtendencia, hogy a városokból szoritják kifelé az autókat. Mondom ezt belvárosi autótulajdonosként.

ShagBeckur 2010.09.20. 00:44:09

@etruszk: Ha bejön a dugódíj, akkor majd eldönti ő maga, hogy tényleg szüksége van-e rá :)

ShagBeckur 2010.09.20. 00:47:04

@lac1:

Hallottam olyan emberről (ismerős apukája), aki 2 km-re beül autóba, elautózik munkahelyig, majd délután vissza. Nem szállít semmit. Pusztán kényelemből ül a dugóban, nyer kb. 5 percet a sétához képest. Az neki jár!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 00:47:28

@etruszk:

"ki dönti el, hogy kinek van szüksége autóra?"

A piac. Ha lesz dugódij, akkor csak az fog autóval menni a belvárosba, akinek szükséges. Ha többen mennek, majd emelik a dijat. Nem bonyolult ez, máshol már működik.

ShagBeckur 2010.09.20. 00:47:59

@ShagBeckur: És nem egyedül van. De őt biztosan tudom, hogy ezt csinálja.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 00:49:17

@ShagBeckur:

Nahát, gyorsabb voltál. Gyalog interneted van, vagy autós? :))

etruszk 2010.09.20. 00:50:22

JUHHÉ!!! Magas labda.

Nekem autóval kell járnom. Sokat költök közlekedésre.
Ha dugódíjjal megemelik az árát, akkor én azt MINDENKIN behajtom. Emelem az árakat. Nem tarthatom meg, nem lesz belőle extraprofit, mert tovább kell adnom. De a szolgáltatás szerte a városban drágább lesz.
És hidd el, így is sokat fizetsz már emiatt, mert az autóm nagy és sokat fogyaszt. Dugóban rettenetesen sokat. De sebaj, mert a sok betérő kerékpáros majd összedobja. Én behajtom rajtuk.

lac1 2010.09.20. 00:50:35

@zebraakcio:
Naponta megteszem, nem igazán. De én egy vidéki kisvárosban élek, itt más a helyzet
De ha nem 20 perc alatt, hanem harminc, akkor változtat valamit is a véleményem mondanivalóján?
Amúgy nem az a baj, hogy le kell tennünk, hanem az, hogy közben nem tesznek mellé alternatívát, de ütnek-vágnak közben, hogy többet termeljünk, mert abból van a bevétel, ergo az adó,
másrészt meg az a baj, hogy ezt KI mondja?
Egy rasztafrizurás biciklis pizzafutár, aki képtelen a szocializációja miatt olyan életvitelre, hogy egy akármilyen autó árát és annak a fenntartási költségeit kitermelni?

lac1 2010.09.20. 00:51:48

@ShagBeckur:
Amíg nem tiltja törvény, és ki tudja fizetni, addig azt csinál amit akar.
Úgy látom, ebben a topikban én vagyok a legliberálisabb szemléletű...

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 00:53:10

@lac1:

"én egy vidéki kisvárosban élek"

Hm.

"Átlagos személygépkocsi-használat mellett Budapesten..."

Kezdődik a cikk.

Értem én, hogy fontos a véleményed, de biztos, hogy jó blogbejegyzéshez szóltál hozzá?

lac1 2010.09.20. 00:53:42

@zebraakcio:
De értsd meg: engem ezzel nem szorítanak ki, mert én továbbszámlázom a költségeimben.
Sőt le is írom...

F173 2010.09.20. 00:55:14

@lac1: Szerinted a Hollandok, Dánok és stb, azért bicikliznek, mert képtelenek akármilyen autó árát és annak költségeit kitermelni?

lac1 2010.09.20. 00:55:34

@zebraakcio:
...de járok Budapesten.
Többet, mint szeretnék.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 00:59:26

@lac1:

De attól még nem te vagy a célcsoport. Akikről a cikk szól, az az átlagos budapesti, aki mindenhova autóval megy.

Mint irtam, nekem is van autóm, de rengeteget járok inkább gyalog. Budapest belvárosában lakom és mindig hülyére röhögöm magam a sok ostobán, aki ide bejön autóval. És hidd el, nem azok, akiknek dolgozniuk kell, hanem csupa olyan, aki megtehetné, hogy közösségi közlekedéssel vagy gyalog közlekedik.

igazi hős 2010.09.20. 01:00:01

@ShagBeckur: Ismerek olyat, aki pár sarokra levő kocsmába is autóval megy :-(

@etruszk: Nézd a statisztikát nem én csináltam, ennek ellenére lehet igaz. Mivel én nagyon külvárosi vagyok, az nem szempont, hogy 10 km-en belül még nem volt munkahelyen, de sokaknak van.

etruszk 2010.09.20. 01:00:04

@F173: erről már volt szó.

Felsorolnád a híres holland hegyvonulatokat? Amszerdam olyan mint Buda?
Vagy nálunk is érvényesül a tenger hőingadozást csillapító hatása?
Tudom, Eső az van.

Hány kerékpárt is lopnak ott egy évben?

ShagBeckur 2010.09.20. 01:00:10

@zebraakcio: Amelyik épp ésszerűbb :)

ShagBeckur 2010.09.20. 01:03:36

@lac1: törvény nem fogja tiltani. Egy általánydíj fejében bárki behajthat majd a belvárosba (ld. London). Aztán majd eldönti, hogy megéri-e neki, fontos-e hogy autózzon.

lac1 2010.09.20. 01:03:40

@F173:
Ugye nem figyeltél, amikor le lett írva, hogy a KÖRÜLMÉNYEK kényszerítenek minket autózásra?
Ha majd olyanok lesznek a körülmények a tömegközlekedés terén mint a dánoknál, akkor majd elgondolkodom.
Vagy annyi kerékpár út.
Vagy:

""A közbiztonság is messzemenően jobb. Itt nincs annyi lopás, sok bicikli nincs lezárva.""
www.origo.hu/vilagkorul/20071204-koppenhaga-iwiw-a-vilag-korul.html

igazi hős 2010.09.20. 01:04:31

@lac1: 0:34-kor még fikció volt az autós felsőbbrendűség-érzet, 0:50-kor meg azt írod: "Egy rasztafrizurás biciklis pizzafutár, aki képtelen a szocializációja miatt olyan életvitelre, hogy egy akármilyen autó árát és annak a fenntartási költségeit kitermelni?"
Megyek aludni, de közben ezen fogok mosolyogni, az biztos. (És reggel bringával megyek dolgozni, bár egy négyfős család mellett egy autót is el tudok tartani. Sőt 5 biciklit is.)

ShagBeckur 2010.09.20. 01:05:18

@etruszk: Sőt, Amszterdam kisebb is, mint Bp, jóval.

Persze, a budai oldal nem biciklizhető egyszerűen. De van egy pesti oldalunk is, ami olyan lapos, mint az Alföld.

C_s_a_b_a 2010.09.20. 01:05:21

@igazi hős:
Ugyan, mondd már meg, melyik bank fizet nettó 5,75% éves kamatot?
Mert a sima éves lekötéssel még az 5,5 milliót sem éred el 10 év alatt, s akkor az inflációt nem vettem figyelembe.

igazi hős 2010.09.20. 01:05:56

@lac1: Kezdj el bringázni és meglátod, hogy nem is olyan rosszak a körülmények, bár egy jó lakat szükséges, bringautat (vagy legalább bringázható utat) már találsz.

lac1 2010.09.20. 01:06:08

@zebraakcio:
Mi az, hogy "megtehetné"?
Ha nem akarok a sok végbéllénnyel egy lerohadt, mocskos, rozsdás fostalicskán együtt utazni, habár az időmből kiférne, akkor én a "megtehetné" halmazban vagyok?

lac1 2010.09.20. 01:09:47

@ShagBeckur:
Nézd, leírom megint: az ott lakók gondolom kivételt képeznek ez alól, másrészt nekem legfeljebb annyi lenne a dugódíj, amíg az özv. Kovács Jánosnénak meghitelezem, mert megyek megjavítani a csöpögő vízcsapját.

ShagBeckur 2010.09.20. 01:10:44

@lac1: "Ha majd olyanok lesznek a körülmények a tömegközlekedés terén mint a dánoknál, akkor majd elgondolkodom."

Én is sokat kezdtem így mondatot: "Ha majd...".

Ha majd meglesz az M0 körbe 2+1 sávval.

Ha majd lesz P+R.

Ha majd a 2-es vagy 4-es metró kijár Budaörsig.

Ha majd tiszták lesznek a buszok.

Ha majd... ha majd...

De nem a távoli jövőben van a probléma, hanem most! Ennyi autót nem bír el Budapest! Ott, ahol vasárnap délelőtt 20 perc a menetidő, ott hétköznap reggel 7-től este 7-ig 1 óra 20 perc. Ez nem normális.

lac1 2010.09.20. 01:10:49

@lac1:
Sőt, ha ha naponta egyet fizetek, de kettőhöz megyek szerelni, ott is elkérem az özv. Balogh Bélánétól.
Többet fogok vele keresni.
;-)

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 01:11:20

@lac1:

Azért túlozni nem kell.

Én használom a BKV-t, azért ennyire nem vészes a helyzet. A nővéremet pl. megértem, aki azért vett autót, hogy ne kelljen reggelente a 99-es busszal utaznia, de a belváros és a budai oldal járatai (tehát ahol a legnagyobb a dugó) tiszták és a közönsége sem olyan durva.

lac1 2010.09.20. 01:13:25

@igazi hős:
Ezt értelmeznem kell, de addig is: autóm is van, pedig mi öten vagyunk, motorom is, biciklije is mindenkinek, csak az asszonyállatnak nincs.

ShagBeckur 2010.09.20. 01:14:09

@lac1: Remélem az ott lakók se mentesülnek. Autó nem a belvárosba való, tárolja a külvárosban, vagy mélygarázsban (természetesen kell elég P+R).

Igen, te majd kiszámlázod az ügyfélnek. Károd nem lesz belőle, viszont hamarabb odaérsz (kisebb fogyasztás), találsz parkolóhelyet (nem kell vészvillogózni a külső sávban, fujj de utálom), akár naponta +1 melót be tudsz vállalni, amíg nem arra vársz, hogy átverekedd magad a dugón.

lac1 2010.09.20. 01:15:18

@igazi hős:
Szoktam.
A nagyobbik fiamat két hónapja büntette meg a buzi sün, mert a cigányok által is használt úton a járdán biciklizett. Csodálkozik valaki is, hogy...?

lac1 2010.09.20. 01:16:02

@ShagBeckur:
Ja.
Egy fecske nem csinál nyarat.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 01:16:05

@lac1:

Még mindig nem érted, hogy NEM te vagy a célközönség. Te azért mész autóval, mert a munkaeszközeidet viszed, amit nem tudnál máshogy (egyelőre) vinni.

Nekem sok olyan ismerősöm van (és itt a blogon is olvashattál ilyet), aki csak azért jár autóval, mert megteheti és mert lusta. Ők a célcsoport.

Mindenhol a világon úgy volt, hogy mindenki megindokolta, neki miért fontos az autózás. Aztán ahogy nehezedtek a körülmények, hamar elvált, hogy kinek muszáj tényleg autóba ülni. Itt is igy lesz.

De most már megyek, majd holnap benézek.

ShagBeckur 2010.09.20. 01:18:19

@lac1: De ha egy se kezdi el... :)

lac1 2010.09.20. 01:19:16

@zebraakcio:
Biztosan így van, de nincs kedvem tapasztalatokat szerezni. Rossz tapasztalatokat. Amellett a közmondás is így fogalmaz: járt utat a járatlanért el ne hagyj.
Eddig az autózás bejött, úgyhogy nem hagyom el. Ha majd kitiltanak, vagy meghalok (remélem mint a fedező mén), akkor majd elgondolkodom az alternatívákon.

lac1 2010.09.20. 01:22:36

@igazi hős:
Értelek, de mégsem. Két különböző népcsoport szocializációjáról beszéltünk.
Amúgy mehetsz bringával, addig majd én a pollenszűrőn át veszek levegőt, amíg te az enyémet nyeled... a bringán.
Most tényleg versenyezni akarsz a poénkodásban???

lac1 2010.09.20. 01:23:24

@ShagBeckur:
Vagyis akkor triplán is jól járok a dugódíjjal?
A próféta beszéljen belőled.

lac1 2010.09.20. 01:26:42

@zebraakcio:
Nem, a munkaeszköz is valós probléma, de - ha nem is elsősorban - inkább a mások által kényelemnek nevezett, de valójában a körülmények (rossz buszközlekedés, törzsközönségtől való tartózkodás, stb.) áldozata vagyok...

lac1 2010.09.20. 01:29:18

@ShagBeckur:
Csak ne az én családom legyen az.
Mutasson példát pl a levegő munkacsoport összes tagja és FOLYAMATOSAN, ne csak amikor ott a kamera, a közlekedési miniszter, a főpolgármester (befelé a börtönbe, lehetőleg), meg a többi tróger.
Amúgy majd figyeljétek meg, amikor esik az eső, hirtelen eltűnnek a bringások, pedig az ember nem oldódik a vízben!
Ez akkor miért van?

ShagBeckur 2010.09.20. 01:53:23

@lac1: persze, hogy eltűnnek a bringások. Ugyanúgy, ahogy előtűnnek a vasárnapi úrvezetők, akik esernyőnek használják az autót. Van aki bicikliről száll át BKV-ra, kocsiba, van aki BKV-ról kocsiba, vagy gyalogosból BKV-ra, kocsiba. Én se szeretek esőben tekerni.

Jövőre elvileg jön a bérbringa rendszer (Bubi). Félek tőle amúgy. Általában nem azok fognak átülni, akik vezetnek, hanem a gyalogosok, tömegközlekedők. Ők meg vagy járdán terrorizálnak, vagy hajmeresztően ön és közveszélyesek lesznek az utakon. Vagy átül az autós és azt hiszi, hogy mostmár mindent szabad, mert nincs rendszám.

Szóval félek tőle. Remélem nem lesz igazam.

ShagBeckur 2010.09.20. 02:06:30

@lac1:

Ja, és hogy ne a levegőbe beszéljek, itt az 1 évvel ezelőtti álláspontom a dugódíjról:) Hosszú.

criticalmass.hu/blogbejegyzes/20091006/hungaria-koruttol-szednek-dugodijat#comment-296296

Bal 2010.09.20. 05:00:34

Én inkább autóellenes vagyok, mint nem, de ez a poszt nettó baromság. Bocs. Az embereket nem hazug gazdasági számításokkal kéne győzködni. A döntéshozókat kéne inkább nyaggatni, hogy az autózás valódi költségének megfelelően drága, az alternatívák meg a környezetkímélő járművek meg olcsók és járhatóak legyenek. Akkor majd szájbarágás nélkül, magától is összeadja majd a számokat Józsi bácsi.

Ha meg a mentalitás megváltoztatásáról álmodoztok, azt meg sürgősen felejtsétek el. Menjetek már el egy ún. jóléti nyugati államba, és számoljátok össze, hány (és milyen) autó van per család. Nem Magyarország lesz az a hely, ahol először valósul meg a Nemzeti Zöld Öntudat, sokkal kisebb ügyekben se vagyunk képesek összefogni.

Ha hülyének nézitek az átlagembert, azzal csak az ügynek ártatok. Nem sokat tudtam a LM tevékenységéről, de ezek szerint jobb is, hogy így van.

midnight coder 2010.09.20. 07:28:03

Én nem igazán értem ezeket a zöldnácikat. Zavarja őket az autó ? Nem gond. Rengeteg tanya van az alföldön, ott 10 kilométeres körzetben nincs autó, és ha annyira biciklizni támad kedvük kiélhetik amíg elkarikáznak a 15 kilométerre lévő vegyesboltig meg vissza. Ha meg városban akarnak lakni, és élvezni annak előnyeit (Pl. munkahely, egészségügyi ellátás) akkor esetleg be kellene vállalni ezek árnyoldalát is. Mert az az igazság, hogy a koszos, büdös Pesten a mindenféle szennyezés és zajártalom és műkaja ellenére is bő 10 évvel él tovább az átlagpolgár mint a kies alföldi tanyáján élő társa.

kilobike 2010.09.20. 07:30:48

@igazi hős: "a Kádár érában szocializálódott tömeg morális felsőbbrendűségét az autóbirtoklásban és használatban éli ki."
Ha csak a morális felsőbbrendűségét élné ki, nem is lenne baj, de ez a réteg minimum tróger, nincstelen prolinak tekinti a kerékpárral közlekedőket.
A családomban 6 db kerékpár van, 3 közlekedési céllal(nem Praktikeres, de még nem a divatbuzi kategória, a három árából azért kijönne egy 10 éves Opel). A másik 3db sportcéllal, ezek együttes összege meghaladja az egy milliót. Csak kerékpárral járok, illetve akkor autózok, ha a kerékpárt kell vinni valahova (régebben ez vonattal történt). Nem vagyok se milliomos, se felsővezető, se politikus.
Budapesti viszonyokat nem ismerem, vidéki nagyvárosban az autótulajdonosok 80%-a csak kényelmi (lustasági?) szempontból ül autóba. Egy vidéki nagyvárosban nincs akkora távolság, amit ne lehetne olcsóbban, gyorsabban kerékpárral elérni.Ehhez hozzátartozik az agglomeráció is.
(Továbbra is: akinek kell, szüksége van rá, menjen, de könyörgöm ne járjunk már szarni is kocsival, csak azért mert másképp nem trendi közlekedni. Vagy ha igen, akkor ne gyártsunk hozzá ideológiát!)

Giraffa 2010.09.20. 07:34:03

Mindig csak magamat tudom ismételni:

Az autók kiszorítása Budapestről nagyon egyszerűen megoldható a már meglévő szabályok következetes betartatásával:
a, járdán parkolás rendszeres (hetente többször!) büntetése
b, zöldterületen parkolás rendszeres büntetése

Amennyiben nem tud parkolni a munkahely/lakóhely mellett mert rendszeresen drágán megbüntetik, akkor le fog szokni róla.

A másik megoldás Japánban működik: az autótulajdonosoknak évente igazolniuk kell, hogy van saját vagy bérelt garázsuk az autójukhoz. Különben nem tarthat autót. :)

cso zsi 2010.09.20. 07:40:14

@ShagBeckur: "De nem a távoli jövőben van a probléma, hanem most! Ennyi autót nem bír el Budapest! Ott, ahol vasárnap délelőtt 20 perc a menetidő, ott hétköznap reggel 7-től este 7-ig 1 óra 20 perc. Ez nem normális."

Na, miért is most van a probléma?

Mert nincs meg az M0 körbe 2+1 sávval.

Mert nincs P+R.

Mert a 2-es vagy 4-es metró nem jár Budaörsig.
(A 4-esen 5 éve utazhatnánk, ha....)
A 3-as sem jár Káposztásra, pedig úgy 15 éve lehetne.

Mert nem tiszták a buszok.

Most.... most...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.20. 07:44:24

Szerintem meg a budapesti építkezések során kellene figyelembe venni a gyors forgalaomelvezetést. Mert az autük kivonása helyett, ha pl. a Podmaniczky kifelé vezető oldalát (sem) szűkítették volna sehol egy sávosra, ha az állatkerti úton a két balra kanyarodó sáv nem egyszerre kapna zöldet (így egyik sem megy), ha nem lenne szintbeli lámpás kereszteződés az M3-ason, ha a "mérnök" urak felérték volna ésszel, hogy a 2 sávos M3-as + 1 sávos út, ami a Pólus felől jön az összesen 3 sáv, amit kb. 500 méterig 2 sávra zsúfolnak össze az M0 elágazás előtt, szóval ha bárki mérnöki megoldásokon gondolkozna, akkor kb. 15-20 perccel lehetne rövidebb a városból kivelé vezető út (meggyőződésem: minden irányban) és akkor nem a forgalomból kivonandó autókat kellene számolgatni, hanem simán lefolyna a forgalom.

Persze, ha Rogán Tóni kapmányból épít egy nagyszerű sétálóutcát azzal párhuzamosan, amit éppen felújítanak (Petőfi S. u. + kiskörút) akkor a dugót elkerülni sem lehet. Ha bárki ilyenekre odafigyelne (egy szétbontott városban NEM rendezünk triatlon vébét, pl.), akkor ez megintcsak segítene.

És akkor ne beszéljünk olyan trivialitásokról, mint a piliscsabára vezető út 2*2 sávossá tétele, vagy az M0 budai szakaszának befejezése.

Meg se kérdezem, hogy egy magát fővárosnak mondó szarkupac vajon miért nem rendelkezik intelligens lámparendszerrel, azaz a zöldek hossza miért nem változik dinamikusan a sorban álló autók számának megfelelően, és miért van olyankor is piros, amikor senki nem jön keresztbe egy nyúlfos útról a főútra.

Jerky_Master 2010.09.20. 07:45:28

nekem km-enként kb. 80 Ft-ba kerül az autóm, mindennel együtt. ez nem annyira sok, főleg, hogy mindig elkerülöm a dugókat/belvárost, persze JÓ LENNE, ha lenne P+R parkoló, de nem mucsaröcsögén, hanem a tömegközlekedési pontok kezdetén. ami a Margit híd budai hídfőnél megy ilyen téren (ahol még éppen nem fizetős a parkolás, és át lehet szállni a villamosra), az rémálom.

midnight coder 2010.09.20. 07:55:37

@Giraffa: Ja. Csak ennél a kiszorítósdinál azt is figyelembe kell venni, hogy az autókkal együtt előbb-utóbb mennek a cégek is. A fizetőképes ügyfelek ugyanis általában autóval járnak. Nem túl sok nagy cég vezetője jár biciklivel vagy gördeszkával.

Persze, az egy koncepció hogy legyen a belváros szórakozónegyed, csakhogy ez azért annyira nem európa még hogy az embereknek lenne idejük/pénzük erre. Túl sok turista meg nincs, elvégre nem sok olyan dolog van itt amiért érdemes lenne ide jönni. A belváros most is elég lepusztult, és az autós megközelítés nehezítésével ez csak fokozódni fog. Nem nagyon van miért bemenni oda, és egyre kevésbé lesz miért bemenni.

Lépes Elek 2010.09.20. 08:09:06

Napi 60 km-t biciklizek oda-vissza, szélben, esőben, hóban (nagy hóban nem). Emellett van autóm is (nem is akármilyen és nem is egy). Az autó vs bicikli témában sohasem a gazdasági racionalitás érdekelt, hanem az, hogy mennyire élvezem, ha az arcomat éri a szél, eső, friss levegő. Látom a tájat és van időm gondolkodni. A 30 km-t kb 1 óra 15 perc alatt teszem meg úgy, hogy nem izzadok le, mert az kínos lenne.

Mondjuk ezért is költöztem Németországba, hogy ezt megtehessem, mert ehhez szükséges a bicikliút megléte. Magyarországon is próbálkoztam ezzel az életérzéssel, de sajnos nem jött össze.

Nicca1 2010.09.20. 08:19:18

Elővárosban lakva, 3 gyerekkel nem megoldás az autómentesség. Se nekem, se a férjemnek. Ő viszi a gyerekeket reggel, én hozom őket, utána edzések és egyéb programok. A budapesti peremkerületbe bejutni tömegközlekedéssel az egészen pontosan 1 óra 15 perc, lemértük. Autóval 15 perc. Nincs napi plusz 2 órám arra, hogy ezt megtegyem, és ez csak az időfaktor. Egyebekről már nem is beszélve - csomagok, bevásárlás, a napi 2 különböző edzéshelyszín megközelítése.

Бабаяга 2010.09.20. 08:21:58

Budapesten lakom. Évente 25 ezer km-t vezetek, ennek 90%-a munka, a maradék a családi kirándulás, esetleges gyerekfuvarozás, bevásárlás. Naponta legalább 5 órát takarítok meg így, de ha nógrádi kisfaluban van dolgom, akkor jóval többet. És talán nem én vagyok az egyetlen, tehát más is van, aki jóval az átlag felett vezet. Ebből adódóan sokan jóval kevesebbet tesznek bele az autójukba, az ő esetükben tényleg kényelmi tárgy, státusz szimbólum az autó. (Azt én sem értem miért tart valaki autót, és fizeti a kőkemény részleteket, ha csak arra használja, hogy havonta egyszer megtegyen vele 100 km-t.) Mivel átlaggal számol a post, úgy tűnhet, hogy mindenki marha, aki autót tart a fővárosban, de az átlag a legkevesebb.
Aki csak hétvégenként használja az autót, az hétközben nem szennyezi a levegőt, csak a parkolóhelyet foglalja. Aki többet megy az átlagnál, az pedig nyer rajta anyagilag, még akkor is, ha havonta kifizet egy két parkolási díjat. Ha a belvárosban van dolgom, akkor csak ritkán éri meg letenni P+R-ben az autómat, mert legalább két BKV jegyet kell elhasználnom, hogy oda és vissza jussak az autómhoz.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:25:20

@midnight coder:

Hát persze.

Koppenhága belvárosában csak a tyúkokat látni.
A londoni City kong az ürességtől.
Nemrég voltam Bilbaoban, ott csak a romok vannak az autómentes részen.

Előbb nézz körül, mielőtt mondasz valamit, mert szép a logikád, csak nem jó.

@Scenica:

Addig ennyi idő, míg meg nem nehezítik a bejutást a belvárosba. Onnantól majd te is gondolkodni fogsz, hogy megéri-e kocsival járni, illetve a külvárosban lakni.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:28:16

@Бабаяга:

"(Azt én sem értem miért tart valaki autót, és fizeti a kőkemény részleteket, ha csak arra használja, hogy havonta egyszer megtegyen vele 100 km-t.) "

Pont róluk szól a poszt. :)

Maga poszt egyébként szarul van megírva, hülyeségek halmaza, de a kommentek tökéletesen megmutatják az átlagember reakcióját, mikor ki akarják rántani a seggük alól az autót. A klasszikus önmentegető érvek számítások és logikus gondolkodás nélkül.

Jerky_Master 2010.09.20. 08:35:48

@Lépes Elek: bicikli nagyjából kilőve Bp-en, mert:
- az autósok viselkedése
- rendes bicikliút-hálózat hiánya

@Scenica: pont erről írnak sokszor, hogy mi a szarért kell a gyereket mindenhová vinni, hozni, szállítani?! nem képes buszozni? amíg te a belvárosban toszakodsz 1,5 órán keresztül, addig ő 5ször oda-vissza bejárja, és nem szívna annyi autós "miattad", meg a többi edzésre-táncra-fagyizóba szállítós, önző szülő miatt.

yerico1 2010.09.20. 08:38:02

Ha 150.000 autót hirtelen letennének:

Kiesne azonnal évi 150.000 súlyadó, ez legyen csak 10E / kocsi. Nem olyan nagy összeg, évi másfél milliárd mínusz adóbevétel a fővárosnak.
Ezek a kocsik nem is tankolnának. Évi 15E km / 8 literes fogyasztás és 340 forintos üzemanyaggal számolva 180 millió liter üzemanyag és 61 milliárdnyi elköltött forint. Ebből kb. 40 milliárd folyna be adóként, ami most értelemszerűen kiesik. Évente
Kiesik az átírási illeték is, mivel ezek az emberek időnként cserélik is a kocsijaikat. Egy 1.6-os átlagos kocsival számolva ez kb. 40E forint / kocsi. Ez 150E kocsira vetítve újabb kiesett 5.75 milliárd forint. Persze ez nem egy év alatt folyna be, hanem úgy 4-5 év alatt, de évi 1.5 milliárd kb. kiesik.
Aztán még nem is számoltunk a szervízdíjakkal, a kötelező biztosításokkal, a Casco díjakkal, a befizetett autópálya díjakkal.
Összességében úgy 80-100 milliárd forintnyi bevétel esne ki ennyi autóstól az állami és a magánszférában, és kb. 1000-10000 ember lenne emiatt munkanélküli, akik feleslegessé válnának a kiszolgáló infrastruktúrában. Mindemellett a BKV-nak is hirtelen kezdenie kellene magával valamit, ha megnőne az utaslétszám. És mint tudjuk, nem a jegyeladások fedezik a költségeket, hanem az állambácsi dotálja szépen. Azaz újabb állami pénzeket kellene belenyomni a BKV-ba.
Rövidtávon mindenestől olyan 100 milliárdnyi pluszköltséget jelentene ez az ötlet az állam bácsinak, de hosszabb távon szinte biztosan többszöröse lenne ez az összeg. Akkor pedig adóemelés, bérletáremelés, stb. lenne, amit a sötétzöldek hangos siránkozással vennének tudomásul. Nem mellékesen sokan megint autóba ülnének, mert a BKV képtelen lenne kiszolgálni az igényeket megfelelő színvonalon.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:40:10

@Jerky_Master:

Ezt már irtam, de én sem értem. Minket nem vittek sehova, aztán mégis felnőttünk valahogy.

Sőt, egy idő múlva már be se szálltunk volna, sokkal jobban elvoltunk egymással.

Nem adnám semmiért azokat az órákat, amiket K. Lacival és Csucsuval töltöttem el, nézve a trafikban a fogtechnikus mindig másfajta óráit és közben mennyit dumáltunk, suli után!

Nicca1 2010.09.20. 08:40:54

@Jerky_Master: Dehogynem, simán tud a 6 és 8 évesem egyedül tömegközlekedni. Felül a vonatra, távolsági buszra gond nélkül :) Csak én, az önző szülő, inkább magam viszem. Totál igazad van, mindjárt magamba is szállok.

@zebraakcio: Szívesen beköltözöm Budapestre is, csak előbb valaki fizesse ki, hogy ugyanekkora lakásban lakjunk, ugyanennyi zölddel körbevéve, ugyanilyen csendben.

Egyéb hasznos ötlet, hogyan oldjam meg a három gyerekem és a sajátom életét? Gondolom mindkettőtöknek van LEGALÁBB ugyanennyi gyereke:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 08:41:43

Egy alapvető információt elhallgatnak az ilyen a tömegközlekedés költségeit a személygépjármű közlekedéssel hasonlítgatók.

Egyik költségei sem piaci alapon működnek.

A tömegközlekedés, MÁV, BKV, veszteséges, ezért az adófizetők pénzéből tartják fent ezeket a cégeket.

Míg a személyautó közlekedésen az ÁFÁn felül mindenféle egyéb büntetőadó is van, regisztrációs adó, jövedéki adó, lóerő adó, autópályadíjak. biztosítási piac épül rá, stb. így az bomba üzlet az állam számára.

Piaci viszonyok között tehát sokkal drágább lenne a közösségi közlekedés, vagy csődbe is menne, miközben minden magyar átlagcsaládnak simán telne az akár milliókkal is kevesebbe kerülő autóra, és a kb. 130 forintos benzinre. ÁFÁval!

Egy ugyanolyan autó akár kétszer annyiba is kerül Magyarországon, mint az USÁban, kizárólag a magyar állam miatt, és ugyanígy az üzemanyag is.

Tehát egy torz, mesterséges világban próbál gazdasági racionalitás mentén értékelni, de eleve a kiinduló helyzet sem racionális, és nem a kereslet/kínálat befolyásolja a közlekedési piacot elsősorban, hanem az állami adószabályok.

Talán a cikkíró érdekelt a BKV pénzek eltüntetésében azért reklámozza őket ennyire?

Autó meg különben sem csak egy városon belüli közlekedésre való.

yerico1 2010.09.20. 08:41:44

@Jerky_Master: Kívánom, hogy legyen 3 gyereked, és akadj össze olyan gyökerekkel, mint te vagy, vagy buszoztass 6-7 éves gyerekeket, akiket csak egyszer molesztáljanak.

ehja 2010.09.20. 08:42:29

@kilobike: Aztán mi van a kerékpáros kényelemmel amikor szakad az eső vagy hull a hó? Akkor a vidéki kisvárosokban is eltűnnek a biciklisek.

cdrom70 2010.09.20. 08:42:32

Az autó kis hazánkban, ha pesten kívül el akarsz jutni erősen ajánlott.
Pl: 2 személynek olcsóbb kocsival menni sopronba mint bármi mással, ráadásul gyorsabb és nem kell a vonatra várni, ezen kívül a kocsi tiszta és nincs tele cigánnyal és barom ellenőrrel..
A vonat kiszámíthatatlan és drága, (főleg kiszámíthatatlan). Igy nem lehet a tömegközlekedésre alapozni, ne csodálkozzunk, hogy az emberek ha tehetik kocsiba ülnek.
Hiányoznak a P+R parkolók minden metrómegállóból, hiányzik a dugódíj DE A dugódíjat parkolási lehetőséggel együtt szabad bevezetni!!!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:42:36

@yerico1:

Aha. Ugyanennyi autó nem rongálná az utakat, és nem szennyezné a levegőt.

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy a hollandok, a dánok és a svájciak a saját pénzük ellenségei lennének, mégis ott is nyomják, hogy tedd le az autód.

Lépj ki a saját provinciális gondolkodásodból!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:43:48

@cdrom70:

Ezt a posztban senki sem tagadta.

"Átlagos személygépkocsi-használat mellett Budapesten nincs gazdasági racionalitása az autó fenntartásának"

Kezdődik a cikk.

Érted?!

Hurri Kán 2010.09.20. 08:46:06

Nekem ne különböző sötétzöld szervezetek határozzák meg hogy mikor hova milyen eszközzel közlekedjek.

indapass90210 2010.09.20. 08:46:59

@zebraakcio: végülis be is lehetne tiltani az autózást, meg felszámolni a hozzá kapcsolódó ipart, legfeljebb majd 6000 HUF lesz egy BKV vonaljegy. Nyilán nem lesz annyi, mert kérdés, hogy mi történik majd a gazdasággal, inkább valami 6-8számjegyű a reális, miután lecsillapodtak a hullámok :)

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:48:15

@Dövan:

Ezt ki mondta?

Senki nem mondta, hogy tiltsuk be. Már megint a szélsőségek...

ehja 2010.09.20. 08:48:20

A félmillió per hó abszolút hibás. Amortizációval (értékcsökkenés) együtt nekem kb ÉVI 1.5 millióra jönne ki az autózás egy középkategóriás autóval.
Ez tehét havi 100-150 ezer közt van. Ezt kellene a cégnek felbruttósítania. Kisebb autóval kevesebb lenne.

A félmilliós dologgal kit akar meggyőzni a cikkírója?
Aki rendszeresen autózik úgy is tudja, hogy mennyibe fáj az neki. A cikk olyan mintha a mostani biciklistákat akarná visszatartani az autózástól. Úgy látszik sokan közülük szeretnének 2-ről 4 kerékre váltani.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:51:57

@Scenica:

Miért kellene valakinek is fizetni?

Ha kiköltöztél, vállalni fogod a kellemetlenségeit is előbb-utóbb, mint ahogy a belvárosi is vállalja a kényelmetlenségeit.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:53:28

@gyvy:

Nem ők fogják meghatározni, hanem a saját racionalitásod. Amikor már nem fogja megérni behajtani a városba nem fogsz, ez ilyen egyszerű.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 08:54:53

@zebraakcio:

Na a fele lemaradt.

Csak azt ne várd el, hogy a belvárosi vállalja át a te kényelmetlenségeidet, azzal, hogy te beülsz az autódba és bejössz ide.
Mert nem fogja, minden jel arra mutat.

Nicca1 2010.09.20. 08:55:38

@zebraakcio: Nem kell, persze, hogy nem kell. Eszem ágában sincs. Csak te írtad, hogy majd elgondolkozom, hogy megéri-e a külvárosban laknom. (BTW gondolkoztam, a benti és a kinti lakhatás bekerülési költsége közötti különbségből tizensok évig elközlekedem az autómmal :))
Még mindig nem válaszoltál, hogy hány gyereked van, mert ameddig egy sincs, nemhogy három, addig elcseszettül könnyű az észt osztogatni arról, hogyan oldjam meg másképp.

Hurri Kán 2010.09.20. 08:56:11

@zebraakcio: képzeld el te nagyonsötét, hogy jelenleg pl. egészségi állapotom miatt sem tudok tartósan tömegközlekedni. Akkor majd küldenek nekem különbuszt? Csak apróság pl., hogy a háziorvosi rendelő is olyan helyen van hogy gyalog alig bírok oda eljutni.
Továbbá Budapesten ha a holnapi naptól csak 15%-al több utast kéne a tömegközlekedésnek elvinni a rendszer összeomlana.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 08:57:18

@tip: "(Ettől még igaz, hogy sok esetben nincs racionalitása az autózásnak illetve a saját autó fenntartásának.)"

Mert az állam bünteti az autóközlekedést a normális ÁFÁn felüli külön adókkal, miközben a közösségi közlekedésen keresztül tüntetik el az adófizetők pénzét.

Maga a gazdaság nem "racionális", tisztességes piaci viszonyok mellett simán lehetne minden magyar családnak autója és megérné használni is.

A kényelem a szenvedéssel szemben meg pénzben nem kifejezhető különbség.

Abba gondoljon bele a cikkíró, hogy az autósok fizetek meg azt is, hogy a tömegközlekedés működhessen.

Tegyük fel holnaptól vége az autóközlekedésnek, senki nem vesz többet autót, nem vesz benzint, és szeretne tömegközlekedéssel utazni. tömegközlekedéssel eleve képtelenség kiváltani az autóközlekedést, de tegyük fel valami csoda folytán képesek lennének rá.

Mennyivel is csökkenne hirtelen az állam adóbevétele? Miből is finanszíroznák akkor hirtelen a MÁVot, BKV-t egyéb tolvaj cégeket?

HA NINCS AUTÓKÖZLEKEDÉS, AKKOR TÖMEGKÖZLEKEDÉS SINCS.

Diák- meg nyugdíjas jegyekből nem él meg.

Fitz 2010.09.20. 09:01:09

Most tényleg nem szeretnék nagyon belemélyedni a Svédország vs. Magyarország témába. Aki sötétzöldezik, annak sincs igaza, meg aki azt mondja, hogy holnap 150 ezren adjál ez az autót, annak sincs.

Itt Srockholmban:
- alkohollal mennek a buszok
- szanaszét ágazik a három metro vége, szinte mindehova el lehet jutni azzal is.
- Biviklisávok vannak(a két irány elkülönítve), ahol 20-25-tel lehet robogni, és a svédek mennek is, egész rajokat látni reggel. Ha esik (ami itt azért előfordul) felveszik a vízálló ruhát oszt annyi.

Úgy tudom pár éve itt is gond volt a szmog, aztán tettek ellene. Csak ez itt kicsit más világ.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:01:20

@Akitlosz:

"
Tegyük fel holnaptól vége az autóközlekedésnek, senki nem vesz többet autót, nem vesz benzint, és szeretne tömegközlekedéssel utazni. tömegközlekedéssel eleve képtelenség kiváltani az autóközlekedést, de tegyük fel valami csoda folytán képesek lennének rá.

Mennyivel is csökkenne hirtelen az állam adóbevétele?"

Hogy nem unjátok a saját hülyeségeteket? A svájciak azért épitik gőzerővel a gyorsabb vasutat, mert el akarnak esni a félelmetes adóbevételektől, mi? Nem lehet, hogy ésszerűbben gondolkodnak és rájöttek, hogy jobban megéri a tömegközlekedés?

F173 2010.09.20. 09:02:47

@gyvy: "Nekem ne különböző sötétzöld szervezetek határozzák meg hogy mikor hova milyen eszközzel közlekedjek."

Nekem meg ne egy autós náci mondja meg hol végezzem a dolgomat. Majd minden reggel az ajtód előtt fogom hagyni a székletemet!

@yerico1: Több nemzedék is így nőtt fel, hogy senki nem vitte őket suliba!!! Én már 7 évesen már egyedül utaztam repülővel is és állítom neked, hogy ez nagyon sokat segített, hogy talpraesett felnőtt legyek!
Manapság a szülők túlságosan óvják a gyerekeket és nem csak autóval viszik mindenhová őket, hanem otthon is minden sarkot Domestosszal fertőtlenítenek. Ennek következményeként egy gyenge immunrendszerű és önállótlan generáció nő fel!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:03:22

@Fitz:

Á, ahhoz az kellene, hogy az itt irók kinézzenek kicsit az ésszerűbb országokba. De erre nem képesek, mert még egy nyelvet sem tudnak megtanulni tisztességesen. Úgyhogy itt mantrázzák a már rég meghaladott hülyeségeiket.

gpek · http://www.gpek.hu 2010.09.20. 09:03:51

Kedves posztoló, ezt gondold át még párszor.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 09:04:01

@kigyurt álat:

"Lás a fenti hozzászólókat is: azért autóznak, mert gyorsabb, mint a bkv, de ha lassabb lenne, kénytelenek lennének meggondolni magukat."

Értem, tehát a félórás autóutakat megnövelni három- és fél órásra, hogy a BKV legyen a gyorsabb.

Na ennek van realitása, de nem mondanám, hogy racionális ötlet.

Mert ugye nem azt gondolod, hogy a BKV érjen oda három óra helyett fél óra alatt? Az utópia.

Fitz 2010.09.20. 09:04:45

@Akitlosz: Azért kell büntetni, mert "túl jól élünk". Ha mindenkinek megérné autóval járni, akkor úgy is járnának. Akkor aztán lenne dugó, meg szmog. Az a baj, hogy így is van, tehát még mindig nem elég jó a szabályozás, illetve a tömegközlekedés és a kerékpárhálózat.
Persze, kell autóközlekedés, de muszáj szabályozni is. Valahogy kint kell tartani a városból az autókat, mert igenis sok van. Az a gond, hogy nincs pénz/akarat/szakértelem az alternatív eszközök fejlesztésére.

wiseguy 2010.09.20. 09:06:46

Azt kedvelem a zöldekben, hogy kiba' egyszerűen látják a világot.
A levegő munkacsoportban meg azt, hogy néhány forintért bármire hajlandók...

Perillustris 2010.09.20. 09:07:22

@Collector: "Ha egy autóval nem kell megállni , nem kell gyorsítani alig van károsanyagkibocsátás ."

Muhahahahaha! Hát bazmeg, a legtöbb baromság egy csokorba van gyűjtve a kommentekben, de ez mindent visz.

De tegyünk egy próbát: kibérlünk egy versenypályát, megtankoljuk a kocsidat, s megállás nélkül szárazra ürítjük a tankodat.

Ja, persze előtte bevezetjük a kipufogógázt az utastérbe. Nem lehet gond, hiszen alig van károsanyag-kibocsátás.

ROTFL

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:07:25

@Scenica:

@gyvy:

Erről beszélek. Egyelőre mélg megéri bejönni nektek. Ha nagyobb lesz a dugó, vagy lesz dugódij, már nem fogja megérni.

A gyerekekkel meg ne gyere, mert nem jelent semmit, hány gyereked van. Anyámnak is volt három, mégsem vitt minket sehova autóval. A legjobb barátnőjének meg öt és együtt mentünk egy csomószor. Nekem még nincs, de mielőtt diadalmasan hátradőlsz, sok olyan ismerősöm van (sőt itt a kommentek között is olvashatsz olyat), akinek több is van, mégsem úgy gondolkodnak, mint te.

igazi hős 2010.09.20. 09:08:00

@C_s_a_b_a: Nekem az államkötvényben levő pénzem nettó 8-at fizet, mert nem tartós lekötés.

@lac1: A pollenszűrőd semmit nem ér a PM10 ellen, rákot pedig az okoz. Ahogy a szénhidrogéneket sem szűri, ezt bármely kétütemű mögött tapasztalahatod. Én már tisztítottam az autó pollenszűrőjét: rengeteg port kiszűr, így azt nem a te orrodnak kell, de pont a veszélyes anyagok átmennek. Egy porszívóban vagy beltéri klímában sokkal finomabb szűrő van, igaz azokhoz sokkal erősebb ventillátor tartozik.

@Scenica: Hányszor írjuk le: nem az autózás a mumus, hanem a (felesleges) belvárosi autózás. Ha "otthon" autózol, a belvárostól távol, azzal nem sok vizet zavarsz, dugót nem okozol, rendes tömegközlekedés amúgy sincs, menjél. De ha Kálvin térre nem autóval mész be, hanem "kint" hagyod a Népligetnél, akkor a metrójegy nagyjából annyi mint a parkolás és többnyire időt is nyersz. És a többiek is nyernek egy kis időt, mert kicsit kevesebb autó áll az Üllőin. Persze sokkal több P+R kéne, de a helyismeret többnyire segít, kivéve egy-két elbaltázott helyet, mint az Örs Vezér tere.

Hurri Kán 2010.09.20. 09:08:33

@F173: kicsit változhtathatnál a stílusodon, előre is kösz. Azért ezt bírom h a különböző ultraliberális szervezetek (amik között vannak szép számban magukat zöldnek hazudó mozgalmak is) papolnak az egyéni szabadság mindenhatóságáról, de az egyéni közlekedés az tűzzel-vassal irtandó. Kicsit kilóg a lóláb. És ha elolvasnád amit írtam fröcsögés helyett, sajnos nem tudok sem biciklivel, sem tömegközlekedéssel járni hosszú távon mozgásszervi problémáim miatt.

Bazsarozsa 2010.09.20. 09:08:44

Ezerszer agyonrágott téma. Unásig ismételgetett érvek pró és kontra, mert senki, senki nem lát túl a saját élethelyzetén, akármelyik térfélen.

Engem az idegesít csak, hogy elég sokan, döntéshozók főleg, a más f...ával veri a csalánt évek óta. Megteremtettek JÁRDA és bicikliút nélküli, szolgáltatásmentes (nuku óvoda, nuku gyógyszertár, nuku normális bolt, nuku rendelő) alvóvárosrészeket meg lakóparkokat, elvárás lett a napi 10 óra meló, mindent csak 16+2-es csomagolásban lehet megvenni gazdaságosan, multicég kiköltözik a "zöldbe" ( értsd a halál faszára), munkaidő ötig, ovit zárnak szintén ötkor, telenyomták az országot autókereskedéssel, autóhitellel és autóreklámmal, lepusztították és megdrágították a tömegközlekedést, tele lett hajlesszal meg késelővel, aztán ezek után sírnak hogy sok a kocsi.

Haggyukahóttakatnyugodni.

tlantos 2010.09.20. 09:10:03

Meg ha igaza is lenne a cikkironak, mindenki ugy b.ssza el a penzet, ahogy szeretne. Ha neki ez sok, hajra, bekavezzon. De inkab biciGlizzen, arra nem kell berlet.

Hack.Elek 2010.09.20. 09:10:15

Sokan nagyon el vannak itt tévedve.
Nem az a kérdés, hogy lokális probléma-e egy nagyvárosban a szmog, a hülye is tudja, hogy időnként az. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy jelenleg Budapesten az egyetlen reális alternatíva az autó, minden más valamelyik szubkultúra játékszere, nagyobb tömeg számára alkalmatlan, akárhogy is próbáljátok csűrni-csavarni.

Azt kell látni, hogy "az emberek" nagyon is racionálisan döntenek, ki-ki a maga igényei szerint, mindenki azt választja, ami számára a legjobb. Bármennyire is fáj ez egyeseknek, ez az óriási többség számára Magyarországon nagyjából mindenhol az autó, és nem kevésen múlik, hanem fényévekkel veri a többi lehetőséget.

Lehet példákat hozni pl. Stockholmból, vagy akárhonnan, csak az az óriási hazugság benne, hogy ott azért lenne ez másként, mert a bölcs lakók önszántukból letették az autót. Nem, konkrétan mindenhol adminisztratív eszközökkel _rájuk erőltették_ az alternatív közlekedési formákat, és ezzel a városok _anyagi áldozatot hoztak_. Nem biztos, hogy összességében nem éri meg egyébként, csak nem kell illúziókat kergetni, és hamis, álszent blogposztokban ostobaságokat állítani a gazdasági racionalitásról...

guderian 2010.09.20. 09:10:27

Lenne kedvem biciklivel vagy kismotorral járni, de életveszélyes. Többször kipróbáltam. Kerékpárút elfogy és ki kell mennem a főútra, motorral meg letolnak.
Egyszerűen félek. Inkább körbe veszem magam 1,5 tonna fémmel.

Hurri Kán 2010.09.20. 09:11:16

@zebraakcio: megismétlem, te világtalan, hogy sajnos NEM TUDOK SOKAT GYALOGOLNI. Így már belemegy abba a faék egyszerűségű fejedbe? Amúgy a városba nem bejövök, hanem bent lakok.

Bazsarozsa 2010.09.20. 09:11:28

Azok a rétegek meg nyilván kussoljanak, akik eddig leginkább csak ültek a lakhelyükön a botjukkal, a járókeretükkel meg a babakocsijukkal, mert nem voltak képesek gyalog napi 10, bicóval 60 megtételére, lehetőleg 16 kiló cuccal.

kpetya 2010.09.20. 09:12:52

Már megint a balfék hazudó munkacsoport.
1. Tessék eldönteni, havonta vagy félévente van az állítólagos félmilla megtakarítás?!

2. Azt irják, évi 10-15e km használnak 1 autó, ha lemondanék róla, akkor a megtakarításból 2800km taxihaztnék. És a többi 7-10e km árát honnan szedem össze???? Ráadásul ez is csak városon belül igaz. Vidékre mivel fogok eljutni??? Mávval? Na persze. Aki irta az csak hallott róla.

3. Autóbérlés dettó. Havi 2.5 napra béreljek. És a többin?

4. A tanulmány szerzője utazott már bkv-n külső kerültben? Ahol 20-30 perces követési idők vannak?! Ha nem marad ki egy járat ilyen-olyan indokkal?
Spec nekem du 17.30kor a hazajutás bkvval jó esetben 50perc, rossz esetben 80. Autóval 25, max 30 perc.

A jelenlegi tömegközlekedés nem alternatíva.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:13:13

@Hack.Elek:

"Nem, konkrétan mindenhol adminisztratív eszközökkel _rájuk erőltették_ az alternatív közlekedési formákat, és ezzel a városok _anyagi áldozatot hoztak_."

És miért tették ezt? Mert ostobák? Nem lehet, hogy azért mert rájöttek, hogy az megérni nekik? Nem lehet, hogy akkor nekünk is megérné?

Nicca1 2010.09.20. 09:15:36

@F173: OK. Hány gyereked van? Akkor meséld el, hogy te hogyan nevelsz gyereket :) Szívesen tanulunk tőled.

@igazi hős: Értem, de mi a felesleges belvárosi autózás? Bemenni és ott parkolni, vagy átmenni a Belvároson, mert muszáj?

F173 2010.09.20. 09:16:19

@Dövan: "végülis be is lehetne tiltani az autózást, meg felszámolni a hozzá kapcsolódó ipart, legfeljebb majd 6000 HUF lesz egy BKV vonaljegy. Nyilán nem lesz annyi, mert kérdés, hogy mi történik majd a gazdasággal, inkább valami 6-8számjegyű a reális, miután lecsillapodtak a hullámok :) "

Pont az ellenkezője az igaz! A tömeges autózás nem teszi lehetővé a hatékony forráselosztást és ezért drágább és hatékonytalanabb egy olyan gazdaságot működtetni!
Egy jól megszervezett tömegközlekedés társadalmi költsége töredéke az autós közlekedésnek!

kpetya 2010.09.20. 09:16:21

A sok zöldnáci figyelmébe:

Navigare necesse est, vivere non est necesse.

Perillustris 2010.09.20. 09:16:37

@Akitlosz: "A kényelem a szenvedéssel szemben meg pénzben nem kifejezhető különbség."

Állítólag ma ellenőrök ostorral verték a buszon utazókat. Durva. De jó, hogy az autóban nem bánt senki.

Fitz 2010.09.20. 09:16:40

@Hack.Elek: Ez így igaz. Nem azért jön a svéd bringával, meg metróval, mert annyira szívén viseli a környezetet (bár egy átlagos svéd sokkal inkább, mint egy magyar), hanem mert olcsóbb. Itt sincs kolbászból a keríés, igenis spórolnak az emberek. Aki megteheti, az olcsóbb, és gyors tömegközlekedést választja, mert van. Aki meg képes rá, és nem lakik 30km-re, az bringázik, mert az még olcsóbb.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:16:42

@gyvy:

Hidd el, nem faék a fejem.

Nem tudsz sokat gyalogolni? Akkor ez a cikk nem rólad szól, hiszen te orvosi igazolással tudod bizonyitani, hogy szükséges bejönnöd (vagy a városon belül közlekedni) kocsival.

Akkor TE vagy a leginkább érdekelt, hogy mindenféle eszközzel kiszoritsák az autókat a belvárosból, hiszen akkor te (akinek orvosilag ajánlott és éppen ezért megengedett) nem ülnél a dugóban, tudnál haladni.

Vágod?

A világon mindenhol megoldják, hogy a csökkent járóképességű emberek használják a járeműveiket.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 09:17:38

Egy anekdota szerint Hruscsov látogatóban járt Kennedynél és ott megmuttatak neki egy nagy autópályát. Hatalmas volt a forgalom, rengeteg autó egy irányba haladva.

Kérdi Hruscsov:
- Hova megy ez a sok ember?
- Hétvége lesz, mennek nyaralni. -válaszolja Kennedy.
- Mind nyaralni mennek?
- Igen, a többségük.
- Akkor miért nem indítanak a számukra különvonatokat?

---

Ez az a gondolkozás, ami a posztíró féle sötétzöldekből is árad. Persze "racionálisabb" egy főre nézve tömegben élni.

De akkor minek van szükség családi házakra, lakásokra? Egy nagy hodályban, sokkal olcsóbban, sokkal "racionálisabban" eléldegélne sokkal több ember.

Aztán meg nem furcsa, hogy csak az "aljanép" tömeget akarják tömegközlekedésre szorítani, de közben, ha érkezik egy tüdőfejű politikus, akkor csak az ő kedvéért lezárják a főváros harmadát, mesterlövészek, helikopterek vigyázzák, hogy véletlenül se kerülhessen emberek közé.

Ha ennyire menő politika a tömegközlekedés, akkor miért nem használják a politikusok? Nem legfeljebb 4 évente egyszer propagandacélból.

Amíg a politikusok luxusautókon furikáztatják magukat az adófizetők pénzéből, akkor addig ne az legyen a gond, hogy mások munkájuk verejtékével megkeresett pénzüket költik a saját közlekedésükre, amivel még egyrészt a politikusok luxusát is fizetik, meg a tömegközlekedést is.

Ha már a racionalitás ennyire fontos, akkor nem lenne nehéz belátni, hogy a nem utolsósorban az autósok adói nélkül nem lenne miből fenntartani a drága tömegközlekedést sem.

Jerky_Master 2010.09.20. 09:17:40

@Scenica: de legalább Toyota 8személyes terepjáróval járod a terepet?:-D
NEM ÉRI MEG a külvárosban lakni. Mennyi idő és benzin megy el a folytonos ki-bejárkálással? Egyelőre nem éri meg, mert ha van is gyorsút befelé, azok katasztrofálisak, ha egy autó is félreáll, mert elromlott a hűtője a Skodában (amint beköszönt a tél, tipikusan minden tökfej fennakad).

@yerico1: legyen neked két anyád.

@zebraakcio: kell szállítani mindenhová, ez alap. kiskorukban még OK, de utána minek? hogy fuldokoljon és akadozzon a fél város.

kpetya 2010.09.20. 09:18:24

@F173:

Bakker ne beszélj mellé! Fan fogalmad arról milyen gazdasági hatása van, ha felszámolják az autó és hozzákapcsolodó ipart? Az elmúlt kétévben agyilag hibernáltak?

guderian 2010.09.20. 09:19:08

@Fitz: Prága ugyanez. Rengeteg metrót építettek az elmúlt 10 évben.
Nem kedvelem a Fideszt, de Tarlóstól csodát várok!

kpetya 2010.09.20. 09:19:32

@zebraakcio:

aham, és hol van a belváros?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 09:20:49

@zebraakcio: "Hogy nem unjátok a saját hülyeségeteket? A svájciak azért épitik gőzerővel a gyorsabb vasutat, mert el akarnak esni a félelmetes adóbevételektől, mi? Nem lehet, hogy ésszerűbben gondolkodnak és rájöttek, hogy jobban megéri a tömegközlekedés?"

A hülyeségedről nem nyitok vitát.

A vasút elsősorban a teherszállításból él, ezért kell. Nagyobb gyárak nem tudnának működni már vasút nélkül. A személyszállítás az összes vasúttársaságnak veszteséges üzletág. A vasúti személyszállítás csak passzió, sehol nem jó üzlet.

Hurri Kán 2010.09.20. 09:22:12

@zebraakcio: attól mert van autóm, egyébként nincs a seggemhez ragadva. Szerény meglátásom egyébként a következő: ne adminisztratív úton akarják eldönteni hogy hogyan közlekedjek, hanem először kínáljanak egymással közel egyenértékű alternatívákat, és esetleg utána szankcionálják a környezetet jobban terhelő közlekedési formákat. Csak ehhez pl. parkolók kellenének a város határában a Hév/ metró végállomások környékén plázák helyett meg még millió egy egyéb dolog. Amíg ez nincs és a közösségi közlekedés fejlesztésére szánt pénzek jelentős részét nemes egyszerűséggel ellopják, addig, aki megteheti a kényelmesebb autózást fogja választani.

Perillustris 2010.09.20. 09:22:19

@kpetya: Neked pedig: Cogito, ergo sum.

igazi hős 2010.09.20. 09:22:22

@zebraakcio: Az, hogy nekünk valami nem jutott, nem ok arra, hogy a gyerekeinknek ne próbáljuk meg megadni. Mobiltelefon nélkül is felnőttünk, de attól jó ha van a gyereknél.

Hack.Elek 2010.09.20. 09:23:26

@zebraakcio:

Nyilván nem ostobák, biztosan sokat osztottak-szoroztak, kijött az eredmény. Miből gondolod, hogy nálunk ugyanez jönne ki? "Úgy tűnik"? Borzasztóan sok tényezős dolog ez. Hogy úgy mondjam, nem pont abban a helyzetben vagyunk, mint Svédország...

Én egyébként személy szerint nagyon nem szeretem, ha az állam bármilyen szinten beleszól az életembe, szerintem egy államnak egész más jellegű feladatai vannak, de ez most mellékszál. Értelmes, alátámasztott érvekkel sokmindenről meggyőzhető lennék.

Az a baj, hogy a vita nem a lényegről folyik most sem, hanem hogy hülye-e az autós aki a belvárosban autózik. Nyilván nem hülye, de nem is számít, nem erről lenne érdemes beszélni, hanem például az általad most felvetett kérdésekről. Csak az a baj, hogy az értelmesebb zöld javaslatokat elnyomják, hiteltelenítik az olyan posztok, mint ami alá most kommentelünk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 09:24:23

@F173: "Addig, ameddig mások egészségét veszélyezteted az autóddal és ameddig több pénzt költünk az adónkból autós közlekedésre, mint tömegközlekedésre, nem a te magánügyed!"

Ugyan miért is veszélyeztetné mások egészségét?

Füstöl az autó?
1. A busz is füstöl.
2. Nem az autósok találták fel, sem az ottó, sem a diesel motort.
Nyugodtan mehetne az összes autó árammal is.

Kiknek is az érdeke az olajalapú gazdaság, közlekedés fenntartása, ameddig csak lehet?

Annyit súgok, hogy nem az autósoknak.

kpetya 2010.09.20. 09:25:15

A sok okostóninak baszki.

Mo-n ezerfőre 305 autó jutott 2008-ban, Sévodrszágban 462.

kpetya 2010.09.20. 09:26:12

@Perillustris:

Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű, pubi.

kpetya 2010.09.20. 09:27:23

@Akitlosz:

svájcban spec 518 autó/1000 fő.

Hurri Kán 2010.09.20. 09:28:08

@Akitlosz: alapvetően úgy van, ahogy írod. A svájci vasút pl. szinte a teljes átmenő kamionforgalmat rátette a vasútra, mert környezetkímélőbb és biztonságosabb, meg sok hegyi hágó télen le van zárva.
Emellett Svájcban a vasút sok helyen komoly idegenforgalmi látványosság is, bár ez egy viszonylag egyedi adottsága az országnak. Aki járt ott azt mondja hogy nem olcsó a vasút, de cserébe van mutatvány is...

Devil 2010.09.20. 09:28:29

Atlagos internet-hasznalat mellet nincs gazdasagi racionalitasa a posztolasnak!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:28:41

@kpetya:

Közlekedés szempontjából mondjuk a Hungária krt. De lehet zónákban is gondolkodni.

@Akitlosz:

Hát persze. Például azért épitették át a kétezres években a Zürich-Bern vasútvonalat, mert igy 9 perccel gyorsabb lett a két város között a közlekedés. Biztos a teherszállitás miatt.

Mint ahogy a franciák TGV-t, a spanyolok az AVE-t, a németek ICE-t is azért nyomatják, hogy gyorsabb legyen a teherszállitás, mi?

Csupa olyan országot emlitettem, akik gazdasági racionalitásban jócskán előttünk járnak.

kpetya 2010.09.20. 09:30:01

A hazudó munkacsoportosok nyilatkoztak mán arról, hogy egy évben mennyit autóznak, mivel közlekednek?

Devil 2010.09.20. 09:30:20

Szerintem nem az autosokat szidd, hanem a BKVt a PR parkolokat elsumakolo varosvezetest, az evek ota hianyzo kozuthalozat-fejlesztest, a varosbol kikoltozest megallitani kepetelen... hat igen, ismet a varosvezetest... es Tarlos sem lesz jobb, olvasd el a programjat.

indapass90210 2010.09.20. 09:31:01

@zebraakcio: hát persze, hogy nyomják mert arrafele végképp nem lehetne közlekedni, amikor mindenki megengedheti magának a 3 autót :)

Itt meg nem olyan a tömegközlekedés, hogy vidéken le lehessen mondani az autóról. Kiindulok kis falumból, ami mondjuk annyira van Bp.-től, mint amennyit német barátom reggelente megy a munkahelyére. Ha tömegközlekedéssel akarnék 9-re beérni, akkor: 4:45-kor fel kellene szállni a buszra, hogy 08:15-re Bp.-n legyek. 143 km-

De tudom bazmeg, költözzek a belvárosba :)

De ez csak egy példa, a másik, hogy munkaszüneti napokon is van vagy 3-4 óránként egy busz.

kpetya 2010.09.20. 09:32:56

@zebraakcio:

Na látod ez megint butaság. Max a nagykörúton belüli rész, azt kisebb fentartással el is tudnám fogadni. De a Hungária-Nagykörút közti rész nem belváros.

igazi hős 2010.09.20. 09:33:21

@Scenica: Bemenni 2 papírlapért: felesleges. Bemenni mert ott van a fogorvos: felesleges. Bemenni, hogy ott van egy remek cukrászda: felesleges (kivéve 3 emeletes esküvői torta).
Átmenni mindig felesleges, és egyre nehezebb lesz, ez kivételesen tetszik a Rogánban. Miért muszáj átmenni a Belvároson? Nincs más út Soroksárról Újpestre, csak a Deák téren keresztül? Dehogy nincs. Egyébként ha érezhetően csökkene azok száma, akik bemennek a Belvárosba, akkor azoknak is sokkal könnyebb dolga lenne, akik ki akarják kerülni, mert a sugárutak és a körutak is túlterheltek.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:33:33

@gyvy:

Ez az. Nekem is van autóm, de minden nap racionálisan eldöntöm, megéri-e aznap használni. Szerencsés helyzetben vagyok, mert általában nem muszáj.
A furcsa az, hogy rengeteg, a környezetemben élő ember hasonlóan szerencsés helyzetben van, mégis autózik.

És aztán csodálkoznak, hogy nem jutnak sehova, mert dugó van.

BKV reszelő 2010.09.20. 09:33:53

Azért ezek a számítások erősen hamisak. Forintosítsuk azokat a dolgokat is, amiket itt elfelejtettek, azaz például azt, hogy az autózást sokan azért választják, mert nincs menetrendhez kötve - mondjuk a tömegközlekedést sem köti a menetrend, mert nem tartják be...még a metro sem, amit nem akadályoznak az autósok - a kényelem, hogy a pontból b pontba visz, mit ad isten, pont a-ból b-be akarok menni, nem kell átszállni, nincs a sok vidékről felköltözött, viselkedészavaros tirpák körülöttem. Autóban alig fordul elő, hogy kizsebeljenek, alig jön paraszt bkv ellenőr, részeg, éppen hányni készülő kiskamasz horda...forintosítsuk. Nincs fokhagymaszagú házmester, aki bambán telileheli az arcodat, iskolás kölkeit nyomó anyuka, aki kitolja a kölkével a reggelit a hasadból, csak felférjen a kis istenadta is. ...és az autó olyan, hogy ha másodmagammal megyek, akkor a költség majdnem feleződik...a bkv meg olyan, hogy a költség ebben az esetben nem majdnem, hanem ténylegesen duplázódik.

Egy példa - mert ezt éltem meg mostanság:

Útvonal: Bécsi út - Vörösvári kereszteződéstől indulás. Ez ugye az egyes villamos. Árpád híd pösti hídfőig a metróig. 25 perc. Metróval a Üllői-körút kereszteződésig - SOTE - 30 perc. Szumma: 55 perc.

Autóval 30 perc. Az ún. gyorsvillamos az Árpád hídon képes néha 20 percig vágtatni a duna két partja között!!! Ez az a híres alternatíva a levegő munkacsoport autóval járó okos munkatársai szerint? Tőlem használhatják...

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:36:09

@Dövan:

Istenem, Dövan, te minden hülyeséged ellenére értelmes embernek tűnsz.

Miről vitatkozunk?

"Átlagos személygépkocsi-használat mellett Budapesten nincs gazdasági racionalitása az autó fenntartásának. "

Kezdődik a cikk.

lac1 2010.09.20. 09:36:35

@zebraakcio:
De amint mások (velem együtt) többször le is írták, írtam, éppen, hogy nem a "gazdasági racionalitást" vesszük figyelembe, amikor reggel beleteszem a seggem az autóba.

igazi hős 2010.09.20. 09:37:13

@kpetya: Borsodi átlag mennyi nyom a 305-ön? Pesten van túl sok autó, ez számít. Ha egy ezer fős faluban, vagy akár húszezres kisvárosban mindenki autózik, akkor sem lesz dugó.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.09.20. 09:38:14

Ilyen volt a tegnapi fogyasztás alapú világ: Dobd el, vegyél újat, vegyél, vásárolj, költs..
A mai, szoláltatás alapú: Ne is legyen sajátod, fizess, hogy bérelsz, ne is vedd meg, csak béreld, fizess érte...
Ezért meg a kampány, hogy ne legyen autód, járj taxival, vedd meg a túlárazott bérleteket...

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:40:38

@lac1:

Addig, amig meg tudod fizetni. De ezt már kitárgyaltuk.

Ha meg tudnád fizetni, helikopterrel járnál, mert annak még dugó sincs. Nem tudod megfizetni, jársz autóval. Ha majd azt sem tudod megfizetni, jársz gyalog, biciklivel vagy BKV-val.

Nem olyan bonyolult ez.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 09:41:32

@ostván: "Budapesten (és a világ többi részén is), az a baj, hogy mások is autóznak. Szóval nagyon jó lenne, ha én dönthetném el, ki legyen az a 150.000, aki mondjon le az autójáról."

Pontosan erről van szó.

A politikusok csak beszélnek a tömegközlekedésről. Azt akarják elérni, hogy te legyél a tömeg, aki fizeti az adójával a luxusutazgatásaik költségeit, és közben nem tartja fel őket az utakon.

Egyszer közeledek Budapestre az M7-esen, illetve csak közelednék, mert áll a forgalom. Szó szerint értve. Annyira áll, hogy vannak akik az autópálya közepén kiszállnak az autóikból és nyugodtan matatnak a csomagtartóikban két egyméteres odébbgurulás között.
Egyszer csak a leállósávban elsüvít egy nagy fekete luxusautó, előtte, mögötte villogó rendőrautókkal. A fekete autón természetesen nem volt megkülönböztető jelzés, tehát nem hullaszállító sietett sürgős temetésre.

Mindig vannak egyenlőbbek.

lac1 2010.09.20. 09:41:34

@igazi hős:
Ha ezt állítod, akkor elhiszem. Viszont én még mindig kevesebb káros anyagot szívok, mint a bringás, ugye?

indapass90210 2010.09.20. 09:41:38

@zebraakcio: akkor ugyanez, csak visszafele. Pesti jár ki falura dolgozni :D

Devil 2010.09.20. 09:41:59

@guderian: Hany eves vagy te kiralyfi?

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:44:19

@lac1:

sajnos nem. Te kb ugyanannyit szivsz be, mert a levegőt alacsonyabbról a szennyezettebb légrétegből kapod.

Giraffa 2010.09.20. 09:46:45

@midnight coder: "Csak ennél a kiszorítósdinál azt is figyelembe kell venni, hogy az autókkal együtt előbb-utóbb mennek a cégek is. A fizetőképes ügyfelek ugyanis általában autóval járnak."

Ha ez igaz lenne, akkor a sétálóutcáknak se lenne semmi értelmük. :)

Parkolóházat kell építtetni kötelezően minden irodával, üzlettel.

Devil 2010.09.20. 09:48:58

@igazi hős: Kinthagyod a Nepligetnel... hehe... kis naiv... mondjuk en az Arpad-hidnal szeretnem hagyni az autot, a baj az hogy parkolozonasitotak az egesz kornyeket mert az mennyire csokkenti majd a forgalmat (es milyen jol efltolti a partkasszat) igy vagy kimegyek Ujpest-kozpontig (ahol a nevetseges P+R parkolo dugig, a Tescotol meg jo sokat kell gyalogolni) vagy autoval megyek be dolgozni...
Ha lenne ingyenes P+R en siman atulnek, de ezeket vagy meg sem epitik, ami van azt nem fejlesztik, vagy mar a helyuket is beepitettek (pesti Arkad).
Ennyit arrol hogy metrora szalasz. Ja es a BKV berlet+auto fenntartas miert is eri meg annyira? Ha mar van autod, inkabb azt hasznalod a koszos budos hajlektalanos zsufolt metro helyett.

Perillustris 2010.09.20. 09:49:25

@BKV reszelő: "Az ún. gyorsvillamos az Árpád hídon képes néha 20 percig vágtatni a duna két partja között!!!"

Szökőévente, nem kellene ennyire csúsztatni.

Friedman 2010.09.20. 09:49:33

@zebraakcio:

Egyet értek. Aki megengedheti, vegye meg az autót, aki nem járjon BKV-val.

De tény, hogy sokan azért vesznek autót, mert státusz-szimbólum. Egy autó árából tényleg nagyon sokáig lehetne bérelni, vagy taxival járni, de azzal nem lehet villogni a csajok előtt. Sajnos sok nő tényleg el is várja a férfitól, tisztelet a kivételnek.

Ezzel még nincs is semmi gond addig, amíg csak azok veszik meg az autót, akik meg is engedhetik. Sokan viszont úgy is vesznek autót a fenti tényezők miatt, hogy csak durva (pl. CHF alapú) eladósodottság mellett tudják megtenni. Ekkor jönnek a bedőlések, bank viszi az autót, rossz esetben a házat is. Ekkor kezdenek sírni, hogy szemét bankok, és az adófizetők azonnal segítsenek meg, mert nem tudom fizetni a hitelem...

Erre annyit tudok mondani, hogy az autó tulajdonlás luxusnak számít Magyarországon. Aki ennek ellenére bevállalja, viselje a következményeit, és ne adófizetői pénzből várja az üdvösséget (főleg ha nem is dolgozik, mert sok ilyennek is van autója).

F173 2010.09.20. 09:50:17

@kpetya: "Bakker ne beszélj mellé! Fan fogalmad arról milyen gazdasági hatása van, ha felszámolják az autó és hozzákapcsolodó ipart? Az elmúlt kétévben agyilag hibernáltak?"

Azért az meg sem fordul a kis fejecskédben, hogy autó helyett, lehetne gyártani buszt, villamost, vonatot és stb. Ilyen erővel támogathatnánk a kábítószer termesztést, mert az is munkahelyet teremt!

lac1 2010.09.20. 09:50:37

@zebraakcio:
Addig, de ez akkor mindenre igaz.
De ez nem válasz arra, hogy semmirekellők hazugságokkal akarják bebizonyítani azt, hogy nekem miért nem jó az életem.

lac1 2010.09.20. 09:51:50

@zebraakcio:
Kisbuszom van, egyrészt, tehát ÉN nem ülök alacsonyabban mint a bringás, másrészt meg én nem zihálok, amikor forgatom a kormányt.
:-)

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 09:51:56

@GG84:

Majd eljutnak odáig, mikor rájönnek, hogy az igazán gazdag embernek se autója, se órája.

Mert soha nem siet (vagy ha siet, meg tudja fizetni a bérautót/taxit) és soha nem alkalmazkoduóik senkihez.
Találkoztam ilyen emberekkel.

:)

BKV reszelő 2010.09.20. 09:53:24

@Perillustris: Nos...két hétig minden nap az nem szökőévente van.

Friedman 2010.09.20. 09:55:39

@zebraakcio: Naja. De Magyarországon még csak a saját lakás - saját kocsi, plazmatévé kombó a menő. Ezt már sokan úgy tekintik, mint minimális megélhetési cikkek. :)

Nekem se lakásom, se kocsim, bérelem mindkettőt. Cserébe 5 percre tudtam költözni a munkahelyemtől, mert bárhol bérelhetek lakást. Így nem kell buszon, villamoson nyomorogjak. Autót pedig bérelek, ha kell vidékre, városon belül buli után pedig taxi... ennyi. Sokkal olcsóbb mint milliókat költeni autóra. Persze lehet, hogy ez így nem szexi, de praktikus :)

kpetya 2010.09.20. 09:55:49

@igazi hős:

ksh.hu

2009: Bp: 582 472 , Borsod: 166 439
lakosság 2009 BP: 1 712 210
Borsodról áttételesen találtam ~ 740 000

ebből az jön bp 340 borsod 230 autó per ezer fő.

neked olyan sok az "minden harmadik pestinek van autója"???

BKV reszelő 2010.09.20. 09:56:24

@Giraffa: "Ha ez igaz lenne, akkor a sétálóutcáknak se lenne semmi értelmük. :)"

Nézd csak meg a váci utcát! Annyira lebénították az autós mozgást, hogy minden pénzes bérlő kiköltözött onnan. Minden nagyobb cég menekül a belvárosból a peremkerületek felé. ...mert az ügyfelei oda tudnak menni hozzá. Nem, azok nem a bkv-val szerencsétlenkednek.

kpetya 2010.09.20. 09:57:28

@F173:

lehetni lehetne, de ki fog gyártani? Kinek van tőkéje beruházni? Miből? Mennyi idő alatt? És addig mi lesz? Mennyi idő alatt lesz konkurencia a többi gyártónak, hogy ne legyen vesztegés a gyár?

Jerky_Master 2010.09.20. 09:58:04

@Dövan: vidéken nélkülözhetetlen az autó, de sokkal több helyetek is van, el lehet férni, 0 parkolási gond. ezért irigyellek titeket.:-)

@Devil: pontosan. sok autós szerintem nem jókedvéből ücsörög a dugóban (most a Rav4-es, kukoricajancsi főiskolás szőkepitschákat nem számítom ide, meg a 7-es bömös stricijeiket). ha lenne ALTERNATÍVA - de ezt ugatják már mindenhol!! jogosan!! csak meg kéne hallgatni minket a politikusoknak! - akkor ott hagynánk az autót! a metró vonalán, ahol még nem kell fizetni a parkolásért, ez rendben is van, de bővíteni kell!
és buszra is utálatos dolog annyit várni, főleg, ha dugig van, és fulladozol a (sajnálom őket, de hát...:-S) hugyos-szaros csövesektől.

@BKV reszelő: ja, a tömegközlekedők egy része borzalmas. atomot nekik.

lac1 2010.09.20. 09:59:10

@zebraakcio:
Az igazán gazdag ember soha nem ül más ember segge után.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 09:59:19

@Sebajj Tóbiás: Pontosan így van. Nem akartam válaszolni neki, annyira látszott, hogy nem érti.

A BKV-tól eltüntetett pénzekből hány vadonatúj buszt lehetne vásárolni?

De nem arra költik.

Racionális számítást akarnak? Jó, akkor csak meg kell szüntetni a MÁV és a BKV pénzelését és az autósok minden extra adóztatását (az ÁFA az állam a jogos jussa, a többi sarc.) aztán győzzön a jobb!

Sokkal több magyar család engedhetné meg magának, hogy autóval közlekedjen, jelentősen emelkedne az életszínvonal.

No igen, pangana a tömegközlekedés üzlet, de nem is lenne rá annyira szükség.

Nem ám csak metrót lehet építeni a Föld alatt, hanem pl. autóutakat is a Duna alatt, aztán akkor az egész Budapesti Duna partot vissza lehetne adni a gyalogosoknak, turistáknak. Bár a terv jó, meg reális, de úgysem építik meg. Még az M0-ás autóPÁLYA megépítésére sem voltak eddig, csak sírnak, hogy sok az autó Budapesten. Miért, mindenki ki tudja kerülni, aki szeretné?

kpetya 2010.09.20. 09:59:48

@Giraffa:

b+ nézd meg hová jár a nép vásárolni. plaza. miért mert egy helyen van minden és lehet parkolni, vagy metró mellett van. Lásd Rákoczi út, üzlet már csak mutatóban van

habzsolhapi 2010.09.20. 10:01:03

Nincs havi felmilliom, mert ugyan tobbet keresek, de nagy a csalad, es szinte semmi nem marad.
Egy ideje nincsen autonk.
Kurva buszkek vagyunk magunkra, hogy ez milyen fasza kornyezettudatos dolog mar.

Falun lakunk, elvileg minden gyalogtavolsagra van.
Gyakorlatilag meg kethetente kerunk kolcson kocsit, mert olyasmi adodik, amit lehetetlen, de legalabbis gyerekkinzas tomegkozlekedessel megoldani.

Ugyhogy ennyi erovel az okosok azt is kiszamolhattak volna, hogy ha nem innank vizet, a sivatagban milyen olcson megelnenk.

Csak beugrottam 2010.09.20. 10:01:47

Nem tudom valaki felvetette-e ,de nem látom forintosítva a tömegközlekedésen összeszedet nyavaják kiadásait.(Nem csekély gyógyszer,szabi és egyéb).
Én amióta nem tömeg közlekedem kimaradok az influenzából meg minden takonykorból (a család is).

kpetya 2010.09.20. 10:02:12

@Perillustris:

basszus, Népstadion-Árpád híd 25-30 perc

Friedman 2010.09.20. 10:02:32

@Akitlosz: "Sokkal több magyar család engedhetné meg magának, hogy autóval közlekedjen, jelentősen emelkedne az életszínvonal." Mindenki dugóban ülne egész nap. :) Az nem lenne túl nagy életszínvonal. Így is épp a határon van Budapest tűrőképessége.

A BKV és a MÁV gyenge működésére a megoldás nem a megszüntetésük, hanem pont a fejlesztésük, illetve a megtisztításuk a korrupciótól.

F173 2010.09.20. 10:03:03

A probléma megoldása nagyon egyszerű lenne, de látszik, hogy a potyautasok nem igazán örülnek, ha meg kell venni a jegyet és halasztódik a megoldás!

1. Van egy szűk keresztmetszet a Belváros! Nagy a kereslet és kicsi a kínálat! Normál esetben az ár emelkedésével szokott kiegyenlítődni a dolog, ami azt jelenti, hogy emelni kell a parkolódíjakat vagy be kell vezetni azokat (a helyi lakosoknak) és mellé behajtási (dugódíjat) is ki kell vetni.

2. Az autók szennyezik a levegőt és különösképpen a belvárosok levegőjét, ami hatalmas társadalmi költségekkel jár. Ha ezeket a költségeket adó formájában ráterhelnék a benzines autókra és az elektromos autók olcsóbbak lennének (akár dotációval is) meg lehetne szüntetni ezt a problémát is!

Megoldás tehát van csak valamelyik politikusnak intézkedni kellene!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 10:05:00

@TroppauerHümér: "A kommentekből pont azt olvashatod ki, hogy az emberek nem adják fel a kényelmüket, és pont ez a civilizáció fejlődése. Akkor pedig ezt az igényt kiszolgálni kell, nem pedig kicseszni velük."

Pontosan így van.
Melyik a kulturáltabb, modernebb, kényelmesebb, gyorsabb közlekedési forma?

S itt dőlt el a kérdés.

Ha az olcsóság számítana csak, akkor ugyan minek minden családnak saját lakás? Egy nagy hodályban 100 család is elférne sokkal olcsóbban.

A kényelemszerető, elégedetlen emberek viszik előre a világot.

cso zsi 2010.09.20. 10:05:09

@GG84: "Nekem se lakásom, se kocsim, bérelem mindkettőt. Cserébe 5 percre tudtam költözni a munkahelyemtől, mert bárhol bérelhetek lakást. Így nem kell buszon, villamoson nyomorogjak."
Asszony milyen messze dolgozik a kérótól? A kisebbik gyereket ugyanazon az útvonalon viszed oviba, mint a pár évvel nagyobbat általánosba?

Vagy ezek nincsenek is? Ha lesz, melyikőtök fog a munkahelyhez közel költözni?

ampelmann 2010.09.20. 10:06:02

Nah kedves autokazos szulok: en 9-10 eves koromtol Busnyak ter - Nagykovacsi utvonalon jartam minden nap iskolabol haza. egyedul. Ez 3 atszallast jelent, 3 busz es egy metro. Es a nagyobb pontok: Bosnyak Ter, Blaha Lujza Ter, Moszkva Ter, Huvosvolgy.
Tuleltem, soha semmi bajom nem lett, es nem tevedtem el, tudtam kozlekadni. MERT MEGTANITOTTAK SZULEIM!
Neveles kerdese az egesz csak.

lac1 2010.09.20. 10:06:58

@F173:
Aha. Néztél te már elektromos autó árakat?

BKV reszelő 2010.09.20. 10:07:29

@Devil: "...Ha lenne ingyenes P+R en siman atulnek, de ezeket vagy meg sem epitik, ami van azt nem fejlesztik, vagy mar a helyuket is beepitettek (pesti Arkad)...."

Ez a másik...a nagy szamizdad demszki ígért ilyet 20 éve...azóta ha van is valahol P+R tábla vagy öt férőhelyes vagy fizetős mégis...és így már sokkal olcsóbb ha a célig autózik az ember. :) Nekem bármit kiszámolhat a légből kapott munkacsoport...a saját farkuk és a csalán kárára. Ami engem érint, azt majd én kiszámolom.

kpetya 2010.09.20. 10:07:50

@F173:

azon gondolkodtál már (költői kérdés, mert mivel), ha kitiltod a belvárosból az autót, az ott lakóhoz ki fog menni és mennyiért szerelni, festeni, költöztetni stb.

Exploiter 2010.09.20. 10:08:52

Havonta ötezer forinttal többet költök kocsira, mint bkv-ra költenék. Ez benzin, a fenntartást nem számolom, mert kocsi egyébként is kell, nem csak munkába járni.
Havonta 20 órát spórolok vele.

Ha hazautazok a szülővárosomba, kétezer forinttal költök többet és három órát spórolok.

Az órabérem alapján tiszta haszon és nincs eső, nincs átszállás, nincs senki más, nincs menetrend, van helyette klíma, kényelem, rugalmasság, terhelhetőség.

Ergo: tömegközlekedjen az, akinek hét anyja van. (Politikusok, esetleg...)
Drága, megbízhatatlan és szar, köszi, elég volt belőle egy életre.

cso zsi 2010.09.20. 10:09:11

@F173: "Megoldás tehát van csak valamelyik politikusnak intézkedni kellene!"
Ja. Azt kéne tenni. Kezdeni az "állam" kiköltöztetésével a Belvárosból, és rögtön 6-8000-rel kevesebb dolgozó, és nyolcszor- tízszerannyi ügyfél nem akarna odamenni.

ampelmann 2010.09.20. 10:09:22

@Akitlosz: Igy van! Amikor valaki arrol papol hogy mav-ot nyeresegesse tenni akkor nem az utazokozonseg altal befolyt bevetelekre kell gondolni! Bar MAV sajnos remenytelen eset szinte...

kpetya 2010.09.20. 10:09:58

@ampelmann:

anno, meg meg aggódhatsz, hogy hazaér-e gyerek egyben.
ha nem vetted volna észre a nyugati civilizáció egyik vivmány a folytonos fejlődés, változás. Régen lovon jártak, ma autóval. Régen barlangban laktak, utána földbe vájt kunyhókban, ma kényelmes lakásokban.

F173 2010.09.20. 10:10:59

@BKV reszelő: "Nézd csak meg a váci utcát! Annyira lebénították az autós mozgást, hogy minden pénzes bérlő kiköltözött onnan. Minden nagyobb cég menekül a belvárosból a peremkerületek felé. ...mert az ügyfelei oda tudnak menni hozzá. Nem, azok nem a bkv-val szerencsétlenkednek."

Mikor jártál utoljára a Váci utcában? Miről beszélsz?

A Váci utcában a bérleti díjak kb. háromszorosai az autóval is megközelíthető utcáknak, és általában olyan tömeg van, hogy meg sem lehet moccanni a gyalogosoktól! Annyira sikeres a modell, hogy gyalogos dugó lett és inkább ki kellene terjeszteni, hogy több ilyen utca is legyen a belvárosban!

lac1 2010.09.20. 10:12:00

@ampelmann:
Persze, 20 évvel ezelőtt.
Majd enged el a mai trógereke közé, de lehetőleg télen, amikor már 17 órakor sötét van.
De utána nekem ne siránkozz!

Friedman 2010.09.20. 10:12:37

@cso zsi: Jogos érv, egyelőre gyerek nincs. Ezen sokat kéne fejleszteni az országnak, hogy ideiglenes lakcímhez is lehessen a gyerekeket az oviba és általánosba járatni.

Két embernél, ha pedig nincs a város két végén a munkahely, akkor azért lehet kompromisszumot találni. Én sem egyedül lakom, de a lakótársamnak sincs olyan messze a munkahelye.

Ha pedig már tényleg nincs más megoldás, hát akkor jöhet az autó. Ha mindenki csak ilyen körülmények között használná (vagy ha csak gyerekes családok), akkor hidd el, nem lennének dugók.

A kritikám azoknak szólt mindössze, akik nem engedhetik meg (pl. nincs munkájuk valamilyen szerencsétlen helyzet következtében), de mégis kell a saját lakás - saját kocsi, és ekkor jellemzően bukik a bankhitel, és jön a szemétbankok szöveg.

cso zsi 2010.09.20. 10:12:40

@ampelmann: Azóta hány éves lettél? Gyereked van? Jártál-e mostanában (az utóbbi 10-15 évben) általános és középiskolákban napközben, tanítási időben, óraközi szünetben? 10-18 éves korosztályt láttál manapság "viselkedni"?

BKV reszelő 2010.09.20. 10:15:13

@F173: Gondolom, hogy a sok matyóbolt a működő modell...vagy a muskátli presszó, ahol a kurvák és stricijeik élik tartalmas életüket az arab pénzváltókkal? Ez lenne a bevételteremtő modell? ...csak mert azok a cégek, akik egész épülettömböket béreltek, már mind kiköltöztek onnan. Most ilyen kis üzlet a kis üzlet hátán modell van és a 60000 forintos pezsgőt felszolgáló étteremmodellek. Klassz.

cso zsi 2010.09.20. 10:15:22

@GG84: Oviba járásnál működik az ideiglenes lakcím is.
Saját példa: A gyermek a nagyszülőkhöz volt bejelentve, mert azok laktak a választott óvoda körzetében. Csak anyával lehet, egyedül nem. Ugyanerre viszont alkalmas a közeli munkahely is, így agglomerációsokkal volt tele a csoport.

F173 2010.09.20. 10:16:41

@cso zsi: A decentralizáció nem megoldás, mert az még több utazással jár! Ha kiköltöztetnék a hivatalokat, majd ott lenne dugó ahová viszik őket!

Sokkal ésszerűbb hatékonyabb közlekedésre váltani, mint mindent az autósok köré építeni!

Lehet csinálni, mint Amerikában autós mozit, meg Drive in éttermet, de néha érdemes elgondolkozni és kiszállni a négykerekű konzervdobozból, hátha szebb onnan a világ!

Grigorij 2010.09.20. 10:17:24

Kik készítették? Ja a levegő munkacsoport?
Akkor értem, hogy miért lett ennyire demagóg, ostoba és hazug a számítás!!!!

Értelmetlen vitatkozni beteges zseléshajúakkal, 30-as egyedülálló füvezőkkel vagy demagóg "társadalmi szervezeti" munkatársakkal, de pár számítás:

Ha valaki már nem taknyos, hanem valódi családfenntartó és van mondjuk 2 darab gyereke, akkor miért is olcsóbb a BKV???

BKV-val mennyi idő is elvinni az egyik gyereket az óvodába, a másikat meg teljesen máshova az iskolába?
És közben a párodnak is bérlet? Meg neked is? Meg a sulisnak diák?
És a munkaadód majd tolerálja, hogy elkésel, mert a BKV gyakorlatilag sehol, semmiféle menetrendet, menetidőt nem tart be...?

És ezek az ostoba farkak délután hogyan szedik össze a srácokat? 5-kor elindulsz, úgy 6-7 között megvannak a srácok, és akkor mész vásárolni...
Aha és kezedben a cekkerekkel hazajutsz úgy este 8-ra...

Farkincáék szerint a havi 25000 forint BKV összeg gazdaságos, főleg ha közben napi 4-6 órát pazarolsz el feleslegesen a SZABADIDŐDBŐL...
De remélem valamelyik kötélre való levegőmunkacsoportos elmeséli, hogy ugyanezt a kétgyerekes manővert naponta ahogyan oldod meg kerékpárral...
Télen -20 fokban hóban!

OSTOBA DEMAGÓG BARMOK!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 10:17:56

@ShagBeckur: "Miért kell 1-2 hétre bevásárolni? Atomtámadás ellen, vagy mi? "

Te hogy csinálod? Naponta veszel 1 méter WC papírt, 2 deka mosóport, egy szemeteszsákot, egytizenketted miniszappant stb.?

Vannak dolgok, amelyeket nem kell, nem is lehet napi adagokban vásárolni.

Nem zsemléből vesznek két hétre valót előre.

gorillka 2010.09.20. 10:18:19

@zebraakcio: én vagyok a te embered. Vidéki kisvárosban élünk, ahol katasztrofális a tömegközlekedés (mellesleg), tehát kocsival hordom a kölyköket.
Legközelebbi nagyváros: Budapest.
Ha kell valami, oda megyek. Kocsival.
Sajnos nincs értékelhető P+R.
Tehát - örülj - be sem megyek a belvárosba. Külvárosi bevásárlóközpontokban elintézem amit kell és megyek haza. M0-ást szeretem, bár jobb lenne ha kibővítenék, esetleg körbe is érne.
Számomra a belváros nem is létezik.
Ennek te nyilván örülsz, de kérdezz rá a belvárosi kis üzletek, éttermek tulajdonosainál, hogy örülnének-e a fizetőképes keresletnek.
Volt egy kedvenc tapas bárunk, egyik nap ott szerettünk volna ebédelni, nem volt parkolóhely a környéken...
Érdekes Londonban, Párizsban eszembe sem jut hogy ne metróval menjek valahová. Vajon miért?

Aki meg a TGV-re és Maglev-re meg egyebekre hivatkozik, az fogadja el a Köröshegyi völgyhidat is. Van egy közös bennük: presztízsberuházás.

lac1 2010.09.20. 10:20:14

@F173:
Hiába ismételgeted magad, a mai BKV-val ez nem működik.
Csináljanak európai minőségű tömegközlekedést, majd akkor az autósok elgondolkodnak. Addig nem.

BKV reszelő 2010.09.20. 10:21:11

@F173: Lehetne például olyan nyitvatartása is a hivataloknak, ami nem ütközik a munkaidővel, de az nonszensz, hogy a belvárosban lakik mind. :) Egy kormányzati negyed repülőtérnyi parkolóval sokkal működőbb modell. Ezért vannak tele a plázák és a bevásárlóközpontok is. Odamegyek, ledobom a gépet, elintézem a dolgomat egy helyen, bepattanok a buszomba és go home. Ehelyett ha apeh és tb ügyem van, a város két végébe kell eljutni, tömegközlekedve nem is egy nap lesz az ügyintézés...és akkor még nem voltam közjegyzőnél, minisztériumban, stb.

Mondjuk a mai világban már az adatátviteli hálózatnak régen közműnek kéne számítania (igen! internetről van szó!) és a közügyek 90%-át elektronikusan a fotelből kéne intézni otthonról, munkahelyről, nulla km-t közlekedve. De ez utópia ebben az országban.

cso zsi 2010.09.20. 10:21:43

@Csak beugrottam: Alig pár hete van iskolaszezon. Jóhírű iskola, pár metrómegállónyira. Iskolakezdéskor az odavezető út szinte üres, csak fél órával később telítődik. Azalatt még a munkahelyre is odaérnék kocsival. Az eddigi utam 55-60 percről 25 perccel hosszabb lett, hiszen az iskola nem a megálló mellé van telepítve. Kocsival 4 perc veszteségem lenne a 40-ből. Így viszont van három takonykóros a családban, akiknek augusztus végéig semmi bajuk nem volt.

kpetya 2010.09.20. 10:23:14

@F173:

Neked szebb a világ
a csöves által összehugyozott ülés mellett álva, nyáron 45 fokban, télen vagy 10 vagy 30 fokban. Esetleg esőben várva a buszra hátha nem marad ki a járat és nem lop el a bkv fél órát az életből.

Jerky_Master 2010.09.20. 10:23:41

@kpetya: legalább csökkennének a belvárosi ingatlanárak!:-D

@lac1: a Segway is kib@szott drága, nemhogy az elektromos autó - amiből nincsen még épkézláb darab. olyan, ami nagy hatótávolságú és elég jó menettulajdonságú, és olyan, ami olcsó, de legalább megfizethető.

@GG84: ISKOLABUSZ!!! az 50 gyereket 50 autó szállítaná (hosszában kb. 200 méter nettó), ehelyett csak 1 busz. máris sokkal jobb lenne.

@BKV reszelő: háháhá, ja, pont ilyen a Váci utca. nem értem, minek oda csődítik be a turistákat. vagyis értem én.:-P

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 10:24:18

Ez egy fasság.

A számítás, a koncepció, a minden.

Az évi 10-15e km átlagos futásteljesítmény, a busz és vonat autóval szembeni alternatívaként való felmutatása meg nevetséges.
Kb olyan, mintha azt írná a posztoló, hogy ne egyen az ember csabai kolbászt, meg normális zöldséget. hiszen a teszkós májkrémben is van zsír meg fehérje, a vitamint meg meg lehet enni külön, és úgy mennyivel olcsóbban jön ki az egészből.

kpetya 2010.09.20. 10:25:13

@Grigorij:

leveleztem a bkvval járatkimaradás ürügyén. Közölték, hogy a jeggyel/bérlettel kitörölhetem, az őket nem kötelezi semmire. Ha jön a busz, jön ha nem, nem. De a megállóban is csak elöre váltottal állhatok.

sanyabigyo 2010.09.20. 10:25:13

évi 1-2 ezerből kijöszz ha bicózól (mint én)

cso zsi 2010.09.20. 10:26:09

@F173: A decentralizálás (ami amúgy is megvan) és a komplett egység (kormányzati negyed bíróságostul) egy külső helyszínre való költöztetése között van némi különbség. Jelenleg egy 4-500ezres tömeg rohanja le a fővárost reggelenként. Mindenféle közlekedési eszközzel. Helyette lenne egy csömöri, vagy szigetszentmiklósi "ipari park" ahová a létszám fele irányulna, és még a belvárosiak is kifelé vennék az irányt.

nemecsek ernő áruló 2010.09.20. 10:26:36

Semmi gond nem lenne az autókkal, ha nem azt látnám, hogy majdnem mindenki EGYEDÜL ül egy-egy 5 személyes 5 ajtós bazinagy kocsiban. Belvárosi közlekedésre Smart, és hasonló kocsik valók.

Másfelől nagyon szeretném, ha lennének P+R parkolók, amiknek a használata mondjuk olcsóbb lenne BKV bérlettel kombinálva.

Ha már BKV, szeretném, ha racionálisabb menetrend lenne.

Örülnék, ha ezzel együtt olyan dugódíj lenne a Hungárián BELÜL, hogy csak nagyon fontos ügyben legyen értelme behajtani a belvárosba.

Szeretém, ha a parkolódíjak a belvárosban növekednének, de ezzel együtt azt is szeretném, ha nem ilyen centrum jellegű cégek kapnák a lét, hanem transzparens ellenőrizhető módon út-felújításra menne a pénz.

Akkor én most zöldfasiszta vagyok?

Van autóm, de csak vidéki utazásokhoz használom, mert az TÉNYLEG sokkal olcsóbb, mint MÁV/Volán szenvedés. Azt meg ne mondja nekem senki, hogy a Hungária-körúton BELÜL gyorsabb eljutni valahova kocsival, mint metró/villamos kombóval. Azon a részen nagyon ritka volt eddig még nekem, hogy átszállásra volt szükségem.

Demagógia, amikor valaki felhívja a figyelmet az autós-közlekedés visszásságaira, és valaki egyből a külváros, külső alvóvárosok példáját hozza. Erre lenne jó a P+R rendszer, aminek a neve is mutatja (Park and Ride, azaz tedd le a kocsidat, és buszozz tovább).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 10:27:43

@F173: Ha egy falu szélére építenek egy tavat, akkor az a falu elkezd tőle fejlődni.
Ez viszont nem azt jelenti, hogy ha elárasztják a falut, akkor lesz a legfejlettebb...

A forgalomcsillapítás addig működik, amíg megközelíthető autóval a környék.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 10:30:03

@igazi hős: "Tudom, hogy kellemetlen, de az autósok által befizetett "temérdek pénz" nem fedezi az általunk használt infrastruktúra fenntartását és az általunk okozott károkat."

Nem csak, hogy fedezi, hanem még bőséges hasznot is termel az államnak. Bomba üzlet az állam számára. A befolyt pénzt messze nem csak a közlekedésre fordítják, hanem megy a nagy kalapba. A BKV főnököknek is meg kell élni valamiből.

Na meg aztán más kérdés, de azokon a költségeken is lehetne spórolni. Nagyon szép és derék az autópálya-építés, de biztos, hogy a kifizetett pénzből valóban csak autópálya épül?
Költői kérdés volt.

S akkor olyan apróbb járulékos dolgokról még nem is írtam, hogy a világ jó része a járműiparhoz köthető munkákból él.

A vagongyárak nem biztos, hogy tudnának ennyi embert foglalkoztatni.

Ha nem kell az autóközlekedés, akkor nem csak az államnak kopna fel az álla, de recesszió lenne világviszonylatban.

Hiába van BKV, meg Volán, meg MÁV, nem nagyon vesznek új járműveket. Az autósok egy része viszont igen.

Új Nick 2010.09.20. 10:32:32

ad 1) Korszerű és kényelmes akartam lenni kábé fél évvel ezelőtt: gondoltam, felvetem, hogy a bécsi ügyfelünket felkereshetnénk vonattal (két kollégával mentem volna). A vonatjegy egy utasnál éppen pariban van az autó költségével. Két-három utasnál már totál ráfizetés. És akkor még nem számoltam 4 taxit (2 Bp, 2 Bécs) de a legrosszabb esetben is 2 taxit + 2 BKV-t.

ad 2) A város másik oldalára kell járnom, csúcsidőben oda-vissza. Gondoltam, korszerű leszek, és leteszem az autót. A lehetséges útvonalaim:
1) busz+metró+villamos+busz
2) busz+metró+villamos+nagy séta (másik útvonal, nem a busz kiváltása)
Amikor beértem a busszal és átmásztam az aluljárón a metróhoz, kábé ott tartottam időben, mint amikor autóval megérkezem.

Innentől én igazán nagy érdeklődéssel meghallgatom az összes ilyen érvelést, hogy a végén azt mondjam: BULLSHIT.

Véleményem szerint, a tömegközlekedést mindig pont azok használják, akiknek az adott állapotában elfogadható alternatíva.

Nálunk jelen állapotban ez kábé: nincs más lehetősége, nincs pénze autót fenntartani, nem kaphat jogosítványt, nem mer vezetni, mert ráér, mert kocsmázni akar stb.
Londonban: aki siet...

Tehát engem ne az interneten, matekpéldákkal akarjanak meggyőzni, ezt kérném. Racionálisnak tartom magam, és ha azt érzékelem, a szolgáltatás és annak ára összességében már jobb, mint autóval menni, át fogok ülni. Ott kellene meggyőzni, a szétaluljárózott városban, ahol nincsenek átmenő járatok és minden uticél 2-3 átszállás, és 4-6 lépcsőmászás. A lerobbant, alulméretezett járatokon. És a pénztárakban. Ilyen egyszerű.

gorillka 2010.09.20. 10:32:37

@Jerky_Master: az iskolabusz jó ötlet. Lenne.
Kishazánkban viszont nem működőképes.
Ki fizetné? A szülők egyénileg, az iskola, a fenntartó?
Ha a két utóbbi, akkor te is tudod, hogy tripla áron menne a dolog, a szülői csoporttal meg nem szerződne senki.
csak nagyon gazdag önkormányzat engedheti meg magának, pedig nekem tetszene.

Jerky_Master 2010.09.20. 10:33:31

@BKV reszelő: tényleg, az mitől van, hogy AKKOR vannak nyitva a hivatalok, bankok, szervizek és sok üzlet, AMIKOR az emberek dolgoznak? azok az emberek, akikből megélnek. ezek az egységek és emberek maguknak dolgoznak, vagy nekünk? miért nem délután 3-tól este 10-ig vannak nyitva? vagy 2 műszakban, nappali és esti? jó esetben 5-kor végzel, mire odaérsz, roló lehúz. úgyhogy marad a hétvége, tömegnyomor, vagy hétközben, arra meg kivehetsz 1 szabadnapot.

F173 2010.09.20. 10:36:02

@lac1: "Hiába ismételgeted magad, a mai BKV-val ez nem működik.
Csináljanak európai minőségű tömegközlekedést, majd akkor az autósok elgondolkodnak. Addig nem. "

Alig van olyan nagy város Európában, ahol ennyire kiterjedt tömegközlekedés működne és ennyire gyakran járnának a buszok villamosok és stb, mint Budapesten! Arról nem is beszélve, hogy éjszakai busszal is szinte bárhová el lehet jutni!!!! Máshol lehetnek szebb járművek, de rendszeresebb közlekedés aligha van!

Miről beszélsz, hogy nem működik! Ma is a budapesti lakosság 50%-a tömegközlekedik! Egy pillanatra képzeld el mi lenne, ha ezek az emberek is autóba ülnének! A forgalom gyakorlatilag leállna!
20 éve az átlagos sebesség a belvárosban 30 km/ó volt, ma ez 15 km/ó, de ha még 20%-a a közlekedőkne elkezdene autózni az átlag sebesség lecsökkenne 5-6 km/ó-ra, ami már egy gyalogos tempó!

Dr Kangörény 2010.09.20. 10:36:33

A levegő mókacsoport az a társaság, amelyik évekig sikerrel akadályozta az m0 megépítését és akik most is sikerrel akadályozzák annak folytatását?

Akiknek köszönhetően a kamion forgalom a belvárosban pöfögött, és gerjesztette a dugó?

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 10:36:41

Az itt hozzászólók jó része maga is bevallja, hogy kényelemszeretetből/időspórolásból ül autóba.

Ezzel nincs semmi baj.

Mondom, egyelőre meg tudják fizetni, hogy behajtsanak a belvárosba. De ez évről-évre nehezebb lesz.
Ez a világ rendje, lehet ellene hőbörögni, de hiába.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 10:37:55

@Jerky_Master: Mert nekik is van családjuk, és munkaidejük, így csak nem képzeled, hogy hozzád fog alkalmazkodni.
Te tudsz kivenni szabadságot, ha akarsz valamit.
Ennyi.

Az meg itt külön csúcs, hogy a posta, ahova hordják a leveleimet kilenckor nyit és ötkor zár.
Ez ajánlott levél átvétele így nekem szintén egy fél nap, mert még csak parkolni sem lehet...

De a legfontosabb: járj busszal!

BKV reszelő 2010.09.20. 10:38:23

@Jerky_Master: Csak a példa kedvéért: Az ELMŰ-nek már van 24 órás ügyfélszolgálata...ezek rájöhettek, hogy a többséget egyszerűbb behívni munkaidő után, észrevehették, hogy érdekes, de van aki nappal dolgozik 8-5-ig van aki este 10-től reggel hatig és ilyesmi...

szgyula 2010.09.20. 10:38:43

Izé, a BKV-t főleg adóból finanszírozzák, az autósok IS. Valamint a Hungárián belülről (esetleg egész Budapestről) egyszerűen ki kéne tiltani a kormozó dízeleket (ahogy azt tette sok német város). Még mindig olcsóbb a BKV? Teljes buszpark csere és ötszörözött díjak mellett is (csak a jelenlegi rendszert nézve triplázni kéne a támogatások kiváltására)?

bp123456 2010.09.20. 10:39:14

Ennyire egyoldalú számítást és csúsztatást is csak a levegő munkacsoport tud kimutatni...
Elfogadom, hogy a napi rendszerességgel Budapesten autózók egy részének valóban nem racionális az autó napi használata. Én spec. nem lakom meszzse a munkahelyemtől, ezért zesetek 80%-ában kerékpározom, kb. 10-15% BKV és 5-10% autó vagy motor a bejárás.
De pár gyakorlati példa, amit most számoltam (régen is, ezért vettem autót...):
1.) vidéki szüleimhez ketten utazunk hétvégére.
200km. 4*(vonat+ miskolci buszjegy+volánbusz)+4*BKV jegy . Kb. 19200Ft
/nekem nincs bérletem a napi kerékpáros közlekedés miatt/
Ez 46Ft/km. És az utazás kb. 3,5 óra, kiszámított időpontban.
Autóval gyakorlatilag 2 óra (ha a budapesti csúcsban indulok, akkor 2,5 óra).
Ha minden költséget számolok az autón, ez nálam 51Ft/km egy 12éves középkategóriás járműnél. Ennyit nekem megér az időm és a kényelmem, hogy nem kell átszállni, cipekedni. Ja, és szeretek vezetni :-)
Ha lenne gyerek, akkor még arra(azokra) is kellne a jegyekkel számolni, azaz a tömegközlekedés még sokkal többe kerülne (egy gyerek, fél áron feltolná a 46Ft-ot kb. 58-ra km-enként.

2.) másik szülő, 70km busszal.
4*(volánbusz+helyi járat a városban)+4*BKV jegy. Ez kb. 6900Ft. Azaz 49Ft/km, szemben az autó 51Ft-jával. Időben autóva, 50-60 perc. Tömegközlekedve 1,5-2 óra.

3.) a városban leggyakrabban éjszaka használom az autót. Heti 1 alkalomma, kb. 8-10km-es távokra.
Csak egy fő egyszeri átszállásával számolva ez 640Ft, azaz legalább 64Ft/km szemben a 51Ft-os autóhasználattal.

A 4. lenne a hosszútávú, külföldi nyaralás. Azt már nem is érdemes számokni.
Azaz van, akinek megéri az autó Budapesten is.

(Sőt, most számolom, még ha azzal járnék dolgozni,
az is megérné: napi 8km, azaz havi 176km az kb.9000Ft, mint a BKV bérlet ára.
Na, azért itt is van csúsztatás, mert azt használhatnám akkor az éjszakai közlekedésre is :-))

Szelid sunmalac 2010.09.20. 10:39:40

Szarok ra mennyibe kerul. Ceges autom van. Annyit megyek, amennyit akarok. Viszont reggel-este kb. ot percet megyek vele, utana metro, aztan villamos es busz. Berletem van. Nem az ar erdekel, hanem hogy idoben be es vissza tujak erni.

Új Nick 2010.09.20. 10:40:59

@zebraakcio:
a rendelettel kormányozással sokan próbálkoztak, legutóbb a komcsik. akkor sem működött. attól, mert egy rendszernek erőszakkal levágod egy még éppen működő részét, a rendszer még nem lesz egészségesebb. tényleg nem kell fejleszteni a tömegközlekedést, egyszerűbb lezárni minden utat betonbarrikáddal, vagy rendeleti úton. de ettől a gazdaság elég szarul fog muzsikálni, bár a bringások nyilván örülnek majd neki, ha minden második házban romkocsma lesz.

BKV reszelő 2010.09.20. 10:41:00

@zebraakcio: Tévedsz. Állandóan húznak a nadrágszíjon itt....és eresztenek ott, mert mindig rájönnek - miért nem jegyzik meg egyszer?4 - hogy nem életszerű. "Ez a világ rendje, lehet ellene hőbörögni, de hiába."

Érted-e? :D

Most jött valami okos, aki a szmoggal akar népszerű lenni, hogy a húsosfazék széléhez tudjon tolakodni és kitalálta a matrica színekkel való restriktív módon szabályozott behajtást. Szerinted a vizsgaállomásokon mennyit keresnek majd azzal, hogy jó színe legyen a matricáknak? :d

tizenot 2010.09.20. 10:42:12

A cikk egy szar, semmi kozod hozza hogy en hogyan baszom el az EN idomet.

Alikam 2010.09.20. 10:42:23

Ez egy hülyeség. Mint már sokan leírták, számos más tényező is szerepet játszik abban, hogy valaki autóval,v agy tömegközlekedéssel kívánja elérni az úticélját.

Sőt, igazság szerint minden eset más. Nekem pl. havi pár ezer forinttal több az autó, viszont olyan helyen lakom ahonnan tömegközlekedéssel 1 óra, autóval még dugóban is fél óra alatt letudom az utat.

kpetya 2010.09.20. 10:43:04

@F173:
jártál már bécsben, prágában, londonban? Ott van müködő metro (plusz villamos). Na az közösségi közlekedés. Londonban ha 2 percel elöbb ér a megállóba a busz, akkor ott vár amig a hivatalos érkezési időig.

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2010.09.20. 10:44:55

Nem fogok közösségi közlekedni, amíg a buszon télen hidegben/agyonfűtve, nyáron klíma nélkül, de mindig késéssel, jó drágán utazhatok hónaljszagban. A saját autómban nem tapossák a gyerekeimet és leszarom a zöldeket és a környezetvédőket.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 10:44:57

@etruszk: "ki dönti el, hogy kinek van szüksége autóra? "

Optimális esetben mindenki maga.

Minden egyéb lehetőség eléggé diktatórikus.

Eléggé érdekes, hogy a XXI. században luxuscikként kezeli és adóztatja az állam az autót és nem közönséges használati tárgyként.

guderian 2010.09.20. 10:45:29

@Devil: Lassan 40. ...és nem a mesékben hiszek, hanem a tapasztalatban. A III. kerületet anno ahogyan átadta, adósságmentesen, rendezetten 8 év után.

Peetee 2010.09.20. 10:46:15

Naaa, megint a kamu-munkacsoportnak sikerült pár adatot úgy elferdíteni, hogy abból megint 1 nagy ökörség jött ki.

Ha kocsival járok dolgozni az agglomerációból, akkor a bruttó munkaidőm (utazással együtt mért, tehát lakásajtómtól lakásajtómig mért idő) 12-13óra. Ha az itt méltatott tömegközlekedésre bízom az életelmet, akkor 18-19óra!!!!
Ha autóval megyek dolgozni elég 7:30kor elindulnom. Ha tömegközlekedéssel szeretnék 8:15-8:20ra beérni akkor az 5:20al vonattal kell elhagynom Tatabányát, ami azt jelenti, hogy a 4:45ös buszra kell felszállnom, a megálló 5perc, tehát 4:30kor kell elindulnom. 7:30 vs. 4:30.
Hazaérkezésre a következő esélyeim vannak: 17:00kor elindulok az irodából, reális esélyem van elérni a 18:50es vonatot, ami 19:45re ér be, ezután egy helyi járattal 20:20körül otthon lehetek.
Autóval 17:00, jó forgalom mellett 17:50 otthon.
17:50 vs. 20:20 !!!!!!!

És a kocsim akkor indul amikor én; van benne fűtés, nincs benne büdös, nem inzultálnak, útközben bevásárlást, orvost, patikát, cipészt, akármit elintézni percek; míg a távolsági busz nem áll meg Bicskén, mert ott esik útba a Lidl (tényleg csak 150m kitérő) és nekem csak 3 zsemle meg 1 kis tej kell, ami 4 perc ha üres a kassza.

Szóval ekkora eszemet f@szságot is csak az találhat ki, aki belvárosi magányában azon tűnődött:
Sosem mozdulok ki erről a 12km2-ről, akkor minek autó....belvárosi műmájer vagyok; nem kell ide autó, mert most a zöld a menő....

Világi sz@r!!!!

BKV reszelő 2010.09.20. 10:46:41

@kpetya: Londonban ha a metro késik - ritka, de néha előfordul - az utastájékoztaton erősen kérik az elnézést, hangosban is sokszor és a jegyedet visszaválthatod! Nálunk ha késik és a jegyed is megvan, akkor is kötekszik veled a kijáratnál 6-10 betontahó aluliskolázott segédmunkás kék uniformisban. Londonban mindig metróval jártam...mert kiszámítható, mert szinte mindenhová eljutok vele...budapesten autóval járok mindenhová, mert kiszámítható, mindenhová eljutok vele. A BKV-ról annyit tudok, hogy az a cég az, amelyik a hajléktalanoknak meleg szállást ad, és nagynéha valami járatot is üzemeltet.

Roa 2010.09.20. 10:46:56

@Akitlosz: Tegyük még hozzá, hogy kell az olcsó hitel, hogy meg tudják venni az autósok az új autóikat 2 évente, hogy megmaradjanak az autóipari munkahelyek. Ezt hívják lufinak. Lakásépítés dettó.

Lakás. Mert az jár nekem. CHF hitelre. Ugyan a törlesztő magasabb mint a jövedelmem, de akkor is kell. Kell az új építésű még akkor is, ha a négyzetméterára dupla akkora mint egy panelé. De ott mocskos prolik laknak.

Autó. Mert az jár nekem. Ugyan 10 évig fizetem a törlesztőjét. Ugyan már az üzemanyagon is spórolnom kell. De kell a kényelem. Ugyan reggelente állok a dugóban 1,5 órát. De BKV-val csak a mocskos prolik járnak.

Nyilván persze nem mindenki ilyen. Persze.

ampelmann 2010.09.20. 10:47:11

@lac1: @cso zsi: 1992-1996 kozott.
Akkor is azert voltak balhes gyerekek, minden iskolaban!

asola 2010.09.20. 10:49:07

Amikor tudok, én is bringázok, a Prius általában otthon pihen.

Mindenesetre szerintem sem kellene megvonni az emberektől az autózáslehetőségét.

A valós költségeket viszont kőkeményen ki kellene fizettetni az autósokkal. pl.:

- Az utak teljes építési/fenntartási költségét az autósoknak kellene kifizetnie, méghozzá a használat arányában. A gyalogos/BKV-s adójából egy forintot seköltsenek erre. Az ő pénzéből finanszírozzák a BKV-t.

- A környezetszennyezést iszonyatosan korlátozni kellene, Budapest büdös és egyre büdösebb. Igy nem csoda, ha a gyerek már 10 évesen asztmás, allergiás...stb lesz. Ha kell, legyen páros/páratlan nap vagy totális közlekedési stop ha a határértékeknél szarabb a levegő

- A belső égésű motorok por és mérgező anyag kibocsátásával okozott egészségügyi költségeket (pl.: asztmás gyerekek 80%-ának kezelésének költsége, az ilyen gyógyszerek támogatásának költsége ...stb) teljes egésszében ki kell fizettetni az autósokkal. Erről számtalan egészségügyi tanulmány van már, nem varázslat a kiszámítása.

A fentiek következményeként, ha korrektül alkalmaznák, nagyon megnőne a BKV és az alternatív hajtású autók (pl.: elektromos autók, elektromos robogók) vonzereje és piacképessége. 5-10 év alatt drasztikusan javulna a helyzet.

Nincs azzal gond ha valaki autózni/motorozni akar, csak fizesse meg annak a TELJES költségét, ne csak a harmadát-negyedét mint most. És persze csak az fizessen, aki után van költség ne legyenek agyatlan, differenciálatlan törvények és díjak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 10:49:20

@zebraakcio: "Akikről a cikk szól, az az átlagos budapesti, aki mindenhova autóval megy."

Az átlagos budapesti nem ilyen.

Aki ilyen, arra lehet sok jelzőt találni, csak azt nem, hogy átlagos budapesti.

guderian 2010.09.20. 10:50:36

@GerzSonka: igen ez elfogadható, de P+R rendszer sincs kiépítve, meg semmi sem adott a normális élethez ebben a városban. Különben meg külső kerületi családi házas részen nem az autók füstölnek, hanem az idióta szomszédok.
Olajos kannát, cipőt, ruhát, autógumit mindent bedobálnak a kályhába. (ami ként tartalmaz és égés gátló anyagokat) Sokszor hullik a pernye és ellep mindent. Meggyőződésem, hogy ez 100X károsabb, mint az autók.

BKV reszelő 2010.09.20. 10:51:03

@Roa: Nyilván feltűnt neked is, hogy többen levezették ezt így:

Nem érdekel ki jár BKV-val, mert az az ő dolga, de ne erőltesse rám, hogy én is azzal járjak, mert az az én dolgom, hogy én mivel járok. Köszönjük!

Grigorij 2010.09.20. 10:51:59

1. Kéretik a TGV, ACE meg hasonlókat nem példaként felhozni, mert azzal csak az ostobaságot, a tudatlanságot bizonyítják! Ezek a vasutak - igen presztízs okokból, ahogy előttem már írták - készültek és a LÉGIKÖZLEKEDÉS alternatívájaként!!!! Hogy akik 500-1000 km-ert utaznak, azoknak legyen a repülésnél gyorsabb, olcsóbb és kényelmesebb lehetőségük!

2. A BKV járatkimaradásai ellen van egy csodás megoldás, "Ők eldöntik, mikor járnak, én eldöntöm, mikor lukasztok..."

3. Munkatársam egy közeli kisvárosból érkezik reggelente, hozza a két gyerekét, azokat a város szélén kiteszi a metrómegállónál.
Az iroda sincs messze, és van parkoló.
Egyszer mennünk kellett a belvárosba egy konferenciára (Blaha), mondja, hogy befelé felvesz, letesszük az autót a cégnél és BKV-val megyünk a belvárosba!
Kérdezem tőle, hogy mikor BKV-zott utoljára?
Miért?
Tudod mennyi egy jegy? 320 Ft.
ÉS NEKÜNK 6 db. kell ODA-VISSZA!!!
6x320 forint, viszont ha kocsival megyünk, akkor a szálloda mélygarázsában a feléből megússzuk, és időre érkezünk, nem rohad le rólunk az öltöny stb.

Szóval miért és mivel alternatíva a BKV?

Hurri Kán 2010.09.20. 10:52:03

@Új Nick: meg a romkocsmák környékén élők is nagyon fognak örülni a romkocsma-biznisz által odavonzott közönség rendkívül kulturált viselkedésének...

BKV reszelő 2010.09.20. 10:52:49

@asola: "- Az utak teljes építési/fenntartási költségét az autósoknak kellene kifizetnie, méghozzá a használat arányában. A gyalogos/BKV-s adójából egy forintot seköltsenek erre. Az ő pénzéből finanszírozzák a BKV-t."

Te hülye vagy és ez objektív tény! :D

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 10:54:49

@zebraakcio: "A nővéremet pl. megértem, aki azért vett autót, hogy ne kelljen reggelente a 99-es busszal utaznia,"

Hát persze, hogy a nővéredet megérted! Neki egyszerűen KELL az autó, megérted.

Csak azt a sok "átlagos budapestit" nem érted meg, akik "mindenhova autóvá járnak" bár halvány gőzöd sincs róla, hogy melyik hová és miért megy autóval.

Lehet ők meg a nővéredet nem értik meg.

Birkesz 2010.09.20. 10:54:50

A számolás szar, lásd második példa:
A benzinköltséget 15 000 km-re számolta, amíg a példában csak 10 000 km-t megy a család.

Kiszámoltam a saját esetemre, ha egy négy éves, 1.4-es autót veszek:

Éves amortizáció: kb. 100 000
Kötelező biztosítás: vidék, 20 000
Szervizköltség: 38 000
Karbantartás: 17 800
Gépjárműadó: legyen 22 500
Felhasznált üzemanyagköltség, havi 10 000 km-re számolva: 262 000
Nem rendszeres költségek: 14 400
Összesen: 475 600
Mivel ketten nem veszünk éves szinten bérletet: -200 000

Maradék éves költség: 275 600 Ft.

Ebből kellene a hosszabb vidéki útjainkat bérautóval finanszírozni: 18 nap és 3000 km = 180.000 Ft + 72.000 Ft üzemanyag

valamint a sürgős ügyekhez taxit hívni: 1000 km/év = 160.000 Ft

Tehát a teljes megtakarítás: -136 000 Ft. Rosszabbul jönnék ki, ha nem lenne autóm, de még akkor is csak évi 70 000-el költök többet, ha nem veszünk bérletet (gyalogtávnyira lakunk a munkahelytől)
Persze még nem számoltam hozzá a megtakarított idő értékét és a kényelmemet. Ezek is mind a saját autó felé mutatnak.

Csak beugrottam 2010.09.20. 10:55:18

"A Levegő Munkacsoport becslése alapján a budapesti forgalomban napi 150 000 személygépkocsival kellene kevesebbnek közlekednie ahhoz... "
Szerintem meg napi 150000 autós szerint kevesebb Levegő munkacsoport kellene.
Más ha valaki megnézte az LM háttér anyagát akkor kiderül ,hogy finoman szólva nem ragaszkodtak az igazság minden szirmához:-)
Vételár, illetve érték*
400 000
Éves amortizációs költség az 1-5. évben
60 000
Kötelező biztosítás
35 600
Casco
0
Kötelező szervizköltség
44 000
Gépjármű karbantartási költsége
11 000
Gépjárműadó, 300 Ft/kW, ill. cégautóadó
15 600
Felhasznált üzemanyag költsége, évi 15.000 km-rel számolva
310 500
Nem rendszeres költségek
14 400
Költségek mindösszesen
491 100
Egy km költsége
33

Amiben tévedtek :Nincs kötelező szerviz
A biztosítás jóval olcsóbb.(Nem A0-lal kezd mindenki)
A karbantartási költség cirka a fele (olajcsere meg ilyesmi)
Így jelen esetben jóval 33 FT/Km alatt van a költség.

Exploiter 2010.09.20. 10:55:40

Nem lenne ezzel gond - de ne az autók ellen kampányoljanak, hanem a tömegközlekedés mellett.
Ha nem a negyedik metróvonalon nyúlnák le éppen a milliárdokat, hanem a kilencedik épülne, kocsim akkor is lenne, csak nem járnék vele a városon belül.
Az emberek nem hülyék, a legtöbbnek az autó racionális döntés. Csináljatok a tömegközlekedésből racionális döntést nekik is, na ez a művészet, nem a büntetőadók. Nem megy, mi?
Ja, a másik, hogy mivel kocsival járok jobban napi szinten, nem is fizetek havi 10-et a semmire, így oda is kocsival megyek a bkv helyett, ahova alkalmanként tömegközlekedve jobb lenne. Hát ez van.

gorillka 2010.09.20. 10:58:22

@Roa: szerintem el vagy tévedve. Akinek spórolnia kell az üzemanyagon, az spórol és BKV-val jár. Nézz körül egy lakótelepen, mennyi kocsi nem mozdul hétfőtől péntekig.

lac1 2010.09.20. 10:58:28

@Jerky_Master:
Segway-t vennék is...
De akkor meg a többi topik (és a sok-sok éves fórumozás) tapasztalatai után BURZSUJ lennék.
De ha ezen topik kapcsán vennék egy Toyota Priust, hogy ne füstöljek, akkor is rohadt burzsuj lennék, aki lopta azt a közel tíz milliót, amibe a prius került.
És azt hiszem itt a kutya elásva, mert mindegy, hogy te mit csinálsz, ha van valamid, amit irigyelni lehet, akkor majd megkapod magadét azért.

kpetya 2010.09.20. 10:59:20

@Roa:

nagy luzer vagy ha 1,5 órát állsz dugóban. Az autónak meg van az az elönye, hogy lehet keresni másik útvonalat.

kozgaztanar 2010.09.20. 11:00:53

Te jó ég, hogy ebben a posztban mennyi csúsztatás van! Még hogy nem éri meg, még hogy nincs gazdasági racionalitása! Úgy kezdi a posztoló, hogy budapesti, aztán ez mintha már később nem zavarná és Magyarországon egy személyautó hány km-t tesz meg átlagosan és a magyarországi átlagjövedelem x ezer Ft...
De kérem szépen, hát korrekt ez?

Ami közgazdászként kifejezetten bosszant, az az, hogy ha alternatívákat vetünk össze (közgazdászként), akkor azt nem így csináljuk (egy ilyen cikkért nálam a vizsgán elégtelen jár), hanem úgy, hogy vesszük az egyik verzió költségeit és hasznát (az általa élért hasznosságot), meg a másik alternatíva költségeit és hasznosságát és a kettő különbségét hasonlítjuk össze!

guderian 2010.09.20. 11:01:33

@BKV reszelő: az autósok fizetik az útépítést és fenntartást, sőt sokkal többet, mivel az autók gyakorlatilag nem rongálják az utakat, csak a kamionok/ (bkv)buszok. A benzin rengeteg adót tartalmaz, nem beszélve az egyéb adókról.

lac1 2010.09.20. 11:03:53

@F173:
Ha ez így van, akkor miért ütik-vágják a BKV-t naphosszat?
És egyet azért megemlítek: egyszer vége lesz (nem is olyan soká) a pénzpumpának. Én most sem lennék hajlandó kifizetni a jegyárakat, hát még akkor!
Ennyi pénzért a fertőben fagyoskodni vagy megsülni?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 11:04:31

@midnight coder: "A fizetőképes ügyfelek ugyanis általában autóval járnak. Nem túl sok nagy cég vezetője jár biciklivel vagy gördeszkával."

Ezért akarják az autósokat (tovább) fejni, minden létező módon, mert ők biztos burzsujok, ha autóra telik nekik ma Magyarországon.

A másik, hogy ha valakit valahol nem látnak szívesen autóval, akkor könnyen lehet, hogy nem megy oda. Nem csak az autóját üldözik el, de magát a kuncsaftot is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 11:04:36

@kozgaztanar: De, ha ezt így csinálta volna a poszt írója, akkor Vegyél autót! lenne a cikk címe.

BKV reszelő 2010.09.20. 11:05:01

@guderian: Nekem hiába mondod, a kollégának írjad, aki szerint csak az autósoknak kell ezt fizetni, mindenki másnak ingyen járjon! Háttal ülsz a moziban is? :D

Roa 2010.09.20. 11:05:02

@gorillka: Szerintem ezzel most igazoltál engem. Aki nem használja, annak ez tipikusanés végképp luxusfogyasztás.

@kpetya: Öcsém. A cinizmus mint szó mond neked valamit?

kozgaztanar 2010.09.20. 11:05:37

Az meg már a hülyeség (és/vagy figyelmetlenség) netovábbja, hogy a poszt címében HAVI félmillió szerepel, míg beljebb kiderül, hogy ÉVENTE félmilliót jelentene - a finoman szólva is csúsztatásokkal teli és egyáltalán nem közgazdasági számítások szerint.

Oké, zöld vagyok, meg minden, de akkor mondja ezt és ne azt, hogy gazdasági, meg megéri, meg kiszámoltam...

igazi hős 2010.09.20. 11:05:52

@guderian: Ezt az ostobaságot minden autós le fogja írni, aki nem ismeri a számokat?!? Az autózással kapcsolatos bevételek nem fedezik az infrastruktúra fenntartási költségeket és az okozott károkat. A városi utakat pedig nem a kamionok teszik tönkre. Az igaz, hogy a nehézjárművek még inkább deficitesek, mint a személygépjárművek, de ettől még az átlagautós is pénzbe kerül az országnak.

bp123456 2010.09.20. 11:06:43

@Csak beugrottam: sajnos biztos, hogy nem számoltál mindent, s a 33Ft/km egy nagyon jó érték.
Nekem B8-10 van már évek óta, vidéki lakcímmel, a biztosítás valóban kevesebb. Azonbn a karbantartás mindig sokkal többet vitt el, minden autómon. Nem biztos, hogy rövid távon, de több éves viszonylatban.
Az olajcsere mellett egyéb alkatrészek is használódnak, pl. a gumiabroncs is legalább 1Ft/km, olajcsere, légszűrő, pollenszűrő 2Ft/km, stb.
Mindig akad valami nem várt dolog: egy defekt, egy elöregedő lengéscsillapító, csapágy, tönkrement sebváltó, stb. Igaz, soha nem volt új autóm, de ott meg az amortizáció vinne el még többet.
Nekem hosszú távon az autóm költsége valahol 40-55Ft között mozogott.

indapass90210 2010.09.20. 11:07:27

A legjobb érv az autó mellett, hogy 2-3 kategóriával jobb nőket tudok dugni, mintha nem vettem volna 8x drágább autót, mint ami ténylegesen kell.

lac1 2010.09.20. 11:07:58

@ampelmann:
Azért az elmúlt 16-18 évben nagyot fordult ám a világ.
De semmi gond, te elengednéd, én meg nem szívesen. És tulajdonképpen nem is a reggeli indulással van a baj. Hanem azzal, amikor a gyereked esténként jár valami plusz foglalkozásra. Az én kettőmnek a aikido edzése este 19.20-tól 21.20-ig tart.
Most mit csináljak? Nézzék inkább a tévét helyette?

BKV reszelő 2010.09.20. 11:10:18

@igazi hős: Az átlagautós éppen ezért a többiek szokásos adóforintját is befizeti és a súlyadót is. Mi a gondod? Azért, mert autós és te nem, a szokásos+súlyadón felül fizessen még neked nem tetszik adót is? Emberke, gyere le a szerről, mert kezdesz nagyon befordulni! ;)

gorillka 2010.09.20. 11:10:39

@Roa: abban igazad van, hogy neki luxusfogyasztás.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 11:11:00

@zebraakcio: ""(Azt én sem értem miért tart valaki autót, és fizeti a kőkemény részleteket, ha csak arra használja, hogy havonta egyszer megtegyen vele 100 km-t.) "

Pont róluk szól a poszt. :)"

Hát nem igazán. A poszt az átlagos évi 10-15 000 kilométert autózókról szól, míg a havi száz km az csak évi 1200 km, tehát kb. tizede az átlagnak.

Szóval elég kevés ilyen havi száz km-es autós lehet. Aztán meg nekik ugyan autójuk van, de nem közlekednek vele, tehát nem ők okozzák a dugókat

Ergo ha elüldözöd az utakról az autóval csak havi száz km-et közlekedőket azzal még nem igazán lesz kisebb a forgalom az utakon.

tükörfúró 2010.09.20. 11:11:03

Tudjátok ez a dolog ugy van, kb ahogyan eszméltem, tizenévesen, minden reggel holtfáradtan, tűzőnapon, hófúvásban, két öregnyanya általi lábamralépés és büdös kéregető hajléktalan közt, perceket várva az átszállásra, hogy azután felzsúfolódjak egy büdös ázott emberektkel tömött heringesládára, ahol ülőhely nincsen...

Nos eközben láttam a lámpátol kényelmes melegben elstartoló, halk zenére, nagy fotelban csücsülő autóst, aki akár dohányozhat is menet közben, ott áll meg ahol akar, nem fog még tűző napba és hófúvásba 2-3 utcát begylogolni, két megálló között visszagyalogolni ,stb..

És mitteszisten, megfogadtam, én egész felnőtt életemben kocsival fogok járni, amig erre lehetőségem lesz, ezért bármit, mindent megteszek majd..

Pár év mulva tényleg lett egy 5éves skodám, és családostul kiköltöztünk az agglomerációba..

Kb már a lakáskeresés közben elköltöttük volna taxira a ház árának negyedét...

De biztos "olcsóbb a taxi".. :DD

kpetya 2010.09.20. 11:11:07

@igazi hős:

te tudod az összes bevételt?
mi teszi tönkre a városi utakat?

Perillustris 2010.09.20. 11:12:38

@BKV reszelő: S vajon milyen sűrűn kerül sor az Árpád-híd felújítására?

F173 2010.09.20. 11:12:53

@PathosVerdesIII: "Nem fogok közösségi közlekedni, amíg a buszon télen hidegben/agyonfűtve, nyáron klíma nélkül, de mindig késéssel, jó drágán utazhatok hónaljszagban. A saját autómban nem tapossák a gyerekeimet és leszarom a zöldeket és a környezetvédőket. "

Az a baj ezzel a hozzáállással, hogy majd a szomszéd is azért szaratja a kutyáját az ajtód előtt, mert ez igy kényelmes neki, a bulizós fiatal azért hány és kiabál az ablakod alatt, mert így kényelmes neki és stb.

szgyula 2010.09.20. 11:13:23

Csak hivatkoznék egy budapesti főépítészre: Az Üllői utat két dolog tette teljesen tönkre. A metró megnyitásával megszűnő felszíni tömegközlekedés illetve az oszlopokkal megakadályozott parkolás. Innentől kezdve nincs potenciális vevő, így üzlet sem. A Váci utca más tészta, más piacszegmens. Egész belvárosból marhaság lenne sétálóutcát csinálni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 11:14:25

@yerico1: Nagyon jól látod a helyzeted.
Szép számítás.

Sötétzöldek nem fogják megérteni, nekik nem erősségük a matematika.

kozgaztanar 2010.09.20. 11:14:27

Még egy komment és nem idegesítem magam tovább... Hát amúgy meg az emberek nem hülyék, de pláne, hogy nem nélkülözik azt a gazdasági racionalitást, amely alapján azért van ennyinek autója és még használja is, mert MEGÉRI nekik. Az kb. az első hét anyaga: önérdek követés, gazdasági cselekvés by self-interest.
Mert a probléma nem ez, hanem az, hogy az önérdek követő gazdasági racionalitásnak negatív externális következményei vannak (légszennyezés, zajszennyezés, stb.), amit viszont per kopf nem érzékelünk (sem mi, sem az autógyár), mert EXTERN és nem közvetlenül jelenik meg a pénztárca vastagságán. EZÉRT van az, hogy aki rálát (pl. állam), az azt mondja, hogy HÉÉÉ, hát ez is van, meg az is, és ránk terheli, hogy érezzük a költséget (pl. a benzinárban = magasabb használati költség). ÉS ha ráterhelem, akkor majd a magasabb költségek mellett talán másképp dönt. Modern világunkben egyébként úgy tűnik, hogy 2 alapvető módja van az autóhasználatot drágítani a nagyvárosi közönség számára: az egyik a parkolási díjak emelése, a másik a dugó (bahejtási) díjak rendszere. (nem, a benzinár nem jó megoldás, mert azt mindenki beszopja, a kamionos is, márpedig nem az a cél, hogy a szállítási költségek növekedése miatt minden dráguljon, hanem az, hogy a belvárosban kevesebb autó legyen)

Na. Ez közgazdaságtan.

Csak beugrottam 2010.09.20. 11:15:09

@bp123456: Nekem pont Suzukim van és azon kivűl ,hogy olajat cserélek benne meg műszakiztatom más szerviz költségem nem volt ,a biztosítás ÉVES szinten 12000 FT, ja igen és múlt évben valóban vettem 4 téligumit(cirka 4 évig jó tehát éves szinten 333 forintal növeli a költségeket), de akkor vegyük figyelembe azt is amikor télen a hideg nyáron a meleg miatt késik a tömegközlekedés és nem 20 perc a járat hanem majd egy óra.Rögtön nem éri meg a tömegközlekedé.

szgyula 2010.09.20. 11:16:23

@F173: A környékünkön van kutyafuttató, így kevesebb a kutyaszar. Ahol van nyilvános budi, ott kevesebben használják a bokrokat. Persze lehet próbálkozni rendeletekkel kormányzásra, de attól, hogy benne van a Bibliában, hogy a pi az bizony három (tényleg benne van), attól még nem lesz annyi...

cso zsi 2010.09.20. 11:16:54

@ampelmann: Töredéke, mint ma, és másképp látni a korosztály szemével, mint kívülálló felnőttként. Már 98-ban voltak jelei (a nagyobbik fiam akkor kezdte a közepet), de ennyire durva nem volt a helyzet.

gorillka 2010.09.20. 11:17:36

@szgyula: erről írtam az előbb.
Minden a kényelem felé megy.
Emlékeztek még a 80-as években hogy nézett ki egy karácsonyi bevásárlás?
Hóban, latyakban, hidegben gyalogol az ember nagykabátban a körúton, üzletbe be, üzletből ki.
Most bemész egy bevásárlóközpontba, a kocsiban hagyod a kabátod, vagy tárolóba teszed, kényelmesen bevásárolsz.

BKV reszelő 2010.09.20. 11:17:36

@Perillustris: Nem kérlek, az Árpád híd nem áll felújítás alatt. Amikor így jártam, nem állt felújítás alatt. Ez kérlek az üzemszerű állapota.

kpetya 2010.09.20. 11:17:39

@Perillustris:

az attól függ, hogy kinek kéne látsza munka ürügyén egy kis pénzt tolni.

Csak beugrottam 2010.09.20. 11:18:58

@Csak beugrottam: El írtam.Bocsi , Havi szinten 333 FT.

Perillustris 2010.09.20. 11:19:13

@tükörfúró: De durva, szinte látom a képkockákat a szemeim előtt. Amikor két "öregnyanya" közt megborzongva a kapaszkodókra, majd ki az ablakon, a suhanó autókra néztél...

Ez a történet megfilmesítésért kiált. Egy igazi magyar sikersztori.

midnight coder 2010.09.20. 11:19:35

@zebraakcio: Mint mondtam, ez magyarország és nem nyugat-európa. Mások a jövedelmi viszonyok. Itt egy szórakoztatásra épülő belváros nem igazán él meg. Egy Váci utca elmegy a turistáknak, de egy második már nem tudna megélni ebből. Egy egész belváros meg pláne nem.

@Giraffa:
>Ha ez igaz lenne, akkor a sétálóutcáknak se lenne
>semmi értelmük. :)
Pedig van. Pl. a Váci utcán szépen el lehet bennük adni a helyi bóvlit a véletlenül idetévedt japán turistáknak. De amikor Alsó-Pusztabivalytoszonádon építik ki a harmadik sétálóutcát díszkövekből az EU-s támogatásból akkor azért felmerül az emberben a kétely a dolog hasznosságát illetően.

>Parkolóházat kell építtetni kötelezően minden irodával, üzlettel.
Átlag magyar cég örül ha egy társasház pincéjében tud bérelni egy irodát. A mélygarázs nem a magyar gazdaságra van kitalálva. A plázáknak meg van parkolójuk is.

Csak beugrottam 2010.09.20. 11:20:39

@Csak beugrottam: ELÍRTAM, na abbahagyom nem megy ez nekem.

guderian 2010.09.20. 11:20:54

@igazi hős: Tanulmányokban ez szerepel: "Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy kamion annyi kárt okoz az utakban, az út alatt futó közművekben és az út mellett elhelyezkedő építményekben, mint százezer kisteherautó.)"
Keress rá a neten...

Perillustris 2010.09.20. 11:21:04

@BKV reszelő: Jó, figyelj, biztos el is hinném, ha nem jártam volna 5 évig arra (tavaly őszig).

Jerky_Master 2010.09.20. 11:22:17

@lac1: igen, de a Segway 150.00 Ft lenne, a Toyota Prius pedig 3 millió, máris más lenne a dolog.

dr. trafik nomac 2010.09.20. 11:22:38

O jaj, mar megint egy ujabb hazugsag megoldas a levego munkacsoporttol. Newm tudom miert kepzelik egyesek, hogy akinek autoja van, az nem biciklizik, nem hasznalja a bkv-t, es nem gyalogol ?
Viszont nem midnenki csak kocsmaba bickiklizget egesz nap, a nagy helyzet az, hogy amunkahoz, es a csaladhoz meglehetosen hasznos szerekzet, es hogy mennyibe kerul nekem:
biztositas 36eFT/ev
sulyado: ~14eFT/ev
muszaki vizsga: ~13Ft/ev (2 evente)
javitas/karbantartas: ~35eFt/ev (1986-os auto)
a benzin amit nem munka miatt teszek meg: 5eFt/ho
havi kultseg: 8533Ft ami siman versenykepes a bk v-val. Es hadd nem mondjam, ha nem a belvarosban laksz, akkor igencsak szopo tud lenni a tomegkozlekedes. Nyilvan emellet lemegy a csalad videkre, meg kirandulani, elhozzuk a kanapet stb. Ha csak videkre lemegyunk a nagyihoz altalaban 3-an, az 12eFt sporolas, es akkor nem beszelterm arrol mennyivel hamarabb megvan, meg tudunk felhozni 2 vodor paradicsomot.

Hurri Kán 2010.09.20. 11:22:48

@kozgaztanar: de a sötétzöldeket ez nem érdekli. Ha velük vitatkozol, egyedül észérveket nem érdemes felhozni...

bp123456 2010.09.20. 11:24:26

@Csak beugrottam: En nem védem a tömegközlekedést, de nem is szidom.
Azonban az a téli gumi, ami 4 évre sztámolva évi 333Ft-ba kerül, azt hiszem, életveszélyes lehet :-)
Igaz, nekem nagyobb kereke van az autómnak, de egy garnitúra gumi szereléssel 50000ft körül van legalább. Egy kis szuzukira sem hiszem, hogy 30 alatt megállna. Az is - 50 000km-rel számolva 0,6Ft/km...
A műszaki kérdésekkel meg lehet szerencséje az embernek, vagy ha új autóval kezd, akkor egy darabig számíthat is rá. De hogy a magyar utak mellett pár év után lengéscsillapító, kerékcsapágy, stb. cserés lesz, az biztos. Emellett a legtöbb autóban eljön a vezérműszíj cseréje is, a fék is elkopik - idővel a tárcsa is, nem csak a betét...
Fékfolyadékot is illene legalább két-három évente cserélni...
Illetve egy defekt, kavicsfelverődés bármikor beeshet.
Nekem lehet, pechem volt, mert az előző autónál épp esedékes élett a vezérműszíj csere is, a szélvédőn is rossz helyen volt a kavicsfelverődés, a lengéscsillapítók is tönkrementek. Ennél meg egyszer szétszakadt a kuplung is, aztán meg váltót is kellett cseréljek 30ekm-rel később, mert kidobálta az 5-et... De ezt én bekalkuláltam, mikor használt autót vettem, hogy lehet hiba, s foglalkozni kell az autóval rendszeresen.
Igaz, ehettt volna több szerencsém is, de akkor sem úsztam volna meg 35-40Ft/km alatt, az biztos.

lac1 2010.09.20. 11:24:36

@F173:
Na most elárultad, hogy nincs igazi érved...
:-)))))))))))))))))))))))

BKV reszelő 2010.09.20. 11:25:33

@Perillustris: Nos kérlek, ez idén augusztusban volt. Nem mellesleg 12 évig éltem óbudán a bécsi úton, meg is van még az ottani lakásom, ezért indultam a villamos végállomásról. Nagyvonalúan nem számoltam bele azt a 30 percet, amit a 60-as busz okozott. Nem érdekel mit hiszel apukám, 1966-ban lettem budapesti és pont 35 évvel ezután elköltöztem vidékre. Ismerem a budapesti (v)iszonyokat, mert ott nőttem fel, megéltem a taxis blokádot, a rendszerváltást, azt is ami azután jött. A mai napig ott dolgozom, tehát napi tapasztalatom van. A hited a tiéd és veled ellentétben nem akarlak megfordítani. Te mindenáron ezt akarod. Nincs rendben az életed? ...mert ha nincs, akkor ne az enyémet akard rendbe tenni, az rendben van. :)

cso zsi 2010.09.20. 11:26:07

@igazi hős: Ostobaság? A BKV, a MÁV, és a Volán az mind a saját zsebéből állja a beszerzéseket?
Miből kapják a vezetőik a csilliós bérüket? Csak nem azt akarod mondani, hogy a jegybevételből?

gorillka 2010.09.20. 11:26:37

egy kis történet, ami velem esett meg. Krónikus betegség gyötört, helyi orvosi kar nem találta az okot, valaki ajánlott egy dokit a Péterfy S. utca környékén. Mivel sejtettem, hogy ott nem egyszerű parkolni és nem ismerem Pestnek azt a részét, gondoltam bemegyek kocsival az Arána Plazaba és onnan átbékávézom.
Meg is tettem, lyukasztottam, a megállótól marha sokat gyalogoltam, orvos megvizsgált (elég fájdalmasan), diagnosztizált, majd utamra engedett.
Gondoltam taxival megyek vissza. Látni kellett volna a taxis fejét, amikor beültem és közöltem a címet...
Megoldás az lett volna, ha egy ismerős bevisz, kapu előtt kirak, majd felvesz és hazavisz... :-)

Friedman 2010.09.20. 11:28:57

@nomac: Minden elismerés, hogy 24 éves autóval jársz. :) Erre biztosan nem kellett 5 millió Ft CHF hitel. Bár gondolom sokat eszik a kicsike.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 11:30:51

@bp123456:

Ma a hivatalos autóhasználat 50 ft/km-rel számol.
Mint gyakorló autós és költségeket továbbszámlázó ezt reálisnak is tartom.

Tehát az évi 10.000 km az bizony évi félmillió.

Ezzel nincs is gond, ha valakinek megéri.

t0thl 2010.09.20. 11:33:15

Van autóm, de csak azért nem azt használom minden nap munkába járásra, mert hülyét kapok a dugóktól és a kátyuktól, meg sajnálom a pénzt is...viszont teljesen meg tudom érteni azokat is, akik nem szivesen szállnak a BKV -ra. Elég szar úgy beérni reggel munkába, hogy olyan szaga van az embernek, mintha a sarki csehóból jönne. Tele van a BKV csövesekkel, melósokkal. Arról nem is beszélve, hogy csúcsidőben hatalmas a zsúfoltság. Kövezzetek meg, de akinek nincs munkája, vagy nyugdíjas, az reggel 9ig maradjon otthon a fenekén és délután 5 körül se akarjon tömegközlekedni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 11:34:00

@Fitz: Bizonyára van olyan hely a világban, ahol a tömegközlekedés reális alternatíva, csak Magyarország még nem ez a hely.

Magyarországon legalább tízszer annyit dolgozik a magyar azért, hogy autóval közlekedhessen, mint pl. egy amerikai az USÁban. (töredékét keresi, miközben minden sokkal többe kerül)

Mégis a csóró magyar autós a szemét, aki a belét kidolgozza, hogy mérhetetlenül alacsonyabb életszínvonalon tudjon élni, mint a szerencsésebb helyre születettek.

Melyik ország lehet a fejlettebb, hol élhetnek jobban, ahol mindenki autóval jár, vagy ahol mindenki biciklivel?

A magyar országháznál hol a biciklitároló?

Ha ez a tömegközlekedés olyan jó dolog, akkor bizonyára minden felelős politikus jó példát mutatva a választóknak BKV+bicikli kombóval jár be a munkahelyére.

Ja, bocs azt elfelejtettem, hogy be sem járnak, csak a képviselői fizetést veszik fel a polgármesteri mellé.

Jó példával meggyőzhető lenne a nép, de amíg BKV-t prédikál és Audival közlekedik esete forog fenn, addig csak a balek fogja elhinni, hogy a BKV-val közlekedni az igazán nagymenőség, és csak a buta lúzerek közlekednek autóval.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 11:34:16

@zebraakcio: A havi félmillió (ami a címben szerepel) és az évi félmillió között van egy tizenkettes szorzó.

zsoci 2010.09.20. 11:34:53

Telejsen félrevezető staisztikai ügyeskedés amit írsz. Nem lehet minden napra azonos megtakaritás elvvel érvelni egy olyan eszköznél ami nem azonos a napi terhelés.

Ráadásul akinak van autója hülye ha vesz még bérletet is mellé.

Én az általad bemutatotnál sokkal többet vezetek, ráadásul nem csak én de a eszközeim is velem jönnek, és nem nem férnek el a hátamon. És mint azt többen is megjegyezték, mejen az tömegközelekdve bevásárolni akinek két anyja van.
A taxi sem megoldás pesten, mert városhaáton már nem ésszerű átlépni.

Vegyük már észre hogy a tömegközlekedés szükséges, szociális szolgáltatás a rászorulóknak. A kereső emberek az egyéni közelekedést, és a kötetlenséget prezentálják. Ráadásul a mai magyar tömegközlekedés egy fos. a 70-es évek elvei szerinti hálózat és jármúvek, tarifarendszer, 0 rugalmnasság, szeméttelepi tisztaság. Ez nem kell. Először tessék tenni a szinvonalért,használhatóságért aztán beszélgetünk.

Birkesz 2010.09.20. 11:35:43

@t0thl: Jah, angliában a munkaidő reggel kilenckor kezdődik, azért fél tízig a nyugdíjasnak (aki ott is kedvezményesen utazik) is meg kell fizetnie a teljes árú menetjegyet, ha utazni akar. Vicces is volt látni, ahogy öt perccel fél tíz előtt lehajigálta a kalauz a villamosról a nénikéket, mert azok nem akartak teljes árat fizetni :)))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 11:36:20

@t0thl: "Tele van a BKV csövesekkel, melósokkal. " - Már a melósok is zavarnak?
lol

cso zsi 2010.09.20. 11:36:57

@Perillustris: Az Árpád hídra, az Árpád hídon lévő autó útra, vagy az Árpád hídon lévő villamossínnek nem nevezhető izére gondolsz, amire már a mentő sem tud felhajtani? 15-25 év közé esik.

lac1 2010.09.20. 11:37:09

@zebraakcio:
Én úgy látom, hogy valamilyen okból először megpróbáltak a környezetszennyezésre apellálni, ez a magyaroknál nem jött be (vitatkozhatunk-e, hogy mert a magyart nem érdekli, vagy mert átláttak a szitán), most megpróbálnak a zsebünkre (érted? ŐK az ÉN zsebemre) apellálni, ez sem jött be, mert számolni azért tudunk, kíváncsi leszek a következőre.

BKV reszelő 2010.09.20. 11:39:14

@zsoci: "...A kereső emberek az egyéni közelekedést, és a kötetlenséget prezentálják...."

Preferálják, nem prezentálják.

hunor76 2010.09.20. 11:39:37

A megoldás neve CAR SHARING - Európa rengeteg nagyvárosában már működik…

dr. trafik nomac 2010.09.20. 11:39:59

@bp123456: Lehet vigyazni kellene az autora, ha valaki osszetori a sajatjat, az tenyleg maradjon a BKV-nal, ha meg sok kilometert raksz a kocsiba akkor meg nem nagyon novekszik a km-re levetitett koltseg. Nekem gumi granitura az altalaban 3 evre eleg, 80%-osat szoktam venni, de premium markat, szerelessel az 22eFt. Teli gumi graniturat azt 40eFt-ert vettem majdnem ujonnan, viszont 2000 ota azt hasznalom, teljesen rendben is van. Ez a evi koltlsegbe 15eFt-t tenne bele, de ha valaki nem jar sokat mint en, ennek toredeke johet ki. Nyilvan a munka miatt en sokat hasznalom, de pl. alapszabaly, hogy abs-es kocsid legyen, lehetoleg jo rendszerrel, akkor orok elet a gumi, es persze nem rugatod szet. Ha nem tre ESP van a kocsiban akkor fekebetetet sem kell csrelni 100eKm alatt, meg meg egy csodo dolog amire ha akarsz sporolni odafigyelsz, ha meg meno vagy, akkor leszarod, es fizeted, vagy jarsz BKV-val.

cso zsi 2010.09.20. 11:40:03

@kolbászoszsömle: Konkrétan engem az építőiparban dolgozó, átöltözni nem akaró / nem tudó népek zavarnak annyira, mint a hugyos csövesek. A saját munkámból kifolyólag rákényszerülök, hogy festők, gipszkartonosok mellett dolgozzam. A ruhakefe, és a váltásruha ilyenkor szériatartozékom, és a törülközőmön állva átöltözöm.

lac1 2010.09.20. 11:40:04

@kolbászoszsömle:
Ha már egy hete ugyanabban az átizz7adt koszos göncben jár dolgozni, amiben az előző este a napidíjat is elitta és utána lehugyozta, akkor igen.

dr. trafik nomac 2010.09.20. 11:40:51

Amugy a bicikli az ingyen van ? Ismerosomnek a pedal garnitura tobbe kerul mint a kocsim egesz evi fentartasa (benzin nelkul persze)...

BKV reszelő 2010.09.20. 11:42:01

Ha már szóba került itt a téli gumi költsége az autóra....láttátok milyen gumik vannak a preferálandó BKV buszokon?! ...és azt láttátok már, hogy ezek a szakadozó nyári gumik sokszor télen is fent vannak a gépeken? :D

lac1 2010.09.20. 11:42:56

@cso zsi:
Ezt majdnem szó szerint én is leírtam.

igazi hős 2010.09.20. 11:43:27

@cso zsi: Jól látom, hogy nálad az ország bevételei megegyeznek az autósok adóival? Kénytelen vagyok szólni, hogy tévedsz, a költségvetés bevételi oldalán 5%-ot képvisel az autózásból befolyó 600 Mrd Ft. A kiadási oldalon (ami ugye nagyobb mint a bevételi) sokkal nagyobb a részesedés.

cso zsi 2010.09.20. 11:43:31

@zebraakcio: De a cikk arról regél, hogy havi félmilliós jövedelem alatt (ami a nagy átlag) ne autózzunk, tehát csak a drogdílerek, tőzsdeügynökök, ügyvédek, politikusok, és pénzemberek furikázzanak a kiürült utakon, a "nép" meg rohadjon a levében.

Perillustris 2010.09.20. 11:44:04

@zsoci: "Vegyük már észre hogy a tömegközlekedés szükséges, szociális szolgáltatás a rászorulóknak."

LOL

kpetya 2010.09.20. 11:44:53

@zebraakcio:

az éves félmillából levonandó a bérletek ára x*12*9800+y*12*3850 azaz y*46200+x*117600, az ugye 2 felnőtt 2 gyereknél 327600 ft évente. Az papiron 172400 "megtakarítás". Viszont lehet két szatyorral menni vásárolni, vidékre vonattal és hopp el is tünt a megtakarítás és rögtön kiderül , hogy autót tartani mégis csak olcsóbb.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 11:44:58

@kolbászoszsömle:

Na ja, ezért marhaság a cikk, ezt senki nem vitatta.

Ezt csak a sok okos számolgatónak irom, hogy igy téli gumi, ugy ablakmosó folyadék.

Nagy átlagban egy személyautóval megtett km az 50 forint, ettől lehet egy-két forint eltérés lefelé vagy felfelé.

Ha valaki a belvárosba jár mindennap, értelemszerűen megnőnek a költségek, egyelőre csak az autó fenntartásának a költségei, de ahogy emelik a parkolási dijat és lesz behajtási dij, akkor még jobban.

Ennek a kettőnek a finomszabályozásával más országokban már csodákat értek el, itt is ez lesz nemsokára.

cso zsi 2010.09.20. 11:45:22

@hunor76: Itt is ismerni. Amióta Városkapuhoz kiraktak egy rakás buszvégállomást, azóta a Szentendrei úton beautózók a régi Árpád hídi végállomásnál teszik ki a szomszédaikat, gyerekeiket.

Birkesz 2010.09.20. 11:46:19

@kpetya: Ezt próbálták kompenzálni az autóbérléssel és a taxirendeléssel, csak kissé szarul.

Perillustris 2010.09.20. 11:47:06

@Peetee: Vajon mi lenne, ha megértetted volna az írást?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.20. 11:47:10

"Egy kétgyermekes budapesti család, ahol mindkét szülő átlagkeresettel rendelkezik és minden tagja BKV-bérlettel utazik, az éves jövedelmének 10 százalékát költi tömegközlekedésre. Ha a család autót tart fenn, akkor ez éves jövedelmük további 20 százalékát emészti fel"

Már bocs, de ez hülyeség. A négy bérlet az 27 300 Ft. Mi kb. kétszer tankolunk egy hónapban, az is kb. ugyanennyi. Persze lehet mondani, hogy ehhez még jön a szerviz, de hát nem csak Budapesten belül kocsizunk, hanem rendszeresen utazgatunk is, márpedig a vonatjegyeknél is nagyon durva arányok vannak, lényegében már egyedül is jobban megéri kocsival menni bárhova az országban, hát még négyen. visszatérve Budapestre: nekem volt olyan munkahelyem, ahova csak a legvégső esetben mentem BKV-val, mert amíg kocsival 25 perc volt az út, de még bicajjal is csak 45 (azzal is rendszeresen jártam), addig BKV-val 70-80 percig tartott az utazás. Ennyit az időspórolásról.

igazi hős 2010.09.20. 11:47:56

@guderian: A tengelyterhelés ötödik hatványa, én ismerem a számokat. És mit akarsz ezzel mondani? Kispesten gyakorlatilag nincs kamion (de beljebb sem nagyon, a Hungária gyűrűt kivéve), akkor az utaknak szerinted tökéletesnek kéne lenniük, hisz az autók nem rombolják. Akkor nézd meg egyszer.

dr. trafik nomac 2010.09.20. 11:49:26

@GG84: Az 1986-os auto minden tekintetben tokeletes, oke a karpit, es a festes mar picit sem ujszeru, viszont megbizhato, es olcso fentartani. Egy anno felsokategorias autorol van szo, nincs modomban ujabbat venni hasonlo modelbol, a fogyasztas viszont korantsem rosszabb mint egy uj modelnel, ez a kevesebb extranak, es a kevesebb biztonsagnak (kisebb suly) tudhato be, de ninc smiert aggodnom, mert ez kozepkategorias mai autot igy is hoz. Szoval nagyon elegedett vagyok vele.
Az uj autot kell venni, meg az autot sokba kerul fentartani tipikusan magyar hulyeseg, mikor elosszor jartam igazan gazdag orszagokban, azert meglepett, hogy mennyi oreg auto van, mind karbantartva persze, de szazalekosan kevesebb volt az uj auto mint nalunk, talan mert a penz ott sem a fan no.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 11:50:20

@zebraakcio: Én epedve várom...

Túl nagy Budapest, ha forgalomcsillapítanák, akkor azok a cégek, amelyikek presztízs okokból Budapesten tartanak fenn boltot, irodát, kiköltöznének az aglomerációba, és szétesne végre az a bazinagy város.

Budapest várostervezése kb annyiban nyilvánult meg, hogy az útra nem építünk házat.
Akkor ezt ököllel kell megoldani: minél nagyobb forgalomtól elzárt terület, hadd pusztuljon a mag, s legyenek új gócpontok, amik viszont tervezhetők!

PathosVerdesIII · http://www.rongo.hu 2010.09.20. 11:50:31

@F173: Az a helyzet hogy elköltöztem a fővárosból, a sulijárat a közeli városba napi max 20 perc oda-vissza a gyerekekkel, míg ez pesten belül 2 óra volt reggel és délután minden nap. Nincsenek hányós fiatalok, nincs kutyaszar a járdán (járda sincs), van tiszta levegő és kert a gyerekeimnek. És képzeld, 15 éves fekete plakettes füstölős dízel terepjárót vezetek, és nem bánom, mert így kevesebb "káros anyagot" eregetek éves szinten, mint bármelyik modern autó ami a körúti dugóban állva feleslegesen égeti a benzint. A retkes koszos karbantartáshiányos buszokról nem is beszélve.

kpetya 2010.09.20. 11:50:45

@igazi hős:

már megint csúsztatsz. Milyen bevételek és milyen kiadások? A bevételi oldalon számolsz minden autózással kapcsolatos bevétellel (pl szervizek áfa, nyereségadó stb befizetései) vagy ezekról huncut módon elfelejtkezel?!

Hurri Kán 2010.09.20. 11:51:59

@BKV reszelő: márha a kerék mindenestül ki nem esik...

kpetya 2010.09.20. 11:53:48

@igazi hős:

arról nem az autós tehet, hogy rosszul építik , foltozzák az utakat emiatt az első téli fagy tönkrevágja. Olaszoknál osztrákoknál nem találkoztam kátyus úttal pedig ott lényegesen nagyobb arányú az autós közlekedés.

Perillustris 2010.09.20. 11:54:03

@kpetya: Az ÁFA pont az, amit kapásból ki lehet venni az egyenletből. A zugszervizek adóbefizetései, számlaadási hajlandóságuk pedig megegyeznek a honi átlaggal.

cso zsi 2010.09.20. 11:55:02

@zebraakcio: "Ennek a kettőnek a finomszabályozásával más országokban már csodákat értek el, itt is ez lesz nemsokára."
Még mindig az a kérdés, hogy olyan ellenérték is van e, mint "más országokban"?
Amszterdamban nem olcsó az élet, utoljára 1,60-ért vettem egy órás jegyet, most 2,60-nak nézem.
P+R jegy (nem elég, hogy P+R van, de még hozzá kapcsolódó kedvezményes jegy is)
"Leave your car at the edge of Amsterdam and travel into the city on public transport.
All for just € 6.-. This price includes all-day parking for your car plus up to five P+R public transport tickets, each valid for two trips (one to the city center and one back)
...
To use the P+R facility, report to the garage supervisor who will hand you your free P+R tickets, one ticket for each person in the car with a maximum of 5. These are disposable OV-chiptickets. Each ticket carries 2 journeys of one hour each. After validation, they are valid for one hour per journey in each direction on all GVB trams, buses and metros. On your return at the P+R facility, show your double validated GVB tickets together with your P+R ticket.
The tickets are NOT valid on GVB nightbuses! "

ex-dr. vuk 2010.09.20. 11:55:56

Erdekes Londonban akinek esze van nem megy kocsival a belvarosba (kiveve ha annyira kenyelmes akar lenni es nagyon nagyon raer). Vajon miert? Es tuti nem a 8 font behajtasi dij miatt...
Tudom ott jo a tomegkozlekedes, de azert megsem annyira. Delutan hering-effekt van a metron, reggel jo ha a 4. busz megall, mert a tobbi tele van mar nem enged fel senkit a tav feletol.
Az egyetlen gyors es mindig mukodo megoldas a bicikli.. Metrosztrajkot eszre sem vettem (hacsak nem abban, hogy sokkal hosszabb kocsisorok mellett bringaztam el)

F173 2010.09.20. 11:57:01

@Akitlosz: "Ha ez a tömegközlekedés olyan jó dolog, akkor bizonyára minden felelős politikus jó példát mutatva a választóknak BKV+bicikli kombóval jár be a munkahelyére."

Tőlünk nyugatabbra sok politikus tömegközlekedéssel és bringával jár dolgozni bármennyire is furcsa neked! Sőt Európa leggazdagabb embere (az IKEA tulajdonosa) is tömegközlekedéssel jár és még a nyugdíjas bérletet is megveszi!!!

10 éve Budapesten is a közlekedők 0,5%-a járt, bringával, ma ez az arány 4%! Ők már rájöttek hol az igazság és a nem ideális feltételek mellett is inkább bringáznak!

cso zsi 2010.09.20. 11:57:10

@igazi hős: Nem autósok felőli bevételről beszélek. Mindenkiéről. Az mennyi is? 3 millió adózó?
Meg a legyek, akik összehordják.

kpetya 2010.09.20. 11:58:17

@igazi hős:

látom vicces kedvedben vagy. Szóval a magyarországra került autók speciális példányok mert jobban rombolják az utakat mint nyugaton. Nem lehet, hogy az utban van a hiba?

determ 2010.09.20. 11:58:33

Érdekes dolog, hogy az senkinek nem jutott eszébe, hogy mi lesz a BKV-val ha a 150000 autós kitiltjuk a kocsijaikkal együtt és azok hirtelen fel akarnak szállni a metróra és villamosra, ami így is tele van.

Én egy spúr disznó vagyok, mióta saját keresetemből élek, évente legalább 2-3x átszámolom a költségeimet, minden utazást előre megtervezek, hogy mivel rövidebb és hogyan éri meg (időben és pénzben), de a BKV/MÁV/Volán szinte minden esetben legutolsó alternatívaként jön fel az autó/motor/bicikli trió mögött.

Egyszerűen az esetek kb. 95%-ban a fent említett járművekkel bármikor jobban megéri és akkor még a "kényelem és élvezet faktort" bele se számoltam. És ismétlem, spúr disznó vagyok, de mégis...

Amíg egy BKV jegy árából minden költséget számolva kocsival is tudok LEGALBB 10km-t autózni (vagy 20-at motorozni) fele/harmada annyi idő alatt élvezetesebben és kényelmesebben, addig ez soha nem lesz versenyképes. Majd ha 100Ft lesz a BKV jegy vagy 600Ft a benzin...

t0thl 2010.09.20. 11:58:42

@kolbászoszsömle: Bocsánat hülyén fogalmaztam.
Melósok alatt az építőipari szakmunkásokat értem...amivel semmi gond én is csináltam már ilyet, de mikor fölszállnak 4en és úgy néznek ki mint a malacok az eléggé gáz.

F173 2010.09.20. 11:59:14

@PathosVerdesIII: Bárcsak többen tennének így, mégis a többség a körúti dugóban araszol és meg van győződve, hogy csak autóval lehet bejönni a városba!

kpetya 2010.09.20. 11:59:23

@Perillustris:

véletlenül nem góg és demagóg fia vagy?

Exploiter 2010.09.20. 12:00:24

@F173:
Igen, bringázzanak minél többen!

Én nyilván nem fogok napi három órát biciklizni, de kevesebb lesz a kocsi, úgyhogy hajrá, hajrá, menjetek bringázni.
Hahh.

nagybela2 2010.09.20. 12:00:57

nos csak annyit:
- kényelmes
- nem kell rá, de néha benne várni igen. (Ez mondjuk szervezhető)
- tiszta
- MINDIG kéznél van, rugalmas
- csendes, lehet benne beszélgetni.

Anyázást egymásnak tartogatni.

kpetya 2010.09.20. 12:01:45

@PathosVerdesIII:

akkor miattad akkor a szállópor koncentráció?

cso zsi 2010.09.20. 12:01:53

@cso zsi: Mindezek mellett kulturált, nyelveket beszélő kalauz ellenőr, és/vagy chipkártya van a villamoson, az árak miatt mindig van szabad hely, és nincs csöves.

nagybela2 2010.09.20. 12:01:54

persze ha pesten laknék, bolond lennék nem bicóval menni!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 12:01:57

@Fitz: Adminisztratív eszközökkel el lehet lehetetleníteni az autóközlekedést, de ettől még a közlekedés nem lesz megoldva. Sőt! A BKV nem tudja kiváltani.

Budapestem három metróvonal van 42 megállóval, a Budapestnél kisebb Bécsben öt metróvonal 95 megállóval. (Ha jól számoltam.) Tehát kisebb városban több mint kétszer annyi metrómegálló.

Már 2002-ben is az önkormányzati választások idején olyan térképek voltak a budapesti metrókon, mintha már létezne a 4-es, meg az 5-ös metróvonal is. De még mindig nem léteznek.

Ráadásul ezek a sötétzöldek nem csak az autókat nem szeretik, de a metróépítéseket sem, pedig az a nagyvárosok jelenleg optimális tömegközlekedési eszköze.

Adminisztratív "megoldások" nem megoldások.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 12:05:03

@t0thl:

", de mikor fölszállnak 4en és úgy néznek ki mint a malacok az eléggé gáz. "

Hú, ez azért meredek volt.

Én meg a tisztviselők leszedált, ostoba arcától és pohos hasuktól vagyok rosszul a buszon.

F173 2010.09.20. 12:05:08

@determ: "Érdekes dolog, hogy az senkinek nem jutott eszébe, hogy mi lesz a BKV-val ha a 150000 autós kitiltjuk a kocsijaikkal együtt és azok hirtelen fel akarnak szállni a metróra és villamosra, ami így is tele van."

Sokkal kisebb gond lenne, mintha 150 000 tömegközlekedő ülne át autóra! Ha lesz 150 000 bérletes vagy jegyes utas lesz pénz új buszokra is, meg aztán bevételnek ott a dugódíj is, amiből szintén lehet buszokat venni. Bár csak már ott tartanánk, hogy ez lenne a legnagyobb gond!

kpetya 2010.09.20. 12:05:38

@F173:

elintézed a bkvnál hogy ne 20-30 percenként hanem 10-15percenként járjon nálunk a busz és az utolsó járat ne 21:05kor hanem 23:00kor induljon?

igazi hős 2010.09.20. 12:05:53

@kpetya: Eddig mindenki azt bizonygatta, hogy két szem mogyoróból oldja meg az éves szervizelést és ezer forintot sem költ egy évben gumira. Én meg elhiszem, fiam miért ne hinném. Ez alapján hozzáveszek 0,001%-ot. Megfelel? :-)
De ha komolyan veszem, és azt modom, hogy az autókiszolgálással foglalkozik a foglalkoztattottak 1%-a (túlzás) és annyira becsületes mint az átlag (no comment), akkor az 5% helyett közel 6 lesz. Szerinted ez alatt van a kiadási oldal vagy inkább a duplája?

ex-dr. vuk 2010.09.20. 12:06:16

@Exploiter: mar az is valami, hogy felismered, hogy a bringazas hasznos, mert akinek muszaj autozni (nem alternativa mas), az fog tudni.
Eleg sok olyan van, aki acsorog a dugoban, es szive szerint kitiltana a bringasokat (mintha attol lenne a dugo..), de azt nem ismeri fel, ha a bringasok kocsiba szallnak neki meg szarabb lesz.

igazi hős 2010.09.20. 12:08:40

@cso zsi: Te olvastad, mire reagáltam? Akkor miért az adózókra tereled a szót, amikor querdian szerint a szegény autósok állnak minden kiadást.

kpetya 2010.09.20. 12:11:30

@F173:

kapj mán a fejedhez. a bkv költségének 1/3 a jegybevétel, 1/3 a állami segély, 1/3 (na ez az ami hibádzik) fővárosi hozzájárulás. (magyarán 1/3-t minden magyar polgár fizeti még akkor is ha szőkőévente sem jár pesten).

F173 2010.09.20. 12:12:01

@kpetya: "elintézed a bkvnál hogy ne 20-30 percenként hanem 10-15percenként járjon nálunk a busz és az utolsó járat ne 21:05kor hanem 23:00kor induljon?"

Ha lesz dugódíj és drágább parkolás a belvárosban és többen inkább BKV-val utaznak, akkor lesz gyakoribb busz járat is! Tudod ez a tyúk tojás problémája!

cso zsi 2010.09.20. 12:12:48

@F173: Komolyan gondolod, hogy a jegybevételből? Másokban meg az ingyenesség is felmerült, hiszen rengetegen bliccelnek a jelenlegi árak mellett, és rengetegen jogosultak a díjmentes utazásra.

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.09.20. 12:14:15

@Akitlosz:

"
Adminisztratív "megoldások" nem megoldások. "

Hát nem tudom.

Nálunk a belvárosi utcában megszüntették az ingyenes parkolást és az egyik oldalon halszálka helyett az úttesttel párhuzamos parkolást engedélyeztek csak.

Az első héten mindenki sirt, hogy nem lesz hely, a boltosok nyavalyogtak, hogy tönkremennek.

Azóta mindig meg tudok állni a házunk 30 m-es körzetében, a boltok tovább működnek, sőt újabb három nyilt.

Csak adminisztrativ megoldás volt, az utca életét ezzel megoldották.

F173 2010.09.20. 12:14:15

@kpetya: "kapj mán a fejedhez. a bkv költségének 1/3 a jegybevétel, 1/3 a állami segély, 1/3 (na ez az ami hibádzik) fővárosi hozzájárulás. (magyarán 1/3-t minden magyar polgár fizeti még akkor is ha szőkőévente sem jár pesten). "

Ennél sokkal többet fizetett az atlagadózó az autópályák építésére, amivel további 20-30 évre majd úszunk az adósságban!

kpetya 2010.09.20. 12:15:02

@igazi hős:

már megint rosszul számolsz. elég sok gyár, üzem, vállalkozás van ami beszállít autógyáraknak.
A kiadási oldalon elkülönítetted a személyautók okozta kiadásokat az egyéb szennyezők okozta kiadásoktól? Hogyan csináltad?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.20. 12:15:50

@gyvy: "Azért ezt bírom h a különböző ultraliberális szervezetek (amik között vannak szép számban magukat zöldnek hazudó mozgalmak is) papolnak az egyéni szabadság mindenhatóságáról, de az egyéni közlekedés az tűzzel-vassal irtandó."

Igen, ezért kell a pederasztáknak is tömegben vonulni az Andrássy úton.

t0thl 2010.09.20. 12:15:52

@zebraakcio: Mitől volt meredek ?
Vagy szerinted okés, hogy körbevesznek többen, egész napi fizikai munka utáni büzfelhőben, malteros, meszes cuccal, uram bocsá még le is ülnek ?
Mindezt az esti csúcsban, tőled 2-3 cm távolságra ?
Nyilván nem szólsz rájuk, de nem az a kellemes fíling.

kpetya 2010.09.20. 12:16:01

@F173:

túrót, majd ha lesz alternatíva akkor majd átszokom. Addig meg marad az autó.

igazi hős 2010.09.20. 12:17:03

@Akitlosz: Amennyiben nem nézed a pénzügyi oldalát, akkor a metró jó: sűrűn jár, pontos, sok embert szállít. Ha azt számolod, hogy 500 Mrd-ből mi mindent lehetett volna megcsinálni, elsősorban a peremkerületekben és az elővárosokban, akkor rossz megoldás, pláne, hogy egyik metró sincs rendesen összekapcsolva a csatlakozó HÉVvel vagy vasúttal. Persze sok helyen nem is a pénz az akadály (pl. 1-es villamos budai rész), de ez egy másik téma.

F173 2010.09.20. 12:17:21

@cso zsi: "Komolyan gondolod, hogy a jegybevételből? Másokban meg az ingyenesség is felmerült, hiszen rengetegen bliccelnek a jelenlegi árak mellett, és rengetegen jogosultak a díjmentes utazásra."

Hát ezen kellene változtatni! Ha metróban és a HÉV-en lennének beléptető kapuk és a nyugdíjasok fizetnének kedvezményes jegyet máris megoldódna ez a probléma!

kpetya 2010.09.20. 12:17:54

@F173:

már megint csúsztatsz. Számoltál az infrastruktúra generálta bevételekkel? Hová fog termelő gyár települni, ahol van sztráda vagy ahol csak földút van?

cso zsi 2010.09.20. 12:19:24

@igazi hős: Akkor miért engem idézel? :)))
Mert azt tetted.
A 3 milliónyi adózó mellett meg van 3,5 milliónyi személygépjárművünk.
Ha mind lopta is a kocsit, a benzin csak keveseknek van ingyen, és a pályát sem mindenki a szomszéd rendszámával használja.
Így az adózott jövedelemből áfás termék/szolgáltatás igénybevétele itt is fennáll, nem csak a kenyér vásárlásakor. Még a hiányzó félmillióét is mi rakjuk össze, hiszen a "segílykéből" is futja üzemanyagra.
(Mi= gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedő, autós, aki adózik, az is, aki nem veszi igénybe sosem a másik típusú közlekedési módot, mert nincs szüksége rá / nem áll módjában)

F173 2010.09.20. 12:19:51

@kpetya: "túrót, majd ha lesz alternatíva akkor majd átszokom. Addig meg marad az autó."

Az a baj, hogy az utóbbi 20 év pont az ellenkezőjéről szólt! Sokkal több autós infrastruktúrát építettek, mint tömegközlekedést! Ezért is vannak sokan, mint te, akik úgy érzik az a jó irány!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 12:22:25

@F173: Ha ingyen vinne a busz/metró/villamos, lehet, hogy felülnék rá.

Ha egy kis igazság is van az autózás miatti egészségkárosításban, a jegyárbevétel azt nem fedezi.

Abból a megtakarításból, amit az egészségügyi állapot javulása okoz, bőven lehetne finanszírozni a helyi tömegközlekedés jegyárbevételét.

Amennyiben van igazság abban, hogy milyen rettenetes káros az autózásom.

ex-dr. vuk 2010.09.20. 12:23:45

@cso zsi: a masik oldalon meg ott van az, hogy ha nem benzinre akkor masra fogjak kolteni a penzt, ami az allamnak pont ugyanolyan bevetel (AFA), a levegoszennyezes csokkenesevel es tobb mozgassal (bicaj) az allami egeszsegugyi kiadas scokken (kevesebb bevetel mellett kevesebb kiadas), kevesebb auto mellett kevesebb utfelujitas kell, stb... csak ezeket mindig kighagyjak a szamitasbol es az "autosok adoja" meg az autogyartas stb. az isten..
Amikor nem volt auto akkor is mukodott a gazdasag gyerekek...

cso zsi 2010.09.20. 12:24:01

@zebraakcio: már ahol. Mifelénk azt hitte a főmufti, hogy Belváros. Az egyetlen hely, ahol a parkolási díjak megegyeznek a körúton belülivel, pedig a kerület át sem lóg a körúton, mint a többi.
Itt is üresebbek lettek az utcák, de csak azért, mert a fél utcai parkolást elvették pár négyzetkilométeren. Az üzleteink bezártak, vagy épp elköltöznek, az albérlők meg nem kívánnak így a környéken lakni, mert a parkolással együtt drágább, mint beljebb autó nélkül.

gorillka 2010.09.20. 12:24:41

@vuk_: csak a londoni példához szólnék, hogy de igen, annyival jobb a tömegközlekedés...

kpetya 2010.09.20. 12:25:41

@F173:

Nem, nem mondtam, hogy ez a jó irány. De már kinőttem abból, hogy higyjek az igéreteknek. Nálunk spec csökkent a bkv szinvonal, az eddigi reggeli 4ből lett 3busz óránként. Ha épp nem robban le.
hétvégén, napközben 2 busz óránként.

Nem, nem fogok kiszállni az autóból, hogy majd akkor gyakrabban fog járni. Járjon gyakrabban és akkor nem lesz ésszerű autóval járni.

Már az is vicces, xviker pálya utca-kispesti centrum másfél óra bkvval. 2.5fél ha alacsonypadlósat szeretnél, mert babakocsival vagy. És az örs nincs akadály mentesítve.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.20. 12:27:30

@vuk_: Amikor nem volt autó, persze, működött a gazdaság, de nem volt pl Internet sem, meg a közüzemek sem álltak túl jól, nem heti negyven óra volt a munkaidő, stb.

F173 2010.09.20. 12:27:38

@kpetya: "már megint csúsztatsz. Számoltál az infrastruktúra generálta bevételekkel? Hová fog termelő gyár települni, ahol van sztráda vagy ahol csak földút van? "

Ez már 40-50 éves koncepció! Nyugaton ma már a fuvarozás nagy részét próbálják átterelni vasútra és vízi közlekedésre, vagy minimum vegyes közlekedésre.Persze nem egyszerű a dolog,mert az autó (kamion) közlekedésnek 50 éves előnye van az infrastruktúrát tekintve. M-gon meglett volna az esély a hibásnak bizonyult sztrádaépítéses korszakot átugorni, de nem tette meg! Így továbbra is le fogunk maradni a nyugattól!

vizipook 2010.09.21. 08:15:17

@yerico1: igazad van! én még kiemelném az egészségügyi dolgozókra leselkedő végzetes veszélyt: ha tisztább lesz a levegő, csökken a betegek száma, így több száz orvos és ápoló maradhat munka nélkül! nem is beszélve a mentősökről, akikre nem lesz szükség, közlekedési balesetek hiányában! ráadásul ez az állmnak is óriási veszteség, hiszen hat évig az adófizetők pénzéből járatták egyetemre az orvosokat!

indítványozom továbbá, hogy az állami vasút tegye jóvá fél évszázados fatális tévedését, és haladéktalanul álljon vissza a gőzmozdonyok használatára! a gőzmozdonyok karbantartását, működtetését végző személyzet és a szénbányászok mind munkanélkülivé váltak e csodás gépek letűntével! ma is éhes szénbányászok rabolják ki az utcán az ártatlan polgárokat, gyermekeik megtöltik az árvaházakat! a legújabb kutatások szerint pedig tetemes méreteket öltő államadósságunk csakis a szénbányászat és gőzmozdonygyártás balga beszüntetésével tovatűnt adóbevételekkel magyarázható!

Körömcsiga 2010.09.21. 08:15:18

@Csak beugrottam: Hol lehet ilyen 1200 forintos gumit kapni? :)

Körömcsiga 2010.09.21. 08:15:18

@igazi hős: "egyik metró sincs rendesen összekapcsolva a csatlakozó HÉVvel vagy vasúttal."

Hát nemtom, pl. Batthány tér, Moszkva tér, Déli PU, Keleti PU, Boráros tér rémlik?

Mondom ezt, mint autós...

anyadmajma 2010.09.21. 08:15:18

A kutya basszon az ilyen hülyék faszával, mint amilyen ez a cikkíró is!!!
BKV bérlet per felnőtt: 9800
per gyerek: 3850
Naszóval, ha ezt összeadom lesz belőle 13650. Akkor ugye még szorzom kettővel, mert annyit írt az isten barma: az pontosan 27300. Havonta. Namost, a kisköcsög beballag a merdzsószalonba, oszt vesz egy 25 éves 5L!!-es szakadt verdát. Na, annak van kb ennyi fenntartási költsége havonta! Nem egy 1.2-1.6-os, neaggyisten dízel 10 év alatti autónak, amit vesz ugye az ember városi közlekedésre. Ha meg véletlen jó helyen lakik, akkor a Hungária csúcsforgalmi dugójával együtt is kb. fele annyi idő alatt ér haza, mint BKV-val.

Vegyék már észre ezek a szellemileg teljesen visszamaradt demagóg idióta hülyék, hogy amivel példálóznak, az statisztikai hazugság! Budapesten napi 30000 azaz harmincezer biciklis? Na persze. De még ha igaz is, milyen jogon pofáznak, amikor is a Margit-híd tavalyi lezárása előtti forgalomszámlálás: 50000-60000 AZAZ ÖTVEN- ÉS HATVANEZER KÖZÖTTI AUTÓ Ó R Á N K É N T ! ! !
Igaz csúcsidőben, mert átlagba tényleg csak 30-35000-et vallottak be.

Werwolf 2010.09.21. 08:15:18

eszem megal, mindenki okostojas...:)

tarsolya 2010.09.21. 08:15:19

F173, te annyira ostoba vagy, hogy már-már "wmiki"-i magasságokba emelted magad, pedig ez nem semmi.

Ja és a felkiáltójelen kívül ismersz bármilyen egyéb írásjelet, vagy azok túl "hatékonytalanok"? :D

Szerencsére a sötétzöldek nagyrésze csak egy hozzád hasonló retardált debil, ezért elérni semmit sem fogtok, viszont legalább lehet benneteket ketrecben mutogatni :D

ex-dr. vuk 2010.09.21. 08:15:19

az normalis hogy nem latok uj hsz-t orak ota?

ehhh 2010.09.21. 08:15:19

Azok, akik kiköltöznek a városból, mert ott rossz a levegő, majd valamelyik külvárosból kocsival járnak be dolgozni, mert hát onnan meg máshogy nem lehet, azért kapják má be. Nem azért járnak kocsival, mert olcsóbb, hanem mert státuszszimbólum. Te hülye proli vagy, mert nincs kocsid, én faszacsávó vagyok, mert nekem van. ennyi.

Körömcsiga 2010.09.21. 08:15:19

Vannak cirrus maestro reklámok, gondolom láttad őket. Nem a büdös buszon, attól való hányást visszatartva, állva utazni - megfizethetetlen! :)

NextGeneration 2010.09.21. 08:15:20

Én meg autóval járok, és leszarom. Köpjetek le, de amíg fontosabb problémám is van, mint hogy biciklivel járjak e télen-nyáron, addig magasról leszarom. Szerintem amúgy az emberek 90%-a ugyanúgy leszarja, max. papol róla. Legyen egészségügy, a szelektált hulladékfeldolgozás legyen rendbetéve ÁLLAMI szinten, stb. Utána az emberek is el fognak kezdeni azon gondolkodni, hogy lehet ki kellen bekkelni egy elektromos autót.

igazi hős 2010.09.21. 08:15:20

@kpetya: Ugye te sem álmodsz arról, hogy két külkerület között a BKV megverheti az autót? A busz nem mehet gyorsabban, sok helyen megáll, és nincs dugó, hogy egy buszsávban behozzon valamennyit. Ráadásul szinte biztosan kell 1-2 átszállás. Viszont Rákosról Kispestre autózva nem értinted a Belvárost, legfeljebb egy-egy kritikus pontot (pl. Örs), de az is inkább rutintalanság, idővel megtanulható.

dr. trafik nomac 2010.09.21. 08:15:20

@F173: De konnyu igy a palya szelerol bekiabalni, az igazsag viszont az, hogy a 4-6-os mar maxon jar, nem tudjak tovabb suritani a jaratot, a bkv felel a bsuzaival a kornyezetszennyezes ~35%-er, ha az autosok felszallnak a buszra akkor lesz 70%, semmivel sem jarunk jobban, de az egesz keptelesneg ugy ahogy van, a 7-es buszuk lassan osszeernek. Megoldas persze lenne, de azzal kezdeni, hogy midnenki szalljon buszra mert jobb lesz az egy pobulista hulyeseg, semmi alapja nincs.

Hurri Kán 2010.09.21. 08:15:21

@F173: sztrádaépítés önmagában nem hiba. Minden más közlekedési megoldás fejlesztését és szintentartását leállítani miatta az hiba. Az erre meglévő állami pénzeket ellopni meg bűn. Következő kérdés?

Hurri Kán 2010.09.21. 08:15:21

@Akitlosz: mondjuk a tömegben valamivel biztonságosabb nekik...

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.09.21. 08:15:22

Csak még egy-két adalék a kerékpáros alternatívához.
Mo-n az esős napok száma évente 120-150. Ez kiesik, mert ki a fene akar szétázva és átfagyva a munkahelyére érkezni?
Budapest területének mintegy harmada, lakosságának még nagyobb része hegyes-dombos területen lakik Pl. Pestimre magasabban van, mint a Gellérthegy! Gondoltátok volna
Innentől az általában kerékpáron közlekedek = igen jó, sportos kondiban vagyok!
A Bp. lakóinak többsége enyhén szólva sem tartozik ebbe a kategóriába!
Reális még valaki szerint a kerékpár mint általános közlekedési eszköz?

]{udarauszkasz 2010.09.21. 08:15:23

Kamion: a kamionozast is lehetne kornyezetbaratabba tenni normalisan megepitett palyakkal, es megfeleloen megoldott kozlekedessel. A vasuttal eleg nehez nemzetkoziben arut teriteni, meg eleg nehez mondjuk felvinni vizen a hegytetore a kajat, foleg nagy tetelben. (idegenforgalom, siparadicsomok, magasabban fekvo varosreszek, bevasarlokozpontok...) Nemetorszagban az autopalyak vonalvezeteset nem tudtak ugy megoldani, hogy ne legyenek hatalmas emelkedok, lejtok, amivel kornyezetszennyezobb a kamionozas, mint pl. Olaszorszagban, Ausztriaban, es Svajcban, pl. (Pedig ezek alpesi orszagok!)

Pesten jo alternativa lenne a robogozas, (Olaszorszagban van ennek hagyomanya, tobbek kozott ezert nincs annyi dugo...) csak a magyarorszagi eghajlat (sok eso, hideg tel...) miatt ez elegge gazos.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 08:15:24

@igazi hős: Ha a pénzt nézzük, akkor egyik tömegközlekedési módszer sem nyereséges.

A HÉV és a metró összekapcsolására már régesrég ki van találva az ötös metróvonal.

Csupáncsak meg kellene építeni.

Amilyen tempóban megépülnek a megtervezett metróvonalak, talán 2100-ra meg is oldódik a probléma.

Peremkerületekre pedig szintén az lenne a megoldás, ha a jelenlegi metróvonalak a város széléig tartanának.

Székesfehérvárról előbb beérnek az emberek Budapest belvárosába, mint a peremkerületekből. Ez vicc. Illetve nem vicc. De rámutat érvelésed helytelenségére.

Perillustris 2010.09.21. 08:15:24

Amúgy örömmel látom, hogy a "kerékpár" szó említése a posztban ismét teljesítette az elvárásokat. :P

Exploiter 2010.09.21. 08:15:38

@vuk_:

Én sose bántottam őket. Ez a dolgok normál menete. Előttem teherautó, mögöttem egy köcsög, jobbra egy biciklista, balra egy motoros, néha beugrik egy gyalog is a játékba.

Jövőre veszek én is motort és onnantól teszek is az egész kérdéskörre úgy ahogy van, jelenleg az a legjobb alternatíva a városban.

kpetya 2010.09.21. 08:15:38

@zebraakcio:

erre majd félév múlva térjünk vissza. annyi bolt fog maradni amit a környéken lakók eltartanak, a bérlők elmennek máshová, szerelő kisiparos nem fog hozzád járni, max extra pénzért. azért hajra.

macskainvázió 2010.09.21. 08:15:38

@BKV reszelő:
Tesó, eléggé nagy cigit szívhattál el, ha az Árpád híd - Klinikák 30 percnek tűnt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 08:15:38

@zebraakcio: Te magadtól vagy ennyire korlátolt, vagy súg valaki?

Ha 9 perccel előbb ér a vonat, akkor többe fog kerülni a vonatjegy?

Gyengébbek kedvéért a vonatok menetideje, meg a vasúttársaságok gazdaságossága az két külön téma.

A 4-es metrót talán azért építik mert jó üzlet?

Akkor miért nem magáncég a BKV a MÁV meg a többi hasonló cég külföldön?

Nagyon sötét lehetsz, ha azt hiszed, hogy a vonalakat azért építik/korszerűsítik, mert a jegyárak meghozzák pl. a TGV árát.

Annyit még segítek, hogy a teherszállításnál sem mindegy a menetidő. Gyorsabb közlekedésnél jobban ki lehet használni a szerelvényeket, mozdonyokat, vasúti kocsikat, mozdonyvezető munkaidejét. S ezek még csak a vasúttársaság szempontjai, nem is a megbízóké.

igazi hős 2010.09.21. 08:15:38

@kpetya: Tévedsz, kevered az autóbirtoklást a használattal.

ex-dr. vuk 2010.09.21. 08:15:38

a blogmotor kapja be.

Perillustris 2010.09.21. 08:15:38

@t0thl: Á, nem is képmutató a "malteros munkások" látványától szenvedni, akik esetleg zavarják az orrocskádat is. Nyilván az autó jobb, az sokkal illatosabb.

BTW a fenti kategória okozza a legkisebb gondot, még sosem láttam, hogy egy ilyen jómunkásember láthatóan összepiszkítaná a járművet.

exseven 2010.09.21. 08:15:38

Nem értem ezt a vallásháborút. Én tartok autót, de hétköznap majdnem mindig bringával járok. BKV csak végszükség esetén. Az a helyzet, hogy azzal járunk, ami az adott kontextusban a legpraktikusabbank tűnik. Ha tele lenne a város bringasztrádákkal, mint Koppenhága, akkor itt is 40% lenne a bringások aránya. Ha lennének jó P+R-ek és elővárosi közlekedés, akkor letennénk az autót a külvárosban. Ezt nem az emberek döntik el, hanem a városvezetés, az emberek csak ideologizálják a választásukat. De sajnos nálunk a városvezetésnek semmi koncepciója nincs erről.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.21. 08:15:38

@BKV reszelő: Na ez meg a másik!

Olyan tömegközlekedést kellene preferálni, amelyik soha nem vesz téli gumit a járműveire?

Mikor villamost vettek, nem rendeltek bele légkondicionálót, mert az "ezen az éghajlaton nem szükséges".

Persze olyan emberek döntenek, akik legfeljebb szalagot átvágni mennek sok évente tömegközlekedés közelébe.

Ilyen tömegközlekedésre nincs szükség. Csak ellopják a közpénzeket. Semmiféle egyenértékű alternatívát nem jelent.

cso zsi 2010.09.21. 08:15:39

@vuk_: Mi másra? Többször megkaptad a posztban a levezetést, hogy vagy tömegközlekedés, vagy autózás. Amiből a tömegközlekedés nem csak drágább, de sokszor muszáj is igénybevenni.
Kedvencem a tökmag, és a 20 dekás csomag, az a benzin literjével, valamint egy jegy árával vetekszik.
Egy fél tank üzemanyag árából családi mozizást is tarthatunk. Egy éttermi étkezés már egy teljes tankolás.
(Még a végén kiderül, hogy olcsó a benzin)
Igaz, nem a 80 literes Audival, hanem a 40 literes Suzukival számoltam.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.09.21. 08:15:39

@F173: A sztrádaépítési koncepció onnantól kezd hibás lenni, amikortól hozzád már elér a sztráda...

ex-dr. vuk 2010.09.21. 08:15:39

@gorillka: lehet, hogy jobb, de reggel en pl. nem megyek bussza, inkabb bicikli... Miert? Mert busszal 25-30 perc (attol fugg hany busz nem vesz fel), biciklivel 10.
Ha nincs metromegallo setatavolsagra akkor cseszheted megintcsak. Ezenkivul a buszberlet 67font/ho, metro (csak 1-2 zona) 100 font/ho.
1-2 havonta vehetnek belole egy vadiuj biciklit (es meg gyorsabb is).

Osszessegeben, szuper tomegkozlekedes ide vagy oda, a bicikli egyszeruen verhetetlen itt.

kpetya 2010.09.21. 08:15:39

@F173:

nagytávra. de egy bp-kecskemét viszonylaton nem fognak egy kamionnyi árut vonaton vinni főleg nem olyat amit este 10kor szednek össze a raktárban, majd hajnali 4kor leviszi a kamion az üzletbe. Oda biza sztráda kell.

cso zsi 2010.09.21. 08:15:39

@F173: Szegeden ott van a RoLa terminál. Gondolom, ott kell lakni ahhoz, hogy lássunk felrakodást, nekem hetek alatt nem sikerült belefutnom egybe sem.
Az üzemanyaglobbi érdeke, hogy közúti fuvarozás legyen. Csakhogy, a hazai árak mellett a határon túl tankol a fuvaros, és röhögve átmegy az országon 5-8 óra alatt tankolás nélkül. A Déli Összekötő vasúti hídon szoktam látni ilyen szerelvényeket, szinte csak azonos cég pótosai vannak rajta. Gyaníthatóan már a tengertől így jönnek.
A belföldi fuvarozáson nem sok mindent lehet RoLa-zni, átrakodni viszont megint idő, és pénz.

igazi hős 2010.09.21. 08:42:28

@Körömcsiga: Látom nem ment át mondat értelme, csak a szavai: nincs összekapcsolva a csatlakozó másik zártpályás járművel azt jelenti, hogy le kell szállnod az egyikről és átszállnod a másikra. A legjobb példákat említetted: Batthyány téren a metrónak nem kéne elkanyarodnia (a Déli put már régen meg kellett volna szüntetni és Kelenföldbe nyomni az árából befolyó pénz tizedét), hanem kijönni a felszínre és irány Szentendre. Örsön ugyanígy, ennek elenére az utolsó felújításkor sem vitték át a síneket a Kerepesi túloldalára. Nyilván nem kell Szentendrére vagy Csömörre ugyanolyan járatsűrűség mint a belső részen, de az simán megoldható, hogy csúcsidőben 10 percenként megy teljes hosszon, 5 percenként Békástól és közben is vannak "rövid" járatok. Így az ürömi jóember lerakhatné Budakalászon az autót és egy járművel bejutna a Belvárosba (és onnan max 1 átszállással a munkahelyre), és nem kéne a 10-es úton haldokolni a dugóban.

igazi hős 2010.09.21. 08:46:59

@Akitlosz: "Ha a pénzt nézzük, akkor egyik tömegközlekedési módszer sem nyereséges." Amennyiben az emberek idejét és egészségét valamilyen szinten számszerüsíted, akkor lehet nyereséges a tömegközlekedés.

"A HÉV és a metró összekapcsolására már régesrég ki van találva az ötös metróvonal." Már a kettes metrót is úgy tervezték, hogy a 2 HÉV vonallal összekapcsolható, csak még mindig nem csinálták meg.

"Peremkerületekre pedig szintén az lenne a megoldás, ha a jelenlegi metróvonalak a város széléig tartanának." De nem metró, hanem S-Bahn formájában, sőt fel se kéne emelni őket, hívhatjuk villamosnak.

"Székesfehérvárról előbb beérnek az emberek Budapest belvárosába, mint a peremkerületekből. Ez vicc. Illetve nem vicc. De rámutat érvelésed helytelenségére." Ez majdnem olyan erős túlzás, mint amire ez a poszt épül. Óránként 3 vonat átlag 10 perces várokozás jelent az 1:20-as menetidőhöz. (+amíg kiérsz a vasúthoz). Honnan nem érsz be Budapesten belül másfél óra alatt a metróig? Nagytétényből a dugóban araszoló busz is beér egy órán belül. Lehet ilyen hely Pesten, de minimális.

kpetya 2010.09.21. 09:36:15

@igazi hős:

"Átlagos személygépkocsi-használat mellett Budapesten nincs gazdasági racionalitása az autó fenntartásának. Ennél ugyanis költségtakarékosabb a közösségi közlekedés, a kerékpár, szükség esetén a taxi vagy az autóbérlés igényeinkhez igazított mértéke."

Hol van itt, hogy csak belváros???

igazi hős 2010.09.21. 12:15:35

@kpetya: Az idézett rész nem tőlem származik, ha jól látom. Ettől persze hivatkozhatsz rá vitaalapként, csak nem érdemes. Én már megírtam neked, mi város és mi falu, aszerint te is falun laksz, meg én is, csak hozzá vannak címkézve a városhoz és mutatóba kék buszok is járnak.

qtyqrutty 2010.09.21. 15:53:20

1., A posztolónak igaza van: gazdaságilag nem racionális dolog az autózás. Ezt rövidebben (és magyarul) is ki lehet fejezni: költeni kell rá a pénzt, ahelyett hogy hozná. Mellesleg ez szerintem számolgatás nélkül is meglehetősen nyilvánvaló, ezt Levegő Munkacsoport nélkül is tudja mindenki.

Na, és ha így van, akkor mi van?

A rákkutatásról is le lehet vezetni, hogy gazdaságilag irracionális (a rákbeteg ugyanis drága szolgáltatások egész sorát generálja, ezen keresztül pedig GDP növekedést, a kutatás ez ellen hat).
Tanulság: a gazdasági ésszerűség nem végső érv, más szempontok is vannak a világon. Pl. életminőség.
Lehet, hogy az a megkönnyebbülés, hogy megszabadulhatok a BKV-zástól, vagy az, hogy a naponta az autózással nyert másfél órában foglalkozni tudok a gyerekemmel, az nekem nettó megéri, még akkor is, ha kimutatható, hogy az egy óra autós időmegtakarítás költsége több, mint az egy órai átlagjövedelem.

2. Pontosan ezt lehet kiolvasni a hozzászólásokból. A mai magyar társadalom többségének az a véleménye, hogy az autózással szerzett életminőség-többlet akkora, hogy megéri autózni. Ezzel pedig a Levegő Munkacsoport egyet tehet: tisztelje a többség másságát.

Joguk van hozzá, hogy azzal szerezzék meg maguknak az önmegvalósítás feelingjét, hogy ronggyá szívatják magukat a BKV-n - büszke ökotudatosságuk okán. De ne nyomuljanak azért, hogy ez a magatartásforma legyen kötelező! A demokráciában a többségnek is vannak jogai!

3., Ökotudatosnak tartom magam, ezért pl. gyűjtöm az elemeket ahelyett, hogy a szemétbe dobnám, újságot nem papíron olvasok, hanem neten, üveges sört veszek dobozos helyett, stb.
Egyszóval ahol van értelmesen választható lehetőségem arra, hogy óvjam a környezetünket, ott élek vele.
Az autózás esetében pont az a probléma, hogy nincs ilyen. (A BKV nem az.) Értem, hogy a benzines autózás valóban probléma a környezetre, ezért ha lenne pl . alkoholkút vagy hidrogénkút benzinkút helyett és/vagy mellett, akkor oda járnék. De nincs – tehát autózom tovább benzinnel.
Tanulság: Az ilyen problémákra nem a lelkes önszívatás a megoldás. Ezt a stratégiai (nemzetállami, EU) döntéshozatal szintjén kell(ene) megoldani. Van rá jó példa: a német megújuló energia törvény. Minden sötétzöldnek ajánlom figyelmébe, érdekes esettanulmány.

Tisztelettel: qtyqrutty, egy feketeseggű budapesti autós.

Utóirat: A sötétzöldek nem is mindig olyan hülyék, mint amilyennek látszanak. Ha egy ilyen szervezetnek megvan a „critical mass” gátlástalanságból, akkor pl. sikerrel tud akadályozni útépítést, hídépítést ügyes jogi trükkökkel, bírósági beadványokkal. Ezzel persze tudatosan belerondítanak jelentős pénzügyi érdekekbe. Naná, hogy ilyenkor egy befektetőnek megéri jó mélyen a zsebébe nyúlni, sötétzöldéknek pedig ettől – láss csodát – megvilágosodni, és belátni, hogy mégiscsak kell az az út/híd.

Na, ellentétben az autózással ez legalább gazdaságilag racionális. Nekik. 

kpetya 2010.09.21. 16:15:08

@igazi hős:

te elolvastad a blogbejegyzést amihez kommentet irsz???

igazi hős 2010.09.21. 20:27:29

@kpetya: Igen, sőt értelmezem is. Egyébként velem vitatkozol vagy a LM-mel?

anyadmajma 2010.09.21. 20:54:16

Ezen sok hülye közül járt már-e valamelyik Óbudáról Csepelre dolgozni? BKV-val vagy biciklivel? Idióták.
Budapest tömegközlekedése nem alkalmas sajna szinte semmire, nem hogy közlekedni. A biciklisek meg egész évben, december-januárban is tekerjék a szar pedáljukat, aztán ugassanak. Meg ha betartják a kreszt, persze. Illetve ha be is tartják, mert azért ilyenből is van sok, a hangyafasznyi agyával belegondolhatna, hogy hol teker. Mer ott neki lehet ugyan, csak esetleg akadályozza a forgalmat, neaggyisten meg véletlen elgyúrom ez miatt(nem direkt, féltem a kocsit), akkor meg viselje a következményt. Engem max lecsuknak, de őt nem fogom irigyelni. Éppen egy 2 tonnás vasat hajtok, és ha lesz következő, az valószínű nagyobb lesz, de ekkora biztosan. Az se érdekel, ha 15 éves, de legalább biztonságos.:) Aki meg jön a hülye ncap -csillagjával, annak javaslom a fizikai tanulmányainak felfrissítését, különös tekintettel a kinematikára.

Perillustris 2010.09.21. 21:19:04

@qtyqrutty: Ez mind szépen hangzik, csak éppen az egyenletből könnyedén kihagytad azt, hogy az áhitott életminőséget többszázezren mások rovására érik el.

Nincsenek illúzióim: a tömegközlekedés és a kerékpáros infrastruktúra valódi fejlesztése, a BKV tarifarendszerének gyökeres átalakítása mellett adminisztrációs és pénzügyi akadályokkal kell szegélyezni az egyéni motorizált közlekedés útját.

Mert az pl. sehogynem járja, hogy Gipsz Jakab kiköltözött Biatorbágyra a friss(ebb) levegőre, aztán ugyanúgy 20 perc alatt akar beérni a munkahelyére, mint addig, ezért telepöfögi a várost.

anyadmajma 2010.09.21. 21:35:35

@Perillustris: Ér hát, az is jó.
Neked mentek el otthonról ennyire? :)

qtyqrutty 2010.09.21. 22:33:49

@Perillustris: Mire gondolsz pontosan, amikor azt írod, hogy "mások rovására" meg "telepöfögi"?
Én konkrétan egy három éves, jó állapotú, katalizátoros autót használok. Rendszeresen szervizeltetem, gondot és pénzt fordítok arra, hogy ne füstöljön, ne köpje az olajat, ne legyen büdös. Legjobb tudásom szerint én biztos nem ártok vele másoknak, nem "pöfögök tele" semmit.

Legfeljebb a te, meg a hozzád hasonlóan egydimenziós szemléletűek pszichéjét pöfögöm tele. Az meg pont ugyanannyira érdekel, mint titeket az én szubjektív életminőségem.

Természetesen - ahogyan azt már az előbbiekben is írtam - tisztában vagyok azzal, hogy a benzines autózás ökológiailag fenntarthatatlan (üvegházhatás, stb.). Ezért lelkesen pártolnám, ha társadalmi szinten elmozdulnánk a tiszta üzemanyagok használata felé (alkohol, hidrogén). Ezért költségeket viselni, vagy adót fizetni is hajlandó lennék.

De azt elutasítom, hogy önmaguk által felkent világmegváltók (pl. LMCS) ötletei miatt szívassanak.

üdv
Qtyqrutty

Ja,még annyit, hogy szerintem a biciklizés remek dolog. Hétvégén a Pilisben.

Perillustris 2010.09.22. 00:38:42

@qtyqrutty: "Mire gondolsz pontosan, amikor azt írod, hogy "mások rovására" meg "telepöfögi"?"

Nagyon egyszerű. Aki autózik (én is szoktam), az többet vesz ki a közösből, mint ami neki arányosan járna. Ugyanis mindenkinek nem jutna min. 10-12nm2

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 07:41:39

@F173: "Tőlünk nyugatabbra sok politikus tömegközlekedéssel és bringával jár dolgozni bármennyire is furcsa neked! Sőt Európa leggazdagabb embere (az IKEA tulajdonosa) is tömegközlekedéssel jár és még a nyugdíjas bérletet is megveszi!!!"

Ennek mi a fene köze van a mai magyar budapesti helyzethez?

Legyen akkor úgy előbb, mint Svédországban!

Aztán írjál ilyeneket! Mert jelenleg semennyire sem releváns.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 07:43:10

@determ: "Érdekes dolog, hogy az senkinek nem jutott eszébe, hogy mi lesz a BKV-val ha a 150000 autós kitiltjuk a kocsijaikkal együtt és azok hirtelen fel akarnak szállni a metróra és villamosra, ami így is tele van."

Ez elég sok mindenkinek eszébe jutott, úgyhogy megtudtuk, hogy lusta voltál elolvasni az összes hozzászólást.

qtyqrutty 2010.09.23. 09:05:00

@Perillustris: Azért harcoljunk az autó ellen, mert az nem mindenkinek jut?

1., Kb. száz éve egy Vlagyimir Iljics nevű ember érdekes társadalmi kísérletbe kezdett. Fogott egy kb. 200 millió elemű reprezentatív mintát az emberiségből, és megvizsgálta, hogy mi történik, ha erőszakosan bevezetjük, hogy mindenkinek mindenből csak egyenlő juthat.
A kísérlet eredményét egy bizonyos A. Szolzsenyicin nevű szerző értékelte ki. Eredményei szerint a kísérlet negatív eredménnyel zárult: a dolog nem működött

2., Tegyük fel, hogy Gipsz Jakab, aki Biatorbágyra költözött, egy kb. 45 éves mérnök. Tegyük fel, hogy tisztességesen, szakmai munkával jutott el arra a szintre, hogy a családjával egy Biatorbágyi házba költözött, és van egy autója. Szerinted kell-e magát szégyellnie ezért azon az alapon, hogy ez nem adatik meg mindenkinek, és fogja-e? Szerintem nem.

3. Végezzünk el egy gondolatkísérletet két változatban.
a., Gipsz Jakab Biatorbágyi lakos egy tavaszi reggelen autóval indul Budapestre. Tapasztalja, hogy mivel egyre többen vannak az olyanok, mint ő, ezért egyre hosszabb a sor az autópályán, ami bizony gond, neki is. De egyszercsak azt látja, hogy az új polgármester kezdeményezésére egy P+R parkoló épült, sűrű csatlakozással a belvárosba. Kipróbálja, és mivel nem hülye, ezért rájön, hogy érdemes erre átváltani.
Gpisz Jakabot eltölti az elégedettség érzete, hogy végre jó irányba mennek a dolgok, és elhatározza, hogy legközelebb is erre a polgármesterre szavaz.

a., Gipsz Jakab Biatorbágyi lakos egy tavaszi reggelen autóval indul Budapestre. Tapasztalja, hogy mivel egyre többen vannak az olyanok, mint ő, ezért egyre hosszabb a sor az autópályán, ami bizony gond, neki is. De egyszercsak azt látja, hogy a dugó hirtelen kétszer akkora lett, mint amilyen magától is lenne, mert az új polgármester kezdeményezésére leszűkítették az utat egy sávra.
Gipsz Jakabot eltölti a düh érzése. Szidja az anyját annak az agyatlan baromnak, aki ezt kitalálta. Összefog a többi Gipsz Jakabbal Biatorbágyon, és teljes lobbizási potenciáljukat bevetik azért hogy a dolgok ne ilyen barom irányba menjenek. Soha többet nem szavaz erre a polgármesterre, aki engedte magát a sötétzöldek befolyása alá kerülni.

Tanulság? Azt majd te levonod a válaszodban.

vezereger 2010.09.23. 18:01:23

@qtyqrutty: Ne próbáld meggyőzni azokat, akik hisznek egy olyan városban, ahol biciklivel és gyalogosan közlekedik mindenki, ahol kerékvetők, és oszlopok akadályozzák a jáművel behajtást az utcákba.
A hit ellen nem létezik érv...
/Csak azt nem tudom, miért nem költöznek el és építenek maguknak egy ilyen várost ott, ahol nem kell elveikről erőszakkal meggyőzni a szomszédokat/

Perillustris 2010.09.23. 21:34:27

@vezereger: Ne erőlködj, senki nem vízionál - a szó szoros értelmében - autómentes várost. Amúgy te miért nem költözöl olyan helyre, ahol nincsen járda? Az USÁ-ban van sok ilyen hely.

vezereger 2010.09.24. 08:44:11

Az erőlködés kedves Perillustris inkább részedről látszik. Agitálsz az autózás ellen, és hiszed, hogy jót teszel, eközben minden érv lepereg rólad.
Ráadásul teszed ezt egyetlen témában, miközben ezer más oka is van a városi pornak, kosznak, rossz levegőnek az autókon kívül.
Ahol sokan laknak koncentráltabban jelentkeznek az emberi tevékenység környezetre ható következményei.
Ennyi erővel folyamatosan lehetne agitálni a különféle fűtési rendszerek a szemétszállítás-kezelés, tömegközlekedés jelenlegi rendszere ellen és még lehetne sorolni.
A szűk látókörűség csak ellenségessé teszi az ilyen beszélgetésben résztvevőket, ami eleinte finom szurkálásokkal kezdődik, majd gúnyolódásba csap át, mielőtt elérkezne minden résztvevő az anyázásig, ami előbb-utóbb mindenütt bekövetkezik, ahol felüti a fejét a hittérítő, minden ellenkező véleményt negligáló magatartás.

Perillustris 2010.09.24. 10:01:08

@vezereger: "Agitálsz az autózás ellen"

Ezt csak te fordítod így. Valójában - sokadmagammal - a tudatosabb járműválasztásra gyúrunk.

"Ráadásul teszed ezt egyetlen témában, miközben ezer más oka is van a városi pornak, kosznak, rossz levegőnek az autókon kívül."

Természetesen nem az autózás felelős mindenért, hiszen pl. a szélcsatornák beépítésének engedélyezése is óriási hiba, felelőtlenség volt. De hadd ne én pörögjek mindenen. Mindemellett a városi légszennyezésért elsősorban a motorizált járművek felelősek.

"Ennyi erővel folyamatosan lehetne agitálni a különféle fűtési rendszerek a szemétszállítás-kezelés, tömegközlekedés jelenlegi rendszere ellen és még lehetne sorolni."

Kell is. A gázfüggőségünk kritikus, az energiapazarlás óriási, a szelektív hulladékgyűjtésen is lehet még bőben fejleszteni (az agyakban is). A tk jelenlegi rendszere ellen meg egyenesen kötelező agitálni, hiszen gátja a fejlődésnek.

Ha az áhított - és egyébként kötelezően bevállalt - 15%-os kerékpáros arányt elérnénk, rá sem lehetne ismerni a városra. Tipikus win-win helyzet lenne.

vezereger 2010.09.24. 11:25:45

Hát tudod, ezzel az "Áhított" dologgal az a baj, hogy mindössze elenyésző töredéke áhítja a városlakóknak, valamint a város szolgáltatásait igénybevevőknek, figyelemmel a közlekedési lehetőségek jelen állapotára.
A CM szervezőknek sosem sikerült és - ezzel az ellenségkereső mentalitással, agresszív és nem kompromisszumkereső magatartással - sajnos előreláthatólag az állandó lakosság - maradjunk Bp-nél - akár 2%-át is kitevő támogatót felmutatni.
Márpedig egy demokratikus társadalomban ez ugye pontosan mutatja, mennyire "áhítja' a jónép a dolgot.

A modoron, a hangsúlyokon változtatva, a vállalhatatlan, önmagának számtalanszor ellentmondó, a városnak kimutatható pénzbeli károkatokozó LMCS elhagyásával, a különféle blogokon kerékpáros-autós feszültség keltés helyett megegyezésre törekvéssel már régen sokkal előrébb tartana a dolog.
Konkrétan mindig eszembe jut, amikor a kerékpáros szövetség elnöke a TV nyilvánossága előtt járdán kerékpározva világítóberendezés és egyéb kötelező tartozékok nélküli drótszamarán megjelent a Városháza kapujánál valami beadvánnyal. Bemutatta, hogy szarik minden szabályra, vagy, nem ismeri őket :D

Vagy példamutatás, jogkövetésre nevelés, kompromisszumokra törekvés, vagy továbbra is szitokszó marad a kerékpáros...

A Városüzemeltetés komplex feladatait meg valakinek el kell végeznie, és akkor, ha minden egyéb dolog rendben van,- pl van használható, megfizethető, alternatívát adó tömegközlekedés - lehet nem is kell külön szorgalmazni az autóval közlekedők lebeszélését, mert akkor naná, hogy nem mennek oda többé :D

Szép napot!

igazi hős 2010.09.24. 11:48:25

@vezereger: Nagy különbség, hogy az eszközt vagy a célt ahítod. Ha megkérdezel 100 BPi lakost, szeretné-e hogy:
- a levegőminősége az idő 90%-ban az egészségügyi határérték alatt legyen,
- autóval a jelenlegi 20 helyett 40 km/h átlagsebessége legyen
biztos, hogya túlnyomó többség igent mondana.
Ha viszont ugyanezeket megkérdezed, hogy mit hajlandó tenni ezért, akkor már elég kicsi a hajlandóság.
Ugyanolyan ez mint az avarégetés a kertvárosban: mindenkit zavar, ha a másik csinálja, de ő is elégeti, mert elszállítatni pénzbe kerül, komposztálni meg munka (és némi pénz).

Perillustris 2010.09.24. 11:50:25

@vezereger: "akár 2%-át is kitevő támogatót felmutatni."

Azt gondolod, hogy minden támogató megjelenik a felvonulásokon? A 2%-nál már több ember bringázik közlekedési céllal, ha csak ebből indulok ki, a számod egyértelműen hibás.

A 60%-nyi tömegközlekedő közül (már ha ilyen élesen leválaszthatóak), szerinted senki nem szeretne kisebb dugókat, szabad járdákat, egészségesebb levegőt?

Az autósok közül (már ha ilyen élesen leválaszthatóak), szerinted senki nem szeretne kisebb dugókat, szabad járdákat, egészségesebb levegőt?

vezereger 2010.09.24. 12:08:13

@igazi hős: Akkor a bicikli nem az egyetlen eszköz a levegőminőség javításában ebben egyetértnünk nem?
A városok levegőminősége mindig rosszabb, mint a nem városi jellegű zöldövezeteké.
És ezen az sem sokat javít, ha megtiltjuk benne a belsőégésű motorokkal való közlekedést.

@Perillustris:
Hát én azt hiszem egy népszavazási kezdeményezést ne vállaljon a CM szervezőbizottsága, mert még lehet öngyi lenne, ha látná a támogatottságot ;)

A dugók azért vannak, mert NINCS tömegközlekedés, vagy lassú, de iszonyatosan, de hogy baromi drága az tagadhatatlan, és az emberek szeretnének A-ból B be eljutni
1. gyorsan
2. kényelmesen

Legyen alternatíva és nem lesz autósközlekedés ld qtyqrutty hosszászólását.

Na én most megyek a Blaha L. tér mellé - kényszerűségből, 2 hete nem jártam a belvárosban - autóval, mert úgy durván 1 órát nyerek időben, mindamellett, hogy olcsóbb mint tömegközlekedéssel ;)

Perillustris 2010.09.24. 12:26:49

@vezereger: Bármiről lehet népszavazást tartani, csak ügyesen kell megfogalmazni a kérdést.

Pl. "szeretné-e, hogy a megnövekett járműforgalom miatt a lakásától 15 méterre épüljön meg egy új, 2x3 sávos útpálya".

Avagy "szeretné-e, hogy forgalomcsökkentő intézkedésekkel mérsékelje az Fővárosi Önkormányzat a légszennyezettséget"?

igazi hős 2010.09.24. 13:24:00

@vezereger: Igazad van és nincs. sok mindent tehetünk egy élhetőbb városért. Viszont nincs igazad, igenis sokat számít a közlekedés. Nem itt nálam "falun", hanem a Belvárosban, ahol kevesebb zöldterület, viszont sokkal több lakás és autó van.

qtyqrutty 2010.09.24. 14:28:56

@vezereger: írod, hogy ne próbáljam őket meggyőzni, mert ők ebben hisznek.
Dehogy akarom őket meggyőzni. Csak azt próbálom a magam módján üzenni, hogy ne nyomuljanak. Higgyenek amiben akarnak, éljenek úgy ahogy akarnak, mutassanak példát másoknak, de ne akarják az ő magatartásformáikat rendeletekkel kötelezővé tenni.
Még kevésbé gondolják azt, hogy a világot azzal lehet jobbá tenni, hogy jó alaposan megszívatják azokat, akiket hitük szerint meg kell. (lásd: "forgalomcsillapítás")

Perillustris 2010.09.24. 21:34:29

@qtyqrutty: "de ne akarják az ő magatartásformáikat rendeletekkel kötelezővé tenni"

Pedig erre elég sok példa van. (A szemetelés rossz*>>>Nem szemetelek>>>más se szemeteljen>>>a szemetelés tilos)

(*Mmkay?)

igazi hős 2010.09.24. 22:01:17

@Perillustris: Meki bácsi ezeknek hiába magyaráz, nem ééé'tik. És tényleg nem tudjuk hová lett a marihónalja :-D

vezereger 2010.09.24. 23:15:13

@igazi hős: a város attól város, hogy beépítik a zöldterületet, leaszfaltozzák a járdát és az úttestet, és ha marad még terület akkor tovább terjeszkedik :D Ettől van az, hogy a belváros mindenütt tiszta kő, meg aszfalt - már a modernebb korok óta - és kifele haladva a beépítetlen területek száma nő. Ez azóta így van, amióta a legrégebbi városok felépültek.

vezereger 2010.09.24. 23:55:41

Nagyon meggyőző dolgozat, de akad benne jópár elképzlés, ami kizárólag ennek a munkacsoportnak a magánvéleménye, amit megpróbál ráerőltetni másokra.
Nem az első és nem az utolsó eset az EU politikuai részéről.
Akár névenis nevezhető lenne pár olyan EU képviselő és véleménye, amivel a tagországok lakossága, sőt esetenként a kormánya sem ért egyet...

Természetesen elfogadható vélemény, ami a kerékpározás esetleges előnyeiről szól, de kizárólag megfelelő feltételek megléte esetén, figyelemmel az ott lakók érdekeire.
Tolerancia, párbeszéd, egymás tisztelete, véleményének elfogadása és még az is lehet, hogy nem anyázza egymást a város ;)

vezereger 2010.09.25. 00:02:03

Megint csak rá kell mutatni, hogy a kereskedelmi vállalkozások életképessége összefügg a környezet minõségével. Berlinben például több mozgást észleltek,miután a fõútvonalakon kívül mindenhol 30 km/h sebességkorlátozást vezettek be. A mobilitás fokozódásaa lakás és az üzletek között megtett utak számának olykor 40 %-os növekedését is elérte.
Megjegyzés: vagyis többször kellett fordulni, ugyannanank a mennyiségnek a hazacipeléséhez :D
Hasonlóképpen egy Strasbourgban lefolytatott vizsgálatból az derült ki, hogy a változatlan helyen lévõ üzleteket felkeresõ vevõk száma 30 %-kal emelkedett,miután a városközpontot gyalogos övezetté nyilvánították és lezárták az átmenõ forgalom elõl.
Vagyis rákényszerítették az ott dolgozókat, vagy nem ott lakókat, hogy azokban az üzletekben vásároljanak, ahova egyébként eszük ágában sem volt bemenni előtte, mert vagy drága volt, vagy nem volt választék, vagy... Amennyiben megkérdezzük az ily módon kényszervásárlóvá vált személyeket, lehet nem örültek...

szóval szépen hangzik, de nem mindenkinek öröm, bár lehet tévedek, de erre vonatkozó vizsgálat nem volt

vezereger 2010.09.25. 00:19:18

Természetesen lehet még sok-sok szempont és azokat meg is lehet vitatni, ha van kivel, ha van affinitás a konszenzusra és nem kezd valaki erőszakos hittérítésbe, ami egyértelműen elutasító reakciókat vált ki sokakból.
Türelem, egymás elfogadása és hasonló értékekre törekvés a megegyezés záloga.

vezereger 2010.09.25. 00:20:19

Ha nem gobd én megyek hunyókázni, de ki tudja, holnap is lesz talán idő akár erre is ;)

igazi hős 2010.09.25. 00:59:02

@vezereger: Amit írsz, az inkább a belváros avagy ősi szittya szóval city. A város egyrészt a lakosság számától város, de ehhez nem szükséges betondzsungel a közepén. Ránéznél mondjuk Frankfurtra? Alig kisebb a népsűrűsége mint Budapesté, mégis a közepén is van zöld terület és nem egy újkori zöld-hippi csinálmány, 794-ben alapították.

qtyqrutty 2010.09.25. 09:39:37

@Perillustris: Az anqalógia sántít. A szemetelés betiltása a mai magyar társadalom meghatározó többsége szerint a közjó érdekében való cselekedet.

A "forgalomcsillapító intézkedésnek" elnevezett ötletekről ez nem mondható el, és ezen az sem változtat, hogy pl. Hollandiában működött.

Más: egyetértesz-e azzal a szállóigévé vált mondattal, amelyet egy liberális politikus mondott néhány éve: A mocsár lecsapolásáról nem szokás a békákat megkérdezni.

vezereger 2010.09.25. 12:28:26

@igazi hős: igen a belvárosról szól a sztori, hiszen eddig mindenütt arról volt szó, hogy a főváros belső kerületeiben szeretnének/szeretnétek egy nagyarányú autótalanítást és nem Csepelen, Pesterzsébeten, vagy Hűvösvölgyben pl...
A város pedig épített környezetet jelent, és nem tanyát, földszintes házakkal és kiskerttel ;)
Az, hogy esetenként egy idő után valakik tudatosan hagynak zöldterületet, vagy pedig a régmúlt történelme folytán mondjuk egy királyi, nemesi földterület kimarad a beépítésből csak szerencse. Ilyen minden városban van, Budapesten is számos ilyen akad, Népliget, Városliget, Vérmező és még lehetne sorolni.

qtyqrutty 2010.09.25. 19:59:29

Na, megpróbálom egy példával illusztrálni, hogy mi a fene bajom van a "forgalomcsillapítással"

Régi problémám az ásványíz kérdése. Minden alkalommal, amikor az Auchan-ban elveszek egy 6-os karton PET palack ásványvizet a raklapról, lelkiismeretfurdalásom van. Azt a műanyag üveget legyártották (energia, széndioxid terhelés) azért, hogy én hazavigyem, megigyam és kidobjam. Ez nyilvánvaló ostoba környezetpusztítás.
De sajna, csak ilyen van.
Minden támogatásomat élvezné egy olyan zöldmozgalom, amelyik azért harcol, hogy legyen minél nagyobb arányban visszaváltható üveges ásványvíz, és persze visszaváltóhely.

De: QRVÁRA felidegesednék, ha egyszercsak az M1/M7-en hazafelé tartva kékvillogós ökorendőrök állítanának félre, és megökobírságolnának azért, mert PET palackos ásványvíz van a csomagtartómban.

A "forgalomcsillapítás" ennek a pontos megfelelője.

Na, érthető, hogy mi a bajom?

igazi hős 2010.09.25. 20:46:40

@qtyqrutty: Nagyon nem érthető. A PET palackot nem kéne kidobnod és nem kéne a Belvárosban autóznod (ha nincs ott autóval végzendő dolgod). Az újrahasznosítást óvodások is értik és végzik, remélhetőleg előbb-utóbb a felnőtt magyar lakosság nagyobb rész is képes lesz rá. Ettől persze nem szűnik meg teljesen a kár, de csökken és nem a városban keletkezik. (Ahogy a troli meg a villamos is környezetszennyezéssel jár, csak kevesebbel és nem a körúton, hanem mondjuk Oroszlányban.) De az autók környezetszennyezését nehéz lenne "importálni" a városból. (Az elektromos autó épp ezt teszi, de annak az elterjedésétől még igen-igen messze vagyunk.) Szóval az a te bajod, hogy tőled várnak el áldozatot mások jólétéért, ami csak az élhető környezetet jelenti.

qtyqrutty 2010.09.25. 21:03:55

@igazi hős: Sajnálom, ha egyáltalán nem volt érthető.
Ha hiszed, ha nem, szívesen hozok áldozatot (ló***t a mások jólétéért, de a környezetünkért). Nem dobom ki a PET palackot, sőt a papírt és az elemet sem. Viszem a gyűjtőhelyekre, a 11 éves fiammal együtt, hogy lássa a példát.
A belvárosban viszont van autóval végzendő dolgom: ott lakom!

A példámmal azt próbáltam meg érzékeltetni, hogy különbség van az építő ötletek, meg a b***szogatás között. Sajnálom, ha nem volt érthető.

Perillustris 2010.09.25. 22:41:41

@qtyqrutty: Mert rossz a hasonlatod. Nem kell PET-palack ellenőr. Ehelyett magasabbra kell tenni az áruházban az ásványvizet, hogy csak az akarjon inni belőle, aki tényleg nagyon szeretne. Plusz kemény termék- és betétdíj, hogy ez is visszavegyen a keresletből (és legyen pénz a kármentésre), valamint kikényszerítse a palack visszavitelét.

Remélem, érted.

qtyqrutty 2010.09.25. 23:04:00

@Perillustris: Igazad van, tedd magasra, tegyél rá kemény betétdíjat HA (és ez a lényeg) ugyanakkor a kényelmes alsó polcon ott van visszaváltható csomagolásban, kemény büntetődíjak nélkül.
Ha úgy rakod magasra és úgy teszel rá betétdíjat, hogy közben alul más nincs, akkor ez ugyanaz pepitában mintha az autópályán bírságolnál érte.

Remélem érted.
Előbb-utóbb csak megértjük egymást :-))

Perillustris 2010.09.26. 00:22:01

@qtyqrutty: Mivel országunk szinte egészében fenntartások nélkül iható a csapvíz, ez kipipálva. Ennek ellenére termékdíj is kell.

igazi hős 2010.09.26. 00:24:48

@qtyqrutty: Állj, ha ott laksz, akkor veszteséged jóval kisebb mint a nyereséged, nem? A Kálvin tér-Egyetem tér átépítése szerinted építő ötlet vagy baszogatás?
Én, aki nem tudok a szokott útvonalon átmenni az Üllőiről Budára és kerülök pár percet, csak veszítek, ennek ellenére ha nézem a réginél sokkal nyüzsgőbb Egyetem teret, akkor egyetértek a módosítással, ahogy az ott lakók többsége is. (Mondjuk az igazsághoz tartozik, hogy ritkán járok autóval arra, akkor is jellemzően a reggeli csúcs előtt, tehát a nagyobb szívásokból kimaradok.)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.26. 09:40:41

@Perillustris: "Az autósok közül (már ha ilyen élesen leválaszthatóak), szerinted senki nem szeretne kisebb dugókat, szabad járdákat, egészségesebb levegőt?"

De. Olyan módon, hogy mindenki más hagyja abba az autózást és az ő számára legyen szabad az út.

Aki viszont ezt megteszi onnantól kezdve már nem autós többé.

A megoldás soha nem visszafelé van. Járjunk autó helyett biciklivel, ahelyett meg gyalog, hanem előre.

Civilizációs vívmányokról lemondva ugyan nem fejlődik az emberiség, csak vissza.

Akit zavar a civilizáció nyugodtan visszaköltözhet a dzsungelbe. Még amíg van egy kevés dzsungel.

Autómentes nap, zoknimentes nap és egyéb baromságok semmilyen problémát nem oldanak meg.

Ráadásul valóban elég furcsa, hogy egy már-már elmebeteg módon "liberális" társadalomban mindenhez marha liberálisan kell viszonyulni, csak a közlekedéshez nem. Nehogy már az állampolgár szabadon eldönthesse, hogy busszal, vonattal, repülővel, autóval, lóval, gyalog vagy kerékpárral, akármivel akar-e közlekedni!

Ráadásul elég komoly összefüggés van az autóközlekedés és az életszínvonal között.

Sok szerencsétlen példálózik itt folyton Svédországgal, Hollandiával és egyéb jóval gazdagabb országokkal, ahol sokkal több az autó, és nagyobb az autóközlekedés, mint Magyarországon.

Gazdasági racionalitásról meg annyit, hogy azon lehet elmélkedni, hogy az autó vagy a tömeg-e az olcsóbb - de azon nem, hogy melyik a kényelmesebb - de a kettő együtt biztosan nem jó üzlet. BKV bérletet és autó utáni adókat és egyéb költségeket is fizetni biztosan többe kerül, mint csak az egyiket.

Ráadásul azt is írták már sokan, hogy is valódi alternatíva. Nem tudja a tömegközlekedés kiváltani az autókat.

Pláne, hogy az arra szánt pénzt inkább ellopják a politikusok és ugyan nem a BKV-ra költik

Szóval a vita csak elméleti.

Perillustris 2010.09.26. 10:20:31

@Akitlosz: "Nehogy már az állampolgár szabadon eldönthesse, hogy busszal, vonattal, repülővel, autóval, lóval, gyalog vagy kerékpárral, akármivel akar-e közlekedni!"

A telkeden sem vághatok át, ha rövidebb lenne úgy az utam. Pedig jó eséllyel kárt sem okoznék.

Autózni nem igazán lehet úgy, hogy más "ne szívja meg".

vezereger 2010.09.26. 12:45:26

@Perillustris: Másnak a telke és a mindenki által használható közterület nem ugyanaz.
A közterületen mindenki egy szabályrendszer szerint jelenhet meg, kvázi korlátozás nélkül, de mégsem teljesen szabadon.
Ha bárki az ott megjelentek közül kiválaszt magának valakit, aki neki valamiért nem tetszik, és harcba kezd ellene, akkor abból csak baj lesz.
Lehetne háborút indítani a soványak és kövérek között, az utcán táplálkozók és a járdát közlekedésre használók között, a kutyasétáltatók és a többiek között, a babakocsit tologatók és gyermektelenek között, az egymásba ölelkezve andalgók és a sietősök között és még sok-sok okot lehetne keresni.
Mindegyik valamilyen módon zavarja a másikat, idegesíti - 2-3 anyuka összeállva a járdán beszélgetve eltorlaszolja az utat stb... - vagy akár káros lehet a másik egészségére nézve, legyen az lelki, vagy testi gondok okozására alklamas.
Márpedig az emberi tevékenység, mint már említettem, kompromisszumokra épül, egymás megértésére tolerálására. Akinek ez nem megy, bajban van, pláne akkor, ha kisebbségben van a véleményével.
Mindenkinek szeretném figyelmébe idézni a viccet, amikor bemondja a rádió, "Vigyázzanak, egy ember a Z8-as autópályán Kabátfalva magasságában szemben halad a forgalommal+" Mire az egyik hallgató: "Egy?" Mind!!"

Perillustris 2010.09.26. 17:21:06

@vezereger: Nehogymár egyenlőségjelet tegyél aközött, hogy valaki a járda közepén beköti a cipőjét, avagy éppen babakocsit tol, s aközött, hogy valaki súlyosan egészség- és környezetkárosító gázokat ereszt a légtérbe.

Az meg már társadalmunk elcseszett jellegét bizonyítja, hogy a jelenlegi szabályrendszer némely pontjában eléggé abszurd.

Perillustris 2010.09.26. 17:26:40

@vezereger: BTW a kutyáját járdára pisáltató-szarató ember a legaljasabb városi létforma.

vezereger 2010.09.26. 17:46:18

@Perillustris: Egyenlősegjelet teszek a mindenki között :D Ha ez lenne az egyetlen súlyosan egészségkárosító dolog amit használsz, akkor megérteném.
De jelenleg elektromos árammal működő, iszonyat sok mérgező fémforrasszal rendelkező, undorító sosem lebomló műanyagokból álló szerkezeten keresztül igyekezzük meggyőzni egymást.
Miközben nem tudom, hogy a sütés-főzés során előállítasz-e pár karcinogén égésterméket, amit aztán a levegőbe eresztesz?
A ruhád, a táskád, a cipőd további olyan szörnyű vegyipari hókuszpókuszik útján jött kétre, ami az ózonlyuk további rongálását eredményezte.
A babakocsi, a járókeret szintén vegykonyhai rémtetteket tartalmaz, a csecsemők, a felnőttek, a kutyák és a macskák minima metánnanl szennyezik a környezetüket,.

Ha minden olyan termékről le szeretnél mondani, ami bárhol, bármikor a környezetet vewszélyeztetve jött létre, költözz az erdőbe, köss szőrcsuhát, járj fonott növényszárakból és fakéregből készült szabdálban, ne gyújts tüzet, ne egyél meg semi élőt.

De ne ess a végletekbe, előbb gondold át a dolgot, mielőtt lemondasz a kemikáliák, használatáról, a beteg lettél, a gyors - bár benzines, vagy diesel hajtású - mentő, tűzoltó és rendőrautókról, ha baj van, a mindennapjaidat színesítő, vagy csak kényelmesebbé tevő eszközökről, csak azért, mert környezetszennyező módon jöttek létre, és ne szóld meg a másikat sem ugyanezekért.Ne mondj fel a munkahelyeden, ha ott környezetszennyezést tapasztalsz, ne utasítsd el a pénzhasználatot sem - a legkörnyezetszennyezőbb a papír és a fémpénz előállítása talán - és még számtalan dolog tekintetében megfontolásra és önmérsékletre intenélek.

A társadalom, meg amióta létezik, állandóan új eszközöket, fejlettebb megoldásokat keres - ezel egyidőben egyre nagyobb mértékű környezetátalakítással - miközben abban azok diktálnak, akiknél az erő, a nyersanyagok, a késztermékek vannak, miközben kimutatható, hogy azok, akik ezeket ellutasították nem igazán jutottak sokra.

Az ismert világ a folyamatos entrópiával küzd, a túlélésért, és nem tudni melyik megoldás vezet eredményre...

igazi hős 2010.09.26. 19:45:01

@vezereger: Igazad van, mai ember nem éhet meg technika és vegyi anyagok nélkül. Kezdjük ott, hogy a 0,5 ha/fő termőföld vegyszerek és gépi megmunkálás nélkül nem teremne eleget, tehát már az alapszintű túlélésünk sem biztosított. De ez nem ad felmentést a gondolkodás és önmérséklet alól. A korábbi példáddal: a PET palack eleve környezetterhelés, akkor nem fárasztom magam, eldobom, lehetőleg az erdő vagy a Duna közepén, ne kelljen vele fáradnom. Ha "faluról" nem a munkahelyemig, csak az metróig autózom, akkor lemondok valamennyi kényelemről, cserébe némileg könnyebb helyzetbe kerül a többi autós. Ha elég sokan gondolkodnak így, akkor én is könnyebben közlekedem, amikor autóznom kell.

vezereger 2010.09.26. 21:38:01

@igazi hős: Ez is egy megoldás, csak akkor így kéne propagálni,mozgalmárkodni mellette és esetleg egyszer, ha találsz elég értelmes partnert, működni is fog.
Bátr szeretném ha utánanéznél, mit is mondott Churchill a demokráciáról az átlagos választópolgár viszonylatában.
De hidd el, ez már sokkal követhetőbb megoldás, mint az útlezárás, a konszenzus nélküli forgalomcsillapítás alternatívák nélkül ;)

Anna Smith 2013.04.28. 09:42:18

Az autóbérlés véleményem szerint környezetvédelmi szempontból is eredményesebb, hiszen hétköznap nem ülünk bele, hétvégén pedig tele autóval utazhatunk.
www.olcsoautoberles.org

Por Nóra 2013.04.29. 00:05:02

@Anna Smith: Hogy fizet a kommentelés? BKV-ellenőrnek nem vettek fel?
süti beállítások módosítása