2010.06.23.
09:32

Írta: GrínTím

A világ legátlátszóbb élőlényei

Azért mert átlátszóak, még nem jelenti azt, hogy nincs semmi rejtegetni valójuk. Pigment hiányuk menti meg őket ellenségeiktől, akik így csupán átnézni tudnak rajtuk.

Átlátszó tengeri uborka
Áttetsző, puha testük, lassú mozgásuk és a tenger fenekén való életük mentette meg őket a több millió éves evolúció során.
Az enyhén rózsaszínű uborka a koromfekete tenger-fenéken honos, kétszáz méteres mélységben, ahova a napsugarak már nem hatolnak be. A Mexikó öböl északi részében élnek.
Áttetsző lepke, Greta Oto
Mexikóban, Panamában honosak, üvegszárnyú lepkének is nevezik. Nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs színük, csupán a szárnyuk nagyobb felülete átlátszó, mintha ledörzsölnénk vagy lemosnánk a normál pillangó szárnyain levő port, amikor megfogjuk. Szárnyuk fesztávolsága a hat centimétert is eléri. Szárnyuk áttetsző felülete miatt szinte láthatatlanok, amikor repülnek.
[slideshow]
Áttetsző aranyhal
2009-ben, Japánban nemesítették ki ezt a sápadt halfajtát. Átlátszó testfelülete miatt kevés titka maradt. Könnyen megfigyelhetőek lettek belső szerveik működése, egész életük során. Ez azért különösen érdekes, mert a 25 centiméter hosszú, halacskák általában a 20 éves kort is megérik. Ezek után elmaradhatnak a kötelező boncolások a biológia órákon. Ez nem csak a diákoknak okoz örömet, hanem a sok halnak is, akiknek így tényleg lesz esélyük megélni a szép öregkort.
Mélytengeri hordószemű hal
1939-ben fedezték fel, bár ne sikerült épségben a felszínre emelni, mivel a nyomáskülönbség miatt megsérült. 2009-ben mélytengeri kamerák segítségével tudták jobban megvizsgálni őket eredeti környezetükben, vagyis 600-800 méteres mélységben, Kalifornia partjainál. A látvány lenyűgözte a kutatókat. A hordószemek egy áttetsző, vízzel teli fej tetején mozogtak. Első ránézésre normálisnak tűnik a hal arca. Ha azonban megtudjuk, hogy amit a szemének vélünk, igazából nem is az, már elcsodálkozhatunk a természet titkain. A szemnek vélt gödrök az orrlukak, a hal szaglószervei, a szemek pedig a palack tetején levő zöld foltok, amiket folyadékkal teli pajzs véd. Különleges elhelyezkedésük miatt felfele is képesek nézni, míg mozgásuk továbbra is vízszintes irányú marad.
Áttetsző barlangi homár
Bár a világ legsötétebb helyei a barlangok, vannak olyan eszközök, amik segítségével már nem maradnak felfedezetlen titkok ott sem. Az itt élő állatok annyira alkalmazkodtak az állandó sötétséghez, hogy máshol nem is életképesek. Ilyen körülmények között nincs szükség szemre és színes külsőre sem. Észak-Amerikában 39 homárfaj él a sötétben, színük a fehértől az áttetszőig mozog. Ha a kitin csontvázuk is olyan vékony lenne, mint a bőrük, akkor tényleg észrevétlenek lennének.
Áttetsző tintahal
Közel hatvan fajtájuk ismeretes, sokszor üveg-tintahalnak nevezik őket. Egész testük átlátszó, a cigaretta alakú májat kivéve. Sok féle alakú és méretű fajuk létezik, nagyságuk akár a három métert is elérheti, ami nem tartalmazza a karokat. Érdekesség, hogy nem "akarnak" mindig láthatatlanok lenni, például a párzás idején. Ilyenkor akcióba lépnek a fototoxikus elemek és kidíszítik az állatot.
Áttetsző medúza
Minden tengerben megtalálhatók, és a kutatók szerint számuk nőni fog a tengervíz melegedése miatt. Általában mindegyik fajtájuk átlátszó bizonyos mértékig, és akkor látjuk, hogy mégsem teljesen azok, amikor már kellő közelségbe kerülnek hozzánk és nincs menekvés a csípésétől.
Áttetsző lepényhal
Sok tengeri állat átlátszó lárva korában, mert így ragadozóik elől könnyebben tudnak elrejtőzni. A fiatal lepényhal azért áttetsző, mert vékony, lapos a teste. Amint nőni kezdenek, már nem átlátszóak, emiatt más védekező megoldást kellett találniuk. Ez pedig az álcázás. Testük alakja továbbra is lapos, így könnyen a tenger-fenékhez tudnak lapulni. Testük mintája pedig beolvad a környezetbe.
Áttetsző zsákállatka
Bár csak egy kezdetleges tengeri élőlény, a föld legprimitívebb és leghatásosabb szén-feldolgozó organizmusa. Az ember által kibocsátott széndioxid egyharmadát képesek feldolgozni. Fitoplangtonokkal táplálkozik és a kibocsátott gazdag széntartalmú, tömör bélsár golyók gyorsan a tenger fenekére süllyednek. Testük teljesen átlátszó, csupán ezeket a kis bélsár golyókat lehet észlelni. Általában magányos élőlények, de néha bonyolult láncot alkotva, együttműködve élnek.
Átlátszó béka
Japánban "állították" elő. A kutatás célja az volt, hogy az áttetsző testben könnyebben lehet nyomon követni a rák terjedését a különböző szerveken, illetve jobban lehet látni a kisérleti gyógyszerek hatását a betegségre.
Venezuela esőerdőiben él az üvegbéka, aminek minden kísérlet nélkül láthatóak a belső szervei. A csupán 2,5 centiméteres béka víz fölötti ágra rakja petéit, a kikelt ebihalak pedig beleesnek a vízbe.

Szólj hozzá!

Címkék: akció állat állatok óra üveg üveg barlangi béka bemutató bemutató csontváz esőerdő evolúció föld hal hal hiány japán kalifornia kalifornia kötelező kutatás lepke mexikó millió nélkül nélkül palack párzás pillangó pillangó por radar rák szép színes állatok színes állatok tenger tengeri természet test víz zöld

A bejegyzés trackback címe:

https://grintim.blog.hu/api/trackback/id/tr282285656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása